MiG-29 Fulcrum

2040

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12560

ltcolonel ::
PS Ljudi su kroz istoriju verovali u raznorazne bajke pa je normalno da mnogi danas veruju i u američku bajku da ni jedan F-15 nije oboren u vazdušnoj borbi. A samo su Izarelci izgubili najmanje 3 još davne 1982. godine ali zašto bi ja nekog ubeđivao da bajke ne postoje. Samo vi verujte u američke bajke ... I lepo sanjajte ...


Ja ne verujem ali nema olupina to je problem.

Inace sam F-15 je pravljen da bude sto teze oboriv, npr ja F-15 smatram daleko zilavijim od bilo kog drugog modernog lovca sto je inace i dokazao, sletao bez jednog krila.

Inace kad su ga smisljali to im je i bila ideja pa tek onda sve ostalo,pa tako F-15 je jedini koji nema gorivo oko motora zbog cega za svoje dimenzije i nema bas pohvalan dolet (zato je USAF i krilo podatke o F-15A verziji posto je F-16A imala bolji odlet od F-15A).



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5111

Evo da malo dopunimo temu, a pogotovo vezano za BVR borbu, uz pomoć našeg prijatelja @ltcolonela, a tiče se dešavanja za vreme rata 99-te godine i malo baca svetlo i na to da nije problem bio kod naših 29-tki samo u daljinama uočavanja neprijateljskih aviona već šire prirode, a tiče se same taktike upotrebe LA, obučenosti pilota za borbu u uslovima potpune prevlasti neprijatelja u VaP-u i u uslovima snažnog elektronskog ometanja, kao i neprimenjivanje (iz razloga?) instrumentalnog navođenja lovaca sa zemlje:

"Utrošak raketa AIM-120 je bio negde oko 110, jer su vrlo često lansirali i bez odrađene kompletne procedure za gađanje.
Maksimalna daljina lansiranja sa kompletno odrađenom procedurom je bila oko 20 milja tj oko 32 km. Prosečna daljina lansiranja sa odrađenom procedurom je bila negde oko 20 km. Dosta raketa je ispaljeno i na većim daljinama ali praktično bez nišanjenja. Onako odokativno."

Bilo je i slučajeva (2 ili 3) "friendly fire" kada su pogađani sopstveni avioni....



offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96551

Jos jedna...Astrahan..ovih dana

offline
  • Tuner 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 22 Avg 2018
  • Poruke: 9

[quote="Kubovac"]Evo da malo dopunimo temu, a pogotovo vezano za BVR borbu, uz pomoć našeg prijatelja @ltcolonela, a tiče se dešavanja za vreme rata 99-te godine i malo baca svetlo i na to da nije problem bio kod naših 29-tki samo u daljinama uočavanja neprijateljskih aviona već šire prirode, a tiče se same taktike upotrebe LA, obučenosti pilota za borbu u uslovima potpune prevlasti neprijatelja u VaP-u i u uslovima snažnog elektronskog ometanja, kao i neprimenjivanje (iz razloga?) instrumentalnog navođenja lovaca sa zemlje:

"Utrošak raketa AIM-120 je bio negde oko 110, jer su vrlo često lansirali i bez odrađene kompletne procedure za gađanje.
Maksimalna daljina lansiranja sa kompletno odrađenom procedurom je bila oko 20 milja tj oko 32 km. Prosečna daljina lansiranja sa odrađenom procedurom je bila negde oko 20 km. Dosta raketa je ispaljeno i na većim daljinama ali praktično bez nišanjenja. Onako odokativno."

Svedocenja nasih pilota ako su bila onako kako se desilo,a ne onako kako je neko zeleo da kazu, su dovoljna da se izvuku pouke. Zapravo migovi 29b izvozna varijanta koje je posedovala nasa vojska je osiromasena Ruska verzija mig 29a, a koja je i kao Ruska bila nedostojan protivnik f14, f15 pa cak i f16. Zato je odmah pocela prepravka nedostataka na verziju 9.13 ili mig 29s.Pocela je prepravka tih nedostataka u nove 9.13 vec u tim godinama kada je SFRJ nabavila 16 mig 29b(14 kom 9.12 i dva kom 9.51) sto dovoljno govori da su već tada zaostajali za zapadnim lovcima. Sistem elektronoskog ometanja je ugrađen u verzije 9.13 povecani rezervoari i avionika poboljsana. Kao takav 9.13 je mogao da pruzi dostojan otpor američkim letilicama.Da smo 99 imali 9.13 za( rusku vojsku izvedba) i da mu nisu istekli resursi sigurno bi bilo neko obaranje zapadnih letilica.
Prica pilota da nisu videli na radarima neprijatelja (na onim radarima koji su radili) a da su vec bile poslate rakete na njih sve govore. Ima na youtube ko ne veruje. Zar to nije dovoljno za pouke? Mig 29 bez vrhunske avionike je samo odlican aerodinamičan avion, lep za parade moćan u zaokretima u izvođenju kobre i zvona na aeromitinzima. U takvu spravu ugraditi najbolju avioniku sa modernim raketama VV dobija se ozbiljan aparat koji moze da pruzi vrhunsku zastitu neba naravno u koordinaciji sa modernim pvo.
Smatram da dvosed ne moze da bude toliko ubojit kao jednosed.Zato treba da se svi jednosedi modernizuju na najvisi nivo ako se misli da imamo narednih 10 god.respektabilnu lovačku zaštitu. U isto vreme raditi na modernizaciji pvo.
Iskreno mislim da se na svemu ovome vec uveliko radi. Vreme će pokazati sta i kako.

