MiG-29 Fulcrum

2038

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1622

Pitam se sad kad budu (ako budu) modernizovali nase jednosede na neki SM ili slicni standard, da li to podrazumeva neophodnu modernizaciju i dvoseda? Sta vredi imati stare 9.51 trenazere za obuku letenja na 9.12/9.13 kad ce oprema biti drugacija posle modernizacije.

Peruanci jesu modernizovali 6 jednoseda ali i 2 dvoseda na SM standard.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5110

@Zeka Peka

Do sada smo imali korektnu komunikaciju, pa ću ti korektno i odgovoriti, jer sam se i ja osetio prozvanim tvojim postom.

Dakle, ja sam izneo svoj stav, na koji valjda imam pravo, da ja ne bih u slučaju da nema dovoljno novca u fondu opremanja RV i PVO, trošio previše u modernizaciju letelica starih preko 30 godina, a da pritom zbog toga nema dovoljno novca za nove nabavke (jer modernizacije ovde više ne piju vodu) sistema PVO srednjeg i malog do srednjeg dometa, kao i radare sistema VOJIN, sredstva SUREB i komandno-informacione sisteme.
Zato sam izneo svoj stav da je možda dovoljno samo izvršiti integraciju raketa R-77, što podrazumeva modernizaciju radara N019 na standard N019M i ugradnju aktivnog ECM sistema Gardeniya ili nekog novijeg. Ovakva modernizacija bi bila najbliža varijanti MiG-29S.
I ono što nisam rekao, obuka pilota bi morala stvarno biti prioritet i tu bi trebalo učiniti šta se može da sve što više leti.

A onda gotovo paralelno s tim uložiti u sisteme PVO pre svega u zamenu zastarelih sistema Neva i Kub kojima već resursi ističu (raketama) i koji danas mogu oboriti savremeni NATO avion samo uz kombinaciju "volovskih muda" operatora (izvinite na lošem francuskom) i malo sreće (neopreznost i preterana samouverenost pilota)...

Zašto pominjem NATO? Pa ko je naš JEDINI mogući protivnik? Pa NATO!
I zar neko misli da je dovoljno opremiti 11 jednoseda na ne znam ti kakav standard i da će to biti faktor odvraćanja? Znaš koliko bi izdržali? Prvi i eventualni drugi nalet u prvoj ratnoj noći i to je to.
Da imamo bar 3-4 eskadrile (i to pune formacije) pa da nešto možda i pričamo na tu temu.
Ostatak rata bi bio isto kao i 99-te. ARJ PVO će da rabota koliko i kako može, kao i sistemi VOJIN uz velike gubitke i žrtve.
Ne mogu da zamislim novi rat i da me pozovu na početku svoje 5. decenije života u rezervu i da ponovo sednem u kabinu SLO sistema Kub, istog onakvog kao 99-te....Pa to bi bilo da zaplačeš....

Dakle...da ne budem shvaćen pogrešno....Apsolutno se radujem nabavci letelica i neka se i modernizuju. Ali samo kažem da ne treba trošiti puno novaca nauštrb nabavke novih sistema PVO kao i bar 1-2 transportna aviona i bar još 3-4 transportna helikoptera....
Potrebno je, kako je neko rekao ovde, naći "zlatnu sredinu", da sa veoma ograničenim sredstvima uradimo što više na što više polja.
A ako ima para, onda je sva ova rasprava nepotrebna. Ali ne znam o kojim se parama radi, kada bukvalno "prosimo" da nam doniraju avione....

Poređenja Švajcarske i Srbije, zaista ne mogu da komentarišem....



online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5110

Ne bi bilo loše da nas sve @ltColonel podseti na prosečne daljine lansiranja AIM-120 na naše lovce tokom 99-te? Čisto da malo "razvejemo" "lovačke" priče o nekakvim lansiranjima sa ko zna kojih daljina.....Razlozi zbog kojih su naši lovci prošli kako su prošli su, pored problematične ispravnosti i pouzdanosti letelica, ipak dublje prirode.....

