MiG-29 Fulcrum

2037

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Toni  Male
  • SuperModerator
  • Pridružio: 18 Jun 2008
  • Poruke: 30145

Napisano: 25 Feb 2019 17:11

Nebih rekao da su R-73 iz SFRJ...

Mi sad imamo mnooogo da letimo da bi obucili kadar da bi dobili borbeno spremne pilote a a zasta trebaju godine a nesto bolji radar i raketa nam u tome neznace nista, posebno kad smo suplji na sve strane. Za te pare se obnovi transportna avijacija koja visi na jos jednom An-26 i An-2.

Mada ajd nebitno kad se drugi pita...

Sall ::
Ovo je sve toliko zahrdjalo, da ni Ukri ne bi mogli da uvale nekome. Razz


Samo ako prekucaju bugarske tablice... Wink

Dopuna: 25 Feb 2019 17:19



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 262

Svako ko je pratio maratonska prepucavanja na ovoj temi je mogao da stekne jasnu predstavu o brojnosti mogucih vanrednih situacija i gresaka u radu osnovne varijante radara. Misljenja sam da je krucijalno da se mi u daljoj eksploataciji aviona konacno "maknemo" od osnovne konfiguracije sistema za upravljanje vatrom sto ce omoguciti ne samo pouzdaniji rad sa senzorima i njihove vece mogucnosti vec i znacajno smanjiti radno opterecenje pilota. Pilot ne sme tokom leta da se "rve" sa sopstvenim avionom vec iskljucivo sa protivnikom.



offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96088

Astrahanske 29-ke
za komandama su clanovi grupe Strizi


Citat:МиГ-29, ВКС России.
В кабинах пилоты АГВП "Стрижи"
60-лет 185-му Центру боевой подготовки и боевого применения ВКС

Foto reportaza
Arrow http://vector-force.ru/index.php/voennaya-aviatsiy.....neniya-vks

offline
  • Toni  Male
  • SuperModerator
  • Pridružio: 18 Jun 2008
  • Poruke: 30145

Ruski su povuceni iz jedinica, ovi beloruski su viskovi koji stoje od ko zna kad, nemaju ni farbu vise. Belorusi realno koriste samo onu eskadrilu BM verzije.

offline
  • Pridružio: 01 Jan 2012
  • Poruke: 1222

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96088


Citat:Today, a MiG-29B of Iran Air Force equipped with Iranian made accessory gearbox for its RD-33 engines had a successful test flight at Tabriz.
https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1099652498221137920

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 262

Upravo tako.

Ako bude postojala potreba da ovi avioni sluze jos 10, 20 ili 25 godina pronacice se modalitet da oni to i ucine. Apsolutno je potrebno prekinuti tradiciju shvatanja lovacke avijacije kao sportske avijacije samo skupe i shvatiti sta je njena prava namena i da ce danas tip sa 60 sati naleta godisnje u F-16C uvek udesiti tipa u MiG-21Bis sa 160 sati naleta godisnje. Ulaganje u savremena ubojna sredstva, senzore, prikazivace, racunare misije i ostala informaticka sredstva je apsolutan prioritet. Letacka godina ne sme da se sastoji pretezno iz peglanja aerodromskog kruga. Slozeniji zadaci prebaziranja, saradnja sa inostranim vazduhoplovstvima, odlasci na poligone, kooperacija, upisi na kurseve u inostranstvu je ono sto ce danas pilota zemlje poput nase uciniti kompetentnim u svom pozivu.

A otkud pare?

Otud, sto dok se vi prepirete da li apgrejdovati MiG-ove ili obnoviti transportere jedna Svajcarska pocetnu selekciju kandidata za vazduhoplovstvo vrsi u svojim aero klubovima dok je jedna Srbija sa 20-ak vojnih aviona svih tipova 35 godina razvijala Lastu za te iste potrebe a onda ju je uvela u upotrebu kao poluproizvod koji je vec odneo zivote. Kada bi samo cenu ovog ludila stavili na papir na kraj pameti vam ne bi bilo da po forumu ekonomisete fondom za apgrejd MiG-ova.

