Munjeviti rat na Južnom Kavkazu

9

Munjeviti rat na Južnom Kavkazu

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6505

dobri covek ::radoznao ::Kratki članak o naravoučeniju koje su Rusi izvukli iz ovog sukoba. Članak je na ruskom pa ako netko ima volje da, za nas slabe govornike ruskog, bar ukrtako napiše o čemu se radi.https://bmpd.livejournal.com/3296644.html

osmog avgusta 2018. godine napunilo se 10 godina od početka petodnevnog rusko-gruzinskog rata. Kakve su zaključke napravili ruski vojni rukovodioci posle tih dogadjaja i kako su se oni odrrazuiliu na naše oružane snage ispričao je vojni ekspert – zamenik direktora centra analize strategije i tehnologije Konstantin Makienko.
Napominjem da se početkom rata zvanog "8.8.8." (borbena dejstva su počela na noć 7 na 8. 8.meseca 2008. godine) smatra moćni udar gruzinske artiljerije po Chinvalu. Iako se od početka konflikt izmedju Gruzije i Južne Osetije u obliku rata vukao još s kraja 1980.-tih godina. Najkrvavije bitke izmedju njih vodile su se 1991-1992. godine, posle čega je Tbilisi organizovao potpunu ekonomsku blokadu Južne Osetije.

U 2008. godini situacija se napregla do pucanja. Uz sve, u drugoj polovini jula Gruzija je sprovela zajedničke vojne manevrse sa USA, na kojima su uvežbavani scenarija napada i zaposedanja teritorije Južne Osetije. Istovremeno sa tim vežbama Rusija je sprovela svoju vežbu, "Kavkaz-2008", na kojoj su učešće imale sve vojne i naoružane strukture, ujključujući i vojno-železničke jedinice koje su potpuno obnovile železničke pruge na teritoriji Abhazije, porušene od gruzijske vojske. Bilo je jasno da se nazire krupni vojni sukob.

Kada je u noći 7. na 8. avgusta 2008. gruzijska artiljerija otvorila vatru na Chinvali i pozicije ruskih mirotvoraca koji su se nalazili na liniji razgraničenja strana, ruska vojska, koja se nalazila na graanicama Južne Osetije prešla je na aktivna dejstva. Kasnije je operacija dobila naziv "Prinudjivanje Gruzije na mir."
Danas je očigledno da je takav naziv operacije bio opravdan. Sukob koji se vukao već desetlećima završio je stvaranjem dve medjusobno nezavisne države. One su se smatrale neprijateljskim, ali borbena dejstva se više ne vode. Na teritoriji Južne Osetije baziran je ruski vojni kontigent, a jedinice armije JO su faktički postale deo ruske armije. Nedavno potpisani vojni sporazumučvrstili su taj posebni status.

Rezultati petodnevnog rata su suštinski uticali ne samo na stanje stvari u Gruziji i JO. U Rusiji su oni dali poslednji i najjači podsticaj za konačnu odluku državnog rukovodstva za početak reformi oružanih snaga. Dotle se reforma i smatrala neobhodnom, ali se neprekidno odugovlačila zbog beskonačnih sporova i različitih teoretskih stavova reformatora koliko i zbog nedostatka sredstava.

Rusko gruzijski rat, bez obzira na pobedu Rusisje očigledno je demonstrirao malu efikasnost oružanih snaga koje su u tom momentu postojale u državi. Sukob je pokazao mnogobrojne probleme armije, od čega je neefikasnost njenog upravljanja i opreme bio najbolniji.
Na osnovu rezultata tog rata predsednik Rusije je izdao tajno naredjenje – on nikada nije publikovano, koje je odredilo jasne smerove reforme ruske armije. Bio je usvojen novi program naoružafvanja, za koji je prvi put za celu istoriju Rusiju odvojena suma koja se brojala trilionima rubalja, što je kod mnogih demokratskih političara izazvalo razdraženost. Bez obzira na to, u rukovodstvu države se pojavilo definitivno ubedjenje – državi je nneophodna nova armija, opremljena savremenim sredstvima veze, radioelektronske borbe, koja ume ratovati na raznim prostorima i ne ogromnim frontovima nego kompaktnim mobilnim vojnim grupama u koje su pod jedinstvenom komandom uključeni delovi različitih rodova i vidova OS.

Evo šta o značaju iskustva petodnevnog gruzinskog rata za razvoj ruske amije govori zamenik direktora centra za analizu strategije i tehnologije Konstantin Makienko
KM: Osnovni zaljučak je u tome, što su OS Rusije, koje su u tom trentuktu imale oblik masovne mobilizacione armije sovjetskog tipa, imale veoma male mogućnosti za učestvovanje čak i u ograničenim konfliktima, zato što je za efikasnost takvih OS bilo neophodno sprvesti mobilizaciju. Bez mobilizacije armija je imala sastav ograničen nekompletnošću i malom bojevom gotovošću.

