"Nova" istorija Kosova i Metohije

2232

"Nova" istorija Kosova i Metohije

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 1107

sakota79 ::Nisam dobio odgovor o istoriji partizansko-hajdučkog ratovanja na svjatoj teritoriji? Zaokupirali ste se nekim guzicama?

Ja i dalje ne razumem tvoje pitanje. Kakve veze "istorija partizansko-hajdučkog ratovanja" ima sa Ustavom Republike Srbije?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 1107

Kad si se već dotakao Drugog svetskog rata, red je da izneseš pravo stanje stvari. Ukoliko pak, nisi upućen, pokušaću da pomognem.

Skrabalo ::Ja ću se dotaći samo Drugog svetskog rata, pošto se kod nas uobičajeno navodi kako su kosovski Srblji doživeli pogrom, a svesno&ciljno se prećutkuje aktivnost onih koji su ostali tamo u tom periodu. Područje koje su Italijani pripojii Velikoj Albaniji, a potom od 1943. godine zaposeli Nemci je najvećim delom bilo s vrlo malo srpskog stanovništva, ali oni i koji su ostali su bili pasivni ili lojalni.


Nakon italijanske okupacije i pripajanja Velikoj Albaniji izvršeno je prinudno iseljenje svih Srba (i Crnogoraca) koji su se na KiM doselili u međuratnom peridu. Mnogi su i ubijani. Ti Srbi su odlazili ili u Crnu Goru (iz Metohije) ili u Nedićevu Srbiju (iz Kosova), mahom upravo u taj krajnji severni deo KiM koji je pripadao okupacionom sistemu Srbije.
Na teritoriji Velike Albanije ostali su samo starosedeoci koji su, usled agresivnosti Arnauta jedinu zaštitu imali u predstavnicima italijanskih okupacionih vlasti koji su, po kazivanjima savremenika, bili poprilično blagi prema Srbima. To je vreme kad je arnaut mogao da u sred varoši "Srbina ubije zbog cipela" a da za to ne odgovara. Bilo je Srba koji su ceo rat proveli u svojoj kući i avliji plašeći se arnautskog zuluma. Komunistički pokret, sastavljen od mešovitog srpsko-albanskog članstva, gravitirao je ka KP Albaniji a svoj rad je ograničio na ilegalno-propagandne delatnosti. Ozbiljnijih partizanskih jedinica bilo nije. Ravnogorski pokret nikada nije ni zaživeo na samom KiM.


Citat:Sa druge strane, tadašnji sever oko Mitrovice u nemačkoj zoni je razlog što se to "zaobilazi". Formirani su brojni i prilično aktivni odredi četnika Koste Pećanca, koji su rame uz rame s Žandarmerijom i Švabama proganjali koga i kako im se prohte oglašavajući ih kao komuniste. Usled toga je dolazilo do paradoksalnih pojava da žandari odabrani i finansirani od Nedićeve vlade nose šajkače s kokardama, sve do jednog Šiptari i pod komandom Bajazita Boljetinija. Čak su bili angažovani na području Uže Srbije kao pomoćni odredi protiv ustanika, najočitiji primer je bio moj užički kraj. Toliko o spasiocu Vaskolike Srbije Nediću, jer su Arnauti pod njegovom komandom i u uniformama njegovih snaga ubijali naše sunarodnike.

Opet pričaš napamet. Krajnji sever KiM pripao je okupacionom sistemu Srbije. Voleo bih da vidim odakle si izvukao ovo o "arnautima koji nose šajkače i kokarde" i ubijaju Srbe po naredbi Nedićeve vlade. Bajazit Boljetinac bio je predratni oficir JKV (u čina kapetana). Prevrtljiv ko mu i otac, stavljao se na raspolaganje kome god je bilo potrebno. Najčešće direktno okupatoru (Nemcima). Zajedno sa Aćif Efendijom i Šabanom Polužom učestvuje u borbama protiv četnika kod Novog Pazara u novembru 1941. godine.
Pripadnici nedićeve žandarmerije u tom severnom delu KiM bili su uglavnom sastavljeni od Srba proteranih sa Kosova. Četnici Koste Pećanca su i formirani u cilju dejstva u pograničnom pojasu ka Velikoj Albaniji.

