Bombaški napad na policijsku stanicu, Bugojno, BiH

9

Bombaški napad na policijsku stanicu, Bugojno, BiH

offline
  • Pridružio: 02 Apr 2010
  • Poruke: 271

Tekst je preuzet sa hrvatskog sajta, necenzurisano.com
Prvi deo ću kompletno copy/paste-ovati, za ostale nastavke ću postaviti link.
Za sada, ima 4-dela na temu VEHABIJE U BiH(biće još nastavaka)

Vehabije u BiH (2): Saudijska Arabija financira širenje Vehabija na Balkanu
Vehabije u BiH (3): Vehabije najavljuju rat u regiji
Vehabije u BiH (4): Vehabije infiltrirane u Islamsku vjersku zajednicu u BiH

Citat:Vehabije u BiH (1): Europskoj uniji prijeti val terorističkih napada iz Bosne i Hercegovine

Sve u analizi navedene grane islamskog terorizma vrlo često međusobno dobro surađuju, naročito kada su ujedinjeni u „zajedničkom cilju borbe protiv nevjernika“. Tako u Gazi lokalni Salafiti/Selefije (koji se uglavnom regrutiraju iz lokalne intelektualne elite) preziru i stalno kritiziraju sunitski Hamas, ali ga istovremeno lojalno pomažu kad je borba protiv Izraela u pitanju. Isto tako šijitski Hezbollah ima prilično protusunitske stavove, ali istovremeno usko surađuje kako sa Hamasom u Gazi, tako i sa nizom sunitskih ekstremnih političkih pokreta i terorističkih organizacija po svijetu. U slučaju afganistanskih i pakistanskih Talibana, kao članovi pokreta, zastupljeni su i Sufije i Salafiti/Vahabiti. Jedno od područja gdje su sve grane islamskog terorizma u većoj ili manjoj mjeri bile zastupljene i međusobno surađivale jest Balkan. Ta suradnja je naročito dolazila do izražaja u ratovima prošlog desetljeća, kada su u odredu El-Mudžahedin, kojeg su u BiH činili strani dobrovoljci, sudjelovali i Šijiti, i Suniti, i Salafiti/Vahabiti i Sufije. Osim toga, kada se govori o suradnji između raznih grana islamskog terorizma, treba imati u vidu da je Balkan u strategiji Islamske Republike Iran određen kao „sekundarno krizno žarište“, koje treba „zapaliti pod svaku cijenu“ radi odvraćanja pažnje Zapada od krize u Perzijskom zaljevu.

Vehabije i Selefije u centru pažnje stranih diplomata u zemljama regije

Nedavni teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu skrenuo je pozornost javnosti kako u Bosni i Hercegovini, tako i šire u zemljama regije na problem ekstremnih vjerskih i političkih pokreta u toj zemlji; prvenstveno Vehabija i Selefija. Ovaj teroristički napad je istovremeno skrenuo pozornost diplomatskih krugova u zemljama regije, odnosno pozornost država i vlada koje ti diplomati predstavljaju.

Premda su eksperti već godinama upozoravali na to da u Bosni i Hercegovini, odnosno u jednom od njena dva entiteta, Federaciji Bosne i Hercegovine, djeluju dva, međusobno srodna i izuzetno ekstremna vjerska i politička pokreta, Vehabije i Selefije, te da će ti pokreti „radi ostvarivanja svojih strateških ciljeva koristiti metode koje međunarodna zajednica definira kao terorizam“, ovaj teroristički napad je natjerao međunarodne diplomate, te vlade država koje oni predstavljaju da se bave ovim fenomenom.

Tako su bosansko-hercegovački Vehabije i Selefije u centru pažnje stranih diplomata, kako u Sarajevu, tako i u drugim glavnim gradovima zemalja u regiji.

Međunarodna zajednica očekuje val terorizma iz Bosne i Hercegovin

Teroristički napad u Bugojnu bio je, po broju žrtava, relativno neznatan (jedna osoba ubijena, jedna teško ozlijeđena).

Usporedbe radi, teroristički napadi koji se gotovo svakodnevno odvijaju u nekim dijelovima svijeta, odnose u prosjeku na desetke žrtava.

Osim toga, napad je izveden vrlo primitivnim metodama i nije zahtijevao pripremnu podršku veće grupe ili organizacije.

Taj napad nije izveo bombaš-samoubojica, pa je i u tom smislu napad, sam po sebi, „netipičan“ za napade koje u današnje vrijeme izazivaju ekstremisti sličnih ili istih ideoloških usmjerenja, kao što su počinitelji ovog terorističkog akta.