Do tada su se vojnici neprekidno sporili kakva treba da bude armija – profesionalna ili mobilizaciona
KM: Pookušaji da se istovremeno zadrže i profesionalna i mobilizaciona armija, u nekim delovima je dovelo do toga da su postojale dve paralelne armije, što je, naravno, propalo. Zato je po rezultatima primene OS protiv Gruzije donet konačni zaključak o tome, da su glavna pretnja sukobi na teritoriji bivšeg SSSR, a za efikasnu primenu vojne sile neophodno je odreći se sovjetskog mobilizacionog sistema i preći na oružane snage koje su potpuno kompletirane jedinicama u stalnoj borbenoj gotovosti i normalno opremljene.

U ovom ratu su učestvovali i loše obučeni vojnici na ročnom vojnom roku, za šta su se kasnije vojni načelnici opravdavali. Jednostavno, nije bilo vremena zameniti ih profesionalnim vojnicima, taj faktor je uticao na povećane gubitke
Gubici u ratu su bili veliki i apsolutno neprihvatljivi ako se ima u vidu činjenica o ograničenim razmerama konflikta i opšteg niskog nivoa protivnika. Gubici ruske strane bili su 67 poginulih i 283 ranjenih.

Gubici avijacije bili su veoma veliki. Šta je bio razlog? Tamo vojnici ročnici ne ratuju.
Avijacija ruske strane izgubila je jedan bombarder TU-22M3, dva frontovska bombardera SU-24M, tri jurišnika SU-25 i još tri koji su otpisani posle oštećenja U nesreći je izgubljen jedan helikopter MI-8MTKO. Faktički budjonovski jurišni avijacioni puk je gubio jedan avion SU-25 na 17 borbenih letova, što je nivo gubitaka kao u leto 1941. godidne. Apsolutno absurdan nivo za savremenu avijaciju koja deluje protiv slabe PVO. Pri tome, od šest oborenih aviona, dva su dokazano oborili Gruzini, a razlog gubitaka ostalih je očigledno "prijateljska vatra".

Hočete da kažete da su naši obarali svoje avione, zato što nisu imali normalna sredstva veze

Bezuslovono, glavni razlog visokih gubitaka bio je nedovoljno visoki nivo organizacije i pripreme ličnog sastava jedinica, mnogobrojni problemi ruske strane sa komandovanjem i izvidjanjem. Avijacija je, praktično, delovala "naslepo". U mnogo čemu to je posledica "jeftine" mobilizacione armije koja je, uz sve, petnaest godina pre toga bila hronično nedofinansirana, što je trebalo popravljati u godinama pred sukob. Vojno tehnički aspekti gubitaka su u ovom slučaju drugostepeni.

Danas je Gruzija glavni i prvi pretendent za pristupanje u nato, što je nedavno izjavio gensek nato Jens Stoltenber na samitu u Briselu. Istina, on nije precizirao kada će se to desiti. Da li je moguće prognozirati novi sukob, koji bi izbio, ovaj put uz podršku nato.
Teško da je takvo šta moguće, pošto je Gruzija dobila lekciju. Dobru lekciju, koju će dugo pamtiti. Osim toga, stupanje Gruzije u nato nije realno u dogledno vreme. Sadašnji kontakti Gruzije i nato je pre svega, želja alijanske dati Gruzinima neku moralnu kompenzaciju za njihovu predanost ideji stupanja u nato i ništa više od toga.