Citat:Kosovski Srbi su sve do kraja leta 1944. godine bili lojalni okupatoru u najvećem postotku iz razloga što vladala kolektivna svest kako je isplativije i manje rizično bili legalni četnik Pećanca, kasnije i DM, nego navlačiti bedu na vrat.

Vidim da su ti puna usta Nedića, Pećanca i DM, ali nigdee ni da pomeneš Broza i njegove komuniste i njihovu ulogu u kosovskom problemu.
Kako to da nisi pomenuo Šabana Polužu. Ovaj osvedočeni zločinac ne samo da nije osuđen od strane komunističke vlasti, nego je i amnestiran (za pokolj počinjen u Srbiji) i postavljen za komandanta brigade NOVJ koja je trebala da se prebaci i dejstvuje na područje Srbije.
Kako to da nisi spomenuo odluku Odluka NKOJ o privremenoj zabrani vraćanja kolonista na njihova prijašnja mesta življenja po kojoj se jedva polovina proteranih kolonista vratilo na KiM. Ostali su naseljeni po Centralnoj Srbiji, Crnoj Gori i Vojvodini.offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 1107

Vlada78 ::Jovan Nenad ::
Da, veoma zanimljiva. Lepo opisan tok događaja i proces odvijanja situacije na KiM. I istina je da je u periodu Koštunice poslednji put vođena ozbiljna politika prema KiM. Sve posle toga bilo je vađenje ovdašnjih vlasti iz kosovskog problema. Pominje i platformu "standardi pre statusa" koja i jeste bila ispravan način za rešavanje problema. Kao i to da zamrznut konflikt nije nešto što bi Srbija u ovom trenutku trebalo da izbegava.


Siptare jedino zanima samo nezavisnost Kosova odnosno stvaranje velike albanije.
Kakvi standardi i gluposti. Nikakvi standardi niti razgovori, oni imaju cilj na kojem rade decenijama. Nezavisnost i velika albanija i kraj.
Sve ostalo je mlacenje prazne slame.
Nije tu bitno koji je politicar sa nase strane...


Itekako je bitno koji je političar sa naše strane. To šta je Albancima jedino bitno, svima je poznato. Međutim, platforma "standardi pre statusa" omogućavala je našoj strani da stavi akcenat na standard, odnosno da aktivno učestvuje (koliko je to moguće) u unutrašnjem uređivanju odnosa kao i položaju nealbanskog stanovništva a da opet pregovore o statusu odgodi za neke bolje prilike. Nakon Koštunice niko od potonjih nije imao sluha za ovakvu platformu.
Stoga, jako je bitno koji političar je ovde, sa naše strane.

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 5540

a) "Standardi pre statusa" su postali potpuno nebitni iste sekunde kada je KIM proglasila nezavisnost i tada se prestalo o tome pričati jer je za drugu stranu sve bilo gotovo. Nema apsolutno nikakve veze sa našim političarima. Možda posebno nema veze sa dotičnim. Ali da ne ulazim u dalju raspravu.

b) tema je Nova istorija, osim ako pod novom podrazumevate sve posle Ramzesa III...

