MiG-29 Fulcrum

1903

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Skywhaler ::Осамдесетих, као клинац врло заинтересован за војну авијацију и у контакту са људима који нису били из војних кругова и које је мање или више интересовала војна тематика, не једном сам чуо тврдњу да је 29-ка копија F/A-18. Томе су, истини за вољу, у доброј мери доприносиле илустрације попут те коју сам поставио и које су, практично, тада једино и биле доступне...

Међутим, чак и када се 29-ка појавила код нас, када су се појавиле и прве фотографије у јавности, та идеја о копији ''хорнета'' и даље је била ту - ''то ти је руски Ф-18''. Наравно, неки од њих ће ме касније, а након приказивања филма Топ ган питати и ''а каква је та 28-ица?'' Laughing


To je zbog ondasnjeg prozapadnog uticaja ,mislim na stampu jel pa i te holivudske filmove .Nema tu kopiranja,pisalo smo o tome davno .Jednostavno konstruktori nekad dodju do slicnih ili identicnih tehnickih ,aerodinamickih resenja .Recimo kod 29tke i 27ce prvi put smo imali te tzv `nadstresnice` tj takav polozaj uvodnika vazduha i ono sto mi zovemo korenih produzetaka krila .Toga na zapadu nije bilo sem kod Strsljena pa i Macora,otuda su oni smatrali da je to kao eto kopiranje .

Slicnosti u izgledima postoje ,postojale juce ,tako ce i sutra ...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2991
  • Gde živiš: Beogard

Uh, pa bilo je i očiglednog prepisivanja i to više na relaciji sssr od zapada, ali za Mig-29/Su-27 se može reći da su prilično unikatni, i pravo osveženje ranih osamdesetih Smile



online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5112

Evo čisto radi vizuelnog efekta:

MiG-29K / F/A-18 E/A Hornet




MiG-29 / F-14 Tomcat (Iransko ratno vazduhoplovstvo)

offline
  • Toni  Male
  • SuperModerator
  • Pridružio: 18 Jun 2008
  • Poruke: 30226

Kad ste vec krenuli, odozdo MIG-29 i F-15 pljunuti isti na prvi pogled. Samo nadjite slike.

offline
  • stug 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 05 Feb 2018
  • Poruke: 2317

Mozdaalo dimenzije nisu 100% ali tu je to negdje. Ponajvise oblik krila

online
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2114
  • Gde živiš: Beograd

Aман какво црно преписивање. Миг29 и Су27 су никли на истој логици. Размакнути мотори, крила и труп чине носећу површину. Једино слично се види код F-14 мада он има крила са промењивом геометријом а централни део са кабином није издигнут од линије крила толико као код Руса. Била је слика једне од идеја/макете за Су27 где је као F15 али се од тога одустало.
Прва ствар која се ради када се пројектује је да се анализирају постојећа решења да се не измишља топла вода.

stug ::Mozdaalo dimenzije nisu 100% ali tu je to negdje. Ponajvise oblik krila
Крила се разликују, погледај задњу ивицу која је изломљена код F-15 као и закошену спољну, да не помињем разлику у стапању са трупом. To што нешто личи у опструјавању/аеродинамици буде небо и земља.

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3043

bojank ::Nema lampi u 29ci. 29-ka je prvi Sovjetski avioni koji nise imali lampe, a poceli su ih ukidati josh ranije.
https://www.mycity-military.com/Avioni/MiG-29-Fulcrum_1203.html#p1298597

Hehe, izgleda da se nekoliko ovakvih ipak prošvercovalo na pultu za navođenje Very Happy
Ne mogu nigde da nađem fotografiju na kojoj se vidi kakva je boja kada su uključene, a ovi plavi plastični filtri mogu biti dosta varljivi. Confused


offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Tako je , jeste bio `lampas` u neku ruku . Dakle te lampe ( cevi tj cevna/mikrocevna ) tehnologija je svakako bila prisutna i sad je u MiG-29 . Naravno tu je upravo i radar sa zracecom `lampom` ,tj zracecom el.- vakuum cevi sa putujucim talasom kako je mi zovemo a sluzi kao generator sondirajucih signala impulsa .

