Dešavanja u Latinskoj Americi

98

Dešavanja u Latinskoj Americi

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12249

Da na brodu je logicno, ali meni je ono izgledalo kao obicna radarska kabina... No cinjenica ostaje da je glavna svrha vojske u L.Americi da:
- Izgleda impresivno
- Tu i tamo napravi/spreci pucRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 2034

Ja sam već ranije rekao, da SAD ne planira nikakvu intervenciju na Venecuelu. Prvo što je vojska Venecuele dosta jaka, za taj region, ali to je sekundarno u ovom slučaju, a drugo i najvažnije SAD ne bi mogle da skupe neke veće vojne efektive, bez povlačenja iz određenih delova sveta. O tome je LT već pričao da se ne ponavljamo. Čist primer njihova udarna pesnica što se tiče KoV 3. korpus u čijem su sastavu (1 pešadijska, 1 konjička, 1 oklopna, 4 pešadijska) ima po jedan ili dva brigade combat team-a po svetu u raznoraznim misijama, rotacijama nekih snaga itd. A kada bi htele da skupe sve to za neku ozbiljnu akciju trebalo bi i vremena i mnogo logistike.
A što se tiče Venecuele bojim se da ni Guaido, ni Maduro ne žele pregovore, svako zna da sada ne sme da popusti, a kako će se završiti, ko zna. Maduro je pod velikim pritiskom, para zasada ima da funkcioniše vlast a dokle će ih biti to je pitanje. Guaido to zna zbog toga i ne vrši toliki pritisak, demonstracije jednom ili dva puta u mesecu i čeka da se pare potroše. A videćemo da li će i tada vojska preći na njegovu stranu.
Neko moje razmišljanje kako bi moglo da izgleda to u budućnosti vodi me ka tome da će u jednom trenutku vojska preuzeti vlast i onda raspisati izbore. Ali kažem to je neko moje razmišljanje možda i ne bude tako.offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 10972
 • Gde živiš: Banja Luka

Kalalaika ::Ova situacija podseća na Rusiju 1917. i pitanje je trenutka kada će tiranin pasti i nijedna strana intervencija ne može da spreči volju gladnog naroda. Jedina razlika što je u Rusiji car imao podršku možda 30-40% naroda dok Maduro nema ni 10%.
Ja, onomad, upozorih sve Nato lobiste koji pisu u maniru Jelene Milic da MCM nece biti platforma za sirenje tih ideja. Ocigledno me niste shvatili ozbiljno!
@Kalalaika, ajd' zdravo!

offline
 • ikan 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Feb 2013
 • Poruke: 1759

vathra ::
Тако је, стандардно код британске морнарице.
https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-flash_gear
https://www.quora.com/Why-do-Royal-Navy-personnel-.....ies-do-not


Interesantno.

Mada dosta je zamorno satima ovako sedeti.

A kako je sa ostalima?

U mašinskom odeljenju ili i kuvar, moraju li i oni da nose ovu zaštitu?

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6447

Napisano: 20 Feb 2019 23:14

bojank ::Da na brodu je logicno, ali meni je ono izgledalo kao obicna radarska kabina... No cinjenica ostaje da je glavna svrha vojske u L.Americi da:
- Izgleda impresivno
- Tu i tamo napravi/spreci puc


Juznoj Americi su granice iscrtane, a stanovnistvo manje vise jednobrazno ne racunajuci Brazilce sa njihovim portugalskim te vece ili manje udijele mulata, melesa I slicno. Juznoamericke zemlje tesko da ce ratovati jedna protiv druge u full scale scenariju poput Chako rata ili neceg tome slicnog. To im daje sansu da imaju relativno male oruzane snage bez obzira na broj stanovnistva I kolicinu kvadratnih kilometara koje zbog toga mogu biti po ugovoru sto opet pruza sansu da budu nalickane.
Velike, brojne vojske su obicno I spartanski opremljene, a kada imas do 100.000 vojnika I manje na od 30 do 200 miliona stanovnika onda mogu da se lickaju. Cak se I kod Juznoamerikanaca primjecuje I veliki pad u opremanju vojski kapitalnim borbenim sredstvima. Meksiko, Brazil, Peru, Urugvaj, Ekvador imaju pozamasne teritorije, resurse I stanovnistvo ali rashode na oruzane snage cesto ispod svakog minimuma. Nekad je Argentina ulagala I u vojsku I u vojnoindustrijski kompleks ali je generalno propala pa su I oni na nivou buvljacnih nabavki. Chile dobro kopira Evropu I to onu prusku varijantu imali su I onu farmu za uzgoj radikalnih desnicara. Kolumbijci moraju zbog Farka I ostalih da drze makar jaku protivpobunjenicku vojsku.
Tu je I pozicija vladajucih kasti kojima su oruzane snage bile jedna od poluga vladanja I to bitna. Da ucutkas neke sindikate, lijevo orjentisane intelektualce, nekog Aljendea koji bi da smanje pustosenja svojih drzava I naroda, ne trebaju ti oklopne I vazdusne divizije vec gomila nalickanih tipova u kasarnama koji misle da su bolji od drugih.

