"Nova" istorija Kosova i Metohije

2160

"Nova" istorija Kosova i Metohije

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2011
 • Poruke: 212

Kako sada stvari stoje na Merdaru tece nesmetano zamjena tablica i prolaz vozila.
Vjerovatno se zamjena tablica provodi i juzno od Ibra.
Logicno je da je ljudima jednostavnije prihvatiti zamjenu tablica nego ulaziti u nove neizvjesnosti i neugodnosti.

Jedno od vaznijih pitanja za sve strane je da li je realno ocekivati "povratak na stanje prije 20.09"?
Sansa da se ROSU povuce a da njenu funkciju nastavi temeljna policija+Euleks je prilicno velika.
Sansa da se vrati stari rezim sa tablicama je mala ali nije iskljucena.

Usprkos blokadi Jarinja i Brnjaka i dalje je otvoren prelaz na Merdaru tako da postoji jedan nesmetani prelaz. Linija nije hermeticki zatvorena.
Prema tome teoretski se blokada Jarinja i Brnjaka moze produziti dugo, bez kriticnih posljedica.

Jedno od pitanja je i pod kojim uvjetima ce se prekinuti blokada ona dva prelaza. Odnosno dali ce se pokusati deblokada uz upotrebu sile. Kako stvari stoje i jedni i drugi mogu cekati, nikome se ne zuri. Jedan prolaz je i dalje otvoren.. prolaz robe i putnika je otezan ali nije 100% prekinut.

Nekako mi se cini najvjerovatnije da ce i jedni i drugi ukinu probne tablice i naplatu dodatnog osiguranja. Svi ce na svoj nacin proglasiti pobjedu. Barikade bi se u tom slucaju maknule. Pregovori bi se nastavili.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 32842
 • Gde živiš: ovalni kabinetonline
 • Snorks  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 09 Apr 2014
 • Poruke: 676

Luke, share, subscribe

offline
 • Pridružio: 25 Feb 2021
 • Poruke: 19

Наводно слике наших са друге стране реке Јариње

offline
 • Dicus  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 29 Okt 2008
 • Poruke: 2868
 • Gde živiš: Beogard

@Neshaoct

Pogledaj svj ton i način kojim (mi) se obraćaš, pun si besa i agresije. Pročitaj sopstvene poruke i biće ti (možda) jasno o čemu pričam, možda neće, ali veruj mi tako je. Vadiš manje bitne delove onoga što sam rekao iz konteksta od početka, i totalno zanemaruješ suštinski bitne stvari koje pominjem. Ne čudi me da podržavaš ovu politiku, jer lider uprvo to radi svakodnevno, izvlači stvari iz konteksta, one koje mu se sviđaju i od njih pravi priču, potpuno ignorišući celinu. Nema vremena, volje, a na kraju krajeva nema nikakvog smisla da ti vadim rečenice i analiziram i pokušavam da ne pišem kilometarske poruke, a da me pri tome svi razumeju.

Moraš prvo da naučiš šta je laž, a šta neistina, to sam ti već pomenuo, a suštinski je bitno za civilizovanu komunikaciju. Jer kad počnemo jedan drugog da etiketiramo sa kao lažove, ili nešto drugo, prelazimo onu nevidljivu granicu pristojnosti, što obično dovede do komplikacija, nekad i ozbiljnih. Zato polako, najdobronamernije ti kažem, umi se, pojedi nešto, ohladi glavu pre nego li ti prsti krenu da kuckaju po tastaturi. Tvoje reči, normalno formulisane, će tebi i tvojim stavovima dati veći kredibilitet.

