Dešavanja u Latinskoj Americi

96

Dešavanja u Latinskoj Americi

offline
 • Pridružio: 29 Maj 2009
 • Poruke: 1082
 • Gde živiš: North Pole

https://www.rt.com/news/451781-trump-venezuela-military-risking-lives/

Citat:“We seek a peaceful transition of power, but all options are open,” Trump declared, speaking at Florida International University in Miami on Monday. Directly addressing the Venezuelan soldiers who continue to back President Nicolas Maduro, he gave them the choice of accepting self-proclaimed ‘interim president’ Juan Guaido’s “generous offer of amnesty,” or facing “no safe harbor, no easy exit, and no way out.”Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • liman 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 27 Okt 2018
 • Poruke: 463

Diverzifikacija ekonomije je nešto što rade pametne vlade. Jedan od primera, sličan Venecueli, su Ujedinjeni Arapski Emirati a posbno Emirat Dubai koji su do te mere razvili neke druge grane ekonomije da sutra kada im nestane nafte i gasa neće morati da se misle šta će raditi. UAE je pre 30-tak godina gotovo jedino radio sa naftom i gasom a danas su nafta i gas tek nekih 30% njihovog BDP-a. Kod Dubaija je taj postotak još manji i danas retko ko pomisli na naftu kada se taj grad pomene.

To je ono što je Venecuela, a i druge zemlje koje zavise od nafte i gasa, trebala da radi i onda kada dođe do pada cena nemate probleme kao da vas je srednjevekovna kuga poharala nego imate krize tipa pad BPD od par procenata i teraj dalje.offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 1919

[quote="yrraf"]

Citat:Lepo sam pomenuo "domaću nesposobnost" kao deo priče i to je nepobitna istina. Venecuela ima tu nesreću da ih je zadesilo i jedno i drugo u kombinaciji. Videli smo na sopstvenoj koži kako to izgleda.

Dobro u tome smo se složili

Citat:Meni u celoj priči o "slobodnoj konkurenciji" i "globalnom tržištu" upravo ne idu u glavu te iste velike korporacije. Nemoguće je da će cene biti niže a situacija bolja za kupca ako (kad smo se već uhvatili cementa za primer) Lafarge i Holcim drže sve *ebene cementare od Dablina do Damaska, ako gipsane ploče rade samo Rigips i Knauf. Šta ih sprečava da se dogovore da ljušte celu Evropu koliko god žele?

Pa moguće je. Evo npr kada takva velika kompanija dođe u neku zemlju, ona u većini slučajeva sirovine za svoje proizvode nabavlja iz te zemlje u kojoj posluje, ako joj je isplativije u gotov 90% procenata sirovina se nabavlja iz zemlje domaćina ili se to reši ugovorom između države i te korporacije. Zbog toga što imaju toliko tržište oni sebe i toliko robe cena te robe pada zakonom ponude i potražnje, npr cementa ima u višku cena pada.
Teoretski ih ništa ne sprečava, postoje jako velike kazne kada se tako nešto utvrdi. A praktično i oni puštaju da im cenu diktira tržište jel su tako sigurni da će praviti optimalne količine, da ne obore cenu previše, ili da je prave manje pa da cena poskupi. Bilo je slučajeva da se to otkrilo i veoma velike kazne su u pitanju plus ugled firme, pa ne rizikuju toliko. Mada mi to ne znamo, verovatno ima i toga i mogu se i danas naći takvi primeri.


Citat:Dobili smo suštu suprotnost konkurenciji, klasičan monopol ili duopol. Ukratko, slobodna trgovina bez zaštite tržišta dozvolila ti je da npr. Holcim (i slične kompanija sa većih tržišta) može da upadne na malo tržište, recimo Srbije, da dumpinguje cene i uništi lokalne proizvođače dok ih ne kupi za bagatelu i onda ili pretvori u veletrgovinu za prodaju svojih proizvoda ili u jeftinog podizvođača. Ja bih prosto uveo carinu toliku da ne možeš da oboriš cenu ispod granice isplativosti za domaćeg proizvođača. Ne možeš da kupiš domaću fabriku i da je zakatančiš, odnosno možeš ali onda plati neki suludi porez od 500% procenjene vrednosti firme pa ćemo mi napraviti dve nove da ti budu konkurentni. Da ne pričamo o pederskim podvalama zapadnih država sa otežanom sertifikacijom svih proizvoda koji mogu da im ugroze glavne igrače.