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 26 Feb 2019 8:33

Zeka Peko vrlo je važan i sistem VOJiN. Tvoj primer sa F-16C važi ako je podržan sa AWACS-om ako nije onda ... Ako imamo obratnu situaciju F-16C nije podržan sa AWACS-om a MiG-21bis je podržan sa sistemom VOJiN onda je F-16C (pa i F-15C) vrlo lak plen. Na manevrima u Indiji američki F-15C nisu ni znali da su na meti indijskih Migova 21bis i bili su vrlo lak plen. Jedan od razloga što su NATO banditi 1999. godine leteli preko 6000 metara nisu samo KUB-ovi nego i to što tadašnji AWACS-i nisu dobro pokrivali visine ispod 3000 m (ispod 1000 m nikako) i postojala je teorijska (a i praktična) mogućnost da naši Migovi 21 uđu u rep NATO banditima pre nego što AWACS odreaguje ako lete na visinama do 6000 m. Naravno ako bi naš VOJiN radio. Kod nas je problem mala teritorija relativno dobro pokrivena AWACS-ima iz susednih zemalja. Međutim, kod velikih zemalja kao kod Irana gde AWACS pokrivaju neznatnu teritoriju (bez direktne podrške Turske AWACS-i bi pokrivali manje od 20% teritorije Irana) mnogo američkih majki i žena pilota i na F-16 i na F-15 bi zakukalo ako bi ovi morali da dejstvuju van zone pokrivene banditskim AWACS-ima. Oni bi bili lak plen čak i starim F-5E ako bi iranski VOJiN nastavio da dejstvuje.
Moderni lovački avioni bez podrške modernih sredstava VOJiN i sredstava za PED ne vrede skoro ništa.
Kod školskih aviona ne postoji apsolutno bezbedan avion. Ako je neki avion bio bezbedan za letenje (čak i po današnjim kriterijumima), bio je Polikarpov Po-2. Teorijski na njemu si mogao da pogineš samo ako želiš da izvršiši samoubistvo pa su ipak ljudi ginuli i na njemu. Galeb G-2 je, takođe, bio izuzetno bezbedan avion po bilo kom standardu pa se ipak ginulo i njemu.
Lasta je nabavljena da bi mi još uvek imali vazduhoplovnu industriju. Ono što je problem to je zašto Utva nije prihvatila serijsku proizvodnje varijante "olakšane" Utve-75 a bilo je naručbina i iz inostranstva. Utva-75 praktično nema direktnog konkurenta u svetu a kod Laste postoji izuzetno jaka konkurencija na svetskom tržištu.
Ali da se ne udaljavamo od teme.
Cena modernizacije Migova-29 nije uopšte velika a da li će je biti je mnogo više politička nego vojna ili finansijska odluka. Ugovorom jeste predviđena ali kod velikog vođe ništa nije sigurno ...
Srbija ako hoće da ima i snažnu KoV od novih aviona može da nabavi u budućnosti samo Mig-35 ili kineskog pandana. Mađarska ima Gripene ali praktično ni nema KoV. Bugarska ako nabavi nove F-16 takođe će pustiti niz vodu KoV. To je već uradila Slovačka. Cena modernih zapadnih aviona je toliko velika da zemlje (ekonomskog) ranga Srbije ako žele eskadrilu tih aviona moraju da puste niz vodu KoV. Zemlje NATO sebi to mogu da dozvole ali Srbija ne može ako želi da bude neutralna.

Dopuna: 26 Feb 2019 8:48

Što se tiče smejanja. Ja stvarno ne znam do kog nivoa će na kraju avioni biti modernizovani ali ono što tvrdim kad bi se modernizovali do predviđenog nivoa ne bi morali da se plaše u vazdušnoj borbi ni najnovijih verzija F-16 blok 70 tj F-16 Viper. E sad da li će biti modernizovani do tog nivoa to sam Bog zna a s obzirom na pouzdanost našeg velikog vođe mislim da ni on ne zna ...

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

цитат
*U jednom od clanaka koje ste citirali stoji i da su ovi avioni prosli samo trecinu veka upotrebe.
Da li se mislilo na broj sati u vazduhu, ili na godinu proizvodnje, to je pitanje. *
Мислио сам да нико није регистровао ово,а нисам јуче имао времена да прокоментаришем.Тешко да се ради о години производње.Сигурно је у питању 1/3 предвиђеног налета.Мада видесмо да су Индијци по мени направили потез деценије,купујући од Руса Миг29,од заосталих делова/змаја/ који нису уопште склапани.
Писао сам мало на ову тему,доста страна испред.Одржавање по стању подразумева да уколико се генерални ремонт змаја одради коректно/у овом случају је то најважније,подразумева се замена компл.каблаже ремонт осетљивих агрегата итд./,онда авион након истека 10 година не иде аутоматски у отпис.Он пролази процес прегледа,дефектаже или како се већ зове,при чему произвођач доноси одлуку може ли се животни век продужити даље.Уколико је налет 1/3 предвиђеног,уз коректно складиштење или можда чак конзервацију,,сасвим је извесно да би се то десило 20+година Пажљиво пратити излагање Милорадовића.Никад се не ради продужење века уколико дозвољени ресурс није утрошен.Могло би се тумачити*продужење или отпис*.Али не значи да би сви авиони са пуним налетом били лишени продужења по аутоматизму.Ово нема никакве везе са неком накнадном набавком нових авиона,већ принципијелно везано за наш садашњи моменат.Мислим да су сва ова питања давно договорена,и да се сад само иде по некаквој динамици,везано за степен надградње.
П.С.
Наш Данко је у оном интервјуу помињао да су уграђени радари Рубин.Али новије произведени,побољшани.Шта то конкретно значи не знам.Осим помињаних 20-ак билтена које су Руси радили ,што је сигурно имплементирано,може бити да је радар прилагођенији некој модуларној надоградњи.Слажем се са нивоом максимално подигнутих в-в способности,са уграђеним инсталацијама в-з,иако би то била секундарна ствар.Лаки јуришни авион типа Јак 130 би идеално надопунио систем.Мада не мислим да процес модернизације Орла нема смисла поготово уколико је један од аспеката стицање софтверских спосбности које до сад нисмо имали.Ма шта то значило и у ком смеру водило...

offline
  • indja 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 15 Apr 2013
  • Poruke: 381
  • Gde živiš: Munze

Na snimku primopredaje vide se postrojeni i nasi oficiri. Verovatno pripadnici vaz-tenickog sastava. Koja je njihova uloga? Ostaju li ono sve vreme u Belorusiji da prate remont ? Idealno bi bilo da budu sto duze tamo i sticu jos vise znanja i prakse.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 996 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 1 sakriven i 975 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: babaroga, Bobrock1, Centauro, Dimitrije Paunovic, Djordje29, DonRumataEstorski, dragoljub11987, Džordžino, Georgius, havoc995, ILGromovnik, ivica976, Karla, Kriglord, m0nstrum_, milos.cbr, opt1, Shilok, sovanova95, vaso1