MiG-29 Fulcrum

1717

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Sveto 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 10 Dec 2009
  • Poruke: 1637

USSVoyager ::MiG-ovi iz Rusije ne lete 20. oktobra
https://tangosix.rs/2017/08/10/poslednja-vest-mig-.....dina-vest/


A ko je i kad rekao da ce da lete ? Zato se i racuna na nekog drugog za taj dan ... A nove 29tke ce biti lijepa statika..



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Sveto 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 10 Dec 2009
  • Poruke: 1637

Pa uopste nije stvar u tome sto su ofarbani ili sto jos nisu modernizovani... To veze sa 20tim nema.
Nove 29tke su doletjele 24.septembra 1987. a kad je bio nas prvi letacki dan na njima ?
Vjerujem da niko od vas nije ni ocekivao da ce letjeti sad za aeromiting... Nije rat.



offline
  • Pridružio: 26 Jun 2011
  • Poruke: 152

Link: youtube.com/watch?v=dSZjX5uRZZM

Dobro jutro - Dea i Sarapa - N Miloradovic - B Zrnic - R Zivak - 08.10.2017

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 5901
  • Gde živiš: Esgaroth

... уопште није поента у томе да ли ће мигови бити на статици или летети... већ што ће све то бити претворено у нешто што сигурно неће бити отворени дан... и још нека доведу Деу и Сарапу да предводе панегирике

offline
  • Sall  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 1957

@Sale

Evo ista iz juna 2015. Air Solution 2015 je u pitanju. Ziveli

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Pukovnik Mirčeta Jokanović: "Mig-29" bio i ostao drugo ime za prestiž
Dragan Vujičić 08. oktobar 2017.

Citat:Pukovnik Mirčeta Jokanović pre tačno tri decenije pilotirao je moćnom letelicom. Na preobuci u Rusiji bilo je 12 najboljih pilota bivšeJugoslovenske narodne armije. U Kirgiziju, u najvećoj tajnosti, iz Batajnice otišlo 40 najboljih avio-mehaničara .


OBUKA Naši piloti sa ruskim kolegama na aerodromu “Stanica Lugovaja”

KADA smo na ogromnom ruskom aerodromu “Stanica Lugovaja” jula 1987. ugledali “mig-29” nismo očima mogli da verujemo. Prethodno, u Beogradu, pokazali su nam slike nove ruske “ptice” koju su oni 1986. prvi put predstavili na aeromitingu u Finskoj. Ali, u prirodnoj veličini, na stajanci, avion je bio zastrašujući, naoružan čitavim arsenalom bombi i raketa. Sećam se da mi je prva pomisao bila da može da nosi oružja koliko cela eskadrila “mig-21”.
Ovako, o prvom susretu sa moćnom letelicom pre ravno 30 godina, za “Novosti”, govori pukovnik u penziji Mirčeta Jokanović, jedan od dvanaestorice “veličanstvenih” pilota JNA, koji su jula 1987. otišli na preobuku za avione koje je kupila tadašnja SFRJ.

Pored 12 pilota, u Kirgiziju su u najvećoj tajnosti otputovali i 40 avio-mehaničara iz Batajničke lovačke eskadrile, Remontnog zavoda “Moma Stanojlović”, Instituta “Zmaj” iz Zagreba i stručnjaci za avionske motore iz Rajlovca. Uz njih je bio bezbednjak pukovnik Slavko Matanović i dr Mića Janjušević, potonji načelnik Vazduhoplovnomedicinskog instituta VMA. Pilote je predvodio legendarni komandant RV, pokojni Ljubiša Veličković.
"Migovi" trn u oku komšijama

Jokanović, koji je sa 29 godina bio najmlađi pilot koji je odabran da putuje u SSSR, seća se da su pripreme za odlazak u Rusiju bile sveobuhvatne i temeljne. Kaže i da je tada, kao i danas, “mig-29” bio drugo ime za prestiž u vazduhoplovstvu. Neposredno pred polazak, komandant Veličković je naredio da svaki pilot mora da ponese po dve litre rakije jer, kako je čuo, u srednjoj Aziji Evropljani po dolasku uglavnom obole od neke vrste dijareje. Sam Veličković (inače u JNA i potom u VJ poznat kao najzagriženiji antialkoholičar) poneo je pet litara.

