"Nova" istorija Kosova i Metohije

2015

"Nova" istorija Kosova i Metohije

offline
 • ikan 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Feb 2013
 • Poruke: 1842

kalibar ::
Kad se setim te zute posasti jeza me uhvati... svi oni silni dokumentarci o zlocinima Srba, kako smo genocidni... Agresija NATO-a se nazivala intervencija... sada se to zove pravim imenom, a takodje u svim medijma dosta gostiju forsiraju temu Kosmeta, o multipolarizmu, a ne o mondijalizmu... objasnjava se sirem gledateljstvu da Srbi nisu pocinili genocid u Srebrenici, itd...

Ako se uzme u obzir da Đilas i Jeremić nisu bili na KiM 99 da brane, mislim da su oni krivi što smo izgubili rat, takođe su oni dali na poklon milion dva evra za Srebrenicu... sad je sve na mestu i kako treba na čelu sa predsednikom Vučićem...hhm zagrcnuh se sendvičem.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11073
 • Gde živiš: Banja Luka

Krusarac ::Druze ne budi zbunjen, tacka broj 1. je u pitanju.
Da su kozojebi na terenu makar mrvicu autonomije dali onoj saci naseg naroda dole istog trena bi Aca i Ivica sklopili sa njima sporazum i odrekli se KiM uz neku filozofsku formulaciju koja bi se tumacila decenijama posle toga sta to u stvari znaci.
Ovako imamo paradoks da nam siptari svojim ne popustanjem cuvaju teritoriju da je nasi ne izdaju.

Da, to lici na paradoks, ali znaci da se Srbi i Siptari ne pitaju nista i da su lutke na uzicama. Opet cu ponoviti, Vucicev primarni zadatak je bio da ubedi Ruse kako bi Srbija bez KiM imala prosperitet u EU i da nepostavljaju pitanje stolice Kosova u UN. Nije u tome uspeo, nece ni uspeti.
Status KiM ce se resavati na nekoj "novoj Jalti", milom, ili silom, tj. resice se kad dodje do resetovanja geopolitickih odnosa u svetu, sto bi trebalo dovesti do svetske stabilnosti na duzi period.
Pred Srbima su dva puta.
Prvi je vec trasiran....uporan rad vlasti u korist svoje stete, blamiranje i izazivanje besa kod sopstvenog naroda, ali i izazivanje divljenja i tapsanje po ramenima kod mentora.
Drugi put je mnogo tezi i pun prepreka za vlast, ali je casniji, pravedniji i dostojanstveniji....aktivno pomagati saveznike Srba da se pitanje resi na pravedan nacin, sto bi podrzala vecina naroda.

Gubitkom nekih i gubljenjem uticaja drugih saveznika, Siptari su dovedeni u poziciju da su sad oni zainteresovani za "zamrzavanje stanja", jer vide da bi samo poraz Trampa na izborima, njima otvorio neku priliku da realiziju nezavisnost preko Trampovih protivnika.
Medjutim, mislim da se svet vec dovoljno promenio, pa je i njihovo cekanje uzaludno. Da je to moguce uraditi na takav nacin, do sad bi vec bilo uradjeno.online
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 5489
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

"Status KiM ce se resavati na nekoj "novoj Jalti""

Mimo teme, ali da li je na Jalti SSSR dobio bazu u CG?
Kotorski zaljev?

Pa se onda desio sukob Tito - Staljin?

Mislim da Rusija sada insistira na rezoluciji 1244, to bi bila diplomatska Pobjeda Rusije a vuk sit i koze na broju. Tu bi vjerojatno i trupe Rusije usle na Kosovo opet...

