"Nova" istorija Kosova i Metohije

2230

"Nova" istorija Kosova i Metohije

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6498

https://rs.sputniknews.com/20211031/novi-komandant.....37934.html
Нови командант Кфора: КБС не могу на север Косова без мог одобрења
Мађарски бригадни генерал Ференц Кајари, нови командант Кфора, изјавио је да би за распоређивање снага КБС на северу Косова било потребно његово одобрење као команданта КфораRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline

rs-lat.sputniknews.com/20211031/viola-fon-.....44766.html
Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon pozvala je vladu u Prištini da sprovede presudu o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani....offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 1107

Možda je za rubriku istorija ali ima veze sa temom.
Na današnji dan pre 109 godinacrnogorska vojska je oslobodila Peć a zvona Pećke Patrijaršije posle pet vekova zvone u slobodi.


Citat:На данашњи дан, 30. октобра 1912. године црногорска војска је ослободила Пећ.

Након три дана очајног отпора турска војска је затражила милост а војсци Јанка Вукотића испред Пећке патријаршије, приређена је свечаност и величанствен дочек. Одмах потом потписан је уговор о предаји града, изабрана је нова управа и војска је кренула према Високим Дечанима. Турске снаге у Метохији су се крајем октобра ужурбано повлачиле преко Призрена и Дебра ка Охриду и Битољу. У Ђаковици се налазио само један батаљон регуларних трупа од око 500 војника с једном брдском батеријом. Српска и црногорска влада својим споразумом о савезу нијесу биле ријешиле питање разграничења на ослобођеној територији. Требало је да свака од њих држи оно што у току операција заузме.

Командант црногорског Источног одреда јавио је краљу Николи да се мора задржати у Пећи још неколико дана, док успостави ред, разоружа муслиманско, а наоружа српско становништво, јер је сматрао да су „… Пећка нахија, Патријаршија и Дечани глава Старе Србије а то је у наше руке”. Први контакт са српском војском Источни одред је успоставио на дан уласка у Пећ. Тога дана, наиме, командант одреда је добио писмо поручника Алексе Жујовића, који је као командир једне коњичке извиднице Ибарске војске, стигао до манастира Девича у Дреници. Поручник Жујовић је извјештавао о већ постигнутим успјесима и даљим намјерама српске војске и тражио слична обавјештења о црногорској војсци. Истога дана је командант Источног одреда телеграмом јавио команданту Ибарске војске у Митровици да је са војском ушао у Пећ. Три дана касније, једна српска извидница од осам коњаника стигла је у Пећ. Тај први сусрет српских и црногорских војника био је веома срдачан и дирљив. “Грле се, пјевају и проводе са нашим војницима” – извјештавао је увече командант одреда краља Николу. Сјутрадан су у Пећ стигли помоћник начелника штаба Ибарске војске мајор Милутин Лазаревић и поручник Жујовић са 25 коњаника, а ноћу је дошао и командант Ибарске војске генерал Михаило Живковић. Генерал Живковић и бригадир Вукотић споразумјели су се да са својим снагама заједнички изврше покрет ка Ђаковици, што су и учинили 5 новембра. У Пећи су као посада остављени Језеро-шарански батаљон (који је по ослобођењу Пљеваља упућен у Пећ) и један батаљон Колашинске бригаде. Међутим када су команданти Источног одреда и Ибарске војске стигли у Дечане, они су извјештени да су Васојевићка и Колашинска бригада и Дринска дивизија ослободиле Ђаковицу. Васојевићка бригада је одмах по избијању у Дечане добила наређење да шаље јаче извиђачке дјелове ка Ђаковици. Командант бригаде је у два маха обавијестио команданта одреда да Бајрам Цури прикупља у Ђаковици јаче снаге “за одбрану и евентуални напад”, па је тражио да се пожури с покретом главнине ка Дечанима. У складу с тим, упућена су три батаљона Колашинске бригаде, као ојачање Васојевићке бригаде. Али је командант одреда и даље сматрао да су то мале снаге за ослобођење Ђаковице, те је наредио да само „… шаљу извиднице … до Ђаковице на планинама до Јуника”. Васојевићка бригада и дјелови Колашинске бригаде, међутим, нијесу наилазили ни на какав отпор. Стога је командант Васојевићке бригаде одлучио да настави покрет ка Ђаковици. Када је његова претходница челом избила у близину Ђаковице, отворена је јака пушчана ватра са сјеверне ивице вароши. На косама источно од Ђаковице дјелови Дринске дивизије такође су били ступили у борбу с непријатељем. Ослобођењем Ђаковице и сусретом са српским трупама завршено је ослобођење Метохије. Тиме су престале борбе на овом правцу и Источни одред је завршио своју оперативну улогу као самостални одред црногорске војске.
A onda i ovo