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96541


https://bmpd.livejournal.com/3546888.html

offline
  • Pridružio: 30 Jun 2007
  • Poruke: 6228
  • Gde živiš: Novi Sad, severoistočna Srbija

Citat:At the same time as the overhaul, modernisation work will be carried out in co-operation with the Russian company RSK MiG. This will include modifications to the radar and integration of R-27ER (AA-10 Alamo) and R-77 (AA-12 Adder) air-to-air missiles and precision-guided air-to-ground missiles.

The aircraft donated by Belarus are izdeliye 9.13 Fulcrum-Cs with the construction numbers 2960714909, 2960715133, 2960715157 and 2960718708.



https://airforcesmonthly.keypublishing.com/2019/02.....or-serbia/

offline
  • Pridružio: 23 Sep 2009
  • Poruke: 889

Ja stvarno ne razumem neke ljude ovde.

Da li pojedini ovde znaju sta hoce? Ili ne znaju sta nece?

Neko je dosao i napravio dogovor. Taj dogovor je objavljen, ne u potpunosti, ali najvaznije crte tog dogovora.

Da je najbolje bilo kupiti nove avione, bilo je. Ali za to nije bilo para. Posto je dogorelo do lakata, uspelo je da se molbama/vezama/... ne znam ni ja cime, da se dodje do donacije uz placanje remonta i osavremenjavanja.

I za divno cudo, neko je u celoj prici imao i malo pameti, pa naucio nesto iz iskustva prethodnog remonta, i napravio dogovor tako da remont i osavremenjavanje dovodi avione u odrzavanje po stanju, obezbedjuje remont svih najvaznijih agregata, i obezbedjuje dovoljno delova za odrzavanje aviona do kraja zivotnog veka istih.

Pri tome osavremenjavanje treba da omoguci da se avioni dovedu na standard bliskom standardu SMT, barem po najavama.

Pri tome je dobar deo novca odvojen, i glavnina radova, kao i rezervni delovi, placeni. Ostalo je da se do kraja definise osavremenjavanje, sto je uradjeno tokom posete Putina.

E, sada nam opet ne valja, pa raspravljamo da li treba da osavremenimo date avione ili ne, i do kog stepena. KAo i da li treba pare pre da odvojimo za PVO, ili lovacku avijaciju. Pri tome zaboravljamo da smo u slicnim raspravama potrosili skoro 20 godina, i oba pod vida doveli do nestajanja.

Ako se pazljivo procita sve sto je objavljeno o celom poslu, ovome je bilo pristupljeno najozbiljnije do sada, ako se izuzme nabavka novih aviona osamdesetih. Pregovarano je sa proizvodjacem, odabirani su najocuvaniji avioni od dostupnih za doniranje, avioni koji sa odrzavanjem po stanju mogu da izguraju 10-15 godina. Ozbiljnost se vidi i iz toga da je u potpunosti sagledan problem i rezervnih delova, i daljeg odrzavanja i svega od cega zavisi raspolozivost aviona u buducnosti.

Ovde filozofiramo o stepenu osavremenjavanja, a svi spominjemo osavremenjavanje indijskih MiG-29 na UPG standard. Pri tome svi zaboravljaju da je u trenutku zapocinjanja posla vecina ovih aviona imala jos oko 15 godina resursa, i to sa odrzavanjem po stanju. Kako niko od vas ne dovodi u pitanje stepen osavremenjavanja indijskih, ali ima problema sa stepenom osavremenjavanja nasih, koji je pri tome znacajno manjeg obima, ako su iniformacije koje imamo tacne?

Piloti koji se sada obucvaju za ove avione treba nakon 15 godina da sednu u nove avione, i da obucavaju neke druge mlade pilote. Svaka obuka u inostranstvu je znacajno skuplja nego obuka kod nas. Ako ce ovi piloti preci kasnije na MiG-35, Su-30, Su-35, ili za sta se god odlucimo ako idemo na istocnu varijantu, morace proci obuku za dejstvo po ciljevima na zemlji. Da li zelimo da opet obuku cele jedne generacije pilota placamo ponovo u inostranstvu, kao sto to sada delimicno radimo?

