MiG-29 Fulcrum

2080

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Toni  Male
  • SuperModerator
  • Pridružio: 18 Jun 2008
  • Poruke: 30226

Na brojnom stanju su imali oko 290-300 komada koji su videli smo stojali napolju jos od Sssr-a. E od toga u letnom stanju je bilo oko trecine, zapravo oko devedesetak.
Pre 10 godina je izbio problem kada su pregledali sve i videli da je trecinu nagrizla korozija. A svi znamo sta to znaci za zmaj aviona. A to je bilo jos tad.

Na telefonu sam pa sad da trazim linkove ne mogu, ali bilo je to i ovde. Evo jedan prvi koji mi je izbacio a vi potrazite dalje
https://www.flightglobal.com/news/articles/corrosi.....or-324017/

Sto se Koreje tice oni su vecinu dobili u delovima 90-ih i tamo ih sklopili. To je sva mistika.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2263

amaterSRB ::Зашто ми узесмо тридесет година старе, отписане, авионе ако дају "скоро за дж" конзервисане авионе са малим налетом?

valjda zato sto su rusi vec probirali zmajeve i od njih (uglavnom od nesklopljenih) napravili one MiG-29SMT 9.19R sto im lete u one dve tri da tako kazem trening jedinice (nisu aktivne nego se tamo vrsi obuka).

a ovo sto je ostalo je pod znakom pitanja, i sigurno ih nema na stotine...

uostalom..



offline
  • Pridružio: 31 Jan 2014
  • Poruke: 1599
  • Gde živiš: na zalasku sunca

^
СМТ је ваљда направљен "нов" од змајева који су остали у фабрици, од незавршених авиона из деведесетих година. Чини ми се да се говорило да је било педесетак тих змајева.
Руско ваздухопловство је ваљда примило 28 алжирских и потписаше уговор за додатних 16 пре десетак година ако се не варам.

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 06 Sep 2019 21:16

Toni Rusi su imali Migove 29 koji su bili konzervisani i čuvani pravilno u RR za treću a negde i drugu eskadrilu u pukovima. Iz te grupe su i naši Migovi. Ti avioni NISU čuvani napolju. Ti konezrvisani Migovi 29 su zvanično povučeni iz naoružanja čini mi se pretprošle godine. Svi oni su bili u stanju da mogu da se koriste u roku od nedelju do dve nedelje. I bili su u odličnom stanju.
Batali to što piše na internetu.

Dopuna: 06 Sep 2019 21:34

Reč je o Migovim 29 koji su se vodili kao operativni avioni ali koji nisu leteli ako se ne varam od negde 2010. godine nego su konzervisani i čuvani kao RR premda se nisu tako vodili. Da me ne hvatate za reč od negde 2010. godine standardni Migovi-29 nisu leteli u jedinicima.
Pokušaću ponovo da objasnim neke stvari premda verovatno badava. Rusi su proizveli samo 16 Mig-29S međutim u periodu od negde 2000 do 2007/8. godine određeni broj standardnih aviona je doveden na nivo Mig-29S a neki čak i nešto veći a da standardna oznaka nije menjana. Zato u nekim prilično pouzdanim ruskim izvorima piše da je bilo ne 16 nego najmanje 50 aparata verzije Mig-29S.

Dopuna: 06 Sep 2019 21:38

Nakon 2010. godine (ili tako nekako) leteli su samo Mig-29SMT i Mig-29S (pravi i oni drugi).

offline
  • Taso  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 28 Maj 2008
  • Poruke: 1080
  • Gde živiš: Terra Australis

Alzir narucio po jednu eskadrilu MiG-29M/M2 i Su-30MKI(A)...moguca modernizacija Alzirskih Su-30

Citat:Algerian Air Forces ordered Migs 29 M/M2 during MAKS airshow

https://www.menadefense.net/algeria/6178/

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 264

Napisano: 07 Sep 2019 8:00

Prevod starijeg ruskog članka:

"Tako su 16 MiG-29S, koji su izašli sa proizvodne linije 1991 u MAPO postali poslednji avioni ovog tipa koji su ušli u sastav domaće avijacije. Su-27 se održao malo duže ali su proizvodjeni za potrebe jedinica vazdušne odbrane. Šta je bilo dalje - dobro je poznato. Na pres konferenciji održanoj pri Ruskom ministarstvu odbrane 1997, a posvećenoj finansiranju vojske, predstavljena je statistika nabavke borbenih aviona: 1994 ministarstvo odbrane ruske federacije je kupilo sedam aviona, 1995 samo jedan a 1996 ni jedan avion (!)

MAPO koji se od 60-ih godina specijalizovao za izradu čisto vojne tehnike je od 1992. godine ostao bez državnih narudžbi, a opitno konstrukcioni biro je dobijao vrlo oskudna sredstva i preimenovan je u "Avijacijski naučno istraživački sistem". U takvoj situaciji jedini izlaz je bio razvoj izvoznog programa pogotovo što je avion ostao popularan u Indiji, na bliskom istoku i nekolicini nekad bratskih republika u Istočnoj Evropi.

U vezi sa tim 30 neotkupljenih aviona MiG-29S su prevedeni u izvoznu verziju MiG-29SE. Oni su trenutno uskladišteni u MAPO-vom depou u Luhovici. Pored toga imaju još na desetine potpuno novih MiG-29 tipa 9.12 proizvedenih pre 1992 i koji do sad nisu pronašli kupca. OKB je izradio dokumentaciju za poboljšanje ovih aviona na SD verziju, sličnu kao MiG-29SE po pitanjima uredjaja za upravljanje vatrom, SAU i palete naoružanja. MiG-29SD se razlikuje od SE po otsustvu internog ECM uredjaja što ga čini malo jeftiijim i po malo manjoj količini goriva ali je omogućena upotreba potkrilnih rezervoara. Upravo je MiG-29SD predmet poznatog "Malezijskog ugovora" koji predvidja postupnu modernizaciju isporučenih aviona sa posebnim osvrtom na ugradnju sistema za dopunu gorivom u vazduhu.