Usprkos tome, iz kuloara stranih diplomatskih predstavništava u Zagrebu, čulo se, neposredno prije početka sezone godišnjih odmora, da „međunarodna zajednica očekuje val terorizma u Bosni i Hercegovini“, te da je „ovaj napad bio samo vrh sante leda“, te da „prava stvar tek dolazi“.

Tri razloga zbog kojih strani diplomati pridaju veliku pažnju domaćim ekstremistima u Bosni i Hercegovini

Ovaj strah kojeg je izazvala jedna razmjerno mala i primitivno organizirana teroristička akcija posljedica je triju razloga: domaći Vehabije i Selefije dio su jednog globalnog političkog i vjerskog pokreta; oni su (naročito u svojoj vehabijskoj varijanti) sve više popularni u Bosni i Hercegovini; njihova popularnost raste i u drugim zemljama regije (Kosovo, sjeverna Albanija, područje Sandžaka na granici Srbije i Crne Gore, te Ulcinj u Crnoj Gori, kao i sjeverna i sjeverozapadna Makedonija).

Islamski terorizam čini veliku većinu terorističkih akcija po svijetu

Skoro sve terorističke aktivnosti u današnjem svijetu odvijaju se u okviru islamskog ekstremizma.

Svi druge, neislamske terorističke grupe po svijetu (baskijske, sjevernoirske, tamilske itd.) u svojim terorističkim akcijama izazovu bitno manje od 1% ukupnih žrtava terorističkih napada u istom vremenskom razdoblju u svijetu.

Stoga je problem terorizma danas gotovo isključivo problem islamskog – islamističkog terorizma.

Podjela islamskog terorizma po granama

Islamski terorizam može se, u suštini, podijeliti na četiri grane: šijitski terorizam (npr. Hezbollah u Libanonu); sunitski terorizam raznih grana, prvenstveno od strane „Muslimanskog bratstva“ (u domaćim izvorima često pogrešno navođenog kao „Muslimanske braće“), (npr. Hamas u Gazi); sufijski terorizam (npr. vođa afganistanskih Talibana, Mullah Mohammed Omar je Sufija. Isto tako je Libijska sufijska zemlja, a svojedobno je bila izrazito angažirana u podršci međunarodnom terorizmu, što neki pripisuju utjecaju militantnog sufijskog reda Senusita na libijsko društvo i državno vodstvo, dok drugi to pripisuju „ljevičarskoj ideologiji“ njenog vodstva.); salafitski teroristi (Al-Qaeda i njene franšize po svijetu). Ovdje treba napomenuti da je Al-Qaeda u početku bila sasvim isprepletena sa „Muslimanskim bratstvom“, a da se tek od sredine prvog desetljeća dvadesetprvog stoljeća počela profilirati kao gotovo isključivo salafitska organizacija. Tako su neki njeni istaknuti članovi („broj 2“ u njenoj organizaciji, Ayman al-Zawahiri, Khalid Sheik Mohammed, Ramzi Yousef..), kao i neki od otmičara aviona 11.09.2001. g., (Mohammed Atta) koji su se sa otetim avionima zabili u nebodere, izvorno u Al-Qaedu došli iz „Muslimanskog bratstva“. Osim toga, ova organizacija i danas ima veze sa nekim od mnogobrojnih sufijskih odreda u Islamskom svijetu. Najbolji primjer za to je današnja Somalija.

Na Balkanu su sve grane islamskih terorista međusobno surađivale

Sve gore navedene grane islamskog terorizma vrlo često međusobno dobro surađuju, naročito kada su ujedinjeni u „zajedničkom cilju borbe protiv nevjernika“.

Tako u Gazi lokalni Salafiti/Selefije (koji se uglavnom regrutiraju iz lokalne intelektualne elite) preziru i stalno kritiziraju sunitski Hamas, ali ga istovremeno lojalno pomažu kad je borba protiv Izraela u pitanju.

Isto tako šijitski Hezbollah ima prilično protusunitske stavove, ali istovremeno usko surađuje kako sa Hamasom u Gazi, tako i sa nizom sunitskih ekstremnih političkih pokreta i terorističkih organizacija po svijetu.

U slučaju afganistanskih i pakistanskih Talibana, kao članovi pokreta, zastupljeni su i Sufije i Salafiti/Vahabiti.

Jedno od područja gdje su sve grane islamskog terorizma u većoj ili manjoj mjeri bile zastupljene i međusobno surađivale jest Balkan.