offline
 • Pridružio: 29 Feb 2008
 • Poruke: 1422

AleksaRadojicic ::Mašiš kontekst njihovog povlačenja. Našu spoljnu politiku tih godina je kakrakterisalo kompletna orijentacija zapadu u nadi da ćemo na taj način ostvariti naše interese. Celokupna strategija je bila bazirana na datoj saglasnosti NATO-a da VJ sme da uđe nazad u zonu bezbednosti 2001. Po veoma jednostavnoj logici, državni vrh je smatrao da može naći prihvatljivo rešenje za Kosovo po sličnom principu, te je Srbija (tj. SRJ) sve do proglašenja "nezavisnosti" Kosova vodila isključivo prozapadnu politiku.
Opravdavaš potez Putina tražeći krivca za to u vlastima u Beogradu...a, ustvari to je bila njegova odluka (zbog ko zna kojih ustupaka/obećanja dobijenih na drugoj strani).
Rusija se tim povlačenjem de facto saglasila sa proglašenjem KiM nezavisnim (koje je i usledilo manje od 5 godina kasnije jer šanse nema da nisu znali da to sledi kad oni odu). Isto su tako znali sa zapada da to ne mogu da urade dokle god imaju RUS kontigent u sastavu KFOR-a...zato su i pizdili toliko kada su RUS došli i sami sebi uzeli bazu (jer nisu bili planirani da uopšte budu na KiM).
Pa, ni punu godinu nakon odlaska Rusije sa KiM imali smo pogrom preostalih Srba preko isceniranog događaja kao povoda. Isto tako su mogli da ga isceniraju (započnu) i godinama pre, ali se eto dogodilo odmah nekih 8-9 meseci nakon što su RUS otišli sa KiM. Verujem da se nijedan Albanac nije bojao da će bilo ko iz KFOR-a zapucati na njih osim Rusa...i kad RUS više nije bilo krenuli odmah da proteraju još Srba.

A, kako prozapadna vlast u Kijevu nije naterala Putina da povuče snage i sa Krima? Kako je to samo uspela vlast u Beogradu (pri čemu tada u BG nije ni postojala vlast jer je Đinđić ubijen par meseci ranije)? Razumem da odluka nije donešena 5 dana pre povlačenja već mnogo ranije, pa samim tim još i dok je Đinđić bio živ...al' što bar nisu odložili sprovođenje te (ranije donešene) odluke kad je BG ostao bez vlasti (atentatom na Premijera), i to baš one vlasti koja je eto navodno bila razlog za tu odluku? Tada im je ostao samo Koštunica koji je u Putina gledao kao idola.
Što bar ne promeniše (ranije donešenu) odluku kad su se promenile okolnosti u BG? Pa, nisu je promenili jer ništa nije ni zavisilo od vlasti u BG (bukvalno ni ko je živ a ko mrtav, a kamoli koja politička partija je glavna).

I kako to interesi velike sile zavise od ''male'' vlasti negde tamo? 'ebeš onda tu veliku silu.
Vidiš kako Ameri...gde god im je vojnik zgazio imaju i dalje baze, i zabole ih ko je na vlasti u tim državama. Jedini izuzetak kojeg se na brzinu sećam je Vijetnam, ali taj rat su izgubili pa zato i jeste tako.

Nije se Putin povukao sa Krima jer je procenio da RUS ima interes da ne ode odatle...pa, ne samo da nije otišao (kad je došla baš baš prozapadna vlast u Kijevu), nego je poslao još vojske (prvo bez oznaka), zauzeo sve kasarne i vojne objekte, stavio sve pod kontrolu, sproveo referendum, vratio Krim nazad u RUS i zabole ga šta kaže Kijev ili bilo ko.
Ili, kad je onaj ludak što jede kravate krenuo u avanturu u Gruziji...ni tu nije povukao snage iz takođe mirovnih trupa, nego je poslao još i nalupao ludaka...i baš ga bilo briga šta bilo ko kaže.
Ili, kad je zapad već video Siriju kao svoju (jedno u nizu arapskih proleća), eto ga opet Putin da obezbedi interese Rusije i eto mu luke u ''toplom moru''.

Kako iz tih postupanja ne vidiš razliku između ponašanja RUS tamo gde stvarno ima interes (Gruzija, Ukrajina, Sirija), i tamo gde mi tripujemo da ima interes (KiM, Bosna)?

Ako se Putin zeznuo tim povlačenjem, tj. eto tada je još verovao zapadu da mu neće dolaziti bliže ako im preda KiM i BiH (pa mu se onda dogodila Gruzija i kasnije Ukrajina), i da ovaj današnji Putin ne bi povukao vojsku sa KiM kao što jeste onaj Putin iz 2003. godine...pa, šta da mu radim...ta greška ima svoju cenu.
Ako i dalje hoće da se kurčimo Americi (NATO) treba da nam da čime da se kurčimo. Ne bi morao da da kad bi danas imao vojnike na KiM, već bi potpuno legitimno mogao tada da nam kaže u stilu moja čizma je tamo, ne može niko ništa bez mene, nemojte se bojati...a, ako ste baš zapeli da uzimate za Vojsku nešto cene su vam te i te...
Ali šipak, povukao se, pa ako hoće i dalje da nas huška da ''treba da se borimo'', ''to je naše'', ''nije nezavisno''...daj onda Brankoviću da imamo čime da pokušamo da ostvarimo svoj legitimni interes na KiM, a ne ponašaj se kao da ti je došao predsednik Urugvaja i traži nešto od naoružanja.
Ako je to i traženo, ali je za dobijanje džabe obećano samo nešto sitno i malo (što još nije ni stiglo), a za sve ostalo nam rečeno evo, pogledajte cenovnik...treba ga onda diplomatski oterati u 3 p.m.

