MiG-29 Fulcrum

1905

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 23 Sep 2009
  • Poruke: 889

TWS znaci pracenje i dejstvo po jednom ili vecem broju ciljeva uz istovremeno osmatranje vazdusnog prostora i prikazivanje ostalih ciljeva u zoni osmatranja.

Kod starijih radara to je bio jedan cilj, kod novijih i do 8.

To znaci da se pri prelasku na zakljucavanje i gadjanje jednog ili vise ciljeva ne prekida sa osmatranjem vazdusnog prostora i prikazivanjem ostalh ciljeva u vazdusnom prostoru u zoni osmatranja radara.

To Rubin ne moze, i to ti pise u istom linku koji si postovao, to si i sam rekao u pokusaju da opovrgnes navode iz mog posta. Da Rubin moze da zakljuca i gadja taj jedan cilj, uz nastavak pracenja ostalih 10, to bi bio TWS. Posto ne moze, to nije TWS.

Da li to mogu drugi radari iz iste generacije, mogu, U kojim uslovima, sa kojim raketama, sa kolikom zonom pretrazivanja, to je neka druga prica, ali oni to mogu, za razliku od Rubina koji to ne moze.

Kako i zasto, mogao bi da saznas kada bi hteo da citas knjige. I kada bi mogao da razumes to sto procitas. Citanje trazi trud, razumevanje prethodno odgovarajuce obrazovanje. Posto kod tebe ni jedan od uslova nije zadovoljen, postavlja se pitanje zasto komentarises stvari o kojima sustinski nemas pojma. Ali, to je vec tema za neke druge ljude, drugacijeg obrazovnog profila.

Sto bi ti rekao, dovidjenja, prijatno.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Miodraze ,TWS znaci pracenje dok skenira, tu se zahvat ne pominje koliko vidim ,dakle govori se o radnom rezimu radara u kojem on moze da prati jedan ili vise VC-a dok skenira dati sektor VaP. Sam zahvat tu ne igra ulogu jer za zahvat ti Miodraze treba uski nisanski radarski snop,da vidim tog majcinog sina od radara tehnoloske generacije i nivoa Rubina koji moze da odradi istovremeno zahvat i pracenje ostalih ciljeva u zadanom sektoru osmatranja VaP ...

Pominjes knjige ,stalno mi to tupis Miodraze ,ja konstatno pominjem nas VTUP L-18 kojeg ti ocigledno dohvatio nisi ,uvrede su ti posebna prica .

Sta pise za TWS kod AN/APG-68(V)5
Citat:
Track While Scan

The track while scan mode is a unique and very useful mode that the AN/APG-68(V5) offers pilots. This mode enables pilots to get extra information from contacts that are within the radar cone. It can scan and track 16 targets at the same time, providing altitude, aspect, and heading and to some extent speed information.

Why and When to use Track While Scan

TWS can be used as a search mode, however it is simply not as good as RWSfor this. The basic principle of why to use TWS is simple, you gain so much in situational awareness that it in many cases outweighs any disadvantages. When to use is more difficult, It may be best to use TWS when you have identified some contacts in RWS but want some more information on those contacts without tipping them off to your presence. TWS would be of great help here, especially if you are up against a group of contacts as you can separate them with the EXP command. Another way of using the TWS is as the main radar mode, which is a popular way of using this mode in real-life because it allows you to more easily sort threats from the other contacts. At the end of the day it depends what you need. I you are flying escort then it would be best to use TWS as it allows you to keep track of what your flights are doing, it will also be useful to use on Combat Air Patrols, allowing you to see which direction contacts are heading, allowing you to decide whether to intercept or not.



