"Nova" istorija Kosova i Metohije

2161

"Nova" istorija Kosova i Metohije

offline
 • Sim.a 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 2149
 • Gde živiš: Zemlja čuda

Ja se ne slažem da su najveći krivci na vlasti od 2000. To se odnosi i na ove sad. Za mene najveći krivac koji je imao istorijsku šansu da napravi nešto uspešno od Srbije i nešto na Kosovu je Milošević i ceo taj SPS aparat nakazno rođen od KP Srbije. To je bilo vreme kad su se mogle raditi velike i naravno teške stvari. Ali to je vreme propušteno. Onda su i sagovornici sa druge strane bili bolji i ozbiljniji što bi trebalo da i nama odgovara. To je propušteno i ovo je samo račun sa kamatama. Račun smo dobili 1999. a kamate plaćamo stalno jer se u istoriji i životu to tako plaća. Kamata na kamatu se gomila. Plašim se da tu kraja nema skoro. Ne može se to popraviti a stati može samo ako se velike sile slože da se nekom nešto silom nametne i preseče da izgubi. Takvih okolnosti nema i neće ih biti do nekog sledećeg velikog rusvaja na svetu. Da li se tome nadati ili ne je pitanje jer može da se okrene i na gore od ovog. Nema garancija da bi išlo na našu stranu.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 1738

Већина од тога што пишете је у теорији тачна, али где ви живите? Геополитички положај Србије од 1990-их је после Јерменије најгори на свету. С тим што је Јерменија у ОДКБ па Азери и Турци бар не смеју да их директно нападну. Ми смо окружени НАТО државама, дакле непријатељем, без обзира какве односе имали са појединим државама. Због тога је одвајање ЦГ било западу толико битно. И сада да ми нешто урадимо, ако и не буде НАТО интервенције, биле би санкцје, изолација и враћамо се у 1993. Сви би се иселили и готово је са Србијом.

Положај Србије се од 1990-их доста поправио, и то не нашом заслугом. Из два разлога. Прво, сада су на сцени Русија и Кина и многи други мањи нама наклоњени играчи. Запад слаби и има друге приоритете. Друго, Шиптари су демографски пропали. Број рођених им је од краја 1980-их опао за 66%! Фертилитет са 5 на испод 2. То су много драстичнији падови од наших. Масовно се исељавају, пропорционално много више од нас. Они више немају потенцијал да освајају, ускоро више неће имати ни потенцијал да ратују.

Зато је чекање једина опција. Проблем је у томе што наша власт од 2008. не инсистира на статусу кво, него мало по мало предаје све што имамо у рукама. Наравно и ми требамо да схватимо да је повратак на стање од пре 1999. немогућ. Али пре или касније ће морати да се нађе неки компромис између 1998. и 2008. Ако се не предамо.offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 1738

Sim.a ::Ja se ne slažem da su najveći krivci na vlasti od 2000. To se odnosi i na ove sad. Za mene najveći krivac koji je imao istorijsku šansu da napravi nešto uspešno od Srbije i nešto na Kosovu je Milošević i ceo taj SPS aparat nakazno rođen od KP Srbije. To je bilo vreme kad su se mogle raditi velike i naravno teške stvari. Ali to je vreme propušteno. Onda su i sagovornici sa druge strane bili bolji i ozbiljniji što bi trebalo da i nama odgovara. To je propušteno i ovo je samo račun sa kamatama. Račun smo dobili 1999. a kamate plaćamo stalno jer se u istoriji i životu to tako plaća. Kamata na kamatu se gomila. Plašim se da tu kraja nema skoro. Ne može se to popraviti a stati može samo ako se velike sile slože da se nekom nešto silom nametne i preseče da izgubi. Takvih okolnosti nema i neće ih biti do nekog sledećeg velikog rusvaja na svetu. Da li se tome nadati ili ne je pitanje jer može da se okrene i na gore od ovog. Nema garancija da bi išlo na našu stranu.
Ако мислиш на поделу или нешто слично, мораш имати у виду да је Милошевић дошао на власт управо захваљујући томе што се први после 1966. успротивио политици која је вођена према КиМ. Да је нешто покушао у правцу поделе изгубио би власт пре него што би било шта урадио.

offline
 • misa2 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 07 Feb 2020
 • Poruke: 20

Kako Kosovo onlajn nezvanično saznaje, pripadnici Rosu jedinica koje se nalaze na prelazu Brnjak u opštini Zubin Potok napala su trojicu lokalnih Srba Dragišu Vlaškovića, Zorana Tomovića i Jovana Takova.