I, onda SRB zna na čemu je:
- oni prvi (zapad, NATO) je oteo teritoriju i za njih je to završena priča. Možemo da verujemo u to, a možemo i da čekamo da se dogode pukotine u tom zapadu. Možda i dočekamo nekad...do tad treba živeti.
- oni drugi (RUS) su se povukli, za povećavanje naše snage da nešto sami pokušamo nam traže masne pare...dakle, ni od njih ništa.
- oni treći (Kina) još uvek nema interes da stane iza nekoga toliko daleko, barem sve dok još nisu rešili ni svoja slična pitanja...nisu u stanju sebi da to završe (Tajvan), a ''završiće'' tamo nekoj maloj Srbiji...'oće 'oće.
- oni četvrti, peti, šesti....pa, nema ih jer svet još nije postao toliko multipolaran.

offline
 • Aleksa Radojičić
 • Pridružio: 18 Apr 2015
 • Poruke: 107
 • Gde živiš: Sremska Mitrovica

Tvoja greška je što porediš ono što se ne može porediti, jer su u pitanju specifični slučajevi na koje su uticali različiti faktori. Rusija 2003. godine nije imala nikakav opipljiv uticaj u Srbiji da bi imala razlog da štiti naše interese na Kosovu i BiH, te zašto bi ih štitila tada? I ti takvu situaciju porediš sa Gruzijom 2008. godine, kada je na liniji bio opstanak ruskog uticaja u istoj i mogućnost nastanka NATO baza na granici Rusije na totalno drugom frontu od Baltika. Totalno dve različite situacije u kojima su jedino zajednički akteri. Isto važi i za Krim 2014. godine, totalno različita situacija u kojoj je na liniji bio Krim koji je od strateškog značaja za rusku kontrolu Crnog mora.

Interesi Rusije ne zavise od naše male vlade, već od toga što Rusija sve do 2008. nije imala nikakav značajan uticaj u Srbiji da bi imala neki interes koji treba da štiti. Uticaj koji Rusija danas ima u Srbiji je većim delom proizvod 2008. godine koji je okrenuo veći deo naroda u proruski kamp i očajničkog pokušaja naše tadašnje vlasti da stavi ceo razvoj situacije oko Kosova pod nekakav vid kontrole, nešto što su Rusi dobro iskoristili i izvukli nas iz isključivo prozapadne sfere u neku poluneutralnu, bar po pitanju politike (ekonomski smo i dalje kolonija). Zato nije moguće porediti situaciju 2003. u trenutku ruskog povlačenja i današnju situaciju, jer one predstavljaju proizvod različitih okolnosti međunarodne situacije i promene interese različitih aktera.

Ja ne vidim razliku jer iste nema, ovo nije 2003. godina, već 2020. godina, a u tih 17 godina se svet dosta promenio. Tvoja greška je što insistiraš na interesima, ali ne shvataš ili ne želiš da shvatiš da se isti menjaju kroz vreme u skladu sa okolnostima situacije u kojoj nastaju. Da li je tačno da Rusija 2003. više nije imala razloga da štiti naše interese na Kosovu i BiH, da, ali se od tad do danas situacija promenila zbog čega je interes Rusije danas da štiti naše interese, jer na taj način ostvaruje svoje interese na Balkanu. Da li se tako može desiti da Rusija izgubi interes za Balkanom u budućnosti, naravno da da, ali takav razvoj situacije traži dogovor o preraspodeli uticaja u svetu između zapada i Rusije, nešto što zapadne države ne žele, sa izuzetkom Francuske od pojave Makrona.

Iz današnje perspektive, Putin se definitivno zeznuo povlačenjem sa Kosova i iz BiH-a, a rezultate te odluke osećamo svaki dan i mi i oni, ali je to povlačenje rezultat tadašnjih okolnosti, okolnosti kojih većim delom danas ne postoje i ne utiču na sadašnji razvoj situacije, ali on je daleko od toga da vodi glavnu reč po pitanju bilo čega u Evropi.

