MiG-29 Fulcrum

1904

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5389

Hvala. Ima malo nelogičnosti u ovome što si napisao pa ćemo pričekati još neki komentar i mišljenje. U svakom slučaju ono što me najviše interesira je metoda PARS sa RK inercijalnim uvodom.

I najstariji Mig-29 ima ovu mogućnost, znači ne samo Mig-23 i 25, ali vrlo sam skeptičan da se raketa u ovakvoj konfiguraciji lansira u osmatračkom modu kako si napisao.
Isto tako sam skeptičan (ako sam dobro razumio što si napisao) da se raketa koja je lansirana u režimu zahvata dalje samonavodi, a da je radar prešao u osmatrački režim. Dok si kasnije u varijanti zahvata u letu naveo slijed:
-osmatrački mod
-zahvatni mod (da se GSN upeca)
-pa ponovo osmatrački mod

Trenutno mi nije bitno ako novi radar ima mogućnost istovremenog i praćenja i zahvata, niti kanalnost po cilju ili raketi. Samo onaj čisti princip, jedna raketa na jedan cilj. Koji su režimi radara od trenutka lansiranja do pogotka cilja po fazama leta i gdje se raketa mora nalaziti u odnosu na snop.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Možda da pređemo na temu o raketama vazduh-vazduh.



offline
  • Pridružio: 14 Jul 2013
  • Poruke: 1097

zixo
pa bas i nemoramo,imas slika koliko hoces.

UB.
avgust ove godine.
Zanimljivo da ima sistem za pretakanje goriva.
Izgleda da se ovi obucavaju za SMT.

offline
  • Pridružio: 22 Feb 2011
  • Poruke: 1748

@Drug pukovnik
Pričamo o MIGU-29, o R-27 E/ER i o radaru koji nema TWS (track while scan) mod.

Kada u osmatračkom režimu radar otkrije cilj u vazduhu pilotu ga prezentuje na
1.HUD-u u vidu tačkica (jedan red za prijateljski i dva reda za neprijateljski) pri čemu broj tačkica reprezentuje RCS cilja (površina radarskog preseka)
2. MFD u vidu trouglića sa pokazivačem pravca kretanja za neprijateljske i kružćima za prijateljski.

Pilot zahvat vrši dovođenjem pravougaonog indikatora na HUD-u oko "tačkica", nakon čega radar automatski prelazi u nišanski režim i prestaje da osmatra VaP. Pilot u levom uglu dobija liniju koja pokazuje domet rakete u odnosu na zahvaćen cilj i dve tačkice koje zapravo čine proračune kad bi bilo najbolje lansirati raketu (o čemu možemo drugom prilikom).

Položaj rakete u odnosu na snop nije relevantan, već se jedino mora voditi računa da cilj ostane u zahvatu, što znači da se radar (nos aviona) ne sme dovesti u takav uglovni otklon u odnosu na cilj u kom radar ne može fizički zračiti cilj. Iz ovog razloga kao prvi vid manevra protiv lansirane SARH rakete preduzima se manevar radi razbijanja zahvata protivničkog radara.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

^

Hm, na sta se ovo odnosilo da nema taj TWS mod/rezim ,da ga nema N019 ? Ono sto je kod Amera TWS ,dakle pracenje dok skenira sektor VaP /osmatra, to vam je kod Ruja podrezim SNP sa tim da on kao podrezim moze raditi u rezimu `V` i `D` i cini mi se `AVT ` ,pogledajte na slici koju je stavio Luka ,juce jel bi a u vezi pulta za farove gde se vidi i pult za borbene rezime radara .

Evo te slike

Arrow https://www.mycity-military.com/slika.php?slika=151117_54794411_IMG_4323.jpg

Dakle podrezim SNP( za PPS i ZPS cilja ) je zapravo taj TWS i kad situacija te mogucnosti radara dozvole da se prati 10 VC-a ,po izboru tj prioritetu racunara- SUV ,on odvaja jedan od njih 10, daje ga na zahvat ( pilot ga strobira i to onim velikim okruglim dugmetom sa leve strane RUS ) .Tad nastupa nisanski rezim -zahvat i racunar -SUV obradjuje rekoh sve parametre datog cilja .Nakon toga a po komandi `PR` ,sledi lansiranje rakete ili plotuna raketa u datom intervalu da bi radar presao u osmatracki rezim recimo u `V`, kako je opisano sa podrezimom SNP gde opet prati 10 VC-a medju njima i onaj predhodno gadjani ,u sustini to vam je to .