Ta suradnja je naročito dolazila do izražaja u ratovima prošlog desetljeća, kada su u odredu El-Mudžahedin, kojeg su u BiH činili strani dobrovoljci, sudjelovali i Šijiti, i Suniti, i Salafiti/Vahabiti i Sufije.

Osim toga, kada se govori o suradnji između raznih grana islamskog terorizma, treba imati u vidu da je Balkan u strategiji Islamske Republike Iran određen kao „sekundarno krizno žarište“, koje treba „zapaliti pod svaku cijenu“ radi odvraćanja pažnje Zapada od krize u Perzijskom zaljevu.

U Bosni i Hercegovini će sve grane islamskog terorizma međusobno surađivati

Ova suradnja raznih grana islamskog terorizma će možda nestati na Kosovu, Makedoniji i Albaniji, gdje su lokalni Šijiti u sve većem srazu sa Vehabijama.

Međutim u Bosni i Hercegovini, gdje nema lokalnog šijitskog stanovništva, i gdje svi ekstremisti govore o „zajedničkom cilju“ borbe protiv „druge vjere“ i „druge nacije“, mala je vjerojatnost da će među raznim granama islamskih terorista doći do međusobnog raskola.

Domaći Vehabije i Selefije dio su jednog globalnog političkog i vjerskog pokreta

Najjača grana islamskog terorizma danas jest upravo salafitska/vahabitska grana, koja tvori Al-Qaedu i koja se najbrže od svih grana islamskog terorizma širi po svijetu.

Najznačajnija uporišta ove grane terorizma su:

- Afganistan i Pakistan, u kojemu (kako je već ranije rečeno) Salafiti/Vahabiti usko surađuju sa nekim granama Sufija;

- Jemen (Al-Qaeda Arapskog poluotoka), (u Jemenu, gdje je oko 50% stanovništva Šijita, djeluju i šijitske grupe povezane sa libanonskim Hezbollahom);

- Somalija (grupacija „al-Shabaab al-Mujahideen“);

- zemlje Saharskog područja, naročito zemlje na jugu Sahare;

- južni Filipini (gdje djeluju među pobunjenicima iz redova muslimanskih manjina);

- Indonezija (gdje su, za razliku od mnogih drugih zemalja Islamskog svijeta, doživjeli osudu domaće – pretežito muslimanske javnosti, i gdje, također za razliku od mnogih ostalih zemalja Islamskog svijeta, nailaze na vrlo organizirani otpor domaćeg policijskog i pravosudnog sustava);

- sjeverozapadni Kavkaz (gdje vehabijski/selefijski terorizam među manjinskim Čečenima, Ingušima i raznim plemenima Dagestana podržavaju neke zapadne obavještajne službe, smatrajući ih „korisnim sredstvom radi slabljenja Rusije“).

Osim gore navedenih područja, početni znaci ove grane islamskog terorizma pojavljuju se u Kini (kineska Srednja Azija, (Autonomna regija Xinjiang Uyghur) gdje ekstremiste iz redova muslimanskog naroda Ujgura (Uyghur) također podržavaju određene zapadne obavještajne službe, radi slabljenja Kine), Indiji, zatim među Palestincima i najzad u Bosni i Hercegovini.

Različita imena za istu granu Islama

Kao što se vidi u ovom tekstu, autor teksta paralelno koristi termine Vehabije, odnosno Vahabiti, te Selefije odnosno Salafiti.

Ovo nije iz razloga nekonzistentnosti teksta, već zbog toga što su ti termini sinonimi.

U stručnoj, sociološkoj, politološkoj i povijesno-znanstvenoj literaturi, kako na hrvatskom jeziku, tako i na bosanskom jeziku, te na srpskom jeziku za ovu granu Islama upotrebljavaju se izrazi Vahabizam, odnosno Salafizam.

U tradiciji Islama na području povijesnog govornog područja štokavskog dijalekta, upotrebljavali su se tradicionalno termini Vehabije odnosno Selefije.

Na taj način su obje inačice jezično ispravne, te obje pripadaju jezičnom opusu kako hrvatskog, tako i bošnjačkog i srpskog jezika.

Vehabije i Selefije su jedna te ista grana Islama

Ova grana Islama pojavila se u srednjem vijeku na području južne Azije (Indija i Pakistan), te se iz tog područja širila po Islamskom svijetu.

Sve do 18. stoljeća ova grana Islama bila je marginalna, i nigdje nije predstavljala većinu.