Poslednje, ja ne tražim nigde krivicu, već ti ukazujem na okolnosti koje su uticale na tadašnji razvoj događaja, a bez tih okolnosti se ti događaji ne mogu razumeti. Povlačenje Rusije je većim delom rezultat naše tadašnje politike (bilo je i drugih faktora naravno, ali ovaj je presudan), politike koja iz današnje perspektive deluje glupavo, trapavo, izdajničkom, ali politike koja je tadašnjim političarima davale opipljive rezultate u zaštiti naših interese pritom davajući (lažnu) sigurnost da je takva politika najispravniji način postupanja u budućnosti. E sad, ta politika 2008. godine nije dala rezultate i sad se nalazimo tu gde jesmo.

offline
 • Pridružio: 29 Feb 2008
 • Poruke: 1422

AleksaRadojicic ::Tvoja greška je što porediš ono što se ne može porediti, jer su u pitanju specifični slučajevi na koje su uticali različiti faktori.
Naprotiv, baš može da se poredi jer se vidi kontinuitet jedne politike (politike države Rusije) od 2003. do danas na prostoru Balkana gde su odlučili da interesa više nemaju, i sa druge strane na drugim delovima sveta gde su još kako radili stvari braneći svoje interese.

AleksaRadojicic ::Rusija 2003. godine nije imala nikakav opipljiv uticaj u Srbiji da bi imala razlog da štiti naše interese na Kosovu i BiH, te zašto bi ih štitila tada?
Ne treba ona da štiti naše, nego svoje interese.
Kada jednom staviš svog vojnika negde, niko normalan to ne trči da povuče osim ako je u međuvremenu promenio svoju politiku i počeo da smatra da više tu nema interes, pa mu onda više ne treba ni vojnik.
I ti kažeš:
AleksaRadojicic ::Interesi Rusije ne zavise od naše male vlade...
Dakle, da li će doći na KiM (kao što su sami i odlučili), ili otići iz BiH i KiM (kao što su opet sami odlučili), je stvar njihove odluke. Njihove i samo njihove.
Ako smatraju da RUS na tim teritorijama ima interes - ima da dođu bez da pitaju bilo koga i da uzmu bazu (kao što se i dogodilo), i neće otići.
Ako smatraju da RUS na tim teritorijima više nema interes - otićiće kao što su i uradili.
Šta o njihovom prisustvu ili neprisustvu na tim teritorijama misli vlada u BG, SA, PR ili bilo gde - zabole ih.

Eto, toliko je jednostavno, nema šta da se komplikuje.
Oni su prosto odlučili da na Balkanu više interesa nemaju. Prepustili su ga zapadu.
Potpuno drugi par opanaka je diskusija da li je to greška, da li bi i danas uradili tako, itd, itd.

AleksaRadojicic ::Da li je tačno da Rusija 2003. više nije imala razloga da štiti naše interese na Kosovu i BiH, da, ali se od tad do danas situacija promenila zbog čega je interes Rusije danas da štiti naše interese, jer na taj način ostvaruje svoje interese na Balkanu.
Ne naše, već svoje (RUS) interese.
Jadna je velika sila koja pod Jeljcinom upada na KiM i sama sebi uzima bazu baš zato što želi da bude i dalje faktor koji se pita na toj teritoriji....onda 4 godine kasnije kaže ''nemam ja tu više svoje interese, odoh''...a, onda 5 godina iza toga kaže ''e drugari, evo mene opet i imam interese, ne damo Kosovo''.
Nažalost, čak ni tako (da se neozbiljno predomišljaju dva puta u 20 godina) nije. Bilo bi dobro da su se predomislili, ali nažalost nisu.

Kako znamo da nisu?
Da je RUS promenila svoj stav, pa da danas za razliku od 2003. godine smatra da opet ima interes na Balkanu, dobili bi mi džabe sve što nam treba da se kurčimo, jer tim kurčenjem radimo u njihovu korist. Ali, sama činjenica da dobijamo onu stvar za džabe nam odlično pokazuje da ništa oni nisu promenili...prosto i dalje nemaju interes na Balkanu. Traže pare isto kao što bi tražili i nekome iz Urugvaja...gde zaista nemaju interese.