Ovo je ranije komentarisano i bilo je analiza da taj podrezim SNP nije TWS ,na engl je preveden kao `Track-While-Flyby`.Medjutim u rezimima V i D ( pardon ne i AVT ) , radar radi u osmatrackom i nisanskom rezimu pa je onda taj SNP ( postoje opcije za PPS cilja a to je ono `V` i ZPS cilja a to je ono` D` ) , dakle kad radar skenira tj osmatra u rezimu `V` npr onda je normalno da ako moze da prati 10 VC-a , to mu ga dodje upravo kao taj TWS -mod .

Arrow http://toad-design.com/migalley/index.php/jet-aircraft/mig29/mig29-n019-radar/

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2013
  • Poruke: 1097


SMT.
Avgust ove godine.

offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2120
  • Gde živiš: Beograd

TWS(Тrack while Scan) код Амера и СНП(~Track while flyby) код Руса није исто. Код СНП рецимо видиш 10 мета. Радар сам одреди најопаснијег(или пилот изабере/премости другог неког) и за њега рачуна зоне/параметере лансирања. Када радар закључи да је тај циљ ушао у максимални домет за лансирање онда се пребацује у нишански мод и губи се приказ осталих циљева који су се пратили. Пилот сад може да лансира. Код TWS ти видиш више циљева и кад лансираш не губиш приказ осталих јер за бар АМРААМ није прешао у нишански мод!

mig29-n019-radar

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

Apok ::TWS(Тrack while Scan) код Амера и СНП(~Track while flyby) код Руса није исто. Код СНП рецимо видиш 10 мета. Радар сам одреди најопаснијег(или пилот изабере/премости другог неког) и за њега рачуна зоне/параметере лансирања. Када радар закључи да је тај циљ ушао у максимални домет за лансирање онда се пребацује у нишански мод и губи се приказ осталих циљева који су се пратили. Пилот сад може да лансира. Код TWS ти видиш више циљева и кад лансираш не губиш приказ осталих јер за бар АМРААМ није прешао у нишански мод!

mig29-n019-radar



Vojna terminologija ponekad cesto zbunjuje ,posebno prevodi itd .Rekao sam vise puta do sad da je kod nas recimo nas VTUP L-18 koliko mi je poznato prevodila cuvena profesorka Tonkovic ali ona ipak ne poznaje tako dobro vojne termine,izraze i slicno( barem nije poznavala dovoljno ??? ) .Recimo SNP je samo podrezim za date borbene rezime radara N019EB a to su V i D .Sta znaci to na engl. `TWS` pa pracenje tokom skeniranja ,skeniranja datog sektora VaP za dati borbeni rezim rada radara jel tako .Sta radar funkcionalno tj principski radi u rezimu V i D sa podrezimom SNP ,pa skenira odredjeni sektor VaP i dok ga skenira on prati eto kod 29tke maks 10 razlicitih VC-a .Da li je to pracenje tokom skeniranja ,cini se ipak jeste .

offline
  • Pridružio: 23 Sep 2009
  • Poruke: 889

Nije.

Pracenje tokom skaniranja bi znacilo da se prati 1/2/4/8 ciljeva, i da se taj broj ciljeva gadja dok se istovremeno osmatra vazdusni prostor i prikazuju ostali ciljevi.

Pod rezim koji si naveo kod MiG-29 podrazumeva da se prate ciljevi sa markiranim najopasnijim do trenutka ulaska tog cilja u dozvoljenu zonu lansiranja rakete. Posle toga radar prelazi samo na pracenje tog pojedinacnog cilja, i sklanja sve ostale sa ekrana. Pri tome jedino sta se obezbedjuje za markirani najopasniji cilj u odnosu na druge ciljeve pre tog trenutka je i pracenje po elevaciji.

Prema tome, to nije klasican track while scan.

I nije dzabe sto je taj rezim dozvoljen kod starijih americkih i drugih zapadnih radara samo u uskoj zoni osmatranja, a kod PESA i AESA radara u celoj znoi osmatranja. Cak je i kod PESA i AESA ta zona ogranicena ukoliko se zeli povecana tacnost podataka i sigurnije navodjenje rakete na cilj. Takodje, ta zona se suzava i pri upotrebi poluaktivno navodjenih raketa, jer one traze konstantno ozracivanje od strane radara.

