"Nova" istorija Kosova i Metohije

1974

"Nova" istorija Kosova i Metohije

offline
 • Pridružio: 27 Jun 2013
 • Poruke: 808
 • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

Оба твоја претходна одговора садрже толико опречности и небулоза, да не знам одакле бих пре почео. Хајде почећу одавде:

awathorn ::Ако је за тебе мера поседовања Косова један вето у СБ УН... Онда да, СБУН је веома значајан и озбиљан.
Нешто си ти гадно побркао лончиће. Није та мера важна за МЕНЕ. Видим да ипак ништа ниси схватио.

awathorn ::Кажу да је нека дефиниција лудила - изнова радити исту ствар очекујући другачије резултате.
У свом првом одговору си био подругљив, а видим да си сада почео да вређаш.
Најопуштеније си сад заменио тезе, лицемерни човече!

Оно на шта ја указујем (да бисмо се током преговора морали придржавати Резолуције 1244 ) никако није "понављање исте ствари".
Управо обрнуто; тај став нико од наших преговарача никада није био чврсто заступао.
Покојни Ђинђић (чијег лика и дела нисам поклоник) је био само наговестио такав могући правац деловања - и то је платио главом. Што јасно указује на то колико је душманима "неважна" та резолуција Bebee Dol

Ако бих ја усвојио твој принцип вођења дијалога, могао бих ти врло лако рећи да је дефиниција лудила кад неко почне да чује гласове (кад неко приписује некоме нешто што овај никада није рекао).
Међутим, не волим тако да разговарам, па ти то нећу рећи. Smile

Но, добро; нека сам ја луд (а видим да си се ти увелико уживео у улогу Великог Мудраца).
Стога имам једно питање за тебе, надам се да ћеш ми у својој огромној мудрости одговорити. Тиче се овог што си овде рекао:

awathorn ::Ако досад, из личног искуства, ако већ не из искуства небројених држава кроз ближу и даљу историју, ниси научио да парче папира вреди колико да обришеш гузицу ако нема силе која ће да стоји иза тога, онда ту нема помоћи.
(Е, сад се овим питањем враћам на оно што написах изнад - да та резолуција није важна МЕНИ).
Дакле, питање за тебе је:

Ако ово што си написао изнад јесте тачно... Зашто онда толико покушавају да нас приволе да се писмено сагласимо са тим да се одричемо КиМ?
Дакле, зашто нас толико притискају да потпишемо неко тамо "безвредно" парче папира? Зашто толико желе да се и писмено одрекнемо КиМ, "правно обавезујућим уговором"? Ако се таквим папирима (по теби) "може само брисати гузица"? Bebee Dol

Зашто?

Одговор на то питање се крије у мом претходном посту. Поновићу га, можда на крају ипак допре до тебе:
Eyes Wide Shut ::Није толико тешко схватити ПРАВНУ ВАЖНОСТ потписаних обавезујућих докумената.
Неки су тако својевремено потценили Устав из 1974 и унутрашње границе старе СФРЈ, које је он тада зацементирао.

А иза тог устава чак није стајала ни "безначајна" ОУН... Very Happy


awathorn ::Дакле, да је Косово данас призната држава (ОК јесте за део света и то је њима сасвим довољно за функционисање без проблема, као што функционише низ мање или више озбиљних држава и територија), да се сви ми редом наређамо испред споменика Клинтону и запевамо косовску химну (нем' појма да ли је имају и не) * то неће значити апсолутно ништа, ако Србија сутра буде имала војни, економски, демографски и дипломатски потенцијал да пошаље Арнауте преко планина и успостави контролу над територијом без да после прође ко Ирак у 90/91.*
(Подебљани део у цитату означен астериском је мој, ради јасноће на који део реплицирам).

Па то је новитет у политици, Боктемазо! Very Happy Mr. Green

Ти то канда предлажеш да ми признамо КиМ??? Bebee Dol
Јер, ионако "то неће ништа значити", кад га "сутра будемо војно вратили"? Bebee Dol

Интересантно! Very Happy Very Happy Very Happy

Али, зашто да се зауставиш само на Србији и КиМ?
Предлажем да тај модел решавања сукоба извезеш широм света!
Најпре скокнеш до Кипра, и објасниш Грцима да треба да потпишу "обавезујући споразум" с Турцима и одрекну се окупираног дела... Јер, "све тачке, анекси, адендуми и зарези" у том споразуму, "неће значити ич", "сутра, кад они буду могли да војно згазе Турке..."
Потом, можеш скокнути и до Јерменије, предложити Јерменима да не затежу много с Азерима око Нагорно - Карабаха. Јер, "кад они буду њих војно згазили"...
Потом одеш до Сирије - шапнеш Асаду да не буде толика будала, и да Сиријци сасвим безвезе толико крваре око Голанске висоравни с Израелцима. А с Турцима око Идлиба. Посебно му нагласи онај део да зарези и анекси "немају везе"... Very Happy

