MiG-29 Fulcrum

2022

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 235

Žao mi je što ne mogu trenutno da se snadjem na sajtu "take-off.ru", posebno u delu "arhiva" gde je ranije bilo moguće poskidati .pdf verzije ruskog aeronautičkog časopisa "Vzlet" gde je na ruskom jeziku (može se dobro razumeti kada se čita polako, za nas koji ne stojimo baš najbolje sa ruskim, ali smo dobri sa srpskim Wink ), gde je dakle, na ruskom jeziku kroz različite brojeve opisana kako ruska vazduhoplovna tehnika, tako i oprema, ali i poslovi, posebno u oblasti vojnog vazduhoplovstva u kojima učestvuje Ruska Federacija. Sve ovo je u ovim časopima iscrpno opisano.

MarKhan ::Буџење авиона старог 30 година.

Izmedju ostalog, do tančina su opisani i poslovi na indijskim MiG-29. Najvažnija stvar kada je modernizacija ovoga aviona u pitanju, kao i svakog drugog, je očuvanost zmaja aviona. Ono što je najneophodnije jeste da se dobro pregleda struktura zmaja, posebno sve eventualne mikrodeformacije, i da, svuda gde su one uočene, da se ti delovi konstrukcije zamene apsolutno novim. Potom tek sledi modernizacija šireg obima, koja se tiče pre svega opreme i naoružanja, a u najširem smislu i izmene prvobitnog zmaja aviona, odnosno prepravkom prvobitne avionske konstrukcije. Tako, ako je zmaj aviona (Trup i celokupna krilno stabilizatorska konstrukcija) aviona MiG-29 u odličnom stanju, kada se zamene dotrajali delovi (prisutne mikro-pukotine ili drugi vidovi deformacija), moguće je prepraviti avion MiG-29 u avion MiG-35, ugradnjom novih većih krila i radom na drugim delovima konstrukcije. Recimo, ako je dvoseda verzija u pitanju, konstrukcija se modifikuje tako, da je kasnije moguća kako ugradnja drugog pilotskog mesta, tako i zamena drugog pilotskog mesta za proširenje rezervoara za gorivo. Potom se tek pristupa potpunom sklanjanju stare napadno navigacijske opreme i ugradnjom potpuno nove.

Mislim da će naši avioni biti dovedeni na standard M za jednosede, odnosno M2 za dvosede verzije. To podrazumeva ugradnju radara Žuk ME u najmanjem slučaju, mada je Vučić pominjao Žuk 3, koji ne postoji, ali ovo možemo prevesti kao Žuk M2E, što je treća verzija radara Žuk. Prvobitna verzija Žuk M ugradjena je samo u prvi prototip MiG-29M koji je leteo devedesetih godina, i kojega je pilotirao izmedju ostalih sad već čuveni opitni pilot Valerij Menicki. Žuk ME je druga verzija ugradjivana u verzije K i KUB ali i u M i M2 za indijsko RV. Vrlo mali broj aviona u indiji dobio je i poslednju, treću verziju radara Žuk M2E, što je poslednja verzija (i najbolja) pre verzije Žuk AME, koji je potpuno AESA radar i koji će se sada ugradjivati u MiG-35 a koje je već naručilo rusko RV. Doduše ovaj radar, tek će biti detaljno ispitan u jedinicama jer je u pitanju potpuno nova AESA tehnologija, koju će, verovatno je, da prate dečije bolesti još neko vreme. Prema tome, moje je mišljenje da Srbija uzima poslednju dobru, i do kraja isprobanu verziju radara Žuk.

MB120mm ::Ако се реално сагледава употребљен је термин ЛОВАЦ,
*Као ловац Миг29,базна верзија је бољи од свих осталих у блиској ваздушној борби/па и од Миг 35 који је од нуле рађен као вишенаменски авион/.
У ваздушној борби на средњим даљинама било који радар жук,довешће га на ниво да буде егал са конкурентима./Не бољи/То је рецимо нека верзија Миг29С,са новијом опремом...
Ни једна модернизација,не може га не изједначити већ ни приближити конкурентима у моду В-З, вођеним средствима чак и да може изгубио би предност у оној првој ставци.О свему овоме писано је неколико пута,уз опет острашћене и навијачке коментаре.
Миг35 је већ вишенаменски авион,са уравнотеженијим могућностима.Нешто је мало изгубио по питању БВБ,али се доста приближио по осталим *вишенаменским* могућностима.Нама је првенствено потребан ЛОВАЦ,ако сам ја нешто испустио нека неко допуни...


Mercury ::banjica ::Kakav radar,softeri i pokazivači u kabini da di se naši unapredali?