Nažalost to je tačno, ali to je neminovnost u današnjem tržištu, tzv ukrupnjavanje kapitala. A sa druge strane i da zaštitiš svog malog proizvođača recimo u oblasti cementa, tako što ćeš sprečiti njegovu konkurenciju, imaćeš kontra efekat, odraziće se na cenu. Evo uzeću primer iz velike države kao što je SAD. SAD je zaštitila svoju industriju šećera, kontrolom cena, došlo se do sitaucije da građani SAD plaćaju skuplje šećer nego što bi trebalo. Da SAD krenu sa uvozom šećera cena šećera bi kod njih pala drastično. A oni DRŽAVA zbog profitabilnosti te šećerne industrije koja je zaštićena, bivaju prinuđeni da kupuju višak šećera i da ih gomilaju kao rezerve kako bi držali cenu na određenom nivou, i sami sebi stvaraju deficit. Eto ovo je jedan primer, ima ih masa širom sveta. SAD sebi to donekle mogu da priušte zbog duga u nacionalnoj valuti, ali zemlje kao što smo mi, Venecuela možemo imati puno problema. Ne pravimo mi fabrike odn država prave je pojedinci, država je tu da stvara uslove. Tako je ti je možeš zaštititi porezima ali to opet vodi do mogućeg problema sa cenom i viškom ili manjkom.
Danas ja mislim da nema nijedne države koja nema neki vid protekcionizma za određene proizvode u kojima imaju tu tzv komparativnu prednost. Današnji ekonomski sistemi su mešavina, kejnzijanizma, neo merkantalizma, liberalizma itd.
Ja zastupam ideje liberterijanaca što se tiče ekonomije ali države ipak žele da imaju veću kontrolu nad privredom nego što bi to libereterijanci želeli.


Citat:Šta je sa slobodnom trgovinom i komparativnim prednostima u slučaju Haweja ovih dana? Kako se sad svi upiru iz petnih žila protiv tržišta i slobodne trgovine? Uključili su direktno State department i NATO ne bi li spasili svoje privatne korporacije od strane konkurencije. Pa to je Ultra-socijalizam i komandna ekonomija. Kako sad ne puste da sposobniji Kinezi lepo u duhu globalnog trgovinskog fair-play-a sahrane Apple i Samsung? Poenta je da se te floskule prodaju samo kad to ide na ruku neo-kolonijalnim silama ali i tome se bliži kraj jer su "neki žuti ljudi" izgleda naučili kako se igra ta prljava igra i sad se pale alarmi u mnogim glavama. Apsolutno sam za protekcionizam dok ne dostignemo ujednačen nivo razvijenosti.

Tako je to je taj protekcionizam, zbog toga razmislite dva puta kad SAD i neku drugu zemlju zap. evrope nazovemo neoliberalizmom, one to nisu. Sve su mešavina gornjih ekonomskih učenja.
Ja sam protiv toga, Huawei dobija trku, jbg prijatelju zapni pa ga prestigni a ne ovako.
Nikada neće biti ujednačena razvijenost to je utopija.

Citat: Koja je poenta slobodne trgovine Srbije i Nemačke? Samo im proširiš tržište i ugasiš sopstvenu industriju da bi potrošač dobio bolji i jeftiniji proizvod, a to što potrošač više nema posao ni platu da taj super proizvod kupi, to je izgleda manji problem. Kad se naš proizvođač razvije dovoljno da može da nastupi ravnopravno na njihovom tržištu, onda ide slobodna trgovina, ovako je unapred izgubljena bitka.