Ja sam definitivno pogrešio u nekim tvrdnjama, a to se odnosi na vreme kada su nacrti zakona o slobodi kretanja ispregovarani, i to, iako ne mogu da nađem zapsinik sa te rundne pregovara, za 90% stvari jeste bilo 2011. To je moja greška, bazirana na pogrešnim informacijama koje sam pročitao, a koje nisu bile dovoljno određene. Međutim suštinski ne menja poentu svog mog pisanja na ovu temu. Briselski sporazum je potpisala nova vlast, i to ni na koji način ne smanjuje odgovornost prethodne, ali sve što je ispregovarano je finalizirano Briselskim sporazumom 2013. godine. I tu se javlja jedan veliki suštinski problem, koji tebi i meni ne bi trebao da ima veze sa konkretnim političarima već samo sa našom zemljom, pravnim sistemom i našom budućnosti. Briselski sporazm je apsolutno nevalidan i nezakonit iz ugla Ustava Republike Srbije, a to je sveta knjiga svake ozbiljne zemlje. Nakon detaljnijeg čitanja raznih dokumenata ovih dana, stvarno dolazim do jezive spoznaje da se tzv. Republika Kosovo ponaša daleko ozbiljnije i odgovornije kao jedna država, od npr. Srbije.
Pazi ti ovo, Albanci odbijaju da sporovdu sprovođenje dogovora oko ZSO, jer nije u skladu sa Ustavom Kosova! Hej, jedna nakaradna tvorevine bandita, zna šta se sme, a šta se ne sme. I lepo kažu na početku, primenićemo ZSO ali kad izmenimo ustav kako ga ne bi kršili. Kasnije se dešavaju političke promene i nova vlast odbija da promeni Ustav i samim tim odlaže formiranje ZSO. Mislim zaista, alal im vera, ne mogu im ništa zameriti. Oni sebe smatraju državom i pokušavaju da se tako ponašaju.
Vlada Srbije u isto vreme krši više članova ustava a pre svega član 8 koji kaže da je teritorija Republike Srbije jedinstvena i nedeljiva, a zatim i član 97. koji kaže da teritorijalna organizacija i lokalna samouprava spada u zakonodavnu nadležnost Republike Srbije, a Briselskim sporazumom mi prihvatamo da se ZSO formira pod zakonima Republike Kosovo, da se izbori formiraju po zakonima Republike Kosovo, da se policija integriše u policiju Kosova...Naravno u tekstu sporazuma ne piše "po zakonima Republike Kosovo", ali ne vidim da li postoje neki drugi zakoni tamo? Jel su to zakoni Republike Srbije ili Republike Kosova? Republike Kosova bez ikakvih dilema, jer su doneti po svim pravnim procedurama Republike Kosovo i ma na njih kao Republika Srbija nismo imali nikakav uticaj. Šta kaže Ustav Srbije na tu temu:

Citat:
Надлежност Републике Србије
Члан 97.

Република Србија уређује и обезбеђује:

1. сувереност, независност, територијалну целовитост и безбедност Републике Србије, њен међународни положај и односе са другим државама и међународним организацијама;

2. остваривање и заштиту слобода и права грађана; уставност и законитост; поступак пред судовима и другим државним органима; одговорност и санкције за повреду слобода и права грађана утврђених Уставом и за повреду закона, других прописа и општих аката; амнестије и помиловања за кривична дела;

3. територијалну организацију Републике Србије; систем локалне самоуправе;
....
...
..


Pored ovoga samim tim se direktno krši i preambula:

Citat:
Полазећи од државне традиције српског народа и равноправности свих грађана и етничких заједница у Србији, полазећи и од тога да је Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије, да има положај суштинске аутономије у оквиру суверене државе Србије и да из таквог положаја Покрајине Косово и Метохија следе уставне обавезе свих државних органа да заступају и штите државне интересе Србије на Косову и Метохији у свим унутрашњим и спољним политичким односима,
грађани Србије доносе


Možemo mi do sutra da se pravimo ludi i da pokušavamo da Vladu Republike Kosova tretiramo kao pokrajinsko telo, ali to ni de facto ni de jure ne pije vodu, jer ta "pokrajinska vlast" nije uspostavljena zakonima Republike Srbije. Dakle, Ustav je prekršen 2013. godine, prekršila ga je tadašnja(sadašnja) vlada, mada nema nikakve dileme da bi to uradio i neko drugi. To je tačka od koje sve ide nizbrdo i u nepovrat za nas. Sve druge priče su ona magla koju ti spominješ, koja je tu da građanstvo ne vidi šta se dešava. Nisam protiv dialoga i pregovora, ali ovaj je krivo nasađen od početka. Još 2008. je morala da se proglasi okupacija teritorije Kosova i Metohije, a to nije urađeno, ni tada ni posle toga.

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2011
 • Poruke: 212

Razgovor kosovskih policajaca i srpskih političara na Brnjaku
https://rs.n1info.com/vesti/tajno-snimljen-razgovo.....a-brnjaku/

online
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 24574

Gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi smatra da je odluka prištinske vlade o reciprocitetu kada su u pitanju registarske oznake ispravna.
Arifi ukazuje da su građani Kosova 10 godina plaćali i uklanjali tablice pri ulasku u Srbiju. "Stalno smo tražili reciprocitet, a poslednja odluka kosovske vlade odnosi se na primenu reciprociteta", rekao je za Indeks onlajn.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021.....id=1926673

Četiri "zakucana" zahteva Srbije
Beograd -- Beograd traži da se ispune četiri zahteva kako bi se nastavio dijalog u Briselu, pišu mediji.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021.....id=1926728

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 6352
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

"....Pazi ti ovo, Albanci odbijaju da sporovdu sprovođenje dogovora oko ZSO, jer nije u skladu sa Ustavom Kosova! Hej, jedna nakaradna tvorevine bandita, zna šta se sme, a šta se ne sme. I lepo kažu na početku, primenićemo ZSO ali kad izmenimo ustav kako ga ne bi kršili. ..."

Like jer je napisana priznanje pogresnih stavova od prije i jedna o pravilu o postovanju sagovornika.
Na kraju svi smo okupljeni oko jedne ideje a ta ideja ide lakse ako smo slozni ....
Ovaj citat gore je također odlican o stanju...

