"Nova" istorija Kosova i Metohije

2221

"Nova" istorija Kosova i Metohije

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 5540

Bogoslov ::И, зна ли се коме ће се шиптарском терористи приклонити тзв. Српска листа? Или је трговина још у току?
Pa sad, hoće li biti teorrista il neće ne znamo. Al uvek uz onog koji pobedi. To je logika koju smo pokupili valjda od Mađara i ne odnosi se samo na KIM.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • liman 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 27 Okt 2018
 • Poruke: 689

Jogurt revolucija je početak kraja ex YU. Mi smo na silu promenili rukovodstvo u pokrajinama i time prekršili ustav i dali drugima mogućnost da rade isto. Velika greška Slobe obzirom da bi on svakako dobio tamo na izborima par godina kasnije. Ali on je bio takav avanturista od početka do kraja, nikakvog plana ni strategije nikad nije imao.online
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 2898

Simo

Tako je kada je doslo do one situacije kada je Ribicic rekao da ako se ne prihvati nijedan amandman Slovenije, napustaju kongres, Milosevic onako seretski se smeje. Onda dolazi ona Bulc ekonomista koji trazi da se osudi ekonomska blokada slovenacke robe, iz prostog razloga sto ne odgovara nikom, posto sve srpske fabrike zavise od slovenackih delova, krene glasanje predlog se usvoji vecinom intrvencijom Milosevica, Momir kao precedavajuci menja odluku i kaze da nije usvojen jer nema kvalifikovane vecine, iako to nije bila praksa u donosenju odluka do tada. A Milosevic srecan i pun sebe, misli da je pobedio.

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 5540

@dragon986
Piše na bazi volje naroda, obrni okreni, razgovori o priznanju rezultata refereduma.

Iako je, u drugim članovima, predviđao i učešće pojedinih građana u republičkim i saveznim institucijama, ali sve je to vrlo ograničeno.

online
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 1120

[quote="dragon986"]Citat:
Citat:Ma pitanje može i mora da se vrati pod SB UN. ZA pregovor i dogovor potrebne su dve strane. Koliko god to zvučalo čudno ali tako je pa "barem" u pravnoj formi. I SAD, i EU, i Albanci znaju to - da smo mi ipak presudan faktor u rešenju problema. Mi ovakvi kakvi smo, slabi. Koliko god to zvučalo onako ili ovako, bez našeg pristanka nema istinske nezavisne i suverene države Kosovo. Nema im pristupa UN-u, nema im ulaska u EU ili NATO. Ni sutra, ni prekosutra, ni za godinu dve ili deset. I dalje su, bez našeg pristanka tzv. Republika Kosovo, odnosno Republika Kosovo sa zvezdicom. I nema im ulaska u bilo koju od ovih organizacija. KOČIMO IH !
A samo odsustvo iz ovih organizacija dalje se odražava na njihove unutrašnje probleme. I na realne probleme običnih građana koji sebe deklarišu kao tzv. Kosovare.
I kome se onda žuri. Kome je veća "hića". Nama ili njima. I oni to znaju i zato uz pomoć svojih saveznika vrše pritisak na Srbiju. A Srbija, ovako oslabljena, mala i namučena u svom svom bespuću, zahvaljujući toj jednoj tački međunarodnog prava, i određuje sudbinu i tzv, Republike Kosova i tzv, Kosovara.
Zato treba prekinuti sve pregovore do daljneg i insistirati da se, usled neuspeha pregovora pod minitoringom EU, pregovori vrate u SB Ujedinjenih NAcija. Što pre ili za godinu, dve, pet.


Opet kako mali PERICA zmislja politiku, nemam ni volje ni zelje da tupim isto. I mislim da obezobaljujes temu. Sto se mene tice ja necu odgovarati dalje bez ikakve svrhe.Pre nego što odeš, deder odgovori malom Perici da li je i gde je pogrešio.
Da li je KiM po međunarodnom pravu i dalje sastavni deo države Srbije?
Da li po međunarodnom pravu KiM svoj status može menjati samo unutar države Srbije?
Da li tzv. država Kosovo može pristupiti bilo kojoj od nabrojanih organizacija sa svojim trenutnim državno-pravnim statusom?
Ima li, kolike su i kakve posledice po KiM na spoljnem i na unutrašnjem planu usled nerešenog državno-pravnog statusa?

online
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 1120

dragon986 ::Citat:
1) Устав 1974. је донешен после чистке српског рујоводства 1966-1972. када су елиминисани сви Срби комунисти који су нешто значили, а остављени само Титови и Кардељеви послушници.