To sto ja nekog ne volim licno, to je moj problem. Ali ako nesto uradi dobro, to cu podrzati.

Po svemu pokazanom do sada, svi ugovori koji su sklapani u poslednje vreme su uzimali u obzir rezervne delove, mogucnost odrzavanja flote u letnom stanju, nabavke dovoljnih stokova rezervnih delova, prelazak na odrzavanje po stanju gde god je to moguce, kao i vojno industrijsku saradnju.

Posao sa H-145M to mozda najbolje pokazuje. Ako sva integracije nevodjenog i vodjenog naoruzanja prodje, a ako to svo naoruzanje udje u zvanicnu ponudu Airbus-a, koliko ce to znaciti za opstanak i razvoj vojne industrije ove zemlje, koliko ce to para generisati za dalje nabavke u buducnosti?

Sta ce za helikopersku komponentu u celini znaciti obezbedjenje rezervnih delova i remont svih Gazela i Gama za koje je to isplativo? Sta ce znaciti osavremenjavanje avionike ovih helikoptera, integracija novog naoruzanja, produzenje zivotnog veka, sertifikovanje za iste poslove i za trece strane? Sta ce to znaciti za mogucnost otvaranja regionalnog centra i za H-145M, ako se uspesno zavrsi sve prethodno navedeno za Gazele i Game?

Prema tome, ajmo da prestanemo da glumimo baba vange, sacekajmo da se posao zavrsi do kraja, sacekajmo da vidimo kolika ce raspolozivost flote biti, koliko ce avioni leteti, sta ce se stvarno uraditi sa G-4 i Orlom, sta ce to znaciti za domacu avio industriju, kakve ce to sve poslove generisati. Da li ce sve to u krajnjoj instanci dovesti i do ponovnog pokretanja proizvodnje osavremenjene varijante jednog od ova dva ili oba aviona?

Pa onda mozemo da pljujemo i kritikujemo do mile volje ako nesto ne valja.

A inzenjerska logika mi govori da ovde stvari, az promenu, najzad pocinju da se rade kako treba.

Koliko vidim, tu PVO ne ceka. Zavrsavaju se projekti osavremenjavanja oba sistema iz naoruzanja, obalja se testiranje na oglednim primercima i priprema se za osavremenjavanje ostatka sistema u naoruzanju. Pregovara se o novim sistemima na vise strana, prema tome, ni PVO nije zapostavljena. S obzirom da je iz ARJ PVO dosao trenutni nacelnik RV i PVO, nesto ne verujem da ce pustiti raketne sisteme niz vodu.

Pa mi se sve cini da ce opet pasti opklada u jedenje avionskih guma, i da ce mnogi morati posteno da se najedu.

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 264

@Kubovac,

zao mi je ako si se zbog necega osetio prozvanim jer dok sam pisao uopste nisam imao tebe na umu.
Koliko sam ja pratio situaciju budzet za avione i za PVO se ne preklapaju - ako je Tango Six pravilno izvestavao mi cekamo na isporuku sistema "Pancir" koji su placeni iz za njih namenjenih sredstava. Da li se tu nesto promenilo?

Ja sam rekao da mi moramo da se maknemo od osnovnog paketa avionike na MiG-29 bez licitiranja koji konkretan paket treba da bude nabavljen, ti si izneo neko svoje vidjenje s kojim ja nemam problema.

Ono gde si eventualno pogresio je sto sistem PVO smatras faktorom odvracanja. Faktor odvracanja je kad agresor ili onaj ko razmislja da sopstvenu teritoriju ustupi agresoru mora da racuna s time da u slucaju sukoba moze i sam pretpreti gubitke u industriji, stanovnistvu, infrastrukturi itd. Kao sto vidis u Siriji i pored nabavke savremenijih sredstava, uloga PVO se svodi na dejstva po ubojnim sredstvima, pa ako ta ubojna sredstva ne prodju, protivnik se kroz nekoliko dana vrati i ispali ih jos vise. Zemlje bez savremene avijacije faktor odvracanja mogu iskljucivo da nadju u artiljeriji i balistickim raketama. Ovo sam ovako napisao jer si ti stavio da vidis NATO (znaci ne pojedinacnu clanicu iz naseg okruzenja) kao jedinog moguceg protivnika.