Ako ce bi se radila modernizacija u cilju podizanja mogucnosti u lovackoj nameni (licno navijam za to), kabina i pokazivaci verovatno mogu da ostanu isti (svakako je vec modernizovana u odnosu na osnovnu varijantu)

Radar - u najboljem slucaju varijanta ZUK-ME. Integracija nisanske sisteme na nove Gallet kacige, eventualno moderniji KOLS i obavezno neki sistem za ometanje.

Rakete naravno R-77 i R-27ER i ET. I neka izvozna varijanta R-74.


Dalje, već samo postojanje ovakvog radara, (zajedno sa novim opto elektronskim sistemom OLS-35 čiji je domet za razliku od starog OLS-15, povećan za detekciju termovizijskih ciljeva u vazdušnom prostoru i dejstvo po njima, sa 15 na 55km. Takodje omogućava ispaljivanje R-77 u apsplutno pasivnom režimu bez upotrebe avionskog radara. Npr. Pilot termovizijom uočava cilj na 55 km, i ispačjuje R-77. Raketu ka cilju vodi OLS-35 u prvih 15 km leta, a cilj nema podatak čak ni da je uočen, potom raketa pali svoj radar isama se navodi na cilj.) , pošto radar Žuk omogućava dejstvo po ciljevima na zemlji, izuzetno je glupo da se razmišlja o ne ugradnji naoružanja za dejstvo po ciljevima na zemlji i moru. To pretvara lovca u višenamenski avion i to ne umanjuje njegove lovčke sposobnosti. Montažom kontejnera za lasersko i termovizijsko vodjenje naoružanja na ciljeve na kopnu i moru na podvesnik, lovac se pretvara u odlični bombarder, a demontažom, avion je i dalje vrhunski lovac. Avion generacije 4++ nije samo lovac, već je isključivo višenamenski, a ovi iz naše vlade rekoše da će naši Migovi biti 4++.
Takodje pilotsku kabinu MiG29M/M2 smo videli na Batajnici, a gotovo identična je i na MiG-35. Naši avioni će je siguran sam, dobiti, jer potrebna je kako za funkcionisanje celokupnog - novog - napadno-navigacijskog sistema spregnutog uz radar Žuk M2E i OLS-35, tako je i njena ergonomija znatno prilagodjena znatnom umanjenju opterečenosti pilota, posebno u borbi. (da ne zaboravim, bez takve kabine avion ne bi bio 4++, a mi dovodimo naše na 4++, zar ne... Wink Smile ).


Koliko para sve to košta? To je već relativno pitanje i to najbolje znaju oni iz vlade. U svakom slučaju logički odgovor je : ili mnogo, ili malo, a oni kažu da će to biti plaćeno, i da ćemo imati 14 aviona 4++ generacije do polovine 2020...

Inače, voleo bih da znam, pošto još čekamo 4 aviona iz Belorusije (verovatno zmajevi u odličnom stanju), medju ovih deset koliko je sada trenutno kod nas, koliko imamo jednoseda, koliko dvoseda, i koliko jednoseda ima "grbu"? Smile Hvala u napred na odgovoru...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5126

ApsolutniPocetnik ::Dalje, već samo postojanje ovakvog radara, (zajedno sa novim opto elektronskim sistemom OLS-35 čiji je domet za razliku od starog OLS-15, povećan za detekciju termovizijskih ciljeva u vazdušnom prostoru i dejstvo po njima, sa 15 na 55km. Takodje omogućava ispaljivanje R-77 u apsplutno pasivnom režimu bez upotrebe avionskog radara. Npr. Pilot termovizijom uočava cilj na 55 km, i ispačjuje R-77. Raketu ka cilju vodi OLS-35 u prvih 15 km leta, a cilj nema podatak čak ni da je uočen, potom raketa pali svoj radar isama se navodi na cilj.) ,
Može li malo detaljnije? Ko šalje radio-korekciju na raketu?



offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

У задњем овом клипу помињу 4+,И ја мислим да би требало извући ловачки максимум и ићи на једно 16 Јак 130./за почетак/.Е сад стављати инстаслације или не за В-З. Требало би размислити.

offline
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 235

[quote="Kubovac"]ApsolutniPocetnik ::

Dalje, već samo postojanje ovakvog radara, (zajedno sa novim opto elektronskim sistemom OLS-35 čiji je domet za razliku od starog OLS-15, povećan za detekciju termovizijskih ciljeva u vazdušnom prostoru i dejstvo po njima, sa 15 na 55km. Takodje omogućava ispaljivanje R-77 u apsplutno pasivnom režimu bez upotrebe avionskog radara. Npr. Pilot termovizijom uočava cilj na 55 km, i ispačjuje R-77. Raketu ka cilju vodi OLS-35 u prvih 15 km leta, a cilj nema podatak čak ni da je uočen, potom raketa pali svoj radar isama se navodi na cilj.) ,/quote]

Može li malo detaljnije? Ko šalje radio-korekciju na raketu?