Ovo se izmijenilo kada je arapski imam, Muhammad Ibn Abdul Wahhab, nakon studija Kurana u salafitskoj medresi u iračkom gradu Basri, otišao u svoju rodnu pokrajinu Najd (koja čini oko polovinu današnje Saudijske Arabije, i u kojoj se nalazi saudijska prijestolnica Riyadh), koja je po njegovom učenju prešla na salafitsku granu Islama.

Kasnije se salafitski Islam iz Najda proširio u ostale dijelove današnje Saudijske Arabije, gdje je Vahabizam službena grana Islama, a upražnjava ju 70-80% stanovništva, te u Katar i Jemen.

Stoga se po Abdul Wahhabu lokalni Salafiti Arapskog poluotoka zovu Vahabitima/Vehabijama.

Vehabijama se zovu i oni Salafiti koji su ovu granu Islama primili iz zemalja Arapskog poluotoka. Kako je upravo iz Saudijske Arabije dolazila najodlučnija inicijativa za širenjem te grane Islama, danas se većina Salafita u svijetu naziva Vahabitima.

Tako da npr. u Pakistanu postoje Salafiti koji se zovu Salafitima i čiji su predci pripadali ovoj grani Islama kroz stoljeća, te Salafiti koji se zovu Vahabiti, i koji su prešli na ovu granu Islama u zadnjih dvadeset ili trideset godina, a koji su unutar ove grane Islama većina u današnjem Pakistanu.

Vehabije-Selefije predstavljaju najradikalniju granu Islama

Temeljna karakteristika Vehabija , odnosno Selefija jest odbacivanje svake tradicije te odbacivanje tradicionalnih autoriteta.

Ova grana Islama uči da su sve islamske tradicije pogrešne, i da su samo prve generacije Muslimana bili „pravi vjernici“, odnosno da su bili „na pravom putu“.

Stoga se Vehabije zalažu za „povratak na izvornu vjeru“, a da bi se na istu vratili insistiraju na strogom doslovnom čitanju Kurana i Hadisa.

Ova je grana Islama u svim tradicionalnim muslimanskim društvima revolucionarna i predstavlja beskompromisnog protivnika svakom tradicionalnom autoritetu.

Širenju ove grane Islama u zadnjih nekoliko desetljeća doprinijele su velike donacije iz Saudijske Arabije i Katara, tako da širom svijeta veliki broj imama tradicionalnih sunitskih zajednica prelazi na Vehabije.

To se vidi u današnjem Pakistanu, Kosovu, sjevernoj Albaniji, Bosni i Hercegovini, u nizu arapskih zemalja, u subsaharskoj Africi, u muslimanskoj dijaspori po Zapadnoj Evropi itd.

O ovoj temi smo na portalu Necenzurirano.com već pisali u više tekstova i analiza.

Nastavlja se …

offline
  • Artiljerac
  • Pridružio: 07 Nov 2009
  • Poruke: 3128

http://www.mondo.rs/s179391/ex-YU/Uhapseno_pet_oso.....ijama.html

Uhapšeno pet osoba zbog veza sa vehabijama

12. avgust 2010. 11:48 > 11:49

Na području Kozarske Dubice i Novog Grada u Republici Srpskoj jutros je uhapšeno pet osoba koje se dovode u vezu s vehabijskim pokretom.

Arhivska fotografija hapšenja vehabija u Zenici

Prema nepotvrđenim informacijama, uhapšeni su Osman Kekić, zvani Abdul Aziz, Ethem Gaši, Mirsad Crnalić, Hajrudin Dedić i Samir Blagajčević.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) je potvrdilo da je jutros uhapšeno pet osoba zbog sumnje da su neovlašćeno posedovale oružje.

Prdstavnica MUP RS za štampu Mirna Šoja je rekla novinarima da je policija RS na više mesta na području Kozarske Dubice i Novog Grada pretresla objekte tragajući za eksplozivom i oružjem.

Ona je navela da se akcija izvodi po nalogu osnovnih sudova u Prijedoru i Kozarskoj Dubici.

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2006
  • Poruke: 2065
  • Gde živiš: Malo tamo malo vamo

Rušenje Bosne i Hercegovine: Dodik preko Pravoslavne crkve finansira teroriste!?

24SI - I mediji u Hrvatskoj bave se optužbama Alternativnog kluba Trebinje (AKT) koji navodno ima relevantne dokumente da se preko Pravoslavne crkve finansiraju i terorističke grupe u Republici Srpskoj (RS) koje su pod direktnom kontrolom Milorada Dodika, Stanislava Čađe i Džerarda Selmana,...