Dopuna: 20 Feb 2019 23:27

dragon986 ::Ja sam već ranije rekao, da SAD ne planira nikakvu intervenciju na Venecuelu. Prvo što je vojska Venecuele dosta jaka, za taj region, ali to je sekundarno u ovom slučaju, a drugo i najvažnije SAD ne bi mogle da skupe neke veće vojne efektive, bez povlačenja iz određenih delova sveta. O tome je LT već pričao da se ne ponavljamo. Čist primer njihova udarna pesnica što se tiče KoV 3. korpus u čijem su sastavu (1 pešadijska, 1 konjička, 1 oklopna, 4 pešadijska) ima po jedan ili dva brigade combat team-a po svetu u raznoraznim misijama, rotacijama nekih snaga itd. A kada bi htele da skupe sve to za neku ozbiljnu akciju trebalo bi i vremena i mnogo logistike.
A što se tiče Venecuele bojim se da ni Guaido, ni Maduro ne žele pregovore, svako zna da sada ne sme da popusti, a kako će se završiti, ko zna. Maduro je pod velikim pritiskom, para zasada ima da funkcioniše vlast a dokle će ih biti to je pitanje. Guaido to zna zbog toga i ne vrši toliki pritisak, demonstracije jednom ili dva puta u mesecu i čeka da se pare potroše. A videćemo da li će i tada vojska preći na njegovu stranu.
Neko moje razmišljanje kako bi moglo da izgleda to u budućnosti vodi me ka tome da će u jednom trenutku vojska preuzeti vlast i onda raspisati izbore. Ali kažem to je neko moje razmišljanje možda i ne bude tako.


Regularna vojska Venecuele nije brojno velika. Ona je u tehnoloskom smislu nadmocna ali meni se barem cini da je Maduro za svaki slucaj naoruzao ove ajmo reci partijske paravojske streljackim naoruzanjem. Tako da ako vojska izda tu su mu ovi naoruzani odredi egzoticnih imena. A sa njihovim kvantitetom I dalje moze da drzi vlast u zemlji.
Ova ekipa u Karakasu nije napravila gresku Milosevica da finansira samo zastitu vlasti. Ulozili su I ogromne pare u vojsku ali mislim da zastita vlasti I kod njih ide nezavisno od vojske.

offline
 • Pridružio: 10 Jul 2017
 • Poruke: 221

У том дијелу свијета војска представља неку врсту резевне полиције режима, па им је опрема и доктрина прилагођена намјени.. Чилеанци глуме Прусе у том дијелу свјета, мада је то можда Пиночеова заслуга као и вјерност САД-у.. Венецуела се импресивно наоружала, уз асиметрично ратовање може да нанесе врло озбиљне губитке нападачима, њихова војска ми дјелује елитистички, вјероватно су боље обучени за ратовање од сусједа..

offline
 • Pridružio: 19 Jun 2014
 • Poruke: 1306

https://twitter.com/marcorubio/status/1098411474261811201

Citat:.@Ivanr_HD you should think very carefully about the actions you take over the next few days in #Venezuela. Because your actions will determine how you spend the rest of your life.

Do you really want to be more loyal to #Maduro than to your own family?


Direktne pretnje pripadnicima vojske od zvanicnika SAD preko Twittera.

Navodno 23. februara se ocekuje simultani pokusaj upada u Venecuelu preko Kolumbije i Brazila.

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 5456

Napisano: 21 Feb 2019 11:55

Citat:Juznoj Americi su granice iscrtane, a stanovnistvo manje vise jednobrazno ne racunajuci Brazilce sa njihovim portugalskim te vece ili manje udijele mulata, melesa I slicno.

Jesu granice iscrtane,po nekim španskim zaostavštinama, ali nije stanovništvo tako jednobrazno. Ima nekoliko setova podela na unutrašnjem nivou. Neke su opšte za sve države,neke usko specifične. Na primer na Evropljane, Afrikance i Indijance. Pa će nekoga ko nama izgleda kao Indijanac u njegovoj otadžbini Indijanci smatrati za belca i bez problemaga zvati gringo npr. Takođe dolazi doregionalnih podela,podelapo bogatstvu,podela po usevu koji se gaji,kao u Boliviji gde su kokalerosi svet za sebe i politička sila.

Onda postoje među nacionalne podele iz opet više razloga. Koje je indijansko stanovništvo tu,ko je došao iz Evrope,ko je kome šta uzeo. Bolivijci i dan danas kukaju i preziru Čileance što su im pre sto godina oduzeli izlaz na more,pa slave Dia del Mar, Dan mora. Argentince zbog specifičnog izgovora mnogi drugi smatraju za više Italijane i tako u nedogled.

Postoji i sve je popularnija ideja o zajedničkoj rasi Latinosa,gde je uračunat i Brazil. Koga seopet sviplaše i gledaju sa nepoverenjem. U svojoj istoriji Brazil je sa svojom ratnom mornaricom plašio i SADe. Pritom se ta rasa prostire na Karibe i srednju Ameriku.