Senzor uočavanja i pračenja cilja je OLS-35. Računarski pod-sistem napadno navigacijskog sistema vrši akviziciju podataka dobijenih na ovaj način, izračunava upravljanje koje šalje raketi, koristeći glavni avionski radar u specifičnom režimu, samo za slanje signala koje zovete "radio-korekcijom". Radar se u ovom slučaju koristi od strane računara napadno navigacijskog sistema koji samo šalje podatke raketi, tako da radar ne radi ni u osmatračkom režimu ni u nišanskom režimu (pa cilj nema detekciju da je ozračen a za pilota koji vrši napad radar može biti i isključen) , već samo šalje signal raketi na specifičnoj frekvenciji. Pilot svo vreme za osmatranje i dejstvo po cilju raketom R-77 u ovakvom smislu eventualnog napada - za osmatranje i dejstvo po cilju ima selektovan OLS-35 (Teplopelengator - "TP" ćirilična oznaka na ILS pokazivaču - odnosno na Head Up displeju što bi rekli na zapadu). Naravno pilot za napad u potpunosti može koristiti i radar, posebno kada je potrebno vršiti istovremeno praćenje i gadjanje više ciljeva. Ovo je samo jedna od opcija koju pilot može da izabere za napad.

VP3987 ::Ako te tako jednostavno od MIG29 napraviti MIG35, imas od mene babu pa pravi devojku od nje.

Nije jednostavno, ali je moguće izvesti i tako nešto. To naravno i košta. Dao sam samo primer u hipotetičkom smislu...

Od babe devojka Wink Smile e to već neće da može... Ali devojka će uvek pre napaliti potentnog muškarca od matore žene pa makar on bio i super dekica, pa se valja potruditi Wink Smile Impotentnom od koristi nije ni jedna. Nadam se da će za našu vladu ovih 14 migova biti samo prelazno rešenje, dok država ne bude u ekonomskom smislu znatno jača. Drugim rečima, valjda nećemo imati impotentnu vladu/vlade, pa će se valjda neka potruditi i za jedno dve eskadrile (38 kom.) potpuno novih MiG-35. Živeli Smile

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5126

ApsolutniPocetnik ::

Senzor uočavanja i pračenja cilja je OLS-35. Računarski pod-sistem napadno navigacijskog sistema vrši akviziciju podataka dobijenih na ovaj način, izračunava upravljanje koje šalje raketi, koristeći glavni avionski radar u specifičnom režimu, samo za slanje signala koje zovete "radio-korekcijom". Radar se u ovom slučaju koristi od strane računara napadno navigacijskog sistema koji samo šalje podatke raketi, tako da radar ne radi ni u osmatračkom režimu ni u nišanskom režimu (pa cilj nema detekciju da je ozračen a za pilota koji vrši napad radar može biti i isključen) , već samo šalje signal raketi na specifičnoj frekvenciji. Pilot svo vreme za osmatranje i dejstvo po cilju raketom R-77 u ovakvom smislu eventualnog napada - za osmatranje i dejstvo po cilju ima selektovan OLS-35 (Teplopelengator - "TP" ćirilična oznaka na ILS pokazivaču - odnosno na Head Up displeju što bi rekli na zapadu). Naravno pilot za napad u potpunosti može koristiti i radar, posebno kada je potrebno vršiti istovremeno praćenje i gadjanje više ciljeva. Ovo je samo jedna od opcija koju pilot može da izabere za napad.



Ajmo ovako.....radar Zhuk-ME ima 2 predajnika. Predajnik osmatranja i praćenja iliti glavni predajnik i predajnik osvetljavanja...Koji od ta dva predajnika šalje radio-korekciju?
Evo da još pojednostavim, da bi se poslala radio korekcija ka raketi, avionski radar mora ili pratiti cilj ili biti usmeravan ka cilju (odnosno njegova osa snopa) od strane.....?

offline
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 235

Kubovac ::

Ajmo ovako.....radar Zhuk-ME ima 2 predajnika. Predajnik osmatranja i praćenja iliti glavni predajnik i predajnik osvetljavanja...Koji od ta dva predajnika šalje radio-korekciju?


Onda neki od ta dva predajnika vrši slanje signala na specifičnoj frekvenciji prema raketi koja nije ni nišanski ni osmatrački snop.

Kubovac ::
Evo da još pojednostavim, da bi se poslala radio korekcija ka raketi, avionski radar mora ili pratiti cilj ili biti usmeravan ka cilju (odnosno njegova osa snopa) od strane.....?