Citat:Ravno 527 godina posle, dat zavet dečanskim monasima 1397. godine, žene kneza Lazara, kneginje Milice, ispunio je Aleksandar Prvi Karađorđević, u Visokim Dečanima 28. avgusta 1924. godine.

Žena kneza Lazara, kneginja Milica, darovala manastiru dve sveće 1397. godine, veće od dva metra, i zavetovala bratstvo da ih upale oslobodioci Kosova. Upalio ih je sa oficirima kralj Aleksandar Prvi Karađorđević 28. avgusta 1924. godine.

Ravno 527 godina posle, dat zavet dečanskim monasima 1397. godine, žene kneza Lazara, kneginje Milice, ispunio je Aleksandar Prvi Karađorđević, u Visokim Dečanima 28. avgusta 1924. godine.
Naime, te 1397. godine knegilja Milica je darovala Visokim Dečanima dve velike sveće i zavetovala dečansko bratstvo da ih upale oslobodioci Kosova. Od brojnih znamenitosti ovog manastira su i voštanice, dve velike sveće, kneginje Milice koje se čuvaju u kompleksu trpezarije i konaka manastira. Danas su sigurno najstarije sveće na svetu, koje je ona darovala Visokim Dečanima. Imala je tada kneginja, udovica kneza Lazara, u monaštvu Evgenija, povoda za to.

Odmah posle Kosovskog boja, na Kosovu i Metohiji zapusteli su srpski manastiri zbog turskog osvajača. Uverila se u to i sama kneginja Milica koja je posle boja obilazila znamenite srpske svetinje a sam manastir Visoki Dečani bio je u ”žalosnom stanju”, kazivala je tada udova kneza Lazara.

U svojoj drugoj poseti Visokim Dečanima, sa sinovimna Stefanom i Vukom, 1397. godine, kneginja je darovala manastiru dve velike sveće, voštanice, duže od dva metra. Zavetovala je monaštvo da ih čuvaju sa kolena na koleno i da ih budu zapalili samo oslobodioci Kosova. Zavet kneginje, ostavljen u amanet, se poštovao i verno prenosio u Dečanskom bratstvu.
Iako je Srbija priznata kao samostalna država na Berlinskom kongresu 1878. godine a Kosovo oslobođeno tek oktobra 1912. godine, voštanice kneginje Milice su upaljene 28. avgusta 1924. godine, na Gospođindan (Velika Gospojina), kada je manastir posetio kralj Aleksandar I Karađorđević i prema zavetu, udove kneza Lazara, upalio sveće sa brojnim oficirima kraljeve garde. O tome svedoče i njihovi potpisi u sačuvanoj spomenici. U Spomenici koja se čuva u Visokim Dečanima, su potpis kralja Aleksandra I i oficira Kraljeve garde.
Danas se sveće nalaze u trpezariji manastira, jedna sa leve a druga sa desne strane ikonostasa. Primarne su na starom ikonostasu koji je nekada bio u manastiru. Voštanice su sigurno najstarije sveće na svetu i te sveće oslobodioca Kosova svedoče vekove.

Inače, manastir Visoki Dečani je do sada bio više u okupaciji nego u slobodi.

Manastir Visoki Dečani, građen između 1327 i 1335. godine, spada među najpoznatije srpske svetinje, a aprila 2004. godine, zadužbina Stefana Dečanskog, našla se, kao prva građevina sa Kosova i Metohije, na listi UNESKO – kao Svetska kulturna baština. U obrazloženju izuzetno značajne kategorizacije Visokih Dečana UNESKO navodi ”da su njegove
freske jedno od najvrednijih primera, takozvane, renensanse Paleologa u Vizantijskom slikarstvu i dragocen zapis o životu u XIV veku.”

Velelepni manastir, pored Dečanske Bistrice, nikada nije rušen ni paljen ali je mnogo puta pljačkan. Izraženo fresko slikarstvo u manastiru i danas je predmet analiza stručnih i naučnih radnika širom sveta ali i divljenja svakog posetioca.