Citat:Цијев са прогресивним таласом је специјална електронска цијев која се користи као појачавач врло високих фреквенција (ВВФ).

Na ruskom :

Citat:Лампа бегущей волны (ЛБВ) — электровакуумный прибор, в котором для генерирования и/или усиления электромагнитных колебаний СВЧ используется взаимодействие бегущей электромагнитной волны и электронного потока.




Neki poznati detalji o Rubinu

Arrow https://www.secretprojects.co.uk/forum/index.php?topic=102.15

Arrow http://toad-design.com/migalley/index.php/jet-aircraft/mig29/mig29-n019-radar/

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5387

Pitanja za radariste, da bolje razumijem koje su mogućnosti i šta se može dobiti na dometu raketa sa izmjenama putanja:

1. Ovo je prikaz zone osmatranja radara stare generacije, nebitno Mig-29 ili XYZ



Da li se štagod promjenilo u zadnjih destljeće-dva ili su radari tu negdje na istom principu?

2. Kada se ostvari zahvat cilja, pretpostavljam da je zona zahvata također određena svojim vrijednostima. Da li se može otprilike reći koje bi to bile vrijednosti kuteva po azimutu i prvenstveno po elevaciji kod nekih starih radara i šta bi se moglo očekivati od radara novijeg datuma ? Recimo KOLS zahvat je u 6 stupnjeva po elevaciji i 4 stupnja po azimutu.



3. Generalno, da li raketa koja se navodi metodom poluaktivnog radarskog navođenja (zahvat GSN na lansirnoj platformi) mora biti u ''piramidi'' i ako da u kojoj ? Zone osmatranja ili zone zahvata ?
4. Raketa sa GSN sa zahvatom u fazi leta, prije toga inercijalno navođenje sa radiokomandom korekcijom, isto pitanje, da li raketa mora biti u piramidi i kojoj kada ostavruje zahvat cilja i isto pitanje za dio putanje sa radiokomandnom korekcijom ?
5. Rakete sa IC glavom nemaju radiokomandno navođenje, zahvat na GSN se ostvaruje na lansirnoj platformi i dalja putanja ovisi isključivo o mogućnostima GSN. Jel ovo točno ?
6. Rakete sa aktivnom radarskom GSN, isto ako se cilj zahvati na GSN na lansirnoj platformi sve dalje ovisi samo o mogućnostima radara u raketi ?
7. Raketa sa aktivnom radarskom GSN, inercijalno + aktivno RSN. U fazi inercijalnog RK navođenja, da li raketa mora biti u snopu radara aviona ?

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Odlicna pitanja, bravo pukovnice.Nisam radarista ali cu ti odmah reci da se tu mnogo sta promenilo .Recimo radari sa FAR tj sa PFAR/AFAR posebno, imaju danas mogucnost da odrade osmatracki i nisanski rezim istovremeno a ne kao ranije da radaru starije gen. treba nekoliko sek recimo da predje iz jednog u drugi borbeni rezaim tj iz osm. rezima u nisanski .

Ovako, sto se tih vrednosti kod rezima zahvata tice a kod starijih radara to je uslovno receno jedan veoma mali `pravougaonik` tako receno ,dakle radar prelazi u rezim uskog uglovnog pracenja VC-a ( ciljevi se prate po promenama ugaonih brzina u prostoru ) ,to traje nekoliko sek ,po izvrsenom zahvatu tj zakljucavanju cilja pri cemu radar radi na posebnoj radnoj frekvenciji ...

Citat:SARH Illumination and main channels use different frequencies within the X band, and are multiplexed in time.

