MiG-29 Fulcrum

1907

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2007
  • Poruke: 13939

Napisano: 20 Avg 2018 19:04

Dicus ::Kada pominjete TWS i MiG-29, treba napomenuti da je upotrebna vrednost SNP daleko manja od onoga što pružaju moderniji radari. Čak i za standarde tog vremena 29ka daje vrlo slab "situation awareness".

Sad sam pročitao šta piše na skenu uputstva. Suštinski ništa. Prosto je neverovatno kako ljudi izvode netačne zaključke na osnovu napisanog "brzina izvođenja i tajnost napada", bez ikakvih detalja i jasnog pojašnjenja napisanog. Hehehe ...


Zeka_Peka ::MiG-29S:

Potrebno je biti jako oprezan pri razmatranju proizvoda ruske avio industrije tokom 90-ih i ranih 2000. jer je postojala ogromna tendencija da se u tom periodu proizvodi koji se nalaze u fazi razvoja inostranim kupcima predstavljaju kao gotovi proizvodi spremni za ulazak u serijsku proizvodnju. Primera radi kada su zavrseni primerci MiG-29S na njegovom napadno navigacionom sistemu je ostavljena mogucnost "buggovanja" dva cilja *jednom kad razvoj rakete R-77 bude okoncan i kad ona udje u serijsku proizvodnju* i jednom kad se njeni operativni podaci dostave proizvodjacu.


Ko ume čitati malo između redovao relativno brzo sam shvati upravo napisano.

Svašta nešto su ostavljali za sutra. Što je naravno dobro, ali se onda mora obuzdati "mašta" oko mogućnosti.

Dopuna: 20 Avg 2018 19:17

ray ban11 ::Jos jednom kolegama kojima neki detalji nisu jasni, raketa pa bilo to i AIM-120 mora imati zahvat da bi se lansirala na neki cilj ,bez zahvata raketa leti u prazno .Ako to AIM-120 i moze a veoma tesko ,zahvat se mora izvrsiti tokom leta ali pre nego se antena RGS rakete ukljuci na zracenje jer jednostavno raketa sama od sebe ne moze znati o kojem se cilju radi .Jedini slucaj lansiranja AIM-120 pa i R-77A/-1 bez preko potrebne korekcije jeste kad ARGSN izvrsi zahvat cilja dok je raketa jos na lanseru ...

Burgijasš ljudima mozak ovakvim načinom pisanja.

ray ban11 ::Jos jedan u nizu padobranaca na forumu ... Bebee Dol

Ne vidim da je išta problematično napisao ili da je bilo koga omalovažavao.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 264

Da, iz TWS rezima je moguce preci i u druge rezime radara zamisli molim te? Ranije sam lepo objasnio prednosti i mane lansiranja odgovarajucih raketa iz TWS rezima, i ako pilot zakljuci da nije svrsishodno lansiranje iz TWS rezima, normalno da mu je omoguceno da proba neki drugi.

Stvari koje tebi nisu nikako jasne su do te mere "mainstream" da su odavno prisutne u javnim izvorima:

"The active terminal homing radar seeker is capable of direct launch in fire-and-forget mode at dogfight ranges, while it also operates in command-inertial/inertial/active-terminal-homing mode at standoff ranges. In the latter mode the launch aircraft's fire control radar operates in TWS mode and offers the target no detectable warning of missile launch (unlike semi active guidance where illumination may be detected by the victim)."

http://www.ausairpower.net/amraam.html

"Jos jednom kolegama kojima neki detalji nisu jasni, raketa pa bilo to i AIM-120 mora imati zahvat da bi se lansirala na neki cilj ,bez zahvata raketa leti u prazno"

Na ovom nivou tvog znanja ne vredi ni zapocinjati temu da kao sto radari imaju rezime rada, tako ih imaju i rakete, AIM120 konkretno ima rezim "bore" i "slave". "Slave" biramo kad zelimo da lansiramo protiv cilja kojeg smo buggovali ili zahvatili a "Bore" biramo kad je realno da po lansiranju nasa raketa na pravcu od 6 stepeni ispod uzduzne ose naseg aviona sopstvenom glavom pronadje i zahvati cilj...

_________________________________

Dicus:

"Praksa je pokazala da SPO-15 sa originalnom bazom signala, ne zna da prepozna AIM-120 ni u terminalnoj-aktivnoj fazi leta, a veliko je pitanje da li se nešto promenilo do danas. "

Cinjenica je da SPO15 stanica kakva je ugradjena u nase MiG-29 ne moze da ima standardizovanu i testiranu reakciju na AIM120 u samovodjenju iz jednostavnog razloga sto je avion proizveden i prodat nama pre nego sto je AIM120 usao u serijsku proizvodnju i rasporedjen u jedinice.