Znamenitosti svetinje, koju su strane vojske uvek štitile, nalaze se na svakom koraku, u svakom uglu velelepne građevine duge 36, široke 24 i visoke 32 metra.

U manastiru je naslikano čak 10.000 pojedinačnih likova a samo je jedna freska potpisana, sa autorom ”Grešni Srđa”. Lik Stefana Dečanskog se na freskama pojavljuje četiri puta a lik cara Dušana čak pet puta.

[img]https://www.mycity-military.com/thumbs4/[/img]


[img]https://www.mycity-military.com/thumbs4/[/img]A mi danas ovde, posle tek dvadeset i koju godinu, razglabamo da li da dignemo ruke od KiM jer je okupacija realnost.
Oni bre ljudi čekali 527 godina da upale sveće.

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2237

Sad ću da se uvalim u vnago.
Za tih 500 god. je bilo koliko ustanaka na KiM?
Šta je rađeno dok je čekano?
Da, ja sam glup i zao čovek i nesrb do panja, al učinite jedan gest dobre volje ka ovom gmizavcu pa mi objasnite gde grešim?

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 1107

sakota79 ::Sad ću da se uvalim u vnago.
Za tih 500 god. je bilo koliko ustanaka na KiM?
Šta je rađeno dok je čekano?
Da, ja sam glup i zao čovek i nesrb do panja, al učinite jedan gest dobre volje ka ovom gmizavcu pa mi objasnite gde grešim?


Za tih 500 godina rađeno je onoliko koliko se moglo i kad se moglo. Svakako nisu tamo negde 1419. godine pričali kako je recimo "islam realnost koju moramo svi da prihvatimo". Ono jes...bilo je i njih, a valjda su to isti ovi za koje je i Republika Kosovo "realnost koju moramo da prihvatimo".
Bilo je ustanaka za tih 500 godina kad god se ukazala prilika za to. Obično su to bili ratovi Venecije, Austrije pa potom i Rusije sa Osmanskim carstvom gde su Srbi pronalazili mogućnost za oslobođenjem.
Otuda i one dve velike seobe na sever. I one su bile realnost. Nešto kasnije, i dahije su bile realnost.
No, i pored svih tih realnosti, eto nas 30. oktobra 1912. godine u Peći.

Htedoh reći - svačiji "vakat" prođe. Proći će i ovaj. Ako je prošao osmanski, svačiji će.
Imaćemo mi još po koji 30. oktobar.

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2237

Nisam više podložan "izjavama, pozivima, obećanjima".
"Prihvatanje realnosti" je oružje kojim se služe "prvo a i drugo srbijanci". Oba tabora ga koriste za svoje planove i što emotivnu ucenu svojih sledbenika ( patrijote) ,što za opravdavanje svojih stavova( EU fanatika)
Ako ćemo da čekamo taj "vakat" aj onda da nedižemo frku na svaju glupost. To umara ljude.
Dečko koji svako malo viče "Kosovo" na kraju bude ignorisan.
Ako se vremenom dobar deo srba dole "snađe" i prihvati "realnost" što bi ja odavde bio toliko đubre da idem dole da ga ometam u toj "realnosti"?

Stalno se nabacuje priča " idemo da oslobađamo" , ko neće taj je vaki i naki.
Dobro, vaki sam i još gori sam, nego nemoj samo drugovi srbi da zaboravimo da "napljujujemo" i one koji dole sede na guzici i čekaju nekog spasitelja. A u međuvremenu se guzica *snalazi u realnosti".
Pokaži pa traži.
Na "ko neće da oslobađa svete....,trala la, je đubar"
Ja kažem,"pokaži pa traži".
Naravno izgovora neće manjkati. Al bio bi red da se sad...u budućnosti, prvo zapuca "odole" a ne odnekud sastrane.

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 1107

sakota79 ::
Ako se vremenom dobar deo srba dole "snađe" i prihvati "realnost" što bi ja odavde bio toliko đubre da idem dole da ga ometam u toj "realnosti"?


Uvek je bilo i uvek će biti onih koji se "snađu" i prihvate "realnost". Bilo ih je u tursko vreme, bilo ih je u vreme NDH. Ima ih i sada. Ali, KiM nije prćija ni tvoja ni onoga dole koji se "snašao" pa da, svako iz svog razloga odlučuje o državnoj teritoriji. To što neko dole ima parče svoje zemlje, ili kuću ili stanove, to što se "snašao" pa mu dobro ide...to što je mnoštvo Srba otuđilo svoja imanja dole, nikakve to veze nema. KiM je sastavni deo države Srbije.