AleksaRadojicic ::Iz današnje perspektive, Putin se definitivno zeznuo povlačenjem sa Kosova i iz BiH-a, a rezultate te odluke osećamo svaki dan i mi i oni, ali je to povlačenje rezultat tadašnjih okolnosti, okolnosti kojih većim delom danas ne postoje i ne utiču na sadašnji razvoj situacije, ali on je daleko od toga da vodi glavnu reč po pitanju bilo čega u Evropi.
Slažem se da se zeznuo sa tim povlačenjima.
Ne slažem se da je promenio svoj stav, tj. da ga sad opet zanima Balkan al' eto šta će čovek nije on jedini kojeg zanima Balkan, plus drugi imaju svoje trupe.
Kao što sam gore rekao, da ga sada zanima ostvarivanje interesa RUS na Balkanu, pomogao bi jedinom kome i vredi pomagati u cilju sprovođenja interesa Moskve (koji se u tom segmentu poklapaju sa našim pa nam je dobrodošlo to poklapanje) na Balkanu, tj. pomogao bi Srbiji.

Gde je ta pomoć? 0 besplatnih tenkova, 10 komada BRDM2, i obuka pilota u vrednosti od 2 miliona evra? A, trebalo bi da bude 30+30 komada.
Extra, 'ebeni Laos je dobio više od SRB za sada.

Sve ostalo od vojne opreme? Plaćajte nam Srbi da bi ste se onda time što ste nam masno platili borili za interese RUS na Balkanu Bebee Dol (jer on sam ne može pošto se povukao 2003. godine).
Neee prijatelju...daj džabe kad već tako sprovodiš interese RUS na Balkanu (a, mi to hoćemo ne zato što vas volimo, niti vi nama dajete jer nas volite...već zato što nam se u tom segmentu interesi poklapaju).
Utisak koji namerno prave preko Sputnika i ostalih da se eto oni iz petnih žila bore za interese SRB po pitanju KiM je samo šarena laža/kampanja/propaganda. Daće poneku izjavu, neće formalno priznati KiM...i to je to.

AleksaRadojicic ::Povlačenje Rusije je većim delom rezultat naše tadašnje politike (bilo je i drugih faktora naravno, ali ovaj je presudan)
Ali, to se ne slaže sa ovim što pišeš:
AleksaRadojicic ::Interesi Rusije ne zavise od naše male vlade...

online
 • Pridružio: 03 Jun 2016
 • Poruke: 1445

https://www.pravda.rs/lat/2020/6/29/taci-nece-biti.....a-beograd/

"Prema njegovom mišljenju, objavljivanje predloga optužnice protiv Tačija je više „šargarepa" za Beograd, jer zapad, pre svega SAD i EU, žele da postignu konačno rešenje kosovskog problema, sa konačnim ciljem priznanja Kosova."

Pisao sam prije nekoliko dana, da če Tači dobiti možda 3 mjseci uslovno, a sada izpadne, da če ispast nevin.

Samo ne se previše ložiti na ono šta zapad radi, jer krajni cilj je svima isti-još manja Srbija.

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11073
 • Gde živiš: Banja Luka

@...

Holivudski glumac Dzonatan Dzekson je svoj tekst i muziku posvetio KiM....Kosovo(svih zalosnih radost)
Snimci u video klipu su sa Hilandara.

offline
 • Pridružio: 13 Jun 2020
 • Poruke: 48

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 23331

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da će podneti ostavku ukoliko Specijalni sud za zločine OVK potvrdi optužnicu, čiji je nacrt načinilo tužilaštvo tog suda.

"Sledećih dana, konsultovaću se sa političkim liderima oko narednih koraka. Uveravam vas još jednom, neću se suočavati sa pravdom iz ove kancelarije. Ukoliko optužnica bude potvrđena, odmah ću podneti ostavku", rekao je Tači.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politik.....znica.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 952 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 9 sakrivenih i 904 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, bieffe, bojank, chica, cvrle312, djo97, dollar, Dorcolac, goxin, HrcAk47, hyla, Igrutinovic, Klecaviks, Konda, krca73, Marko Marković, MB120mm, mean_machine, Mercury, milekNS, Miskohd, mladen.zovko, Mlav, mnn2, nebojsag, renoje2, Rumba King, segax1, Snorks, Sr.Stat., stug, suton, Vlada1389, vlvl, voja64, W123, Wiesel092, YU-UKI