"Nova" istorija Kosova i Metohije

2211

"Nova" istorija Kosova i Metohije

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 1112

dragon986 ::Nebo

Prvo 1000 vojnika mogu doći samo na poziv komandanta KFOR-a neće ga biti.
Drugo ROSU je na granicnom prelazu koji smo mi potpisali tu smeju biti.
Treće i najvažnije nikakvog upada nema, i ne sme da ga bude pošto bi to značilo da se vraćamo na onu Srbiju svima mrsku iz 1990-ih. Izgubili bismo pol. i propagandno. Pa siptari to i čekaju. A to da se NATO ne bi mešao da se ne zajebavamo. Ne bi bilo bombardovanja ali bi nam dali rok do kada bismo morali da povučemo snage. I sta bi uradili? Odmah bi imao problem sa buducim investicijama, kreditni rejting itd.

Lako je sedeci za kompom svima nama da kažemo to treba da se uradi u stvarnosti je to mnogo teže.
Gradjanski nemiri blokade više urade nekada od tenkova i vojske. Videli smo u prošlosti.Dragone,
Pa ne možemo baš nikad i nigde da ne reagujemo. Pa i po cenu da dobijemo neku packu.
I zašto si ubeđen da šiptari baš to i čekaju. Oni samo ovim akcijama demonstriraju svoj suverenitet. Ne mislim da se radi o njihovoj provokaciji kao što se to predstavlja. Ne, kosovske vlasti prosto demonstriraju svoj suverenitet na, po njima sastavnom delu njihove države. Ta priča o provokaciji mi liči na ono kao kad ti nasilnik lupi jedan šamar ti ne odreagujes, lupi ti drugi, ti ne odreagujes, lupi ti još dva, ti ćutiš. Kad šamaranje prestane, ti se pravdaš kako nisi hteo da nasedneš na provokaciju. Zapravo razlozi su, ili nemaš hrabrosti ili nemaš snage da odreaguješ na šamaranje.

Tako da, ta priča da nećemo da nasedamo na provokacije koje su konstantne već dve decenije ne pije vodu. Ili politićko vođstvo Srbije nema hrabrosti za reakciju ili Srbija nema mogućnosti da odreaguje. Na kraju, i da je provokacija, a nije, ali i da jeste, jednom ćemo morati da odreagujemo.
"Gradjanski nemiri blokade više urade nekada od tenkova i vojske." Slažem se, do momenta kada se na iste te građane puca bojevom municijom. Onda građanski nemiri nemaju smisla.
Na kraju, ko kaže da to moraju da budu jedinice sa obeležjima Srbije. Videli smo kako su u dešavanjima na Krimu unete neke novine poput "little green men".
Pa i da budu prisutni tamo i samo 24 sata. Neka ih i "išćeraju" odatle.
Posle i neka budu neke packe, neka se pravdamo svima. Kako beše ono, "ionako će pričaju da smo ih klali".Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 02 Avg 2011
 • Poruke: 212

"Odlazeći komandant Kfora, general-major Franko Federiči izjavio je danas, dan pre nego što će ga na tom mestu zameniti brigadirni komandant iz Mađarske Ferenc Kajari, da je "bezbednosna situacija na Kosovu mirna i da ne postoji opasnost od eventualne eskalacije".

"Pre svega, naglasicu da među lokalnim institucijama koje se bave bezbednošću postoji kosovska policija i kosovske bezbednosne snage. Kosovska policija ima pravo da sprovodi zakon na celom Kosovu. Specijalne bezbednosne snage pripadaju kosovskoj policiji takođe, i one takode mogu da sprovode akcije širom Kosova, koristeći svoju posebnu opremu. Kada se radi o kosovskim bezbednosnim snagama, situacija je drugacija. Oni mogu da sprovode akcije uz moje prethodno odobrenje", izjavio je Federiči za televiziju Tanjug"