Miodrag je ponovo dosta dobro napisao sa posebnim osvrtom na Indiju, tj intenzitet upotrebe njihovih aviona koji su ipak duboko modernizovani u poredjenju sa istim kod nas, a u isto vreme, iz njima znanih razloga, clanovi sitno broje kad ce MiGovi da se "raspadnu na komade". Slazem se da je pitanje razvoja oruzanih snaga verovatno jedino polje na kojem je trenutna vlast prikazala iole kompetentnosti.

Trenutno vidim dve opasnosti za pozitivna kretanja u odbrani:

1. Forsiranje "domace pameti" tj. istih onih koji su decenijama zaludjivali javnost sa kojekakvim Gromovima, Bumbarima i ostalom plejadom beskorisnih i neperspektivnih proizvoda, naustrb proverenih i sertifikovanih sistema koji su zvanicno deo naoruzanja koje nabavljamo ili koje mozemo da nabavimo da "domaca pamet" nije "obezbedila odgovarajucu alternativu".

2. Cinjenica da je osnivac prve kancelarije za saradnju sa NATO pri ministarstvu odbrane i osoba koja je ugasila jedinicu za elektronsko izvidjanje i protivelektronska dejstva, u godinama kada se normalne zemlje bore da steknu, ocuvaju ili prosire takve kapacitete - Zdravko Ponos visoki funkcioner jedne opozicione stranke. Ovo nije dokaz, ali jeste indicija sta moze da sledi u buducnosti.

Po pitanju Laste, ja ne znam koliko jos mogu da priblizim svu pogresnost cinjenice da se za RV sa vise stotina aviona i za RV sa nekoliko desetina aviona primenjuje potpuno isti metod selekcije i skolovanja kandidata i u tu svrhu 35 godina razvija avion nultog komercijalnog potencijala?

______________________

LtCol:

Ako neka vezba (u tvom slucaju Cope India 2004) daje mnogo drugacije rezultate od stvarnosti - onda nije problem u stvarnosti nego u vezbi Very Happy. Medjunarodna vezba ima dosta ogranicenja u odnosu na stvarnost jer prvo mora da se vodi racuna o bezbednosti svih ucesnika i tehnike, o obavestajnom aspektu (ne zelimo partneru u vezbi da otkrijemo kapitalne mogucnosti nase tehnike), o scenariju koji je "skriptovan" i o "Rules of Engagement". Konkretno mi smo imali situaciju gde 6 F-15C pokusavaju da "odbrane" aerodrom Gwailor od 18 Indijskih aviona koji su ukljucivali Su-30MK1, Mirage 2000, MiG-21 Bison (ne BIS!) i MiG-27 a da pilotima F-15C pri tome Rules of Engagement zabranjuju BVR. Cilj vezbe je da se Amerikancima unapredi sposobnost improvizacije. Ono sto se zaista desilo je da je iskompleksirana Indijska javnost potpomognuta stampom, internetom i televizijom proglasila "istorijsku pobedu". Amerikanci su umesto unapredjenja sposobnosti improvizacije u vazduhu na kraju vezbali odnose s medijima.

Jedan jedini put se u stvarnosti desilo da je MiG-21Bis "usao u rep" F-15 i tad je pilot otkrio da je razorna moc R-60 bila nedovoljna.

offline
  • lacko  Male
  • Elitni građanin
  • doktor medicine
  • Pridružio: 10 Sep 2009
  • Poruke: 1534
  • Gde živiš: nis

Ajde da ja prozborim koju... Mr. Green

Draga gospodo da li vi znate sta je sve uvezbavano i ulazilo u obuku jednog pilota lovca u vreme SFRJ?