Dopuna: 21 Feb 2019 11:57

I dasve latino vojske, drže i civilne škole,pa su uz crkvu i državu zaduženi za obrazovanje.Pritom dete iz vojne škole ne mora dapsotane vojnik.

offline
 • Pridružio: 28 Avg 2017
 • Poruke: 955

Napisano: 22 Feb 2019 14:17

Venezuela: Američki “rat pete generacije” korak do fijaska?

Citat:U Venezueli smo usred “rata pete generacije” (G5G) u kojem se prvo ubije istina, a onda se sve pokuša zamijeniti virtualnom stvarnošću koja služi za potkopavanje i slamanje naroda, ali i ubijanje ideja ukorijenjenih u ciljanom društvu. U ovom ratu oružje i stari alati više nisu korisni.
“Istina je prva žrtva rata”, rekao je Eshil prije 2500 godina. Virtualna stvarnost manipulirana širom svijeta hegemonijskim medijima i društvenim mrežama želi pokazati Venezuelu kao zemlju u građanskom ratu, ali su dva marša, “chavista” i oporbe, na 20. obljetnicu revolucije potvrdila postojanje čvrste demokracije. Nije zabilježen nijedan incident, što je medijski terorizam učinio nevidljivim.


Pojam rata četvrte generacije američki stratezi koriste za definiranje najnovije faze rata u doba informacijske tehnologije i globalnih komunikacija. Za nametanje političkih, ekonomskih ili socijalnih planova vojske više nisu potrebne. Vojnici ovog rata nisu borci, već stručnjaci za komunikaciju u pobuni i protunapad koji vojne operacije zamjenjuju psihološkim.

“Rat pete generacije”, koji se također naziva i “ratom bez granica”, uveden 2009. godine kao operativni strateški koncept u intervencijama SAD-a i NATO pakta. Nije važno pobijediti ili izgubiti, nego uništiti intelektualnu moć neprijatelja, prisiljavajući ga da traži kompromis, koristeći bilo koje načine, čak i ciljanu upotrebu oružja.

To je izravna manipulacija ljudskim bićima kroz njihov neurološki dio, na kojeg se obruše sve moguće i raspoložive metode manipulacija.

Masovni mediji i društvene mreže su sastavni dio sheme ovog rata, a cilj je kroz dugotrajne psihološke operacije generirati destabilizaciju stanovništva, pokušati utjecati na kolektivnu psihu, racionalnost i emocije, kao i na njihovu političku lojalnost i sposobnost da se odupru.


Извор Логично Arrow https://www.logicno.com/vijesti/venezuela-americki.....jaska.html

Dopuna: 22 Feb 2019 18:05

Нафтна индустрија Венецуеле један од главних циљева напада на земљу

Citat:Заменик министра иностраних послова Венецуеле Иван Хил изјавио је да је нафтна индустрија један од главних циљева напада на његову земљу.

„Неопходно је навести да је један од примарних циљева напада на нашу земљу наша нафтна индустрија, као и индустрија Венецуеле у целини“, изјавио је Хил на састанку с представником Међународног комитета Савета Федерације Русије Константином Косачовом.

Према његовим речима, у Венецуели не постоји могућност оружаног преврата или народног устанка, али постоји ризик од спољне интервенције.

„Можемо да уверимо наше стратешке партнере овде, у Русији, да у Венецуели не постоји могућност војног преврата, нити могућност народног устанка, јер већи део становништва разуме шта се догађа и мобилисан је да подржи закониту Владу“, сматра Хил.

Дипломата је додао да увек постоји ризик од спољне интервенције „која може да посеје хаос“.


Венецуела захвална Русији на помоћи

Говорећи о хуманитарној ситуацији у Венецуели, Хил је истакао да Каракас уважава напоре Москве да испоручи неопходне медикаменте тој земљи, као и да се рад на томе посебно појачао у последњих неколико дана.

Венецуела је добила 7,5 тона медикамената и медицинске опреме из Русије у оквиру бесповратне техничке сарадње.

Хил је нагласио да је руска помоћ Венецуели техничког карактера, јер у земљи не постоји хуманитарна криза.

„Говорим о социјалним програмима и програмима техничке помоћи. Инсистирамо на томе да је то техничка помоћ, јер у Венецуели нема хуманитарне кризе, та криза је економска“, навео је Хил.

Arrow https://rs.sputniknews.com/svet/201902221118935353.....sastanak-/

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 22965

Два человека погибли в пятницу в результате действий армии против индейского населения в венесуэльском штате Боливар, еще 22 человека получили ранения, сообщает в пятницу портал Nacional.
Источник: https://rusvesna.su/news/1550851709

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 654 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 5 sakrivenih i 623 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: beowl, cole77, djboj, Duh sa sekirom, hooraay, imperator, Kruger, ljuba.b, Lucije Kvint, Marko Marković, Miskohd, mnn2, Nemanja.M, pirke2, proka89, sosko, t84dar, Trpe Grozni, VaRvArI 85, vasaw, Vlada78, vlvl, W123, yrraf, yufighter, zlaya011