ODMAH po dolasku u "Stanicu Lugovaja" potpukovnik Ljubiša Veličković, naš šef, dao je do znanja njihovom komandantu Centra, pukovniku Nedogodovu, da je naša grupa došla da nauči baš sve o “migu-29” - seća se Jokanović. - Recimo, nije bilo predviđeno da piloti na obuci lete pod forsažom (nadzvučnim brzinama), i Veličković se odmah pobunio. Zatim, oni su predvideli da mi pohađamo i neku vrstu “političke” nastave, a naš komandant je odmah rekao da tako nešto ne dolazi u obzir. Znalo se, letimo rano ujutru i kasno uveče kada temperatura u ovom pustinjskom kraju padne ispod 40 stepeni, a u međuvremenu uči se iz udžbenika. Baš zbog profesionalnosti Rusi su nas odmah zavoleli, a i mi njih. Bukvalno zajedno smo otkrivali mogućnosti aviona. Posle tri meseca, bili smo kao braća.

NAJMLAĐI Mirčeta Jokanović sa 29 godina leteo u “migu 29”



ORUŽJE IZ RUSIJE: Stiglo svih šest "migova 29"

Pukovnik Jokanović ponosan je što je pre 30 godina bio, kako kaže, u “najboljoj ikada sastavljenoj reprezentaciji pilota” sa ovih prostora. Nabraja još: potpukovnika Ljubišu Veličkovića, potpukovnika Valeri Bugarinovića, Hajrudina Hodžića, Vlaja Miletića, Željka Medaša, Ljubišu Kulačina, Petra Maksimova, Predraga Milutinovića Grofa, Ivicu Jakobčića, Željka Babića... Svi ovi piloti do odlaska u Rusiju imali su minimalno 500 sati naleta na “migu-21”. Ovde su potom prošli proveru identičnu kosmonautskom programu!

- Svaki od nas je bio specijalista za neki element letenja - objašnjava Jokanović i dodaje da je on bio zadužen za raketiranje i bombardovanje. Odmah po dolasku u Jugoslaviju, bilo je predviđeno da oni preuzmu ulogu instruktora i drže nastavu drugim pilotima. Petnaest sati letenja na “migu-29” bio je minimum koji je trebalo da nalete.

Kako se seća Jokanović, dva “miga-29” dvoseda sletela su na Batajnicu 24. septembra 1987. Piloti su sa preobuke u Rusiji sleteli 4. oktobra. Do aprila sledeće godine došlo je 16 aviona. Javnost je i tada bila uzbuđena, kao i sada, 30 godina kasnije, veli pukovnik.

FOTO+VIDEO: "Migovi" stigli u Batajnicu, građani dočekali transporter "Antonov"

- Prvo predstavljanje “miga-29” imali smo na otvaranju Vazduhoplovnog muzeja u Surčinu, 21. maja 1988. - kaže Mirčeta Jokanović. - Leteli smo u pet “migova-29”, ja sam bio drugi desni pratilac. Supruga je bila kod Muzeja i kada je sa ozvučenja čula da sam u kabini “miga-29”, tek tada mi je poverovala da sam “pravi pilot”.

ISKUSTVO Jokanović sada provodi penzionerske dane


DOBILI SMO VRHUNSKE AVIONE

Današnji piloti Vojske Srbije, kaže naš sagovornik, u prednosti su jer avion poznaju u dušu.

- Avioni koje smo mi “primali” pre 30 godina isti su samo na prvi pogled sa “29-kama” koje su sada došle. Ovi su savremeniji, imaju oznaku “9-13”, mogu da lansiraju raketu R-77 (dometa isto toliko kilometara), da pucaju iz potkrilnih topova. Nose 275 kilograma goriva više, resursi motora su duplo veći. Tu je još stanica Gardenija za elektronska ometanja neprijatelja, radari koji samostalno vode projektile - objašnjava Jokanović.

FUDBAL I LUBENICE

ŠKOLOVANjE u Rusiji pukovnik Jokanović pamti po obaveznom fudbalu posle večernjeg letenja i osveženju hladnim lubenicama.

- Naš Ljubiša, pošto je video fudbalski teren na aerodromu na kome je trava bila do kolena, pitao je njihovog komandanta zašto se na njemu ne igra fudbal, a on mu je odgovorio da je temperatura preko dana viša od 40 stepeni. Potpukovnik Veličković je samo slegao ramenima.