Citat: Ako ćemo da ekamo taj "vakat" aj onda da nedižemo feku na svaju glupost. To umara ljude.

Nije dizanje frke pokazati zube nasilnicima. Makar i simbolično.

Citat:"Prihcatanje realnosti" je oružje kojim se služe "prvo a i drugo srbijanci". Oba tabora ga koriste za svoje planove i što emotivnu ucenu svojih sledbenika ( patrijote) ,što za opravdavanje svojih stavova( EU fanatika)

To što su i jedni i drugi svako iz svojih poriva izlizali temu, ne znači da tema ne postoji i da nije važna, da problem ne postoji ili da sada treba da dignemo ruke od njega.

Citat:Dobro, vaki sam i još gori sam, nego nemoj samo deugovi sebi da zaboravimo da "napljujujemo" i one koji dole sede na guzici i čekaju nekog spasitelja. A u međuvremenu se guzica *snalazi u realnosti"....
Naravno izgovora neće manjkati. Al bio bi red da se sad...u budućnosti prvo zapuca "odole" a ne odnekud sastrane


Eh sad, da smo tako gledali, Srbija bi danas bila nešto malo oko Topole i Orašca, jer, pobogu, tamo neka "guzica" iz druge nahije neće da se digne na Turke.
Bilo je oblasti sa mnogo više Srba pa opet su Srbiju, kao svoju maticu čekali i osluškivali.
Ni tvoji Hercegovci (ako ti je nick prezime) nisu se sami oslobodili nego je to uradila srbijanska vojska. Na KiM je situacija bila slična. Bila je značajna četnička aktivnost a uz sve to, moralo se voditi računa o Arnautima te se neretko pregovaralo i trgovalo sa njima.


Citat:Na "ko neće da oslobađa svete....,trala la, je đubar"

Ja lično izbegevama da pominjem "svetinje" da ne bih upao u izlizani prostor ali su one takođe jedan od faktora. Naša lična karta tamo. Naš izvod iz matične knjige. Kako ćeš polagati pravo na nasledstvo đedove imovine ako ne možeš da dokažeš da ti je bio đed.

Dakle, stvari stoje ovako. Niko ovde ne poziva na rat. Nikome se ovde ne ratuje i ne gine. Naročito ne u okolnostima kada je ishod poprilično negativan po nas u ovome momentu. Ali to ne treba da znači da upadnemo u kolektivnu malodušnost. Ili da prihvatimo sve što nam serviraju i nametnu.
Geopolitika je ciklus, menja se. Ne postoji "konačno" u geopolitici. Toga moramo biti svesni u odnošenju prema kosovskom problemu.

offline
 • Pridružio: 08 Avg 2014
 • Poruke: 1226

U pravu je Sakota ,svako da brine svoje probleme, ovi u Raskoj svoje,ovi u Bujanovcu svoje ,ovi u Srpskoj svoje, a ti Sakota i tapsaci lagano DRNC u ruke pa se spremaj , kad vaterpolisti dodju do kruga dvojke ,valja isukati svijetlo oruzje.

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6498

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021.....id=2049465
Poziv koji se ne odbija
Nakon ostavke makedonskog premijera Zorana Zaeva, na Kosovu i Metohiji počinju da odzvanjaju pozivi Aljbinu Kurtiju da sledi njegov primer.

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 24897

Valentina Petrović, Besa Čitaku i Frontina Gaši, takmičarke Srbije, Kosova i Albanije na izboru za Mis interkontinental u egipatskom Šarm el Šeiku, na zajedničkim fotografijama pokazuju simbole dvoglavog orla i tri prsta.

"Mi već 25 godina vodimo tajni, nevidljivi rat kada je reč o Kosovu, ono što je najvažnije - Miss World nije nikada priznala Kosovo. Kosovo je pritiskalo da uđe na razne načine na ovo takmičenje. Ovog puta smo odneli jednu malu pobedu", navodi Vesna de Vinča za TV Prva.
https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2021&mm=11&dd=02&nav_id=2049715

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 428 korisnika na forumu :: 2 registrovanih, 2 sakrivenih i 424 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Oscar, srecko81