Bliski istok

523

Bliski istok

offline
 • Pridružio: 27 Jun 2013
 • Poruke: 747
 • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

^ Тако је, Вис је одлична дестинација за роњење. Нажалост, из ронилачких кругова знам да се један подводни риболовац (на дах, не на скуба) тамо утопио не тако давно, пре можда коју годину.
Поставићу овај видео, баш са Либераторима Б-17Г и Б-24:Иначе, ако се неко због ове теме заинтересује за роњење, само да поменем да у Крници (близу Пуле) постоји једна од подружница агенције ГУЕ (Global Underwater Explorers), која пружа вероватно најбољи тренинг за рониоце у свету. Корени су им у спелео - роњењу (где нема простора за грешке). Због тога су изузетно су стриктни, али су заиста и најбољи.

Ево га и један клип са зарона на Зенту (А/У торпедна крстарица, лежи на дубини од 65 - 73м код Петровца у ЦГ), где су је 1914 год потопили Британци и Французи.Видећете колико је опреме ту потребно (чак сам се и ја мало изненадио, помиње се 2 тоне). То је баш пуно, па мора да су носили чак и своје сопствене компресоре. Али и без њих, видећете да је то једно брдо опреме, а зарон на дубину од 65-75 м без пенетрације олупине се чак ни не сматра претерано сложеним техничким зароном (у зависности од услова).

У сваком случају, пружиће вам одличну слику зашто се бродови/тенкови/авиони наменски потапају на мањим дубинама и "стерилизовани".

Крај офф-а.
Извињавам се, поставих ово јер је неколико чланова питало па је очигледно да постоји интересовање. Уколико је проблем, нек модератори слободно уклоне пост или га пребаце негде другде.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 4626
 • Gde živiš: Zagreb

Eyes Wide Shut ::Нажалост, из ронилачких кругова знам да се један подводни риболовац (на дах, не на скуба) тамо утопио не тако давно, пре можда коју годину.

To se događa vrlo često podvodnim ribolovcima, ali to nema nikakve veze s lokacijom na kojoj se roni.
Ti to sigurno znaš, ali u nedostatku vijesti s Bliskog istoka, opisat ću malo detaljnije zašto, možda nekome drugom bude zanimljivo:
Usput da kažem, podvodni scuba ribolovci ne postoje - postoje samo scuba krivolovci. Dakle, "podvodni scuba ribolovac" pravno spada u istu kategoriju kao i "sportski ribolovac dinamitaš" Smile. Sportski podvodni ribolov je isključivo na dah.

Ukratko, u 99% slučajeva, odgovorni su sami ribolovci, zbog strasti i adrenalina. U podvodnom ribolovu postoje dvije tehnike - šuljanje i čeka. Čeka je neusporedivo zahtjevnija i praktično sve nesreće se događaju kod ribolova čekom. Tehnika je takva da se ronioc s puškom, opterećen olovom pusti da padne na dno, okrenut obično prema padini, odakle očekuje ribu i zatim čeka. Lovci znaju gdje se riba očekuje, npr. zubatac "car riba" koji je vrlo cijenjena lovina, bude iznad termokline (sloj gdje se temperatura mora naglo mijenja). Prva termoklina se nalazi na oko 12m, druga oko 19 itd. a onda o utreniranosti ronioca on bira do koliko može raditi čeku, neki čekaju čak i na preko 40 metara.