Arrow http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktue.....za-prestiz

PS

Poznata izjava ovog pilota Smajli

Citat:"Све оне већ познате чари летења са доласком на овај авион доживео сам ипак друкачије. На пример, пилоти ће схватити шта значи осећај када се авион у стратосфери понаша као да лети на малим висинама, или када се за само неколико секунди од пуштања кочница нађе у ваздуху и после непуног минута пењања нађе на 11000 метара" М.Ј.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Sa teme o Kecu ako nije problem Smile

Toni ::I onda u Poljskoj u Malborkiju, pod uslovima 5000-25000 stopa i max 950 km/h dobiju preko p....od Britanaca. Svet ide dalje...

Odakle ta info ? Je li to mozda ovo ?

Arrow https://www.mycity-military.com/Avioni/Eurofighter.....l#p1397290

Pa fino poljski pilot-lovac kaze sledece :

Citat:Mimo że Brytyjczycy mają bardzo dobre samoloty, lekko z nami nie mieli – zapewnia mjr Piotr Wyrembski z 22 Bazy Lotnictwa Taktycznego w Malborku. Brytyjczycy dysponują jednymi z najnowocześniejszych myśliwców. Możliwości Tajfunów znacznie przewyższają technologicznie nasze MiG-i – przyznaje mjr pil. Piotr Wyrembski, który uczestniczył w lotach. Oficer dodaje jednak, że w niektórych momentach udało się doprowadzić do remisu. – Brytyjczycy byli mile zaskoczeni. Nie oczekiwali wiele po jednostce wyposażonej w MiG-i 29. Docenili nasze profesjonalne przygotowanie do pracy i znajomość natowskich procedur – opisuje pilot.

u tekstu

Powietrzne walki nad Malborkiem

Arrow http://polska-zbrojna.pl/home/articleshow/7528?tit.....Malborkiem

Znamo li mi uopste kako je Su-27UB redovno pobedjivao F-15D jula 1992 iznad Atlantika ,fino `razvorotom` tj zaokretom sa propinjanjem i to zbog boljih karakteristika penjanja u o odnosu na Orla. Dakle to nije bio klasican hor. zaokret po ruski`virazh` . Isto tako je 90tih 29tka pobedjivala Horneta ,ovaj pokusao da prati 29tku u penjanju ,tj razvorotu i cesto bi upadao u kovit ili slicno .

Nedavno sam pravio poredjenje bas ovde na temi ,upravo `29 vs Tajfun` sto se penjanja tice ,Tajfunu treba 2 1/2 minuta da se popne na 11km visine i dostigne brzinu 1.7M ,29ci treba za sve to upola manje ,cak i vise od toga ,tacnije svega jedan min .

Ovde govore o BVB na visinima najvise do 7.5 km ,zapitajmo se ko tu ima apsolutnu prednost u tzv `razvorotu` ...

Prevod prve recenice preko GT glasi

Citat:Even though the British have very good planes, they did not have a good deal with us

Zapravo znaci `Iako Briti imaju veoma dobre avione ,nisu mogli lako sa nama` ... Dalje u nastavku pilot pominje tehnolosku prednost Tajfuna sto je logicno ,29tka je lovac 70/80tih godina a EF-2000 prakticno 90tih i kasnije ,dakle bazira se na tehnosloku prednost ali ne i onu letno-manevarsku za rezim BVB .

Znaci nije logicno da jedan lovac koji toliko sporo penje ,ima manju vrednost SVP tj manjka energije u penjanju ,veoma moguce i u zaokretanju da je bolji na tom planu od kako rece Mercury kraljice BVB .

Uostalom F-16 je i padao na racun manjka energije u zaokretima a sto su dokazali prvo Nemci u duelima sa Amerima pa onda i Poljaci i to kroz sopstvene snage .

Ziveli

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

Не знам је ли овде од значаја да се ради о експортним верзијама 29-ке,у односу на авионе земље произвођача,односно једне од...

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96088

Jes neka sa vezbe...


Citat:Совместное российско-сербское летно-тактическое учение «БАРС-2017».
https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_451733

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Jos jedna sa BARS 2017 Smajli


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1300 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 9 sakrivenih i 1256 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, amaterSRB, Bane san, BORUTUS, Brana01, cikadeda, CikaKURE, dankisha, DeerHunter, dijica, DPera, dragoljub11987, dushan, Fog of War, ILGromovnik, janbo, Još malo pa deda, Karla, Kubovac, ladro, Leonov, lord sir giga, mercedesamg, milutin134, ruma, sabros, Smajser, Srle993, Steeeefan, Trpe Grozni, vathra, vladulns, voja64, Volkhov-M, Zandar