...nakon toga ,tj nakon sto je raketa lansirana ,radar automatski prelazi u osmatracki rezim pri cemu nastavlja da prati 10 VC-a ( ako ima uslova za to ), uklljucujuci i onaj predhodno zahvaceni tj gadjani ( ovo se odnosi na N019 ) .Dakle kod raketa sa PARS konkretno R-27R/ER mislim da su opisane jel ,te zone za zahvat i zona osmatranja kod Rubina .Sto se zahvata tokom leta tice,to je slucaj lansiranja rakete sa PARS u osmatrackom rezimu ( to moze kod MiG-23 i 25 npr ) ,dakle raketa je svo vreme propracena kanalom RK na pocetnom delu putanje tj ono inercijalno samonavodjenje ,u fazi zahvata radar prelazi u rezim uskog uglovnog pracenja cilja da bi odbijeni radarski signal primio prijemni kanal radarske antene u RGS date rakete .Nakon toga ponovo sledi osmatracki rezim a raketa mora biti u `radarskom polju` lovca tj mora biti propracena svo vreme dok se signali od cilja odbijaju u prijemnik radarske antene RGS rakete .

Pukovnice ovo su odgovori na pitanja pod brojem 1,2,3 i 4 ,nadam se da ce jos neko pokusati da to malo detaljnije ili sta vec objasni ,ispravi ,doda itd .E sad ,to pod 5 nije tacno, postoje rakete sa ICGSN a koje imaju radio-kom navodjenje ,tacnije navode se po radarskom kanalu sa ili bez RK,u pitanju je ona gromadna R-40TD-1 .Tom raketom MiG-31 gadja veoma brze ciljeve na velikim daljinama gde na pocetku rakete biva navodjena rekoh po radarskom a u zavrsnoj fazi po toplotnom kanalu .Tacnije, kad raketa dodje u zavrsnu fazu u reon cilja ,njen veliki toplopelengator nadje i pocne pratiti cilj ,zahvati ga ,tada ona prelazi u rezim pasivnog IC-samonavodjanja i postaje autonomna u odnosu na radar lovca .

Isto tako postoje rakete sa ICGSN koje se mogu lansirati a da predhodno nije izvrsen zahvat VC-a od strane iste dok je jos na lanseru ,to su R-27T/ET .Pod 6 je tacno ,to je rezim ` ispali i zaboravi` gde ako je cilj blizu ,prakticno u BVB ili malo dalje ARGS moze da ga zahvati dok je jos na lanseru i raketa nakon lansiranja postaje autonomna isto kao i one sa ICGSN .Pod 7 ,naravno da mora ,raketa sa ARS se u celosti navodi kao i ona sa PARS ,dakle prvo nisanski rezim ( zahvat ) ,lansiranje pa pracenje i korektovanje putanje rakete u osmatrackom rezimu i sve tako do zavrsne faze leta tj samonavodjenja gde se pomocu data-link kanala raketi na zracenje ukljucuje radar kako bi isti izvrsio otkrivanje,pracenje i zahvat datog VC-a .Inace za kolege kojima mozda nije bilo poznato ,recimo snaga predajnika kod novijih ARGS se meri stotinama W .No ti predajni kanali znaju biti veoma osetljivi na snazna ometanja tipa onih uredjaja DRFM i slicno .Otuda Ruje kod novih raketa kao sto su R-77-1 ,R-37M primenjuju tu `dvokanalnost` tj raketi je omoguceno da se u zavrsnoj fazi navodi po kanalu ARS +PARS .

Ovo je omoguceno primenom veoma brzog el. skeniranja kod novijih radara kao sto su N007AM ili N035 npr

Toliko pukovnice ,za sad Ziveli

O ovom bi trebalo malo vise na temi o raketama V-V . Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1078 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 9 sakrivenih i 1026 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, amaterSRB, Andrija357, Apok, bojankrstc, Bokiboks, botta, bufanje, cavatina, Centauro, debeli, Denaya, drimer, Dvojac005, FOX, HrcAk47, Još malo pa deda, Karla, Kubovac, kubura91, kunktator, kybonacci, ladro, Mi lao shu, MiG-29M2, milenko crazy north, Milos ZA, mocnijogurt, moldway, MrNo, Ne doznajem se u oružje, Nobunaga, Parker, pein, prle122, RJ, Sirius, slonic_tonic, Srle993, tubular, Vladko, vladulns, W123