Sa druge strane , bili smo mi i vise nego fer prema njima od 1945 , da bi nam se to sve vratilo maksimalno losim 1981 i sve gore i gore poslije toga . Tipican terorizam je podrzan od strane svijeta...

Sa druge strane za bilo kakvo reagovanje od VS moraju imati dobri razlozi da se ne bi ponovila osuda kao prije , sto vodi sankcijama i izolaciji . Tako da odmah iskljucim tenkove koje jurisaju ka Pristini.


Za sada Srpski narod pokazuje volju i bori se mirnim sredstvima za svoja prava. Sto je dobro .
Ali sto neko rece resetovali smo se deset godina i vise nazad . Putevi su opet blokirani .
Znaci politika zadnjih 10 godina oko Kosova nije dobra .
MUP Kosova ne moze da obezbjedi mir jer gradjani Srbi nemaju povjerenja u Njih. Sa Razlogom .

Jednostavno traziti RS na Kosovu i ne ici manje od toga . Sve sa enklavama .....

Poenta je sto se to sa razlogom ne svidja Vaterpolistima , a potapljivanje terena i zemljotresi su uvjek prisutni kada se interesne zone mjenjaju ( vlasnici ).
Tako da treba racunati da bi Vaterpolisti mogli eskalirati situaciju . Kako onda reagovati ( a Srbiji ekonomski zavrnu ruke ) a da ne bude pretjerano .
Uci vojskom , samo policijom ili proxy.....

offline
 • Dicus  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 29 Okt 2008
 • Poruke: 2868
 • Gde živiš: Beogard

riva ::Razgovor kosovskih policajaca i srpskih političara na Brnjaku
https://rs.n1info.com/vesti/tajno-snimljen-razgovo.....a-brnjaku/


Ovo je toliko poražavajuće za slušati i gledati da ne mogu ni da kometarišem Sad

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2004
 • Poruke: 469
 • Gde živiš: Kraljevo

Dicus ::
Možemo mi do sutra da se pravimo ludi i da pokušavamo da Vladu Republike Kosova tretiramo kao pokrajinsko telo, ali to ni de facto ni de jure ne pije vodu, jer ta "pokrajinska vlast" nije uspostavljena zakonima Republike Srbije. Dakle, Ustav je prekršen 2013. godine, prekršila ga je tadašnja(sadašnja) vlada, mada nema nikakve dileme da bi to uradio i neko drugi. To je tačka od koje sve ide nizbrdo i u nepovrat za nas. Sve druge priče su ona magla koju ti spominješ, koja je tu da građanstvo ne vidi šta se dešava. Nisam protiv dialoga i pregovora, ali ovaj je krivo nasađen od početka. Još 2008. je morala da se proglasi okupacija teritorije Kosova i Metohije, a to nije urađeno, ni tada ni posle toga.


Apsolutno tacno, iz ugla nas koji smatramo kako treba da se ponasa rukovodstvo jedne suverene drzave, bez obzira sta radi skrivena diplomatija i bez obzira sto nemamo siru sliku situacije! Na zalost mi vec duze vreme nismo suverena drzava, vlast nam uglavnom drugi sastavljaju po svojim potrebama. Lepo je kada prorezimski mediji za siru populaciju stvaraju utisak da se trenutno rukovodstvo ponasa u skladu sa interesima nase otadzbine, ali je daleko od realnog stanja stvari, najblaze receno.

Sto se tice KiM, za nas su odavno kola krenula nizbrdo, jer su sve dosadadasnje vlasti, pogotvo od 2000. pa naovamo, manje ili vise ta kola zdusno gurali i ubrzavali. Ne bih da previse mudrujem, ali kao obican covek koji prati ova desavanja, znam da nam je potpisivanje briselskog sporazuma zateglo vec stavljenu omcu oko vrata. Mnogi su pre mene vec pisali o tome da je vec vidjen scenario naseg premudrog vodje, "ja sam sve ucinio sto sam mogao, borio sam se kao lav, radio sam po 26 sati bez sna, iako dan traje samo 24, dragi moji penzioneri jednostavno moramo da se pomirimo sa realnoscu na terenu da su Kosovo i Metohija od sad republik kosoves" ... Forma je nebitna, ali sustina je da smo samo na milimetar od de jure priznanja, jer de facto smo to odavno uradili mnogim nerezonskim odlukama i potezima!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 850 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 4 sakrivenih i 793 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aramis s, awathorn, babaroga, bankulen, brundo65, cenejac111, dane007, denisnapast2015, djo97, Doca, Dorcolac, draganca, dragon986, dragonserbia, FrankyRC, havoc995, Insan, JOntra, kaisarevic1, krlebgd77, Leonardo, limeni, LUDI, Luka Vujcic, madza, majorgaspar, mane123, MarKhan, mcgunner, mercedesamg, Mercury, MIg, milekNS, Misirac, mrvica78, nemkea71, nenad81, Oluj2.1, Panonsky, pein, RJ, robertino, ruso, Snorks, spektorsky, Steeeefan, stegonosa, trajkoni018, vathra, voja64, Vule, zuxbg