Kako ronioc opterećen olovom tone prema odabranoj lokaciji, njegova brzina raste i kad padne na dno, čuje se jak zvuk udarca koji privuče teritorijalno posesivnu ribu, koja dođe ravno na ronioca, da vidi šta se to događa u njenom dvorištu. Po mogućnosti on traži prirodni zaklon, kako ga riba ne bi prerano uočila. E, sad, svakom roniocu je vrlo dobro poznato koliko dugo on može biti pod vodom (to se jako razlikuje individualno). Gledanje na sat je ultimativno i zlatno je pravilo da se ne smije prekoračiti niti sekunda, kako god se vi dobro osjećali dole. To je zato jer na dubini, gdje je visok pritisak, zrak se stlačuje i koncentracija kisika u krvi je viša i imate dojam da ga imate dovoljno, ali kako izranjate ona se razrjeđuje i upravo 90% nesreća se događa kod izranjanja, pri samoj površini. Tu nastupa trenutan gubitak svijesti, bez najave, tako da većina unesrećenih ronioca čak ne stigne niti skinuti opasač s olovima, koji se trenutno skida na klik. E, sad dolazimo do problema - riba je danas u Jadranu vrlo rijetka i nerijetko prođe cijeli dan, po 8 - 10 sati u moru, da ni ne vidite ozbiljnu ribu, a kamo li da vam se ukaže prilika. A ako se ipak ukaže, od sreće i uzbuđenja izgubite glavu - ali doslovno. Tu često čak i vrlo iskusni ribolovci kiksaju. Riba se mota ispred puške na granici dometa, ne vidi vas jer ste skriveni, približava se, udaljava, ali uvijek samo za pedalj predaleko za siguran pogodak. Vi ste u čeki već npr. 3:00 minuta i vidite to na satu i znate da morate van da tu nema cile-mile, ali adrenalin je na 100%, daj samo još koju sekundu, neće ništa biti, ma mora ona prići, a kapitalac se i dalje oprezno mota i nikako da se namjesti, kao da zna da će vas to koštati glave (a možda i zna, pa ipak ste vi dušmani). Eto, to je ta jedna strast, koju su mnogi, mnogi platili glavom pa čak i najiskusniji, koji su vrlo dobro znali da je svaka dodatna sekunda kocka sa najvišim mogućim ulogom. Nema to nikakve veze s Visom, događa se svuda i svake godine, nekad i po više slučajeva godišnje.

bilo je malo off, ispričavam se, ali u moju obranu, događa se to i na Bliskom istoku...offline
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 4626
 • Gde živiš: Zagreb

Eyes Wide Shut ::
Иначе, ако се неко због ове теме заинтересује за роњење, само да поменем да у Крници (близу Пуле) постоји једна од подружница агенције ГУЕ (Global Underwater Explorers), која пружа вероватно најбољи тренинг за рониоце у свету. Корени су им у спелео - роњењу (где нема простора за грешке). Због тога су изузетно су стриктни, али су заиста и најбољи.

pri samom spomenu speleo ronjenja uhvati me jeza.
kod nas, na južnoj strani otoka Šolte, u uvali Poganica (ime je od davnina i nije slučajno), postoji izuzetno opasna podvodna spilja istog imena kojoj je ulaz na 7 metara dubine.
Iako izvana izgleda bezopasno, ulazak u tu spilju je potpuno ludilo, čak i za iskusne i opremljene ronioce.

Spilja je široj javnosti nepoznata, nitko unutra ne ulazi, a velik dio onih koji su ipak ušli nisu se vratili.
Samo u zadnjih nekoliko godina, tamo je stradalo petero ljudi, od kojih se jedan ipak izvukao za dlaku, možda s trajnim poslijedicama. Svi su bili vrhunski ronioci s dugogodišnjim iskustvom, među njima dvojica specijalno obučenih spasioca, a i jedan instruktor ronjenja.
Prvi od tih slučajeva bio je jedan Čeh koji je imao 30 godina iskustva, između ostalog i u speleo ronjenju. Usidrio jedrilicu u uvali i spustio se u rupu. Kad je prošlo previše vremena, ostali na jedrilici su zvali pomoć i iz Splita je došla ekipa spasioca-specijalaca, svi su oni trenirani i u speleo-ronjenju.
U spilju su se spustila dva spasioca, sa kompletnom opremom, arijadninom niti itd. koji su također oba stradala, s tim da je jedan jedva spašen u barokomori, ne znam s kakvim poslijedicama.
Kad je organizirana šira akcija za izvlačenje tijela, Čeha i drugog spasioca su izvukli, s tim da su Čeha našli sa zabijenim nožem u srce. Očito je u nemogućnosti da pronađe izlaz presudio sam sebi.
Svega nekoliko godina kasnije, jedan pravnik s Brača, dugogodišnji iskusni ronioc i njegov prijatelj mislim da je bio Nijemac, instruktor ronjenja, na vrlo sličan način su u Poganici izgubili život. Sve to ima na googleu.

Inače, ja sam iz radoznalosti išao vidjeti tu uvalu i spilju jer sam bio u prolazu prije 2 godine. To je relativno nepristupačno mjesto na južnoj strani, gdje nema nikoga, a sama uvala nije lijepa, uska je i omeđena stijenama i nekako je jezovita, doduše možda zato što znam šta se tamo dešavalo. Voda je iznimno hladna, rekao bih 7-8 stupnjeva hladnija nego drugdje. Ronio sam do ulaza u spilju i snimio nekoliko fotografija, naravno unutra nisam ni pokušavao ući (niti imam opremu, niti želju).