Sta on radi u ovom rezimu ,pa prati 16 razlicith VC-a dok skenira dati sektor VaP ,kad izabere jednog ,zahvati ga tj nanisani ,ostale kratkotrajno gubi jer isto kao i Rubin moze da zahvati jedan ( mozda i vise sad sa ovim AIM-120 no nebitno ) ,poenta price je ista .Osmatra,prati ,on dakle 16 ciljeva ,uzme u zahvat jednog ili vise nebitno ali ne moze vise da prati ostale jer u uzak nisanski radarski snop mu ulazi taj jedan odabrani cilj .Nakon lansiranja jedne ili vise raketa opet se vraca u ovaj rezim i nastavlja da prati evo recimo tih 16 VC-a .To sto se misli TWS spram zahvata recimo to bi onda bilo `Track While Lock-on` ili `Multiple Track while Lock-on` itd .Jasno je da se termin odnosi na pracenje jednog ili vise ciljeva dok radar skenira zadani sektor VaP .

Znaci sve isto kao kod N019 za rezime V i D sa podrezimom SNP . VTUP L-18 Miodraze ,za ovu temu je pravi penicilin .



online
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2114
  • Gde živiš: Beograd

После малко анализирања документа на [url=https://www.mycity.rs/must-login.png to Air radar modes F16CJ[/url] од стране мене и Raya дођосмо до тога да код TWS при праћењу више контаката један се захвата и прелази у STT мод(нишански - уски радарски сноп) али остале мете се екстраполирају(њихове позиције) још 13 секунди. По овоме TWS je као СНП али он нагађа где су остале мете још 13 секунди (страна 7 пдф-а).

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Bravo kolega Smile ,dakle TWS je isto sto i SNP i jos nesto ,vazan detalj, uputstvo kaze 13 sek to traje jel .Pogledajte u VTUP za N019EB koliko vremena treba tom radaru da predje iz nisanskog rezima-zahvat u fazu automatskog pracenja za rezime V ili D ( ili osmatracki ) .Sve je jasno i ovde .

Hvala jos jednom Ziveli

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96554


Citat:День открытых дверей на 121 АРЗ
18 августа ко Дню поселка Старый Городок и Дню Воздушного Флота России 121 АРЗ пригласил всех желающих на свою территорию и в музей завода.
https://saidpvo.livejournal.com/740461.html

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 264

Osnovne varijante radara MiG-29 nemaju ekvivalent track while scan rezima.

Osnovna namena TWS rezima je pored uvecanja tzv situacione svesnosti omogucavanje lovcu da izvede takozvani "prikriveni napad", ukoliko poseduje naoruzanje koje ne zahteva stabilan zahvat u single target track rezimu. U vreme kada se osnovni MiG-29 pojavio takvo naoruzanje su rakete AIM-54A Phoenix i sverakursne IC rakete AIM-9L Sidewinder i bolje. S pojavom AIM120A u jedinicama izvodjenje prikrivenog napada sa distance je omoguceno i lovcima koji nju mogu da upotrebe.

Prilikom rada radara u TWS rezimu racunar za svaki primljeni kontakt kreira fajl i na osnovu primljenih informacija o kursu, visini i brzini kreira prognozu gde ce taj kontakt biti u buducnosti. S obzirom da u TWS rezimu nijedan kontakt nije neprekidno zracen racunar vrsi poredjenje svoje prognoze sa stvarnom situacijom prilikom prijema rezultata sledeceg zracenja i na osnovu toga pokusava da izvrsi korekcije a ako ne moze da ih izvrsi na pojedinim kontaktima onda ih brise iz uvida. U ovom rezimu rada mi mozemo da pomeramo strob na radarskom ekranu i da selektujemo ciljeve, s tim da selektovani cilj nije zahvacen u pravom smislu te reci vec u engleskoj terminologiji je "bugged" tj "vidjen je za dejstvo", a da li je dejstvo svrsishodno mora da proceni pilot. Posto smo "buggovali" cilj dobili smo kockicu gde se ocekuje vizuelno pojavljivanje cilja kao i parametre dometa rakete koje smo izabrali u smislu maksimalnog dometa i tzv "no escape zone". U ovoj situaciji se mi kao pilot nadamo da je protivnik, posto je rastumacio svoj RWR ima osecaj lazne sigurnosti jer je registrovao zracenje radara u rezimu osmatranja te smatra da nije direktno ugrozen i na osnovu toga ne menja bitno svoje parametre leta. Ukoliko je to slucaj mi mozemo da zakljucimo da ce ukoliko lansiramo odgovarajucu raketu u momentu prelaska rakete na samonavodjenje (ovde govorim o ARH vodjenim raketama) cilj biti zaista tamo gde je racunar predvideo i da ce radar u glavi rakete zaista imati sta da zahvati kada dodje momenat za samonavodjenje. Upotreba IR raketa u TWS rezimu je s nekih taktickih aspekata diskutabilna ali ako smo bas resili jasno je da ukoliko cilj nije onde gde nas racunar smatra da jeste IR glava nece imati sta da zahvati.