Po izjavama očevidaca napad na Srbe nije bio ničim izazvan, a pripadnici Rosu jedinica su naneli teže povrede Dragiši Vlaškoviću, koji je trenutno u Domu zdravlja Zubin Potok gde mu se ukazuje lekarska pomoć.
link na vest

offline
 • Pridružio: 29 Feb 2008
 • Poruke: 1443

Dicus ::@Neshaoct

Pogledaj svj ton i način kojim (mi) se obraćaš, pun si besa i agresije.Pročitaj sopstvene poruke i biće ti (možda) jasno o čemu pričam, možda neće, ali veruj mi tako je.

Ti treba da pročitaš moje postove opet, jer ovo što si napisao nije tačno.

Moje prvo pitanje tebi, kad sam video stvari koje si napisao, bilo je: Siguran si da je tako?
20 Sep 2021 16:24
Blaža formulacija od ''siguran si da je tako'' nije izmišljena. Kakva agresija, kakvi bakrači.
Posle tog mog pitanja si trebao da prestaneš čitati budale sa tvitera, već da sam u 3 klika pronađeš šta je istina. Umesto toga napisao si kako si prilično siguran da je tako.

Nakon što sam ti dao linkove ka tekstovima sporazuma, i dalje nisam pisao da govoriš neistinu po ovom pitanju, ili da pišeš laž...već sam koristio formulaciju istina je drugačija, i da si pogrešio. Evo ovde:
20 Sep 2021 23:10
Kakva agresija, kakvi bakrači.

Posle toga dolaziš pun sebe sa stavom ''ajde da rašćistimo jednu stvar, zarad zdravog razuma i da se više ne manipuliše na tu temu'', evo ovde:
21 Sep 2021 09:11
Ja manipulišem, pa ćeš ti kao da raščistiš zarad zdravog razuma???

A, onda kasnije nova tvrdnja, koja takođe nije istina, kako je ''2011. potpisano da će se raditi na slobodi kretanja bez ikakve definicije šta to znači'', evo ovde:
22 Sep 2021 13:31

Tek nakon svega toga pišem koji tvoji stavovi su laž. Ne pišem da si ti lažov.
Vidiš kako postoji stepenovanje moje komunikacije sa tobom. Od davanja prilike da sam dođeš do istine (siguran si da je tako?), da sam izguglaš...pa sve do pisanja da je neki tvoj stav laž dug je bio put. I to tek nakon što si ti mene optužio da manipulišem.

I, nemaš razloga da se vređaš jer:
- ''Lažov si'' - ne može.
- ''ovo što si napisao je laž'' - može.
- ''imaš maglu u glavi'' - ne može.
- ''imaš maglu po ovom pitanju'' - može.
- napadati ličnost - ne može.
- napadati stavove - može.

Sledeći put kad te pitam ''da li si siguran da je tako''...ti prvo proveri i nemoj verovati drugima.

=====

Evo sad opet jednog stava koji ti je pogrešan, a na njemu si utemeljio najveći deo tvog poslednjeg posta. Kažeš:
Dicus ::...Nakon detaljnijeg čitanja raznih dokumenata ovih dana, stvarno dolazim do jezive spoznaje da se tzv. Republika Kosovo ponaša daleko ozbiljnije i odgovornije kao jedna država, od npr. Srbije.
Pazi ti ovo, Albanci odbijaju da sporovdu sprovođenje dogovora oko ZSO, jer nije u skladu sa Ustavom Kosova! Hej, jedna nakaradna tvorevine bandita, zna šta se sme, a šta se ne sme. I lepo kažu na početku, primenićemo ZSO ali kad izmenimo ustav kako ga ne bi kršili. Kasnije se dešavaju političke promene i nova vlast odbija da promeni Ustav i samim tim odlaže formiranje ZSO. Mislim zaista, alal im vera, ne mogu im ništa zameriti. Oni sebe smatraju državom i pokušavaju da se tako ponašaju.