Потом, уразуми Кинезе да заиста не би имало везе ако би они потписом одустали од Тајвана...
(Док си тамо, питај их и зашто се нису уговором одрекли Хонг Конга, у оном периоду када га нису могли војно одбранити. Објасни им да су будале што су написали уговор који им омугућује да им се он након 100 година врати... Јер "уговори, анекси и зарези" заиста ич не важе и немају никкву тежину... Bebee Dol

Но ја бих најрадије да ти своју дипломатску мисију започнеш на КиМ, тако што ћеш шиптаре убедити у то исто. Нек они одустану од било какве аутономије (каква црна независност)! Јер, "сутра неће имати везе шта су потписали", кад нас "војно згазе..."

Јави како ти је идеја прошла. Bebee Dol

awathorn ::Важи и супротно, да имаш 150 резолуција и да ми сви овде организујемо групно исчитавање зареза и узвичника, те анекса и фуснота поменутих докумената, не значи нам апсолутно ништа, ако 95% популације нису наши људи, ако иза њих стоји једна сила и знамо која и ако је државна политика Србије од 1998-9. до данас таква да је у сваком следећем тренутку Србије све мање на КиМ него што је било у претходном.
Нека ми имамо резолуцију. Сасвим је довољна је једна (и имамо је), не треба нам 150.
Али политику морамо променити. То је и суштина оног што причам.
Наши преговарачи морају почети инсистирати на спровођењу одредби Резолуције 1244 (ако то не желе тренутни, онда довести људе који ће то хтети чинити), приликом решавања КиМ конфликта.

awathorn ::Е'о замислите да вам је неко рекао пре 10 година да ће Шиптари слободно шетати Лепосавићем, да ће на админ.линији стајати царина, да српска роба неће моћи да дође у Звечан, да ће Срби подржавати владу која заводи таксе Србији, да ће председници и премијери Србије редовно и комотно висити са представницима Косова, да ће званичници Србије отворено предлагати да Србија добије мрвице, да ће Косово имати позивни број, енергетику, армију чланство у гомили међународних организација, да ћемо имати официра за везу, да ће ртс приказивати карте Србије без Косова, да на КиМ неће бити српског полицајца, српског судије, српског закона, српске администрације, да нико неће помињати ни Штрпце, ни Грачаницу, ни Ново Брдо, а да не причам енклаве; да ће представници Србије јавно нудити и комаде централне Србије.... И можемо овако до сутра.
Овај пасус је толико дефетистички, као да га је написао сâм биши амбасадор Монтгомери (који одлично влада српским језиком), главом и брадом.
Ако сте то Ви, Ваша екселенцијо, извињавам што вам одузимам време... али бих вам скренуо пажњу да сте набројали само оне ствари које су се од '99 промениле у Вашу корист... а да нисте ни једном једином речју поменули оне које се од онда окренуле против Вас (а има их мнооооого - овај пост је већ ионако предугчак, да бих их сад набрајао) Very Happy

Ако нисте то Ви, Ваша екселенцијо… Опет извините. Да сам ја Ви, ја бих овај пасус изнад написао исто тако, како је написан Very Happy Mr. Green

awathorn ::Е онда у складу са тим, вратите се читању једне оне реченице где земље које самовољно бомбардују СРЈ и окупирају јој 10-15% територије, гарантују интегритет исте те СРЈ. Као да то већ није била утврђена чињеница.
И зато морамо инсистирати на решавању конфликта само и САМО у оквиру СБУН - чија резолуција 1244 успоставља нама прихватљиве правне оквире, и где имамо две пријатељске земље које могу ветом блокирати било коју одлуку која би ишла против нас.
(Знам, знам... за тебе је СБУН "неозбиљно тело") *дубок уздах* Bebee Dol
А можда је за тебе умирућа и непријатељска ЕУ (под чијим покровитељством су се досадашњи, катастрофални, преговори одвијали), "озбиљније" тело?
Уосталом, под којим телом мислиш да би преговори требало да се одвијају? Ја те упитах у прошлом посту, али ми ниси одговорио. A под неким телом морају...

СБОУН ти је "неозбиљан"... Да ли ти је ЕУ "озбиљна" и "добра"???
Ако није - под којим телом мислиш да бисмо требали да решавамо конфликт? До сада си био само подругљив и увредљив - што је најлакше. Хајде сад мало да чујемо шта предлажеш, како видиш решење конфликта? Неки конструктиван предлог, уместо само критике и паметовања. Хајде изјасни се, која је твоја позиција???
awathorn ::Па јбму нису ни Србија ни Југославија настале резолуцијом 1244 па да висимо на тој нити. Мож' мислити. Ваљда је та територија и та граница давних дана утврђена низом међународних докумената, као и неповредивост граница и права суверених држава.
Ајде ти лепо седи сам са собом, па се договори. Јер ако је та територија и та граница утврђена низом докумената, они су важни, или се, како ти рече, "њима брише гузица"?
Ако се тим документима брише гузица, онда да распустимо државу одмах - беспредметна је. А ако се не бришу - онда да инсистирамо на спровођењу резолуције којом је војни сукоб на делу наше територије окончан.
Не може оба.