Autor Olga Boževa


Gruzini su mogli da pruže otpor Rusima. Rusi su u velikoj mjeri istorijski potrošen narod sa veoma klimavim vođstvom. To se nigdje bolje ne vidi nego po stanju u Ruskoj vojsci. Ona te 2008 nije imala nadmoćnu vojnu silu. Ostatke naoružanja od SSSR da ali pitanje je šta je od toga bilo funkcionalno bilo tehnički bilo formacijski. No vjerovatno je u 58.armiji bilo oficirskog kadra sa iskustvom ratova u Čečeniji pa su uradili sve da se nezavisno od slabosti Rusije te slabosti ne pokažu na njihovoj armiji i na njihovim jedinicama. Kad god Rusi zajašu oklopna vozila u koloni jasno je da je neko tu jedinicu kompletirao i da oni što sjede na vozilima rade to da bi se što lakše odapeli u strijelce kad zapuca. Sa takvima tučnjava ti ne gine. I na onima T 62 bilo je protivkumulativnih rešetki jer je one unutar tenka neko kumulativkama već gađao.
No daleko od toga da je to bila nadmoćna vojna sila ili barem formacijski sastav koji bi mogao da pozove i navodi na primjer Tu 160 koji bi se pojavio i zatamburao po Gruzinima izvan dometa Buka. Nevezano za to da li je Tu 160 strategijski bombarder namijenjen za nanošenje nuklearnih udara po dubini protivnika itd., itd., već da Ruska vojska ima uvezanost da na poziv nekog autorizovanog dežurnog operativnog po zaštićenom kanalu pokrene sve što ima da bi dobila rat uz što manje žrtve.
To je velika šansa koju su Gruzini imali. Generalno oni su imali i vremena i prostora i sredstava da ih posvete svojoj kompaktnoj vojsci i da ista bude u prednosti u odnosu na protivnika. I bila je. Kad se uporedi čemu je sve bila izložena borbena grupa na Košarama ili sarajevsko - romanijski korpus pa položaji ipak nisu pali.
Nevjerovatno je to da Gruzini nisu pružili mnogo jači otpor od onoga što su uradili. Degutatno je sada o tome tako pričati, možda bih ja da sam tamo bio prvi pobjega ali generalno svaki Gruzin kad je stavio potpis na vojni ugovor znao je u šta se upliće. Kad ih je nagazila 58. armija morali su da se stisnu i da krenu u povlačenje tek po mnogo većim gubicima nego što su ih pretrpjeli. No bilo je što je bilo.
Ono što je problematično kod Gruzina je i nesmetan protok ruskih jednica po dubini teritorije. Neko je i tu morao da zametne kavgu, a nije ga bilo.
Posle ovog rata ostaje gorak okus da za odbranu jedne zemlje nije dovoljna plaćena vojska koja uglavnom i ne može biti velika i uglavnom ne može da pokriva teritoriju, drži liniju i osigurava zauzeto. Osim toga iskustvo Srbije iz "milenijumskih poplava" maja 2014 govori da se Obrenovac ne može evakuisati sa dvije amfibije i ronilačkom opremom Čede Jovanovića. Nažalost mora pruski model, a kod Prajsa nema zezanja.
Inače nestvaran prizor ruso - đurđijanskog rata jeste Sakašvili predsjednik Gruzije i arhitekta rata koji je onomad pred kamerama devastirao sebe i narod koji pripada sa onim "jedenjem kravate". Mogao je da pusti da bude zarobljen od Rusa, mogao je da pobjegne, mogao je da se ubije ali nije smio ono da radi. Ja sam mislio da je ona scena neka video montaža kad ono stvarno on. Ili kada su se uspaničili prilikom nalete nekih mlaznjaka. Nevjerovatno je kakve poluljude Ameri postavljaju na vlast.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Cigi  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2482
 • Gde živiš: Novo mesto

Najbolji vojnike je imala Gruzija u to vreme u Iraku.offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6505

Napisano: 09 Avg 2018 15:25

Lieutenant ::RJ ::Isečak iz ratnog filma- ruska motorizovana kolona upada u gruzijsku zasedu

<iframe src="//vk.com/video_ext.php?oid=-122689355&id=456240588&hash=26dd4b6045b11ee8&hd=1" width="640" height="360" frameborder="0"></iframe>


Odlican film, vredi ga pogledati. Treba ga uporediti sa smecem od filma "5 days of war".


Stvarno je "5 days of war" smeće od filma. Jedno ruganje prije svega samim Gruzinima, a Rusi od Zapada ne očekuju ništa bolje. Mada ja ovakve filmove volim. U njima je barem Rade Šerbetdžija ostvario svoju egzistenciju ako ništa drugo. I pokazao svoj raskošni glumački talenat i dar. Što bi sam Rade rekao ja sam tim filmovima dao karakter iako sam glumio hulje i to ruske. Drago mi je zbog Radeta. Šteta što više ne pjeva.


To je taj rad to su ti brci to je taj izgled bez iluzija i pogled bez kalkulacija. Harison Ford ili Ričard Gir bi vjerovatno tražili da im šticuju brkove ako bi im dlake uopšte izrasle i da im se da ispeglana i namirisana uniforma. A Rade je u intendantskom servisu vjerovatno rekao "daj mi prvu sa gomile".

Dopuna: 09 Avg 2018 15:27

Cigi ::Najbolji vojnike je imala Gruzija u to vreme u Iraku.