Pa opet se vraćamo u krug, ako ti ne dozvoliš konkurenciju imaš problem sa gore navedenim problemima. Pa ako ti njih oporezuješ i oni će tebe. To znači da bi C. Gora trebala da oporezuje nas zbog razlike u trgovinskom balansu, pa ne ide tako. E sad velike zemlje to lakše kompenzuju od malih, povećanje javnog duga može dovesti državu do kolapsa. Imaš ti naših proizvoda na njihovom tržištu, ali samo određenih. A sa velikom silom ćeš uvek biti u deficitu, EU, Rusija, KIna, SAD, srbija sa svima njima ima deficit, i to ne možeš promeniti, možeš da ga smanjiš. Gledaj ovako, da bi mogla jedna zemlja da bude samodovoljna, morala bi da ima sve što uvozimo iz ovih zemalja. A to nema nijedna zemlja. Ali mi imamo suficit sa odrđenim zemljam iz okruženja itd itd.
Znaš nema idealnog sistema, nažalost, na svakom mestu nešto dobijaš, nešto gubiš. Možemo ovako do sutra razlika je u pogledima. Tvog što smatraš da zaštitom svoje privrede dobijaš konkuretnu privredu, i mog koji je protiv bilo kakvih metoda protekcionizma. Ali bih subvencijama pomagao određene grane privrede, čisto da dodam.

offline
 • yrraf  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1350
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Možda si me pogrešno razumeo, nisam za zaštitu svih grana privrede, ako nemamo proizvodnju npr. helikoptera naravno da nećemo da povećavamo carine ili uvodimo poreze na iste, ali ako hoćemo da razvijamo neku granu industrije i to nam je strateški cilj, onda je treba zaštititi dok ne dostigne nivo da može da se etablira na tržištu. Mi smo ušli u divlju tranziciju bez ikakve ideje šta ćemo posle iste a bojim se da sa Guaidom i sličnim američkim pulenima to čeka i Venecuelu. To je ta škola koja ti prodaje priču da u svojoj ekonomiji radiš ono što oni kod sebe nikad ne bi uradili. Pustili smo da tržište uradi svoje i dobili potpunu katastrofu. Prepustili privredu domaćim i belosvetskim mešetarima bez ikakve zaštite i ograničenja. Lupetali gluposti o tome da su giganti prošlost, mastodonti komunizma koji jedu pare, da to sve treba razmontirati umesto restrukturiranja i razvijati samo mala i srednja preduzeća. Samo smo zaboravili jednu jako bitnu stvar, u svim uspešnim ekonomijama ta ista najbrojnija mala i srednja preduzeća rade za gigante a ne idu sama sa svojim proizvodima na globalno tržište jer je to nemoguće.
Dobro si primetio, sve uspešne ekonomije imaju neki vid zaštite ili podrške strateškim granama pa to onda valjda treba i nama.
Ne moraju mere o kojima pričam da budu negativne niti u vidu carina, jednostavno, smanjiš poreze nekim granama privrede koje hoćeš da razvijaš a povećaš drugim, daješ podsticaje stranim ulaganjima samo za firme koje se bave razvojem a ne pukim preseljenjem proizvodnje, podstičeš one koji donose znanje u državu a ne one koji samo odnose profit (pogledaj šta je Irska napravila pametnom poreskom politikom i zašto se spore sa EU oko toga). Ako pustiš da tržište radi svoje u državi koja prvo nema značajan višak kapitala za ulaganje, nema kulturu ulaganja novca ni razvoja biznisa, (a i naše i venecuelansko društvo je takvo, osakaćeno u tom pogledu zbog dugotrajnog socijalizma) dobićeš katastrofu u kojoj privredu vode mešetari koji bi pre danas uzeli dinar nego sutra dva. Imaš bum banaka, trgovina, osiguranja, tržnih centara, stanogradnje, i sličnih delatnosti koje donose brz profit bez razvoja, bez proizvodnje i dugoročnog profita i benefita za državu. Ekonomija se u normalnim državama ne kontroliše ali se definitivno usmerava. U post-komunističkim državama ovo je još i mnogo bitnije nego u drugim slučajevima.
Izvinjavam se za ovako veliki off.

offline
 • Pridružio: 07 Mar 2014
 • Poruke: 76

Nema veze sa Venecuelom, ali ima sa nama pogledajte molim vas. Gradjanin Republike Srbije zajedno sa jos 7 ljudi uhapseni na Haitiju sa automatskim oruzjem i ostalom opremom.

vk.com/wall-123538639_1014327

Pogledajte slike, tu je i pasos naseg sugradjanina.