Evo za primer da dam nesto iz privatne arhive za perodi od 12.09.-06.11.1984 , aerodrom Slatina, L 15 avionce, pilot je u tom trenutku imao 28 godina.

-12.09./13.09./14.09. bojevo gadjanje Grbec, gadjanja topom i sa S5k, M73 i CAB 250.

-19.09. Presretanje nocu SM

-21.09. Izvidanje vremena sa NL 16 i para u oblacima sa L15 (u istom danu)

-28.09. Raketiranje ciljeva na zamlji sa 16 S5K

-02.10. para u oblacima

-03.10. Presretanje nocu SM

-09.10. Vertikala u paru

-10.10. VFR zona odeljenje u istom danu i vertikala u paru

-11.10. Presretanje MN sa preletom, istog dana izvidjanje objekata sa preletom TO

-17.10. Prelet i fiktivno dejstvo na poligonu, istog dana dejstvo sa BEL i CAB

-18.10. Dejstvo sa BEl i prelet

-03.11. Tipicni napadi u odeljenju

-06.11. VFR zona nocu i presretanje nocu SM

Da ne pisem sada koliko se letelo i uvezbavalo kada su vremenske prilike bile povoljnije.

Neka svako izvuce zakljucak za sebe kada se potegne pitanje naleta i veze istog sa obukom potencijalnih pilota. Idea

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Ameri stalno imaju problema u odnosima sa javnošću osim kad se hvale da na vežbama F-22 obara protivnika sa odnosom 60:0 e tad nemaju problema sa odnosima sa javnošću.
Ameri su imali veći broj vežba sa Indusima uključujući i one kada njihovi avioni dejstvuju bez podrške AWACS-a. Samo što se sa time nije baš išlo mnogo u javnost. A ako neko laže to su Ameri. Ako ti stvarno veruješ da bi u nekoj relanoj borbi avioni F-22 obarali neprijatelje u odnosu 60:0 onda ja ti i ja nemamo šta da razgovaramo. Ili da bi F-35 obarao protivnike u odnosu 30:1 i bolje a svi koji imaju planiraju da ga u realnoj borbi prate lovcima Tajfun. Naravno to nije propaganda to je realnost. Realnost je kad američki avioni obaraju na manevrima neprijatelja na daljinama od 60 ili 80 km što je naučna fantastika ali to je OK. To ti je ono kad se deca igraju pa onaj kaže aha video sam te k k k k gotov si. E to je naravno sasvim uredu.
Ali dok god ima teško retardiranih osoba koji veruje da raketa AIM-120C može da obori lovački avion na 60 ili 80 km što da ne lažu ima onih koji se na to pale. Šta ima veze što ta raketa na toj daljini leta malo više od 1 maha i ima dozvoljeno preopterećenje od manje od 2 g. Ihaj koliko je retarda koji nemaju pojma šta to znači jer naravno za nas Amere ne važe ni zakoni aerodinamike ni kinematike. Mi kad kažemo da može onda naravno može.
E to ti je to kako bre Ameri mogu da lažu pa oni su bre oličenje istine i poštenja. Ako oni kažu da je bilo tako onda ko smo mi da sumnjamo u njihove tvrdnje. Pa da ja sam baš glup američki avioni su neoborivi oni padaju samo zbog tehničkih grešaka.
Stvarno nemam više nerve kad je američko poštenje i istina. Ma bre jedini veći lažovi od njih su Izraelci. Imao sam još tamo davne 1991/2. godine mogućnost da se posle Pustinjske oluje uverim na licu mesta koji su to lažovi. Izgubili desetak tenkova a mi videli jedno pet šest ogromnih "grobalja" njihove borbene tehnike. Nisu to mnogo ni krili jer njihovi novinari o tome naravno nisu ni pisali a nama iz Srbije ko bi i verovao kad CNN, CBC, BBC pišu o neverovatnim uspesima i uništavanju maltene 100:1. A ono tamo Abramsi, sa jednim dva, tri pa bogami i sva četiri buketa cveća tj poginuo jedna, dva pa i sva četiri člana posade. Bredliji razvaljeni kao sardine ali to naravno niste mogli nigde da vidite u javnosti. Cela jedna ogromna specijalizovana bolnica za lečenje vojnika sa opekotinama. I to prepuna ali naravno sve smo mi to sanjali. Jer su nam njihovi PR stručnjaci pričali kako oni u stvari skoro uopšte nemaju gubitke a to što mi vidimo to je u stvari priviđenje. To nisu njihovi tenkisti sa opekotinama nego Marsovci.
Nemam više namere da učestvujem u bilo kojoj diskusiji jer premda sam ja još od pre četvrt veka išao u Indiju i Nepal više puta radi "vojnih razloga" i za ovo vreme upoznao više indijskih generala nego što bilo koji forumaš zna srpskih generala nema veze. I stvarno nema veze. Samo ću da zaključim konstantacijom, pa ko veruje nek veruje ko ne veruje ne mora, da Ameri i Indusi imaju skoro svake godine vojne vežbe i to pre svega vazduhoplovne. I Ameri te vežbe koriste pre svega za uvežbavanje u realnoj situaciji kada bi njihovi avioni morali da dejstvuju bez podrške AWACS-a. E sad pametnom je jasno zašto se o tome ne piše i ne priča mnogo ...
PS Ljudi su kroz istoriju verovali u raznorazne bajke pa je normalno da mnogi danas veruju i u američku bajku da ni jedan F-15 nije oboren u vazdušnoj borbi. A samo su Izarelci izgubili najmanje 3 još davne 1982. godine ali zašto bi ja nekog ubeđivao da bajke ne postoje. Samo vi verujte u američke bajke ... I lepo sanjajte ...