Da, a dok su pevali ode komunizmu, bilo je sve u redu. Ko je cinio najveci broj Komunista? A cistke nemoj molim te, te jeftine manipulacije. Redom su sva rukovodstva glasala za Ustav iz 1974, ne zanima me komunisticko raslojavanje, Zapad ga nije doneo vec mi sami. Seti se kako su sva rukovodstva obe AP slavila i Srbi i Albanci i Madjari.Dragone, pod hitno da uzmeš neku literaturu koja obrađuje istoriju SFRJ.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 5465

dragon986 ::E pronadjoh evo ga taj clan. Nigde ne pise nezavisnost i referendum,Izvini, a kako ti prevodis "to determine a mechanism for a final settlement for Kosovo, on the basis of will of the people"?

Ja prevodim da je jedini nacin da se ustanovi sta je "will of the people" referendum. Nije sija nego vrat, Jer lakse je potpisati "will of the people" (i kasnije taj eventualni potpis prodati napacenom srpskom narodu) nego potpisati referendum. Klasicna anglosaksonska jezicka smicalica.

Treba prestati vise sludjivati ovaj narod i praviti se pametan. Sta je bilo bilo je, daj da vidimo sta dalje.

online
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 1120

dragon986 ::E pronadjoh evo ga taj clan. Nigde ne pise nezavisnost i referendum, i pise upravo ono sto je profesor rekao. Da ukinemo jedan Milosevicev mit koji je prihvatio uzgred budi receno. Ono sto je njega odbilo jeste sto se Hag spominje na nekoliko mesta, a on je znao da ako pristane na ovo gubi vlast, a kada izgubi ode u Hag toga se on plasio. A prodao pricu narodu.3. Three years after the entry into force of this Agreement, an international meeting shall be convened to determine a mechanism for a final settlement for Kosovo, on the basis of the will of the people, opinions of relevant authorities, each Party's efforts regarding the implementation of this Agreement, and the Helsinki Final Act, and to undertake a comprehensive assessment of the implementation of this Agreement and to consider proposals by any Party for additional measures.

Nigde ne piše nezavisnost i referendum. Ali ako bi mogao da mi ovo prevedeš. Uključujući i boldovano - on the basis of will the people.

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2011
 • Poruke: 212

Sim.a ::Neko pomenu pokrajine u SFRJ i Miloševića. Ja se sećam "Jogurt revolucije" i sve priče oko toga. Sećam se i Žute grede u CG. To su sve bili izgovori Miloševića i komunista Srbije da pokupe glasove u predsedištvu kako bi mogli da izigraju kolektivno odlučivanje. Kosovo je bilo izgovor za njih radi većeg plana a ne pravi razlog. Tipičan pristup ovde. Pravimo se najpametniji kao da ostali nemaju oči dok izigravamo sistem koji je predviđen da radi za sve jednako i preusmeravamo ga samo na svoju vodenicu. Pamtim i poslednju sednicu KPJ i uživo sam gledao prenos i sve što je išlo dok slovenačka delegacija nije napustila skup. Sećam se kad je onaj stari komunista iz Slovenije izašao i prorekao našu sudbinu kao upozorenje za Miloševića. Još su onda ovde isto tako mediji kao i sad histerisali odakle njemu pravo da on tako prstom maše i priča to našem vođi. I onda se to što je on rekao Miloševiću i komunistima Srbije prenosilo kao pretnja Srbiji i Srbima.
Ko god je imao pameti i očiju bežao je od politike komunista Srbije što se tiče Jugoslavije. Milošević je hteo moć kao Tito a narod u Srbiji je u većini hteo takvog vođu. Hteo je Tita ali u Srbinu. Nikakvu demokratiju, nikakve građanske slobode i prava.


@Sim.a

Gledao sam tu posljednju sjednicu, zapravo kongres SKJ, kao i ti na TV.. Sjecam se suza Sonje Lokar.
Slazem se sa svim napisanim.
Sam nacin na koji se bez polticke milosti S. Milosevic obracunao sa politickim protivnicima u Srbiji, (Ivan Stambolic, Dragisa Pavlovic) govori dovoljno.

Nakon obracuna sa Stambolicevom strujom 1987 u Srbiji, dolazi rusenje rukovodstva AP Vojvodine mitingom 05.10.1988., rusenje rukovodstva AP Kosovo u novembru 1988, rusenje republickog rukovodstva Crne Gore mitingom u januaru 1989, hapsenje Vlasija i izvarendno stanje na Kosovu nakon mitinga krajem februara 1989., veliki nacionalni miting bez premca do tada u Jugoslaviji u junu 1989 na Gazimestanu i onda preglasavanje Slovenaca na 14. kongresu u januaru 1990.

Kao sta sam i naveo u posljednjoj poruci, Slovenci dolaze na taj posljednji kongres sa sluzbenom agendom koja je bila usvojena na slovenskom kongresu u decembru 1989 "Evropa zdaj! Z Jugoslavijo k Evropi"
Svi prijedlozi slovenaca su bili odbijeni preglasavanjem, izmedju ostalog i prijedlozi: da se izbaci iz zakonodavstva odredba o takozvanom verbalnom deliktu, da se zabrani mučenje političkih zatvorenika, kao i da se ukinu politička suđenja. Tijesno je odbačen i prijedlog jednog slovenskog delegata da se prekine ekonomska blokada iz Srbije. Bilo je i slučajeva odbacivanja amandmana delegata iz Slovenije, a prihvaćanja sličnih amandmana predloženih od delegata iz drugih republika.
Znaci ljudi su predlozili ono sta je danas standard, i sve je bilo odbijeno. Mogli su bar to prihvatiti a druge stvari odbiti.