Hvališ ih i vidiš neki njihov osećaj za procedurom, za poštovanje Ustava. Diviš im se kako su oni više država od Srbije... Ustvari, ovaj post je kompilacija nepoznavanja materije o kojoj pišeš, ali imaš želju da nekako automatski uvek na Beograd prebaciš krivicu, dok su u PR anđeli koji eto i proceduru i Ustav znaju, i mnogo su ozbiljniji od nas kao država.

Hvališ bandite koji izbegavaju obavezu koju su prihvatili.
Kako je moguće da ne vidiš da je njihovo pozivanje na nekakav Ustav u PR samo izgovor da ne primene ZSO? Kako je moguće da hvališ njihovu želju da izbegnu (pozivajući se na neki Ustav u PR) preuzetu obavezu po pitanju ZSO?

Oni su potpisali da se neće pozivati na Ustav, već da će da promene pravni okvir kako bi omogućili ZSO onako kako je potpisano. Evo činjenica:
- tekst Briselskog sporazuma OVDE.
- tekst Plana za primenu tog Briselskog sporazuma OVDE

U tom Planu, pod tačkom 1 piše: Prilagođavanje pravnih okvira.
Dakle, znalo se u momentu potpisivanja Briselskog sporazuma da ZSO nije po njihovom Ustavu, zato i piše da to moraju da izmene. Nema ''nije u skladu i neću da primenim'', nego ''menjaj Ustav i primeni ZSO''.

Usput, ako smatraš da se pregovori između PR i BG imaju voditi u skladu sa postojećim ustavnim okvirima u PR i BG, onda se ustvari nema o čemu ni pregovarati jer po njihovom Ustavu su oni država, po našem nisu... - pa onda ae već danas popodne u rat. Samo, ako sad kreneš u rat protiv PR, onda ti se pojave njihovi sponzori i kažu da napadaš stranu koja proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo, po mišljenju MSP koje je SRB sama tražila. Svako naše rešenje koje se bazira na tome da prvo budemo k'o nojevi i zabijemo glavu u pesak i pravimo se da nije bilo 1999. godine i da nema presude MSP, i tek onda tako zabijene glave pišemo nešto po papiru što mislimo da je rešenje - samo su škrabotine jer se ne može smisleno pisati sa glavom u pesku.

Dicus ::Briselski sporazm je apsolutno nevalidan i nezakonit iz ugla Ustava Republike Srbije, a to je sveta knjiga svake ozbiljne zemlje...
Vlada Srbije u isto vreme krši više članova ustava...

Pročitaj ovo i reci šta od napisanog u obrazloženju Ustavnog Suda nije tačno.

Ako se jednog dana dođe do nekog konačnog sporazuma sa PR, svakako će morati da se menja Ustav Srbije, a po proceduri za njegovu promenu neophodno će biti i da se sprovede referendum.
Na kraju ćemo ti, ja i svi ostali kazati hoćemo li to što neko smatra konačnim sporazumom sa PR, ili nećemo takav sporazum.

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 1738

"A u Beogradu promovisana knjiga Kurtijeve supruge"

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021.....id=1926813
"Beograd -- Dok traje napetost na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, zbog odluke kosovskog premnijera, u Beogradu promovisana knjiga Kurtijeve supruge.

Reč je o knjizi "Ideja slobode i 'samoopredeljenje" Rite Augestad Knudsen, supruge kosovskog premijera Aljbina Kurtija, a tim povodom Helsinški odbor za ljudska prava, koji je preveo knjigu na srpski jezik, organizovao je i razgovor o temi samoopredeljenja.

Autorka, koja se putem Zuma uključila na konferenciju, zahvalila je organizatoru na prevodu i organizovanju razgovora o temi prava na samoopredeljenje.

U razgovoru su, pored Sonje Biserko, učestvovali direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Đukanović.

Posredstvom interneta su se u razgovor uključili direktor Kosovskog instituta za istraživanja i razvoj (KIPRED) dr Ljuljzim Peci, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak, profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Srđan Darmanović.

Autorka je, između ostalog, rekla kako očekuje da će se koncept samoopredeljenja, čije se značenje i koncept menjaju, vratiti u međunarodnu politiku.