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 264

Najbolji deo ove tvoje bujice reci je onaj gde konstatujes da nemas vise zivaca, sto se iz prilozenog da videti. Vec te je vise osoba na forumu upozorilo da si sklon da izmislis nesto, onda to poturis kao neciji stav da bi potom histericno odgovarao na to.

Prvo niko ziv ne tvrdi da na vezbama F-22 terorise sa nulom druge tipove aviona. Postoje specijalizovani casopisi i sajtovi gde se na razuman i razlozan nacin pokusava pribliziti citaocu kako se i zasto nesto desava, sto sam i ja (u tvom slucaju neuspesno) pokusao.







Kako je moguce da "svi" koji imaju F-35 planiraju da ga prate lovcima "Tajfun" kad jedan deo korisnika nema i F-35 i Tajfun u isto vreme?

Sto padas u vatru po pitanju dometa raketa kad sam ja na forumu uvek zagovarao restriktivno shvatanje dometa iz javnih izvora. Imas na temi rakete V-V 181 strana.

Kakvih "desetak" unistenih tenkova kad oni sami priznaju 21 samo tipa M1?

Kakvi Bredliji "razvaljeni kao sardine" i to sakriveni od javnosti kad se javno izaslo sa time zasto se na njih stavljaju IR identifikacioni paneli?

Kakva konstatacija po metodu "ko veruje veruje", pa nismo mi ovde religijski forum da se bavimo verom. Znaci kad pises nesto, sednes, smiris se, razmislis i napises.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 944 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 9 sakrivenih i 885 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, A.R.Chafee.Jr., anta, babaroga, Bluper, Boris90, Brana01, Bubimir, ccoogg123, Dannyboy, dekan.m, Dimitrise93, djboj, Djokislav, doktor123, Dorcolac, DPera, esx66, Fog of War, goxin, havoc995, hawkeye, HrcAk47, ikan, ILGromovnik, ivan1973, kobaja77, Kubovac, KUZMAR, Luka Blažević, mercedesamg, Mercury, Metanoja, milenko crazy north, MILICAT, MiroslavD, mrav pesadinac, nemkea71, pera bager, Petarvu, ruma, Srki94, t84dar, Tas011, theNedjeljko, tmanda323, Tvrtko I, vathra, voja64, |_MeD_|