ulaz je promjera ispod 1 metra i prvo ide dugi vertikalni kanal "dimnjak" promjera 60-tak cm kroz koji se spuštate do dubine 35 metara, onda dolazi prva prostorija, pa druga i cijeli labirint prolaza, pukotina i slijepih kanala koji ne vode nikamo, a dubinska razlika je oko 57 metara mislim. Pored ulaza je ploča na kojoj piše da je zabranjen ulaz.Inače još da spomenem za one koji možda ne znaju - speleo ronjenje je iznimno opasno, jer se na takvim mjestima zbog nedostatka strujanja nakupljaju sedimenti koji se prilikom prolaska ronioca i turbulencije od peraja podižu i vrlo brzo voda postane potpuno neprozirna boje kakaa, vidljivost se smanji na nulu, tako da ne vidite niti prst koji stavite ispred maske i to onda traje danima dok se ponovo slegne. Ulazak u takvu spilju, a pogotovo tako izuzetno opasnu poput Poganice je za amatere suicid. Čak i korištenje specijalnog konopa (ariadnine niti) nije garancija da ćete izaći iz kompleksne spilje (imali su je i ovi stradali specijalci), jer se on može zavući u pukotine i vi kod povratka po konopu jednostavno dođete do zida i ne možete dalje, a ne vidite ništa (iako se ona treba svako malo vezati i mora biti napeta).

offline
 • Pridružio: 11 Feb 2014
 • Poruke: 543
 • Gde živiš: U zemlji čuda-Srbiji i u svom svetu

Ministar Mohammad Džavad Zarif upozorava na "sveopšti rat" u slučaju bilo kakvog napada na Iran! Iranski ministar spoljnih poslova podigao je mogućnost "potpunog,opšteg rata" u slučaju američkih ili saudijskih vojnih udara i da će se Saudijska Arabija morati boriti "do poslednjeg američkog vojnika". Da li je to njihov cilj ?? Jer ako je to cilj, mogu biti sigurni da ovo NEĆE biti slučaj! To neće ići. Jer će se Iran braniti ,,.
Dž.Zarif rekao je za CNN da se Iran nada izbegavanju sukoba, dodajući da je zemlja voljna razgovarati sa svojim regionalnim rivalima Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Međutim, mogućnost povratka pregovorima sa SAD-om se, međutim, neće dogoditi ako Vašington ne pruži potpunu olakšicu za sankcije onako kako je obećano u okviru nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, rekao je iranski diplomata.Mada i tada ne mora da znači da bi razgovarali jer se Americi ne može verovati, zbog kršenja sporazuma koji su sami potpisali .Iran nije potp.to sa nekom dr.zemljom već sa istom državom samo sa drugom vlašću, i podsetio je kako je Tramp hvalio Iran takođe,pa posle sve pogazio i prekršio sporazum uz optužbu da je Iran taj koji je krenuo sa obogaćivanjem uranijuma..
Ponovo je negirao učešće Teherana u napadima za vikend na naftne objekte Saudijske Arabije, što je dramatično povećalo napetosti u regionu ove sedmice. Zarif je rekao da su jemenski pobunjenici Houthi, podržani od Irana, koji su preuzeli odgovornost za napad, pojačali svoje vojne sposobnosti i sposobni su da sprovedu sofisticiranu operaciju poput one koja je oborila polovinu proizvodnje energije u kraljevstvu.Dobili su puno više inspiracije zbog rata i smrti koja ih okružuje itd...Amerika zaslužuje više racionalnosti,kako reče ministar. Drugi snimak je celoupan intervju dat CNNu gde pominje i svoj boravak u SAD od ranije i ostala pitanja koja mu je postavio n.iz CNN koji nije bio neutralan ,po običaju,ali je dobar razgovor,bez odugovlačenja, veoma direktni odgovori.Traje 33m uglavnom,ceo intervju koji je bitan za ova dešavanja, a prvi je mnogo kraći . Cool

offline
 • Pridružio: 08 Feb 2006
 • Poruke: 2017

Mislim da je ovde najprikladnije... kad se ovakve stvari iznose javno, šta se tek krije?

9/19/01: Eight days after 9/11, CIA officers pick up $3 million cash in three cardboard boxes. This money would enable the Northern Alliance (NA) commanders to pay their troops and convince other tribes to rally to the NA rather than fight them.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6413

kuntalo ::Mislim da je ovde najprikladnije... kad se ovakve stvari iznose javno, šta se tek krije?

9/19/01: Eight days after 9/11, CIA officers pick up $3 million cash in three cardboard boxes. This money would enable the Northern Alliance (NA) commanders to pay their troops and convince other tribes to rally to the NA rather than fight them.