Pri tome AESA ima najvecu prednost, jer moze odvojiti odredjene delove resetke za tacno odredjenu namenu u slucaju potrebe, ali to opet dolazi sa cenom smanjenja snage zracenja i mogucnosti upotrebe odredjenih delova spektra zracenja radara za odredjene namene, sto opet ili smanjuje daljinu osmatranja, ili smanjuje rezoluciju radara, ili smanjuje mogucnost istovremenog gadjanja odredjenog broja ciljeva, ili smanjuje zonu osmatranja, itd. Dobitak na jednoj strani se placa gubitkom na drugoj.

Ali, sve i da nije tako, radar koji ti licno smatras genijalnim sve i da jeste takav, ima jednu vrlo ozbiljnu manu, a to je da ce promenom pravca kretanja aviona svaki lock on biti prekinut. To meni kao protivniku omogucava da prostim manevrom razbijem lock tvog radara, a da zatim ponovo nastavim da ti se priblizavam, dok ti jos uvek pokusavas da shvatis sta se desilo, i da iz jednog rezima predjes u drugi i ponovo zakljucas cilj. U igri u kojoj sekunda ili dve znace zivot ili smrt takva igranka zbog nezgodno odradjenih rezima rada radara je smrtonosna.

Prema tome, Rubin svakako nije ni najbolji, ni najgori radar koji postoji. Takodje, zbog nezgodnog resenja odredjenih rezima i podrezima radara izuzetno je osetljiv na ometanja, lock mu se vrlo lako razbija. Tako da je u poredjenju sa savremenim radarima cak i iz perioda kada je napravljen isti vrlo lose resenje. Koliko su sve te mane ispravljene kod njega kasnije, i koliko su te same ispravke primenljive na radare koje mi posedujemo u nasim bazicnim, kao i u doniranim avionima, veliko je pitanje na koje niko na forumu ne moze da odgovori. U stvari, mnogi i mogu, ali ne smeju, i to i treba da bude tako.

To sto pojedine budale na ovom forumu misle kako njima neko apsolutno sve treba da kaze, to je njihov vlastiti problem.

O samom kvalitetu radara ti govori i cinjenica da su Nemci svoje MiG-29 u borbi na srednjim daljinama upotrebljavali iskljucivo u paru sa F-4, upravo da bi koliko-toliko nadoknadili nedostatke radara MiG-29, koga su inace izuzetno cenili. Zasto bi to radili ukoliko to nije bilo potrebno?

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

^

To sto ti navodis u prvoj recenici ,pracenje 1-8 ili 10 ciljeva je upravo ono sto radi Rubin u podrezimu SNP za rezime V i D .Kad se jedan od tih 10 ciljeva odabere za gadjanje ,radar prelazi u rezim zahvat i u uskom nisanskom radarskom snopu se nadje taj cilj sa tim da na ekranu vise nema onih 9 preostalih ciljeva .Nakon lansiranja rakete ,radar se vraca u dati borbeni rezim sa podrezimom SNP,nastavlja da prati 10 ciljeva medju kojima i onaj koji je gadjan a sve u datom sektoru skeniranja.Da li je to pracenje tokom skeniranja,razmisli i koji to radar njegove generacije moze da gadja istovremeno 2 ili 4 ili 8 razlicitih VC-a ,mani me price o radarima sa PFAR ili AFAR ,njegova tehnoloska generacija su radari sa K.ogledalom ili PAR ( planarna antenska resetka ) .

Dakle sta radi Rubin u rezimu V sa podrezimom SNP dok prati 10 razlicith VC-a ? Pa skenira dati sektor VaP uz automatsko pracenje 10 VC-a ,ono sto Ameri zovu TWS ( pracenje dok skenira ) to isto dakle radi N019EB u rezimu recimo V -podrezim SNP ,prati dok skenira .

Dovidjenja, prijatno .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1652 korisnika na forumu :: 63 registrovanih, 11 sakrivenih i 1578 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amstel, babaroga, Ben Roj, bladesu, bojcistv, bokisha253, Boris90, brundo65, bufanje, cavatina, comi_pfc, CrazyDiablo, crnitrn, dekan.m, deLacy, delboy, Doca, DonRumataEstorski, DPera, dragoljub11987, DragoslavS, dulleo, gorican, goxin, hatman, ikan, Istman, JimmyNapoli, Karla, Kibice, kunktator, kybonacci, Levi, Litostroton, Magistar78, Marko Marković, MB120mm, mercedesamg, nebkv, Nemanja.M, nemkea71, nenad81, nuke92, oldtimer, opt1, raptorsi, repac, rovac, ruso, sasa87, SR-3m, Stoilkovic, Tores, tubular, vathra, virked, vlad4, vladaa012, Vladko, wolf431, Wrangler, YugoSlav, Zerajic