Tekst za link

Izgleda da je pojasnio onu priču koja se neprestano ponavlja o tome da "duge cijevi ne smiju na Sjever bez odobrenja kfora i bez obavjeste predsjednike četiri općine".
Čini se da ipak mogu.offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 1112

dragon986 ::Nesha oct

Da se ne lažemo na ovoj situaciji koja je danas nije kriv samo AV već i svi pre njega.
To lutanje vise od autonomije manje od nezavisnosti, pa negiranja da problem postoji, pa pitanje Međunarodnom sudu napisano kao da ga je pisao pripravnik, a ne profesori sa Pravnog. Sve je doprinelo ovoj danasnjoj situaciji. Insistirali smo na teritoriji a ne na imovini, insistirali smo na teritoriji na kojoj nema Srba umesto samo na severu gde nas ima. On sada pokusava da uzme makar nešto kako bi rešio Kosovski čvor, mislim da je sada kasno, onda kada je Ćosić to predlagao Đinđiću možda se i moglo nešto uraditi, ali svi su redom bili protiv od naroda do crkve i kvazi intelektualne elite, a danas bi se udarali nogom u dupe da dobijemo sever sa 4 opštine.


Greška.
Prvo, sve do perioda vlade Koštinice državni vrh Srbije je insistirao da se kosovski problem rešava samo i isključivo unutar okvira međunarodnog prava. To je bio jedini ispravan model i istovremeno jedini model koji je koliko toliko išao nama na ruku. Nasuprot tom modelu stajala je ideja da kosovski problem ne smemo odlagati i da ga moramo rešavati što pre. Kome je to bilo u interesu? Ko je dobijao tim "neodložnim rešavanjem" kosovskog pitanja? Istovremeno sa tom idejom u nas, na tom neodložnom rešavanju insistirali su i albanci, Zapad i SAD. Pa da je samo ovo, bilo bi dovoljan pokazatelj da ne smemo da srljamo kao guske u magli i da se moramo modela u okviru međunarodnog prava. Šta je državni vrh koji je nasledio Koštunicu uradio? U cilju što bržeg rešavanja problema, sa Zapadom učestvuje u premeštanju problema iz UN na teren EU i time sebe i Srbiju sa koliko toliko neutralnog terena prebacuje u igru na gostujući teren sa pravilima koje domaćin određuje i svako malo menja. Taj potez državnog vrha je možda i najveća greška još od Miloševićevog doba. Srbija tako u posredovanju eliminiše možda i jedinog posrednika koji stoji iza nje u odbrani međunarodnog prava na Kosmetu.
Sadašnja garnitura je dobrano nasledila pozicije od prethodnika. To što svaki svoj potez predstavljaju kao pobedu, stvar je njihovog populizma. No, to i dalje ne znači da car nije go.
Drugo, priča i razglabanje o podeli Kosova. Kako? Mani se Ćosića i njegovih predloga. Imao je on dosta gafova. Uz svo dužno poštovanje prema njemu pre svega kao književniku ali on je ipak više književnik a manje političar a najmnje pravnik
Naime, jedina stvar na koju se mi pozivamo u pregovorima oko KiM a koja je legitimna je upravo međunarodno pravo. Upravo zbog toga gotovo polovina država sveta nije priznala nezavisnost južne pokrajine. I sad, dolazi do kontradiktornosti. Prosta logika - dostupna čak i nekoj kafe kuvarici tamo iz Brisela. S jedne strane, pozivamo se na odredbe međunarodnog prava o neotuđivosti teritorije a sa druge strane bi je otuđili ali ne celu, nego da nam vrate kusur od nekih 20%.
Dakle, Kosovo i Metohija je po međunarodno-pravnim odredbama neotuđiv deo teritorije u celini ili to nije - u celini. Nema i ne može biti između. Zašto?
Zato što, hipotetički, ukoliko želimo da podelimo Kosmet i dobijemo taj Sever mi pre toga moramo da priznamo Kosovo kao samostalnu državu, sa kojom ćemo jel te, u nastavku zaključiti sporazum o odvajanju odnosno prisajedijenju Severa Republici Srbiji.
To bi dakle bila svojevrsna neprincipijelnost i na tu kartu igraju oni kojima je u interesu da Srbija prihvati otuđenje dela svoje teritorije. Stoga je ideja podele Kosmeta podjednako non sens kao i ono pređašnje "neodložno rešavanje" kosovskog pitanja.