Primer pravilnog dejstva po ciljevima iz rezima TWS:

Nas F-14A je upravo uzleteo sa konfiguracijom 6X AIM-54A i odmah smo dobili obavestenje da je na flotu lansirano nekoliko Silkworm raketa. Posto je situacija urgentna a rakete lete po predvidljivim parametrima leta napad iz TWS rezima je opravdan. Kopilot bugguje onoliko raketa koliko moze da razluci na svom ekranu (naravno ne vise od 6) i potom lansiramo rakete.

Primer situacije kada dejstvo iz TWS rezima nije opravdano:

Nalazimo se u patroli i javljeno nam je da cetiri jurisna aviona napadaju nase kopnene snage na razdaljini od 90km. Tu je i nas A10 koji pokusava da se snadje. Protivnicki avioni rade svoj posao, jedan ponire u napadu, drugi izbegava vatru sa zemlje, treci se vadi iz napada, cetvrti maltretira A10 i jasno je da je ova situacija prepuna problema jer svi kontakti ostro manevrisu i nema nacina da racunar predvidi njihove parametre leta o identifikovanju ciljeva da i ne govorimo.

__________

Pilot osnovnog MiG-29 ima mogucnost da posmatra dinamiku priblizavanja sa do deset ciljeva i to je to. Ukoliko se ispred nas nalaze do 10 F16C oni ce na svom RWR imati simbol i zvucni signal radara MiG-29 u rezimu pretrage. Onog momenta kada se odlucimo za napad uz upotrebu radara radar prelazi u rezim neprekidnog zracenja i zahvaceni F-16C na svom RWR dobija informaciju o tome. Dakle osnovni MiG-29 ne poseduje mogucnost buggovanja cilja a samim tim ni prikrivenog napada uz upotrebu radara. Postoji jos prednosti u vidu informacija o kontaktima koje TWS obezbedjuje a SNP ne ali to verovatno kapirate i sami.

online
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2114
  • Gde živiš: Beograd

За право поређење морао би поредити 9.13С СНП са Р77 са TWS и AIM120 . Р-27 СНП мод и ТWS са АIM-7 je исто/слично јер мора да се пређе у из СНП у нишански мод и из ТWS у STT.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

@Zeka_Peka

Kolega prvo dobro nam dosao . Smile

Citat:Osnovne varijante radara MiG-29 nemaju ekvivalent track while scan rezima.

Osnovna namena TWS rezima je pored uvecanja tzv situacione svesnosti omogucavanje lovcu da izvede takozvani "prikriveni napad"


Drugo ,ne postoje osnovne varijante radara N019 `Rubin` ,postoji samo osnovna varijanta/verzija i to je N019 ( za 9-12 i 9-13 u VVS ) a koja ima svoju izvoznu ( citaj degradiranu ) verziju N019E a cesto u literaturi nalazimo podatke o dve podverzije: EA za 9-12A i EB za 9-12B .Nadalje, postoji modernizovana verzija i to je N019M sa nazivom` Topaz` koja je pocetkom 90tih ugradjivana u MiG-29S/9-13S itd

Sve sto si napisao i prokomentarisao a dosta toga si napisao moze da stane u samo jednu stranicu nama poznatog VTUP L-18 ,dakle vojnog uputstva za pilote MiG-29B u RV-PVO .

Dobro procitaj ovo crveno uokvireno i posebno podvuceno :




Rekao sam vec VTUP L-18 je za ovu temu pravi penicilin samo ga treba uzeti u ruke i prelistati tj procitati `od- do` ,ko zeli i hoce naravno .Ako te zanima imas ga na pocetku 1606te stranice ove teme .