Ne zaboravimo da je Berlinski zid pao 09.11.1989.
A Causesku srusen u decembru 1989-e.

Prije zajednickog, 14 kongresa SKJ, sve republicke partije imali su svoje kongrese na kojem su usvajali platformu daljnjeg djelovanja. Kongres slovenske Zveze komunistov Slovenije se odrzao od 22-23.12.1989.
".. Še pred kongresom so dali v javnost in članstvu v razpravo osnutek novega programa pod naslovom Evropa zdaj! in s podnaslovom Z Jugoslavijo k Evropi.."
Tekst za link

Posljednji kongres SKJ je bio odrzan 20-22 januara 1990.

Uzevsi u obzir kako se S. Milosevic bez politicke milosti obracunao sa svojim kumom Stambolicem 1987. tesko je bilo ocekivati neku politicku milost prema neistomisljenicima u ostalim pokrajinama/republikama.

Lp

online
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 1120

riva ::Slažem se za Makedoniju.
Koja bi bila njena alternativa da je prošla drugim putem? Trajni građanski rat? Podjela izmedju Albanije i Bugarske? Na žalost nisu imali drugih opcija.
Povijest ne počinje ni 1912 ni 1918 a bome ni 1995.


Citat:Šta se tiče imidža. Ne bih rekao da je to nebitno i da npr "Englezi po default mrze Srbe".

Ako je meni upućeno, nisi dobro ispratio. Ne govorini o kakvoj mržnji po deafaultu.Citat:Time su Slovenci, da podsetimo mlađe čitaoce, izrazili jasno opredeljenje za Evropu. Tačnije za ulazak Slovenije, odnosno čitave SFR Jugoslavije u Evropsku ekonomsku zajednicu. Pošto Unija tada još nije postojala.

Po tebi ispade da je SR Slovenija tu sad bila neki svetionik a nije tako. Razgovori sa EEZ su se vodili na nivou federacije. Raspoloženje jugoslovena za Evropu bilo je svuda slično. A takođe i republičkih rukovodstava. Razlika je bila u konceptu. SR Slovenija nije želela da njen put u EEZ bude usporavan zbog problema drugih republika (ovde ne mislim na Srbiju ili ne samo na nju). Sloveniju danas doživljavamo kao svetionik progresa i liberalizma u SFRJ ali nije baš tako.

Citat:Zarad mlađih čitalaca, opet, ali bogami i starijima da osvežimo pamćenje, u Jugoslaviji se o tome uveliko raspravljalo, pa su čak vođeni i neki razgovori u tom smislu.

U stvari, na tom pitanju je počeo raspad Jugoslavije. Slovenija nije htela da čeka, a Srbija je sve više gledala put Moskve. Da bi pokazala ko je veći Evropljanin, Srbija je uvela blokadu slovenačke robe. Tvrdilo se da će Slovenija propasti čim više ne bude dobijala naše voće i povrće, i čim ovde ne bude mogla da prodaje svoje džempere i frižidere. Odziv je bio masovan..."
Tekst za link


Mogao bi onda, zarad mlađih čitalaca a i ovih starijih da osvežiš pamćenje i navedeš razloge te blokade.
Prvo, nakon štrajka rudara u Trepči dolazi do skupa u Cankarjevom domu gde Kučan i sukovodstvo slovenije pod parolom "AVOJ se brani u Trepči" daju svoju podršku trepčanskim rudarima (što je sasvim legitimno). Nakon toga biva organizovan Miting istine u Ljubljani koji, dakle u tom svetioniku progresa i demokratičnosti biva zabranjen od strane rukovodstva SR Slovenije. Ovu zabranu mitinga istine Srbija doživljava kao neprincipijelnost slovenačkog rukiovodstva i kao odgovor uvodi blokadu slevenačke robe, što je više bio demonstrativni i populistički čin nego što je imao stvarnu nameru propast slovenačke privrede.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 755 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 7 sakrivenih i 710 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Battlehammer, BlackPhantom, Bogoslov, branko7, BSD, Dannyboy, dekao, DENIRO, dragon986, Faki-Valjevo, gorantrojka, hyla, JimmyNapoli, Jovan Nenad, komkom, kovinacc, KRCO95, lelemud, Marko Marković, Markoni29, Mercury, mnn2, mushroom, nenad81, pein, ruso, S-lash, S2M, shone34, Simon simonović, Srki94, stug, Tragač, Vlada1389, vranjanac29, willie, xJeremijAx, |_MeD_|