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 1919

Yrraf odgovoricu ti na pp da ne idemo ovde u off

Analiza Tango sixa borbene moći RV I PVO Venecuele

https://tangosix.rs/2019/19/02/venecuela-odrzala-n.....e-odbrane/

online
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 21455

Venecuelanski režim najviše polaže nade u Moskvu, ali da li je Rusija upravo Maduru POTPISALA KRAJ?
https://www.blic.rs/vesti/svet/venecuelanski-rezim.....ru/4z26x56

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 10665
 • Gde živiš: Banja Luka

@...

Gledam ovaj video prilog sa protekle vezbe venecuelanske vojske, pa glasno razmisljam.
Ima li neko racionalno objasnjenje zasto ovi OZN (radarski operatori) nose maske (fantomke)?
Dal je to novi modni trend u vojsci, imaju li maske neku prakticnu primenu, ili ovi ljudi samo stite svoj identitet? Iako pripadam ovoj bransi, ovakvu sliku iz OC prvi put vidim.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 11088

Zato sto po Latinskoj Americi postoji taj momenat "da izgleda impresivno", a sustinu ko j***. Tako imas vojsku koja jurisa iz OT-a samo sa puskom (bez i jednog rezervnog okvira), radarce sa fantomkama, razne "specijalce" u urnebesnim kamuflazama i maskirnim bojama, gde svaki nosi razlicit komad oruzja, "miliciju" koja ni pusku ne ume da drzi i ostale smehotresne situacije.

Par izuzetaka, mada i oni barem delimicno pate od toga su Cile i Paragvaj. Mozda jos i delimicno Brazil i Kolumbija, ali ostatak...

offline
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 4594
 • Gde živiš: Zagreb

dragon986 ::
Analiza Tango sixa borbene moći RV I PVO Venecuele

https://tangosix.rs/2019/19/02/venecuela-odrzala-n.....e-odbrane/

vrlo zanimljiv tekst.

što se tiče ovog što si pisao o korporacijama i njihovoj poštenoj prevlasti na tržištu, ne mogu se nikako složiti.
to sve što ti pišeš je onako kako tvrde zagovaratelji i teoretičari slobodnog tržišta i globalizacije, kao da čitam udžbenik iz ekonomije.

međutim, kad je to sve već tako i kad velike (čitaj: zapadne) korporacije imaju prirodnu, inherentnu prednost pred manjim subjektima, zašto se onda služe svom silom nedozvoljenih pa i kriminalnih aktivnosti? zašto ih svako malo ulove u korupciji, lažiranju atesta, lobiranju kod vlasti za protekcionističke mjere itd? jasno je da je to njihov standardni modus operandi, a uhvaćeni su samo u marginalnom postotku, inače im se to ne bi isplatilo.

generalni moj zaključak: ja njima ne vjerujem ništa, pa ni kad bi darove nosili!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 812 korisnika na forumu :: 72 registrovanih, 8 sakrivenih i 732 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, _Sale, A.R.Chafee.Jr., AleksaRadojicic, amstel, Apok, Areal84, Arhiv, axa, babaroga, Bane san, bobeNS, brundo65, BSD, burekbrigada, cvetko_a, Cvijo_ue, Dannyboy, darkstar101, Denaya, Dimitrise93, Doca, DonRumataEstorski, Dovla, Dragan Mačak Damljanović, Drug pukovnik, gzoki, havoc995, helen1, ivance95, kalens021, Krstić, Kubovac, kunktator, lacko, madza2, majorgaspar, makinekaki, Marko Marković, mean_machine, mercedesamg, Metanoja, Milos ZA, Miskohd, nebkv, Panonsky, Panter, Parker2, pavlo2, pein, racerx11080, robytz, rodoljub, royst33, ruger357, Sasa Pavlovic, scimitar19, sekretar, shaja1, Sibin, Sirius, Skywhaler, spektorsky, srecko81, Srki94, ssekir75, su27, Trpe Grozni, Vlada1389, vlvl, Voivoda, yufighter