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 1112

Potpisujem svako slovo ovoga.
I dodaću

Sirius ::Поновићу, па нећу више да се јављам по том питању, пошто је и мени све одавно јасно:
1. Нема преговарања (''вођења дијалога'') с оружаним побуњеницима, односно непријатељем. Видели смо кроз историју куда то води...а све, као, зарад смиривања тензија. Ви нама утерајте (с опроштењем), а ми ћемо да ћутимо да не бисмо ''дизали тензије''.


Kakvo smirivanje tenzija i predstavljanje vrlih diplomatskih sposobnosti nekakvim izbegavanjima provokacije. Oni bre ima do Niša da stignu mi ćemo da mašemo vrsnom diplomatijom.
Ulazak srpskih snaga je posve legitiman u ovakvom stanju stvari. Pa makar ušli ka "litle green men". Pa makar nas išćerali posle 24h. Srpska diplomatija bi pokazala da, jel te, ima svoju produženu ruku i time otvorila novo poglavlje u pregovorima.

Citat:2. Код потписивања Кумановског ''споразума'' ми нисмо имали савезнике. Сада их, надам се, имамо, мада немамо државнике. Једино - понављам : једино решење за нас је - прогласити правно ништавим све ''уговоре'' од Куманова па надаље јер су потписани под притиском и уценом. Тај институт познаје правни поредак свих држава.
После тога позвати се на суверено право да унутрашње проблеме (оружану побуну), решавамо сами или уз помоћ савезника.


Situacija danas nije ni blizu nepovoljna po nas kao ona iz 1999 godine. Iako nam mašu i plaše nas time, nije to baš tako. Jeljcinova i Putinova Rusija su dve posve različite države, različite politike. A i Zapad baš nije raspoložen za novu eskalaciju. Celokupna geopolitička situacija se potpuno izmenila.
Žao mi je samo što to naš državni vrh ne prepoznaje.

Citat:ПС
Наравно, у том случају се не признаје фактичко стање јер је оно настало путем изнуде.
Рекао бих да простије од овога не може. Да би се ово спровело, наши државници морају да забораве да су нови Тито и да могу да седе на неколико столица. Ако не знају како се то ради, нека питају сиријског председника.
Хауг.


Upravo je Sirija najbolji pokazatelj izmenjene geopolitičke situacije. No, mi još uvek glumimo Tita i SFRJot.

online
 • Pridružio: 29 Mar 2018
 • Poruke: 280

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 1112

dragon986 ::

Referendum.


Ne može raspisati referendum za neko pitanje koje je regulisano Ustavom. Naime, takav referendum smo imali kada se donosio važeći Ustav Srbije. Po njemu, Kosmet je sastavni deo Srbije


Citat:Pitanje

Da li ste za to da KiM bude sastavni deo Srbije kako predvidja ustav RS bez obzira na ekonomske, pol pa i druge konsekvence?
Da ili Ne


To bi bilo direktno kršenje Ustava

Citat:Godinu dana debate...

O tome da li prekršiti Ustav ili ne.

Da zaključimo. Niti jedna ozbiljna zemlja na ovaj način ne povlači svoje poteze.

online
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 2887

Jovan Nenad

Gde zaluta ti, ovaj post je kada su bile blokade zbog registracija u pitanju. I da na takve stvari gde nema dejstva po tebi odgovarati gandijevskim metodama. A kada pucaju po tebi onda zapucaj i ti na njih.
O tome sta ja mislim napisao sam juce pogledaj taj post.
Manimo se rusa i ispiranja i zamlacivanja ovog ubogog naroda da je jedino Rusija, resenje za sve probleme. To je glediste deteta koji ceka da ga stariji brat stiti. Moze on ce ga zastititi kada je tu ali ako je iza devet gora i mora i ne moze da dodje da te zastiti onda moramo praviti plan kako da ti kao slabiji sebe zastitis. To "mali zeleni ljudi" i te akcije lako je izvesti te akcije kada znas da ima Topolj Bulavu i S-400. Ajd ti majcin sine izvedi kada si okruzen sa NATO i kaad si vojno slab kao Srbija (u odnosu na NATO naravno). Tako da Krim i ruske operacije na Krimu su nesto drugo. Srbija moze ako zeli, da zapali sever, moze ako zeli da blokira sve puteve koje vode kroz sever, moze da zapali C.Goru, BiH. Bez metka samo protestima ali njih nema i nece biti dok se god u Srbiji svi pol cinioci ne nadju iza nekog zajednockog plana koji postavlja minimum i maksimum u resavanju pitanja KiM. Dokle god se ne rascisti sta hocemo, nema nam napred. Nisam ja napisao nista novo sto vec svako ko i malo prati pol u ovoj zemlji ne zna. Tako da kada se otklonimo od ruske mitomanije koje ovde vlada, realnije cemo gledati problem.