...te su aktivne na cjelokupnoj teritoriji RS, a njihov primarni zadatak je konstantna destabilizacija BiH.

U saopštenju AKT-a, koje prenosi Index, stoji kako je riječ o kriminalnom plasmanu novca "Investicione razvojne banke Republike Srpske" prema Eparhiji Zahumsko-hercegovačkoj i Primorskoj, a sve u svrhu razvoja vjerskog turizma.

"Eparhija nema pravo investicionog angažmana, a njeni projekti su više nego sumnjivi i ne spadaju u kategoriju investiciono-razvojnog karaktera. Isto važi za tzv. vinare, koji ne podliježu poreznim organima i imaju čudan monopolistički status u cijeloj kriminalnoj aferi", naglašava se u saopštenju u kome se dodaje da je novac išao direktno vladiki Grigoriju.

AKT navodi da je vladika Grigorije otvoreno stao, uz pomoć Gorana Zubca, koji je takođe član ove terorističke grupe, iza napada na kuću Nikole Sekulovića, napada na novinara "60 minuta" Slobodana Vaskovića, dok je Dobroslav Ćuk platio napad na kuću Blaža Stevovića.24sata.info

"Investiciona razvojna banka je, tvrdimo jer imamo previše dokaza, u službi budućih represija i terorizma, koji je primijećen i od Vlade SAD-a. Alternativni klub će vrlo rado pomoći istražiocima u dokazima da su Milorad Dodik i vladika Grigorije preko Investiciono razvojne banke krenuli u terorističke, represivne i nedemokratske oblike borbe sa neistomišljenicima, odnosno intenzivirali aktivnosti prema rušenju Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju Alternativnog kluba Trebinje.


@ 24sata.info

offline
  • Artiljerac
  • Pridružio: 07 Nov 2009
  • Poruke: 3128

Nisam veće gluposti pročitao! Daj link zgembo.

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2006
  • Poruke: 2065
  • Gde živiš: Malo tamo malo vamo

Dejan84 ::Nisam veće gluposti pročitao! Daj link zgembo.
Pa rekoh kad ja mogu citati razne novinarske gluposti, onda da pocastim i kontra Wink

izvoli:

Arrow http://www.24sata.info/vijesti/dogadjaji/40363-Rus.....riste.html

offline
  • Artiljerac
  • Pridružio: 07 Nov 2009
  • Poruke: 3128

e sad si poravio. Smešno čitat, jer ne pije vodu 3%. Zna se ko su vehabije i da ih finacira Saudijska Arabija.

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2006
  • Poruke: 2065
  • Gde živiš: Malo tamo malo vamo

Dejan84 ::Nije taj link.
kako? meni radi....

Dopuna: 12 Avg 2010 18:18

Dejan84 ::e sad si poravio. Smešno čitat, jer ne pije vodu 3%. Zna se ko su vehabije i da ih finacira Saudijska Arabija.
To ti mislis, Ne zna "se" nista ko je ko, i ko koga finansira...

offline
  • Artiljerac
  • Pridružio: 07 Nov 2009
  • Poruke: 3128

Važi...


Mislim da je vehabije doneo Alija!

Dopuna: 12 Avg 2010 18:31

Još se okupljaju u džamiji/ambasadi S. Arabije. Policija ne sme ući!

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2006
  • Poruke: 2065
  • Gde živiš: Malo tamo malo vamo

Nisam siguran da je Alija toliko snazan da ikoga donosi Smile Znas li ti inace razliku Vehabija -Mudjahedin? posto postujes film iz rata za koje ne bi trebali da pricamo, ja nemam nista protiv ali...
Je li ovo mozda postrojavanje u toku rata ili poslije dejtona?

offline
  • Artiljerac
  • Pridružio: 07 Nov 2009
  • Poruke: 3128

A pusti video, skoro se najmanje govori o ratu! Bebee Dol
I mislim da dovoljno govori ko finasira vehabije...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 821 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 5 sakrivenih i 777 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Andrija357, Arahne, Areal84, Atomski čoban, Bane san, bigfoot, bobomicek, cenejac111, cifra, Dorcolac, DPera, Duh sa sekirom, Georgius, Još malo pa deda, ladro, Mcdado, mile23, Milometer, MiroslavD, Mixelotti, mkukoleca, powSrb, procesor, raptorsi, Ripanjac, S2M, sasa87, shone34, Srki94, stegonosa, Stoilkovic, suton, Tvrtko I, Vlad000, vladaa012, vladetije, Zoca, zziko