*******

Kako bi se testirao novi uredjaj za dopunu gorivom u vazduhu serijski MiG-29 "4808" je preradjen i numerisan kao "357". Prva dopuna gorivom iz Il-78 je izvršena 16. Novembra 1995. sa glavnim opitnim pilotom MAPO za komandama R. P. Taskajevim. Probni pilot M. R. Aljukov i dvojica vojnih pilota V. D. Šušunov i A. A. Gončarov su isto učestvovali u testiranju. Prema njihovim rečima sistem za dopunu gorivom u vazduhu primenjenim na MiG-29 "4808" čini ovu komplikovanu fazu leta pristupačnom čak i pilotima osrednjih kvalifikacija, a oprema lovca koja omogućava traženje "tankera" i povezivanje s njim je mnogo bolja nego ona korišćena na ranijim sovjetskim avionima."

__________

Dopuna: 07 Sep 2019 10:09

Perko 91

Oni su osposobljeni za sklapanje MiG-29 9.13 ukoliko im Rusija isporuči delove. Primarna lokacija gde su ovo radili je Pangjon, mada su dva prebega kao dve druge lokacije naveli Kvaksan-gun i Taechon-up. Izrada i testiranje prvog od 3-4 sklopljena aviona je izazvala veliko odusevljenje s obzirom na opadajuce odnose sa Jeljcinovom Rusijom pa su ga mimo regulative "krstili" sa "412". Broj 4 za mesec april a 12, za 1912, mesec i godinu rodjenja Kim Il Sunga.

Dnevnik G. F. Kunaze-a od 20. Septembra 1991 sadrzi zapisnik sastanka sa severnokorejskim ambasadorom Son Seong Pilom u kojem se vidi da je Rusija tada ucenjivala Severnu Koreju (izmedju ostalog) obustavom isporuka MiG-29:

"Expressed disappointment with the events of the recent past when the government of the DPRK once again refused to sign the agreement with the IAEA in spite of the fact that the Korean side has long declared its readiness to carry out its obligations under the Treaty of non-proliferation of nuclear weapons. Expressed doubt in the legality of linking this agreement with the withdrawal of American nuclear weapons from the south of Korea or with the conduct of DPRK inspections on American nuclear sites in the ROK.

Noted that in case of further procrastination with the resolution of this very important question we could run into serious problems in economic and military cooperation with the DPRK. The decrease, or termination of assistance may affect the construction of the N[uclear] P[ower] P[lant], the supply of MiG-29 fighter planes, and, subsequently, the supply of fuel resources."

Sledeci trag da Severna Koreja ne odustaje od ovog posla nam daje Vladimir Jakubovski u knjizi "Economic relations between Russia and DPRK". On navodi da je Severna Koreja 1997 potpisala ugovor sa Rosvooruzenie o vojnoj saradnji koji je ukljucivao i stavku o nastavku asistencije pri "proizvodnji" MiG-29. Prema autorovim rečima rezultat je izostao jer je Ruska strana insistirala na plaćanju novcem dok je Severnokorejska predlagala razne alternativne modele plaćanja koji su išli od trampe pa do ustupanja zemljišta i postrojenja u okviru Najin Sonbong zone slobodne trgovine. S obzirom na hroničan nedostatak konvertibilne valute pokušan je uticaj na političare koji bi navodno zastupali ponovnu prodaju naoružanja ispod tržišne cene Severnoj Koreji ali niko sem Vladimira Žirinovskog to nije hteo da zastupa.

ITAR TASS od 22 jula 2000 je objavio da je sličan posao pokušan da se ugovori pri Putinovoj poseti ali je zapeo na istom mestu.

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Zeko Peko sve što si ti napisao se odnosi na devedesete godine a ne na period od 2000. godine na ovamo.

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96551


Citat:День открытых дверей на аэродроме в Курске, 12 августа 2019г.

offline
  • dakota  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Feb 2008
  • Poruke: 970
  • Gde živiš: Beograd

Drug pukovnik ::Iz drugog ugla, kao da mu je ipak nosni možda djelomično pripomogao. Teško mi je za povjerovati da konus može izdržati takav udarac i klizanje kada je sva masa na njemu.



Istina, cak i ako nosna noga nebi zabravila ljudski, ne moze da se sklopi kao poklopac zippo upaljaca, ima zadrsku, prelivanje hidro ulja. Konus za konstrukciju aviona drze cetiri srafa pa bi ga snazniji udarac otkinuo s lakocom. Skrge proizvodjac naxiva "verhnji v.vhod" a resetke iza njih su odvod ili dovod (zavisi od situacije) vazduha u slucaju pojave pumpanja uvodnika i pri odradi protiv pumpazne sisteme (cпп) i nalazi se na vrhu " klina" regulirajuceg uvodnika.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5386

dakota ::a resetke iza njih su odvod ili dovod (zavisi od situacije)

Mislim da su rešetke samo odvodne barem kod 9.12 i 9.13 ili ja nešto ne vidim.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 723 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 1 sakriven i 714 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cikadeda, Koridor, Marko Marković, marsovac 2, milenko crazy north, Milos82, Mixelotti, slonic_tonic