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 1112

dragon986 ::Da rešimo više to pitanje povratka. Povratak se pominje u rezoluciji a u njoj pise da se bliže odredjuje vojno-tehničkim sporazumom. A u VTS kaze da ce naknadno sporazumeti tog sporazuma nije bilo. Suština je u sledećem da komandant KFORA ima apsolutnu vlast što se tiče naših snaga. Znači teoretski može da nam vrati i KZB u potpunosti I Zonu zabrane letova itd itd. Znaci moze da nam kaze sledece vi insistirate na povratku ja na povratku no-fly zone i povlacenje svih snaga osim policijskih. Verovatno zato niko nije ni insistirao da se naknadno sporazumom resi povratak tih vojnika. I nigde ne pise hiljadi vec u rezoluciji pise nekoliko stotina.Ipak, ništa od toga nas ne sprečava da "odgovorimo na provokaciju" i pošaljemo "nešto" makar na 24h.

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 1112

dragon986 ::Ma sve je po planu sarada odrzana, makar je narodu dole rekao da je Srbija uz njih, a to je ono "okruglo pa na cose" izjava, kaze necemo dozvoliti novu Oluju, pa nece je ni biti. Siptari rade drukcije konstantna tenzija, pritisci, upadi, hapsenja, pucanje.
Narod je dobio odgovor prem tome neka se vlada. Da su pametni da lepo prodaju to sto imaju pa za centralnu Srbiju, sto da se bore i pate kada vlast kaze i kuka na posledicama kada bi se Srbija umesala, kaze cela Srbija ce stradati imajte to u vidu. Ok evo da ne strada Srbija ali ni mi prodajmo i lepo kupimo stanove u Srbiji, potpisite nezavisnost i to je to, da zavrsimo ovo. Od 2000 godine se pokazalo da Srbija nece u rat ni po koju cenu, cemu svrha patnje tog naroda dole. Pa da zavrsimo tu saradu oko Kosova zapocetu od 1945 pa do danas.


Ukoliko insistira da ostanu i žive dole, Srbija mora da bude garant bezbednosti srpskom narodu na KiM. Ukoliko tu bezbednost ne mogu da osiguraju vlasti u Prištini ili im je ona ugrožena od istih, Srbija mora uraditi sve kako bi tu bezbednost osigurala. Uključujući i direktnu intervenciju.
Kakva nova Oluja? Kakvo stradanje cele Srbije? Pa nije ovo 91-a.

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 1112

dragoljub11987 ::Замолио бих да се не окрећу опет приче о некаквој војној интервенцији Србије и слично. Само се гуши тема бајкама.

Моје виђење је да је Куртију пао рејтинг због свега онога око таблица, и да је овим новим упадом покушао да га подигне пред локалне изборе у недељу. Могуће да он (или ко већ руководи тамо) није намеравао да дође до пуцњаве и рањавања (надам се да је само рањавање), него су се ови залетели. У сваком случају ни први, а нажалост ни последњи овакав догађај. Очигледно им је дугорочни план да оваквим сталним тензијама натерају Србе да се мало по мало иселе. Какав је план Србије, и да ли га уопште има, не знам, али никакво војно ангажовање није могуће, па бих замолио да се престане са таквим маштаријама.


Dragoljube,

Možeš li pojasniti tu tvrdnju da nikakvo vojno angažovanje nije moguće.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 696 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 6 sakrivenih i 661 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., aljosa7, amonsrb, DARKMEN22, DeerHunter, djordje92sm, doktor1964, draganca, dragon986, Dzoni90, FOX, Khaless, Logic005, Milan A. Nikolic, MiroslavD, Misirac, mnn2, nuke92, Oluj2.1, raketaš, S2M, Simon simonović, vasa.93, VJ, Vlad000, Vlada1389, willie, zuxbg