U nastavku ,posto je kolega `Apok` dao dobru analizu ja sam postavio pitanje o vremenu koje je kod N019EA/EB potrebno da se predje iz rezima zahvat ( nisanski rezim ) u rezim koji je bio pre toga,dakle bilo rezim V ili D sa ili bez podrezima SNP.Na osnovu tih info cemo uvideti i shvatiti zasto je jedan americki borbeni pilot ,pazimo ne neko na MCM ,ja ,bilo ko ,dakle pilot-lovac Amer javno rekao da N019EA u ovom slucaju posto je bio u Bugarskoj ima dvostruko vecu brzinu skeniranja prakticno u svim radnim-borbenim rezimima i to spram ako se dobro secam verzije (V)9 ,radara AN/APG-68 na F-16CM u kojem je on tom prilikom doleteo u Bulgariju .

Dakle onih 13 sek sto je `Apok` pomenuo iz onog dokumenta prakticno i nista ne znaci kad se sve to poredi sa mogucnoscu radara N019/E .Cak sta vise taj pilot je analizirao i poredio izvoznu verziju EA ,mozda ne znajuci da je to ipak degradirana verzija osnovne verzije N019 a koja je ugradjivana u 9-12 i 9-13 u VVS kako rekosmo .

Da ponovim jos jednom ,N019 ima 5 radnih rezima dok N019E ima 4 ,za remont i modernizaciju N019 postoji skoro 20 Biltena ,za N019E tek njih 5 ili 6 ,toliko o tome .

offline
  • Pridružio: 30 Jun 2007
  • Poruke: 6228
  • Gde živiš: Novi Sad, severoistočna Srbija

djox ::
Citat:День открытых дверей на 121 АРЗ
18 августа ко Дню поселка Старый Городок и Дню Воздушного Флота России 121 АРЗ пригласил всех желающих на свою территорию и в музей завода.
https://saidpvo.livejournal.com/740461.html


Само да додам, наш 18201 на ремонту.

Још једна фотографија. Близу је врата Very Happy


offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2991
  • Gde živiš: Beogard

Kada pominjete TWS i MiG-29, treba napomenuti da je upotrebna vrednost SNP daleko manja od onoga što pružaju moderniji radari. Čak i za standarde tog vremena 29ka daje vrlo slab "situation awareness". Po meni, velika je šteta što radarski ekran u kokpitu nije iskorišćen na bolji način, recimo da prikazuje baš jasniju sliku rasporeda protivnika, njihove visine i pravce kretanja. Sve je tehnološki to postojalo u to vreme, a trebalo je "samo" iskoristiti već postojeće informacije sa radara i bolje ih prikazati. Da podsetim da ekran u kornjem desnog uglu instrument table služi samo da duplicira sliku sa HUD-a i ničemu drugom. Kod modernizovanih verzija ovo je ispravljeno naravno, pa tako i naše letelice imaju MFI-54 multifunkcionalni displej.

Opet kad smo već kod TWS i SNP, predpostavljam da nakon integracije R-77 (što podrazumeva i modernizaciju niza drugih komponenti), SNP mod dobija veću upotrebnu vrednosti i gađanje bar dva cilja odjednom...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1256 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 9 sakrivenih i 1194 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, armor, babaroga, bojankrstc, bojcistv, bokisha253, Brana01, BraneS, ccoogg123, CheefCoach, Dannyboy, darionis, DPera, DragoslavS, elenemste, goxin, havoc995, HogarStrashni, ILGromovnik, Istman, JOntra, jukeboxer, Karla, kikisp, Krvava Devetka, Kubovac, Luka Blažević, MB120mm, Mercury, moldway, Ne doznajem se u oružje, Nemanja.M, nuke92, Oscar, ozzy, raptorsi, rasok, repac, royst33, Sale.S, Sirius, sombrero, Srle993, styg, Tvrtko I, vathra, Vlad000, Vlada1389, Webb, wizzardone, zdrebac, 79693, 223223