Kao kad su Arčiji tokom rata na Folklandima najbolje vojnike držali prema Čileu. E čudo.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Osamsto vojnika prve brigade gruzinske vojske ne bi rešilo rat, sve da su u ratu bili od prvog dana.
Da ponovim, pošto ih ima koji čitaju samo sobom napisano - Ne kreće se viljuškom na medveda. Za medveda je, kao što je svakom, iole inteligentnom čoveku (koji čak i ne mora da bude vojnik...) jasno, potrebna jaka puška i dobra rezerva municije.

Tri brigade nikako nije bilo dovoljno. Sa artiljerijskom brigadom i ostalim jedinicama, Gruzija je angažovala ekvivalent jedne divizije. To je malo, čak i ako prihvatimo kao nespornu činjenicu da su Gruzini najbolji vojnici koji su se dohvatili oružja otkako je David zavrteo praćku

Rusi su još pre početka sukoba bili svesni svojih slabih tačaka. I nisu ih ni krili - jer je svako mogao da ih pronadje i pročita, ako je hteo. Izvode iz zaključenog vidimo na rezultatima sukoba na Krimu, u Donbasu i u Siriji. Na kraju, ako će neko da mi lupa sankcije, onda neka to bude za nešto što jesam uradio, u svoju korist.

Rusi su "navukli" Gruzine u zasedu. I nalupali ih po temelju. Da se ne ponavljamo, čak i na vikipediji piše ko je kome, šta i koliko uništio i zaplenio.
Ruska vojska nije bila spremna za sukob, iako je neposredno sa vežbovne prostorije krenula u sukob. Koristila je zastarelu tehniku, koristila je obične vojnike, malo profesionalnih vojnika, nije iskoristila obilje prednosti koje je imala. Koristila je i zbog toga ga izgubila, strategijski bombarder u izvidjačkoj funkciji, izgubila je više aviona od dejstva sopstvenih nego od dejstva protivničkih aviona.

Ali, moramo da priznamo, hteli mi to ili ne da prihvatimo, da su rezultati EI i PED (kako to Rusi kažu REB) bili više nego dobri i da su zahvaljujući tome, Rusi uspeli da razbucaju gruzijsko vazduhoplovstvo i pvo "kao nepismen čitanku!". Tako su iskoristili i ispitali mogućnosti u tom momentu novog SU-34 i protivradarske rakete (koja nije bila nova) pa napravili ogromnu rupu u pvo protivnika...

Koliko gruzinski vojnik bio dobar (ili se pola utakmice trudio da bude bolji) ruski vojnik je bio bolji (odnosno, znali su koliko utakmica traje).
Sad, da li su trebali da produže, uhvate kravatoždera i oderu ga na jednu nogu da naprave gajde, to je druga priča. Političari, slabiji deo obe vojske, se dogovorio kako se dogovorio. Taj deo prvenstva je završen. Sada treba čekati novu utakmicu, iako su se igrači promenili. Osnovno pravilo je i dalje isto - ne kreći u lov na medvede ukoliko nemaš dobru pušku i pune džepove municije. Viljuška i dobra volja nisu dovoljne.

Ne verujem da će Gruzinima skoro doći na pamet da ponovo krene na Rusa. Barem onim pametnima neće. I bili smo svedoci kako se naciji ispira mozak - kravatožder miho je dobar primer kako se to radi. Nacija koja je veliki deo svoje istorije bila saveznik Rusima, sada to više nije. Ne verujem da će ikada više i biti, s obzirom na to da im u je za putovanje u tri dela njihove zemlje neophodan pasoš i prevodilac.

offline
 • Pridružio: 29 Dec 2011
 • Poruke: 199

Evo ga jedan odličan estonsko / rusko / gruzijski film na temu.

imdb.com/title/tt2991224/
youtube.com/watch?v=MMXjmYmwp-o

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2013
 • Poruke: 2190

@ kijift

Totalno si promasio sa "klimavim vodstvom Rusije,ocajnom stanju armije I zastareloj I poluispravnoj tehnici nasledjenoj iz SSSR od koje je Rusija zavisila". Rec je o ratu u Gruziji a ne o Ceceniji.
Modernizacija armije je bila u punom zamahu pod stabilnim vodstvom Rusije a to sto su oni razbili Gruzine pomocu T-62 nije slabost nego bas naprotiv,pokazivanje snage I mogucnosti pomocu tehnike koja se nakon rata rezala.
Parada na dan pobede je te godine bila najzanimljivija od raspada SSSR I promocija najmodernijih sistema I naoruzanja. Moj dobar prijatelj,desantnik I komandir bahce u je ucestvovao na toj paradi, gledao sam njegove fotke I par redova dalje je bio S-400(prvi put javno prikazan na toj paradi) a u Gruziju je usao na BMP-2 I kroz 48h bio na polozaju 20-tak km iza drugog po velicini grada Gruzije kroz kojih su prosli kao na ekskurziji.
Elem, modernizacija je bila u punom zamahu, cak sam ubedjen da zurba Shakasvilija da sto pre opremi vojsku I zarati ima veze sa zaletom Rusa a Putin je maestralno odigrao I poslao poruku " vidite kako samaramo sa zastarelom opremom pa zamislite sta smo u mogucnosti sa novim naoruzanjem"

offline
 • WS2 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 01 Okt 2012
 • Poruke: 4120