Postoji na tubetu snimak kad proamericka ekipa dijeli rizu i boce jestivog ulja zenama I djeci vjerovatno rodbini boraca odnosno kupljenom plemenu. I nema ambalaze nego se riza sipa direktno u podvrnutu rubahu. Onda snimak i borackog dijela plemena sa T62, BMP 1, Kamazima i Gazovima te pokojim Gradom. A sve ko da je juce skinuto sa konzervacije sto vjerovatno i jeste tacno. A amali na ledjima nose sanduke granata. Bas me interesuje koliko su para Rusi dobili za 'gvozdje'. Vjerovatno to nikada necemo saznati. Ali nevjerovatna je stvar da za relativno malo para i poznanstvom sa nekim Viktorom Butom mozes da opremis vojsku skroz pravo. Narocito ako CIA odobri. Mada sve je to mozda dzabe pored pogibije Masuda. Taj bradati je na nesto I licio I imao nekog karaktera ali je mozda bas zbog toga oduvan. Pastuni ga svakako ne bi prihvatili ni za sve pare. Inace zaparalo mi je usi kad Ameri govore kako se Masud prevozi ruskim helikopterom kojeg su eto zarobili. Kako oni znaju da iskarikiraju realnost majko mila. Ko da Masud ne bi uzeo od Rusa ko sto uzima od njih. Ali ta cinjenica bi vjerovatno pokvarila utiske iz Ramba 3 na cemu se I bazira zvanicna predstava. Ludilo je bio i film o Carliju Vilsonu.

PS
Sto se tice dzakova para, Sovjeti kad su usli u Avganistan usli su i sa fabrikama, hidroelektranama, skolstvom, bolnicama, zgradama, bioskopima, drzavnim institucijama reda armije, skolovanjem garavih u SSSRu. A onda im je neko rekao doduse pri kraju rata, jebes sve to daj pare (ili zlato). Onaj osjecaj kad KGB i GRU ispadnu budale.
Mada, svjedocio je Rohlin da za razliku od Sjevernog Kavkaza na redove Sovjetske armije u Afganistanu nisu isturali zene i djecu.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 11985

Bio je negde cenovnik za isporucenu tehniku Severnoj alijansi, nisu Rusi tu lose prosli.
Masud je primao pare i vojnu podrsku od Rusa negde od 1994, pa sve do smrti. Znatno manju nego sto ce posle dobiti Severna alijansa, ali dovoljnu da bude bafer prema Talibanima.
"Ne postoji tvrdjava koju ne moze osvojiti mazga natovarena zlatom" ili tako nesto bese izreka.

Cecenija se drzi na istom principu, pare i to je to. Nista ljubav, samo solarno (pare na sunce) placanje.

offline
 • Pridružio: 11 Feb 2014
 • Poruke: 543
 • Gde živiš: U zemlji čuda-Srbiji i u svom svetu

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 1260

То за анексију је била предизборна кампања. Нетањаху не може да формира владу у којој би доминирао. Једино ако успе да створи велику коалицију са Плаво-Белима али онда неће имати слободу одлучивања а они су против те анексије. Њему среду почињу салушања за корупцију после којих ће ако буде оптужен вероватно морати да се повуче што ови и чекају јер би у том случају нови шеф Ликуда морао да им препусти место премијера. У том случају премијер би био Ганц који је упркос томе што је генерал много мање агресиван.

offline
 • Cigi  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2447
 • Gde živiš: Novo mesto

FM confirms initiative to sign ‘historic’ non-aggression pact with Arab states
Arrow https://www.timesofisrael.com/fm-confirms-initiati.....ab-states/
Citat:The TV report, which did not quote a source, said the deal in the workings is designed to provide for friendly bilateral relations, cooperation in a variety of fields, and no war or incitement, as both Israel and the Gulf states face an increasingly belligerent Iran.

On September 23, Katz tweeted that he had held talks with an unnamed counterpart from an Arab country with which Israel does not have formal relations, and said they discussed “ways to deal with the Iranian threat” and a process for boosting “civilian cooperation.”

Izrael u pregovorima sa nekoliko arabskih zemalja o podpisivanju sporazuma sa njima.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 445 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 3 sakrivenih i 421 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: alkatraz080, Andrija357, cvrle312, ivica976, madza, Marko Marković, Markoni29, milos.cbr, pavle_pzs, pavlest1906, pein, RJ, rovac, shone34, Snorks, StepskiVuk, TangoSix, trutcina, White Knight, wizzardone, wolf431