U specifično opisanom slučaju radar se uopšte ne koristi za napad sa R-77 od strane pilota. Radar za pilota može biti isključen. Koristi ga napadno navogacijski sistem ali to pilota uopšte ne zanima. Za pilota radar može biti i isključen.

Da, kada pilot izabere radar kao glavni senzor za napad sa R-77 a ne teplopelengator. Naravno pilot za napad ovom raketom može koristiti ili jedan senzor ili drugi senzor autonomno, ili oba ova senzora istovremeno (fuziju senzora) ukoliko mu je potrebno da raspolaže i drugim radarskim i IC raketama istovremeno.

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5126

ApsolutniPocetnik ::

Kubovac ::
Evo da još pojednostavim, da bi se poslala radio korekcija ka raketi, avionski radar mora ili pratiti cilj ili biti usmeravan ka cilju (odnosno njegova osa snopa) od strane.....?


Da, kada pilot izabere radar kao glavni senzor za napad sa R-77


Vidi...da bi se poslala radio-korekcija na raketu, avionski radar mora biti usmeravan od strane koga? Pretpostavljam od strane OLS-35, kao ekvivalenta predajniku osmatranja i praćenja.....?
Ne može avionski radar slati radio-korekcije napamet....

offline
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 235

Kubovac ::
Ne može avionski radar slati radio-korekcije napamet....


Ne šalje ih na pamet. Podatke koje šalje dobija od glavnog računara napadno navigacijskog sistema, baš kao i komandu za slanje. Dobija komandu za slanje, i šalje snop signala korekcije na specifičnim frekvencijama koje nisu ni osmatračke ni nišanske.

Klasična modulacija signala je u pitanju koja se šalje predajnikom. Dakle frekventno kodirani digitalni podatak šalje se raketi, na kojoj se po prijemu, vrši demodulacija signala - frekvencija se dekodira u digitalni podatak. Nema tu ničeg sa osvetljavajućim pratećim i nišanskim snopom signala.

Kubovac ::
Evo da još pojednostavim, da bi se poslala radio korekcija ka raketi, avionski radar mora ili pratiti cilj ili biti usmeravan ka cilju (odnosno njegova osa snopa) od strane.....?


[/quote]

Samo se antena radara pozicionira u smeru rakete, takodje po komandi računara. Naravno, pilot mora imati cilj na OLS-35, dok raketa ne izvrši sopstveni zahvat cilja. Potom, kada predje u samozahvat, što bi ameri rekli za svoj AMRAAM u "pittbull" režim, pilot je može zaboraviti Smile (ispali i zaboravi, ali dok misli na nju, napadno-navigacijski sistem to može činiti koristeći samo OLS-35). AMRAAM inaće nema ovu mogućnost pa je i zato R-77 (Amraamsky) bolja! Još nešto, nijedna zemlja u našem okruženju ne poseduje R-77. Drugim rečima, pilot može napadati sa R-77 baš kao sa IC raketama R-73, R-74, R-27T i R-27ET. Ne mora uopšte ukčjučivati radar da bi napadao, već može napasti potpuno tajno Smile

offline
  • BSD 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 05 Okt 2009
  • Poruke: 3189
  • Gde živiš: Kraljevo

Published on Jan 17, 2019

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5126

ApsolutniPocetnik ::[

Samo se antena radara pozicionira u smeru rakete, takodje po komandi računara. Naravno, pilot mora imati cilj na OLS-35, dok raketa ne izvrši sopstveni zahvat cilja. Potom, kada predje u samozahvat, što bi ameri rekli u "pitbull" režim, pilot je može zaboraviti Smile (ispali i zaboravi, ali dok misli na nju, napadno-navigacijski sistem to može činiti koristeći samo OLS-35). Drugim rečima, pilot može napadati sa R-77 baš kao sa IC raketama R-73, R-74, R-27T i R-27ET. Ne mora uopšte ukčjučivati radar da bi napadao, već može napasti potpuno tajno Smile


Raketa R-77 ima sistem vođenja: INS+radio-korekcije+ARH.
Kako raketa dobije koordinate cilja od IRST-a za INS fazu, a kako se kasnije to koriguje u fazi radio-korekcije sa podacima dobijenim od IRST-a? Da bi se slale radio-korekcije potrebne su koordinate cilja, da li se to može dobiti od strane IRST-a?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 851 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 8 sakrivenih i 804 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, bankulen, bladesu, darios, darkangel, Denaya, Dukelander, FileFinder, goxin, Griffon vulture, Joja, kalens021, Kubovac, Leonov, mackenzie, Mcdado, mercedesamg, Milometer, Mixelotti, mnn2, nuke92, Parker, Ripanjac, RJ, Sančo, sasa87, Simon simonović, sokojet, ss10, Stanlio, stegonosa, Stoilkovic, VJ, voja64, YU-UKI, YugoSlav, zeo, žeks62