Cigi ::Najbolji vojnike je imala Gruzija u to vreme u Iraku.
pa i ne bas..
to je poznata floskula, a u sustini , ti "najbolji" obavljaju svoj posao u trecu fazu- kada se mir odrzava tj lokalne vlasti preuzimaju kontrolu a snage MNF podrzavaju lokalnu vojsku i policiju da odrzava mir.
Te godine, kada je je gruzija osetila instant potrebu za mir, (2008) najbolji ( i ukrainci i gruzini i ostali clanovi MNF-a) nisu se bas naratovali.
i njihovo iskustvo iz Iraka blage veze nema sa ono sto se desavalo u Gruziji 2008.
tako da, cak i da su svi vojnici Gruzije bili u otadzbinu kada je kratki rat zapoceo, rezultati bi bili isti...

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2013
 • Poruke: 2190

^
Pa nije Gruzija iznenada napadnuta pa da se vade "najbolji vojnici bili u Iraku" vec se Gruzija godinu dana pripremala pa napala . Logicno je da onaj koji napada bira vreme,mesto I gde ce drzati najbolje snage

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

O iznenadnosti se ne može uopšte govoriti. Gruzija je svojim masivnim kontigentom htela da dokaže nato paktu da su oni najbolji izbor za pakt. Kravatožder je igrao na mogućnost da će mu sabraća iz pakta pomoći, a da su Rusija i 58.armija nesposobni .

Da će rata biti znalo se par godina ranije, kada je kravatoklop krenuo da podiže kredite i kupuje oružje opremu po celom svetu (Čak je u spisku prodavaca i naša zemlja navedena - neznam šta smo mu prodali, ali uopšte nisam iznenadjen, ko je tad bio na vlasti...).

Nije se znao samo formalni povod i termin početka, a ja sam izbubio litru vinjaka jer sam se kladio sa prijateljem oko datuma. On je navodio OI, a ja sam govorio da će to biti nakon njih.

Istovremeno, kravatožderje računao da će njegove jedinice pre blokirati tunel i prevoj Kori, nego što će ruske jedinice da stignu. Kao što je poznato, tenkovi baš i ne vuku najbolje na 3000m nadmorske visine, a sa druge strane je Ruse čekala bukvalno uništena putna infrastruktura i most koji je trebao da bude srušen. Most nije bio dovoljno srušen, brzo je opravljen i .... sve ostalo je poznata priča. Rusi su prvi stigli, jer su se bili samom prevoju i samom tunelu, toliko da su mogli da ga peške prodju.

Osamsto vojnika ne rešavaju rat. Neznam koliko da su kvalitetni. Ako se gleda "nato standard" onda je neophodno imati najmanje 5 napadača na jedndog vojnika u odbrani. S obzirom na to, da su ruski padobranci mogli da stignu avionima, brodovima i železnicom a ruska 58.armija sopstvenim prevozom ... tri angažovane brigade bi bile dovoljne samo da blokiraju mirotvorački bataljon i malo aktivnih vojnika u Osetiji.

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23114
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Citat:[quote="dobri covek"
Da ponovim, pošto ih ima koji čitaju samo sobom napisano

То потписујем и додајем:
Лепо написах - то је била тачка без повратка . Путин и његова екипа (да се не заваравамо, иза тог човека стоји огроман лоби) су показали свету да имају срце да пређу са речи на дела. И то је то. А имају и чиме. Поновићу последњи пут: све што ти треба јесу људи, а Руси их имају. Увек су их имали.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 604 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 4 sakrivenih i 567 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: AK - 230, aljosa7, Atomski čoban, babaroga, Belac91, Buzdovan, damirZR, Djokkinen, drgnk, GreenMan, HanibalOdKartagine, helen1, Kaneda, Koca Popovic, Konda, Kruger, Krusarac, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, miljannis, mustangkg, pein, Profica, RJ, Singidunumac, Snorks, spektrum, Toni, vasa.93, vlvl, voja64, zoxknez