Medjutim iako nam Rusi deluju aljkavi ipak je SSSR bilo ozbiljnije drustvo sa ozbiljnom armijom i sluzbama i vec su u drugoj polovini osamdesetih bili svesni smicalica koje se mogu ciniti preko rezima TWS i ARH rakete koja je tada bila u operativnoj upotrebi (AIM54A) i imajuci to u vidu su zakljucili da se vise ni inostranim kupcima ne moze nuditi sistem koji nema odgovor i ne prepoznaje upotrebu savremenih sredstava, te je cak i na eksportom modelu RWR L006LM omoguceno sledece (prevod ide sa namerno ostavljenim pravopisnim greskama):

"UPOZORENJE: kvazineprekidni režimi rada radara u „zahvatu“ ne prikazuju se (signal „zahvat“ se ne pali),  pri ozračenju radarima aviona F-14,15,16,18 i PATRIOT na velikim i srednjim udaljenostima (do 5 gradacija snage) glavni cilje je „H“ – migajući režim, a na malim daljinama glavni cilj (radar) je tip „F“ (istovremeno se gasi oznaka „H“) Za ručni odabir glavnog radara potrebno je prekidač „VISOTA-TIP“ postaviti u položaj željenog radara (P,Z,H,N,F,S); pri tome se na indikatoru pali odgovarajuća oznaka kao glavni radar. Indikacije netipskih radara se isključuju postavljanjem prekidača „VISOTA-TIP“ u krajnji desni položaj. Koristeći informacije, odrediti tip sredstva koje napada, pravac napada i režim rada, doneti odluku o vrsti manevra za izbegavanje zahvata ili koristiti sredstva za ometanje. Nakon izvršenog leta, isključiti uređaj.

Uređaj otkriva ozračenje zemaljskih raketnih sredstava i radara lovaca u sledećim sektorima:  po azimutu ±90° u ZPS i PPS  po uglu mesta ±30° u ZPS i PPS  određivanje pravca radara koji isijava sa tačnošću od ±10° u sektoru od ±40°, a u ostatku zone sa tačnošću do 40° u PPS i 45° u ZPS  određivanje tipa radara i režim rada (pretraživanje, zahvat)  određivanje najopasnijeg radara i predaju kao takvog u smislu „glavnog cilja“  određivanje brzine zbliženja ili daljine do glavnog cilja. Domet je 120% od daljine isijavanja radara. Indikacije tipa sredstava:  „P“ zemaljska sredstva TERER ili avion F4,104 (rakete tipa SPAROW)  „Z“ CHAPARELL, VULKAN, SEAWOLF  „H“ HAWK, F-14,15,16,18 (na većim daljinama)  „N“ NIKE HERCULES, PATRIOT, TALOS  „F“ male daljine za F-14,15,16,18 ili rakete phoenix  „S“ F-4,5,104,F-3. Mirage, Jaguar (zemaljske TERER; CROTAL). Indikacija o zahvatu „glavnog tipa“ ostvaruje se palenjem signala „zahvat“ (crvene boje) u centru indikatora. Kada se lansirana raketa približava avionu, signal se pali i gasi – „miga“. Pri istovremenom radu radara i SPO moguća je indikacija lažnih informacija na indikatoru SPO (paljenje signala 10°,30°,50°,90°, sleva i desna, tip H, gradacija snage do 8, oznaka V, N i zahvat). Da bi se utvrdilo stvarno stanje stvari (ako je moguće) u etapi pretraživanja, prekidač IZLUČ-EKV-OTKL (isijavanje-grejanje-isključen) postaviti u položaj OTKL 5-10 sekundi. Na rad SPO utiče i kontejner za ometanje SAP (izdelie L203IE) tako što se pale lažne indikacije na pokazivaču SPO (HiF, 90°,30°,10°, sporedni cilj levo 50°, glavni levo, niz, zahvat, gradacija snege 12, levi zadnji sektor."

_____________________

Razz



offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Sakrio si potpis jel ,koji si ti firaun.

I sta kazes rezimi `Slave` i `Bore` ,jel da ,nije sala ,pa procitaj dobro sta je to taj `Bore`

Citat:Boresight mode
Apart from the slave mode, there is a free guidance mode, called boresight. This mode is radar guidance-free, the missile just fires and locks the first thing it sees. This mode can be used for defensive shot, i.e. when the enemy has numerical superiority.


Sta sam ranije napisao da i ako postoji mogucnost lansiranja bez zahvata ,mora biti obavljeno ili tokom leta ili od toga nema nista ,gadjanje u prazno .Dakle to stoji za TWS rezim i mogucnost lansiranja po navedenom rezimu uostalom i nije nista posebno novo .Takve mogucnosti su jos 70tih /80tih imali MiG-23 i 25 sa raketama koje su naravno imale PARS u zavrsnoj fazi ,dakle principski nista novo .Sa druge strane imas rezim kad raketa svojom ARGSN izvrsi zahvat cilja dok je jos na lanseru kako je i navedeno .

To za `Slave` si sam napisao da treba zahvat ,nego sta nego treba ,kako ce raketa kad se nesto gadja sa vec daljine uopste znati o cemu se radi ....