И још нешто: одговори ми на оно питање које сам имао за тебе. Немој да га прескочиш. Чекам одговор.

И предлажем ти да одустанеш од свађалачког тона и увреда и да уљудно разговараш.
У супротном, нећу ти више одговарати - мене дијалог увредљивим тоном не интересује. У том случају моћи ћеш га слободно наставити сам са собом.
А кад неко почне да прича сам са собом, то је поуздан знак лудила.... "тако кажу".Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 1460

Ако није лажни идентитет поздравите га ако га сретнете.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020.....id=1678439
"Na tviter nalogu albanske dijaspore objavljen je video snimak u kome student iz Srbije Tomislav Perušić (29) optužuje Srbiju za proterivanje milion Albanaca."offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Very Happy Very Happy Very Happy

Ne dam 100% Gazivoda! Eto ne dam! Neću da pričam o tome!

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 23074

Porodica Tijanić u srpskom selu Crkolez kod Istoka opljačkana je noćas a nepoznate osobe odnele su joj, tokom policijskog sata, bika i automobil.
Preostali Srbi u tom delu Kosova preneli su RTS-u da su Tijanićima iz dvorišta odneli automobil marke "ford", a da je bik imao oko 400 kilograma, tovljen za prodaju.
U vreme krađe Tijanići su bili u kući na spavanju. Krađu su primetili jutros, po okončanju policiskog sata.
Radi se o šestočlanoj srpskoj porodici u Crkolezu, selu u kojem živi još oko 100 Srba. Nisu napuštali svoje kuće ni tokom 1999. godine.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hroni.....dica-.html

offline
 • Pridružio: 20 Jun 2018
 • Poruke: 475

Страшно како наш народ живи тамо. Аман је нашим политичарима, а прије свега неспособним и глупим криминалцима, постало нормално да неко пљачка српске породице.

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 23074

Za ratne zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, Tužilaštvo Specijalnog suda pripremilo je još jednu optužnicu, za koju je određen i sudija za prethodni postupak od čije procene će zavisiti da li će biti podignuta ili ne, saopšteno je iz tog suda.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hroni.....znica.html

offline
 • Pridružio: 27 Jun 2013
 • Poruke: 808
 • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

Одговор Вучићевим лобистима у Русији који се залажу за поделу Косова

Из текста:

Citat:Неколико дана у руској јавности се појављују текстови који имају за циљ да оправдају такозвану поделу Косова, односно договор између Трамповог изасланика за Косово и директора Националних обавештајних служби САД Ричарда Гренела и председника Србије Вучића. У лобирању за договор о подели Косова предњаче господа Пјотр Искендеров и Олег Бондаренко. Чудно је да они, иако руски наводно експерти за Балкан, подржавају план који заступа Гренел - директор Националних обавештајних служби САД и бивши амбасадор у Немачкој, човек који се неуморно борио против Северног тока. Као професора међународног права на Правном факултету у Косовској Митровици чуди ме да се руски држављани залажу за непоштовање српског Устава? Вучићева идеја о подели Косова је у супротности са српским Уставом из 2006. Границе Србије и правни систем могу да се мењају само ако се обезбеди 2/3 већина у Народној скупштини и подршка народа на обавезном референдуму. Господин Вучић није у стању то да обезбеди па се зато нетранспарентно и незаконито договара са Американцима.

Arrow https://srbin.info/politika/odgovor-vucicevim-lobi.....lu-kosova/

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 23074

"Donald Tramp zaoštrava kurs bivših američkih predsednika. On Kosovo tretira kao protektorat", piše nemački Špigl.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020.....id=1679123

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 9989offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 23074

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je sa predsednikom Demokratskog saveza Isom Mustafom postigao dogovor i da su potpisali sporazum o koaliciji o formiranju sledeće kosovske vlade.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politik.....a-dsk.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 660 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 0 sakrivenih i 635 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., apostata, Arhiv, Atomski čoban, avtomoto, banebeograd, celik, DJORDJE-NO-1, Georgius, goxin, Kaplar2, Klecaviks, L3g1oN, mercedesamg, Milan A. Nikolic, nenad81, ninareflex, SerbFlippy, Sr.Stat., Taso, tomigun, Toni, trajkoni018, Wisdomseeker, Šobe