Knjiga, između ostalog, kako piše u uvodu, govori o tome kako su se značajne izjave u XX i početkom XXI veka o temi samoopredeljenja odražavale na borbu koja se vodila oko međunarodnog značenja slobode i bile njen deo."

offline
 • Sim.a 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 2149
 • Gde živiš: Zemlja čuda

@dragoljub11987
Ne mislim na podelu teritorije jer kako je uraditi kad tamo nema linije od koje bi se krenulo. Mislim na neko prepuštanje odgovornosti njima u zamenu za bezbednost svima i formalno ostajanje u sastavu Srbije (primer samo ne kao neka moja ideja). Ustupke praviš kad si najači i kad sve izgleda da su jake karte kod tebe. Kad svi znaju da ih nemaš to nema ustupka i cenkanja, samo dranje. Zato kažem da je to vreme prošlo.

offline
 • Pridružio: 29 Feb 2008
 • Poruke: 1443

riva ::Kako sada stvari stoje na Merdaru tece nesmetano zamjena tablica i prolaz vozila.
Vjerovatno se zamjena tablica provodi i juzno od Ibra.
Logicno je da je ljudima jednostavnije prihvatiti zamjenu tablica nego ulaziti u nove neizvjesnosti i neugodnosti.

Do sada nešto preko 6.000 privremenih tablica, od čega su barem trećinu izdali vozilima iz centralne Srbije, a ne sa KiM.

riva ::Jedno od vaznijih pitanja za sve strane je da li je realno ocekivati "povratak na stanje prije 20.09"?
Sansa da se ROSU povuce a da njenu funkciju nastavi temeljna policija+Euleks je prilicno velika.
Sansa da se vrati stari rezim sa tablicama je mala ali nije iskljucena.

Euleks nije tu da sprovodi odluke PR tamo gde eto njihova policija ne može.

Mandat Euleksa je da bez političkog uplitanja i u potpunom skladu sa međunarodnim standardima za ljudska prava i najboljim evropskim praksama, pruži podršku relevantnim institucijama vladavine prava na Kosovu. Euleks pruža tehničku podršku implementaciji relevantnih sporazuma postignutih kroz dijalog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, koji pomaže EU.
Kako da pruži tehničku podršku za sprovođenje onoga što nije ni dogovoreno (nekakav reciprocitet i da više nema KS tablica)???

Nisi pomenuo da postoji šansa i da se vrati staro stanje, ali samo kratkotrajno dok se ne uspostavi novo trajno stanje u skladu sa potpisanim iz 2011. godine.
Dakle, da postoje KS i RKS tablice. Da se sa KS tablicama može svuda po KiM i po SRB.
Da se sa SRB tablicama (registraciona područja van KiM) može svuda po KiM.
Da se sa RKS tabicama ne može po SRB. SRB tablice i RKS tablice nisu isto jer SRB je država, a RKS nije. Građani KiM koji planiraju ići preko SRB treba da izaberu KS tablice, a oni koji ionako ne planiraju da idu preko SRB neka stavljaju RKS tablice ako već žele.

To je potpisano.
Ali, PR neće više KS tablice, već samo RKS. Tako nije potpisano.

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 12081
 • Gde živiš: Srbija

Podignuta borbena gotovost VS u garnizonima Raska i Novi Pazar
https://rs-lat.sputniknews.com/20210923/podignuta-.....=fbsputnik

offline
 • Pridružio: 26 Jun 2019
 • Poruke: 2932

RTS: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politik.....raska.html
Citat:Повишена борбена готовост јединица ВС у гарнизонима Рашка и Нови Пазар

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 761 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 3 sakrivenih i 717 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amstel2, Apok, Bane san, brundo65, comi_pfc, DH, Doca, dragon986, ekser222, Faki-Valjevo, girici2, havoc995, Hoegaarden, Joja, Jovan Nenad, LUDI, Luke Pathfinder, m0nstrum_, Mercury, milos.cbr, miodrag, mushroom, Nebo_M, nemkea71, neutralal.com, NoOneEver Dreams, Oluj2.1, Panonsky, pavle_pzs, pein, raketaš, raykan, RJ, ruso, sovanova95, spektorsky, Toni, Vl veliki, Vlad000, wolf431