@Leonardo

Nemoj mi te tvoje upadice molim te ,nastojim da se stvari pojasne sto vise i bolje koliko god mogu .Neke si stvari propustio sto je ovaj kolega napisao tako da ...

Citat:Cinjenica je da SPO15 stanica kakva je ugradjena u nase MiG-29 ne moze da ima standardizovanu i testiranu reakciju na AIM120 u samovodjenju iz jednostavnog razloga sto je avion proizveden i prodat nama pre nego sto je AIM120 usao u serijsku proizvodnju i rasporedjen u jedinice.

Sta pises ti covece ,pa sta se desavalo 1999g ,jseu tada nase gadjali sa AIM-120B i C ? Gadjali ih sa daljina 10,15 do najvise 20-25 km .Oni kojima je SPO radio jesu imali indikaciju o zahvatu-raketiranju ,jesu i sta ? Da nije bilo toga pa svi popadali ko kruske .


Da se vratim na temu

Koji je ovo Bort 150 plavi ,ovako ofarban ?

respekt ::


.

offline
  • Aleksandar Milicevic
  • Pridružio: 17 Mar 2013
  • Poruke: 731
  • Gde živiš: Beograd

^Taj 150 plavi je ako se ne varam 9-12 verzija,msm da sam negde video tu sliku iz profila.
Evo sa teme Mig 31,post kolege "Respekt".
https://www.mycity-military.com/Avioni/MiG-31-Foxhound_497.html

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2007
  • Poruke: 13939

ray ban11 ::Nemoj mi te tvoje upadice molim te ,nastojim da se stvari pojasne sto vise i bolje koliko god mogu .Neke si stvari propustio sto je ovaj kolega napisao tako da ...

Ovim je sve rečeno ko razume.

Niko ne zna sve, ali tvoj takmičarski duh da svima dokažeš kako si nešto već znao ili da neko nije u pravu je stvarno neumoljiv. Još kad bi stvarno bio kolegijalan.

Držiš predavanja obrazovanijim i stručnijim ljudima. Postavljaš se kao autoritet. Ajde malo spusti loptu.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Naravno da niko ne zna sve` Leonardo` ,naprotiv `svi sve znaju`, bilo uvek i bice. Takmicenja nema jednostavno se razmenjuju misljenja i znanja ,svako svoje misljenje i znanje ima ,nesporno .Rekao sam vec ono sto je ranije napisao si jednostavno propustio ,izbrisao i to je to .

Aleksandar.M ::^Taj 150 plavi je ako se ne varam 9-12 verzija,msm da sam negde video tu sliku iz profila.
Evo sa teme Mig 31,post kolege "Respekt".
https://www.mycity-military.com/Avioni/MiG-31-Foxhound_497.html


Da ,uocio sam to ,neki novo remontovani izgleda sa sasvim neobicnom shemom farbanja .

offline
  • Aleksandar Milicevic
  • Pridružio: 17 Mar 2013
  • Poruke: 731
  • Gde živiš: Beograd

Mig 29 9-12 sa semom Mig 29 SMT Wink

offline
  • Pridružio: 03 Jun 2011
  • Poruke: 1645

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018.....id=1433161

Nepismeni novinari, ne umeju ni naslov da sastave

offline
  • Aleksandar Milicevic
  • Pridružio: 17 Mar 2013
  • Poruke: 731
  • Gde živiš: Beograd

Evo i snimka na kom se vidi pomenuti 9-12 ali i Su 57 sa podvesnim kontejnerom.
https://youtu.be/BTHKp8lSjgU

offline
  • Sveto 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 10 Dec 2009
  • Poruke: 1637

Voja1978 ::Doveli su ove pionire i napupele uciteljice da gledaju ovaj 201, a ja da pitam zasto im treba 10 meseci da ga remontuju (i ko zna koliko ce jos da traje) ne znam da li bi me vise nagrdili iz Ministarstva odbrane ili ovde na forumu.

Šta je predviđeno ugovorom ? Kad je garantovano da će remont biti završen? Šta tamo piše za slučaj kašnjenja..? Tu se kriju odgovori na sva pitanja..Pusti ti nasa ocekivanja...

Otvoreni dan zavoda se ne pravi zbog naseg aviona mada bi mi to vjerovantno voljeli.To sto se on tu zateko je puka slucajnost..

P.S. Usput ja te bar nikad nisam grdio pa necu ni sad Smile Ti sve ovo i onako jako dobro razumijes i sam se trudis da za ono sto pricas imas papir ,ne fukncionises po principima "rece mi jedan coek"

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 673 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 8 sakrivenih i 633 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: anbeast, Ben Roj, BORUTUS, darkangel, DonRumataEstorski, dragoljub11987, filiphr, Georgius, gmlale, goxin, ILGromovnik, kinez88, Krvava Devetka, Kubovac, kuntalo, Litostroton, ljubacv, Marko Marković, mikki jons, Mixelotti, nebkv, paja69, sabros, slonic_tonic, Srle993, Tas011, uruk, vaso1, Vlad000, vukovi, wolverined4, zlaya011