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

Boro Zoraja je na visini od 6000 u osmatrackom rezimu radara imao 3 cilja i ostvario zahvat na nejblizem cilju koji je u dolasku bio na 35km udaljenosti, upao/ispao iz njihovog zahvata i zatim u gonjenju na 4000m visine ih imao na radaru na 45km udaljenosti. Emeti Abdula je na visini od 2000m imao gomilu laznih ciljeva i brisanja antene da bi konacno napravio zahvat cilja na udaljenosti 20km. Otkaz radara su imali Ija Arizanov, Ljubisa Kulacin, Predrag Milutinovic a neispravan je bio radar Slobodana Tesanovica koji nije ni poletao na borbene zadatke vec je neprekidno 4 dana premestao od aerodroma do aerodroma avion koji je unisten pri sletanju na Ponikve . Tako da su piloti aviona sa ispravnim radarima mogli da vide protivnika a ometanje navodjenja je imalo za posledicu da piloti ne vide protivnika pre lansiranja. Kako i da ih vide ako je van rakusa, veza ometana i tek mu spo (ako je ispravan) pokaze smer odakle je lansirano

offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2113
  • Gde živiš: Beograd

Небојша Николић је имао неисправан радар такође.

offline
  • Tuner 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 22 Avg 2018
  • Poruke: 9

Slobodarko ::Boro Zoraja je na visini od 6000 u osmatrackom rezimu radara imao 3 cilja i ostvario zahvat na nejblizem cilju koji je u dolasku bio na 35km udaljenosti, upao/ispao iz njihovog zahvata i zatim u gonjenju na 4000m visine ih imao na radaru na 45km udaljenosti. Emeti Abdula je na visini od 2000m imao gomilu laznih ciljeva i brisanja antene da bi konacno napravio zahvat cilja na udaljenosti 20km. Otkaz radara su imali Ija Arizanov, Ljubisa Kulacin, Predrag Milutinovic a neispravan je bio radar Slobodana Tesanovica koji nije ni poletao na borbene zadatke vec je neprekidno 4 dana premestao od aerodroma do aerodroma avion koji je unisten pri sletanju na Ponikve . Tako da su piloti aviona sa ispravnim radarima mogli da vide protivnika a ometanje navodjenja je imalo za posledicu da piloti ne vide protivnika pre lansiranja. Kako i da ih vide ako je van rakusa, veza ometana i tek mu spo (ako je ispravan) pokaze smer odakle je lansirano
Zar ovo nije dokaz svega ovoga sto sam napisao. Mig 29 izasao iz radarskog isijavanja manevrom. Bili su prinuđeni da izbegavaju manevrima i odličnom manevribilnošću aviona koja je uvek bila za respekt kod mig 29. Zato avionika ima izbor kupovine od osnovnog do vrhunskog. Vrhunska avionika na mig 29 je resenje i pouka iz 99 godine. Sa najboljom avionikom u ovom momentu koju možemo da pribavimo pravimo vrlo respektabinu zaštitu našeg neba.

offline
  • Pridružio: 03 Jun 2011
  • Poruke: 1645

Ta vrhinska avionika, koliko dugo moze da traje odnosno da bude upotrebljiva? Recimo Zhuk-M radar, koliko dugo moze da bude egikasan? 10-15 godina, vise?

offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2113
  • Gde živiš: Beograd

Није да смо мислили да ћемо добро да прођемо са базичним моделом 29ке него нисмо могли да набавимо ништа а вођство земље је баш било брига за војску.
Данас а и одувек ако лансираш први имаш добре шансе да победиш. Може противник да избегне прву, другу ракету али нека следећа ће га стигне док је у дефанзиви.
Зато се искрено надам да ће Руси традиционално да се захебу и доставе Р77-1 уместо обичне Р77 као онда са Р73. Very Happy

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 2959
  • Gde živiš: Makedonija

Apok ::Није да смо мислили да ћемо добро да прођемо са базичним моделом 29ке него нисмо могли да набавимо ништа а вођство земље је баш било брига за војску.
Данас а и одувек ако лансираш први имаш добре шансе да победиш. Може противник да избегне прву, другу ракету али нека следећа ће га стигне док је у дефанзиви.
Зато се искрено надам да ће Руси традиционално да се захебу и доставе Р77-1 уместо обичне Р77 као онда са Р73. Very Happy

Valjda i R-74 sa FPA resetkom.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1079 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 5 sakrivenih i 1027 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, AMCXXL, Bobrock1, Boris BM, Boris90, cavatina, cenejac111, comi_pfc, debeli, djboj, dmdr, FileFinder, hyla, Još malo pa deda, Kibice, Kubovac, maiden6657, mercedesamg, Metanoja, mikki jons, mikrimaus, Millennium, Milometer, miodrag, Miškić, mnn2, moldway, MrNo, Nemanja.M, nuke92, ObelixSRB, panzerwaffe, pein, powSrb, raptorsi, repac, stagezin, stankolich, stegonosa, suton, Tvrtko I, vandrej, virked, Vlada78, x9, yagosh