offline
 • Pridružio: 03 Mar 2010
 • Poruke: 729

Jovan Nenad :: Bla, bla, bla...
Idemo redom. Stoji činjenica da je italijanska okupaciona uprava u svojoj zoni donela naredbu da se svi kolonisti Srbi i CG-orci koji su se naselili posle Balkanskog rata isele i predaju imovinu koja im je dodeljena. To je zasebna priča, ali čak ni ta odredba se nije primenjivala na sve. Recimo, sveštenstvo i činovnički aparat su bili izuzeti i zadržali su dobijenu ex tursku imovinu. U tom području jeste bilo ubijanja Srba, ali ni približno kao u NDH. Publikovana dokumentacija pokazuje da je tek 5.500 Srba i Crnogoraca stradalo od predratnih 180.000, što dovoljno govori.
Ne možeš osporiti da su pripadnici Aćimovićeve Žandarmerije pod komandom Bajazita Boljetinija s šajkača ukrašenim kokardama pod nemačkom komandom doveni u užički kraj da guše ustanak, jer su upravo oni učestovali u borbi na Drežničkoj Gradini kod Užica 18. avgusta 1941. godine, posle sprovodeći zulum nad tamošnjim civilnim stanovništvom. Naravno, ista praksa se nastavila i kada je formirana Vlada nacionalnog spasa, pa su ti Šiptari s sve svojim komandantom postali legalni odred SDS.
Istina, u tom odredu je bilo i Srba (jednim delom iz NDH), braće Rusa i svakakvog drugog ološa. Treba li da posebno da naglašavam kako su u drugoj polovini četrdesetih godina na Kosmetu personal odmetničkih grupa najčešće činili objedinjeni bivši Nedićevi žandari raznolikog nacionalnog opredeljenja?

Šaban Poluža se može porediti s majorom Radoslavom Đurićem. Obojica su tri prve ratne godine komandovali lokalnim milicijama koje su prilježno služile okupatoru tokom brojnih aktivnosti protiv civilnog stanovništva na područjima zahvaćenih ustankom. Nakon proglasa Tita o aboliciji, obojica su pristupili NOVJ, uz šansu da se iskupe. Đurić je prihvatio, Poluža se predomislio. Svako je potom dobio šta je zaslužio.

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 7424

Već je rečeno, pre desetine strana da nema spominjanja dešavanja na teritoriji bivše SFRJ, i odlaženja u dalju i bližu prošlost jer se odlazi predaleko u analizama, a akcenat je na dešavanjima u sadašnjosti...
Vratite se u sadašnjost sa komentarima.
Hvala na razumevanju.

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2237

Jovane , ne vidiš gde gađam.
Pitam dal je jača krv ili ti silni papiri o kojima se ovde priča?

Imaju li robovi u svojoj krvi želju za slobodom ili ne?
Ne znam ja istoriju, pa možda zato gledam neke druge stvari. Aj ovako na lisss papira po stavkama u levi deo napisati šta su šiptari dali ,uradili, pretrpeli, ....za Kosovo a sa druge strane šta su lokalci uradili. U ...u ..zadnjih sto god.
Ja sam poreklom iz "staroga kraja" al druga gen. rođena ovde (tj u Bosni al živim i serendam ovde) . Ja mogu sebe da zamislim da ostavljam koske za.... Od Kikinde do ...Aleksinca,... Mrča.... A šta misliš koliko nekih Srbova bi dalo svoju krv za svoj rođeni kraj?
I što to nesme da se pita?
Krv i mooda a ne papiri. I puške naravno uz krv i mošnje.

offline
 • Pridružio: 27 Jun 2013
 • Poruke: 896
 • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

Jovan Nenad ::Ne može se na osnovu lokal-patriotizma (ako to "guzičarenje" možemo tako nazvati) kreirati ozbiljna politika jedne države.Нисам сигуран, али верујем да је комком био саркастичан

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 11442Војо Кушић
народни херој Албаније
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%92%D0%BE%D1%98%.....0%B8%D1%9B
Бранко Кадић
народни херој Албаније
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%B0%D.....0%B8%D1%9B

Јордан Мишовић
народни херој Албаније
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0%BE%D1%80%D.....0%B8%D1%9B

Василије Шантић
народни херој Албаније
https://sq.wikipedia.org/wiki/Vasil_Shanto

Васо Кадић
народни херој Албаније
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D1%81%D.....0%B8%D1%9B

итд..

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 1107

sakota79 ::Jovane , ne vidiš gde gađam.
Pitam dal je jača krv ili ti silni papiri o kojima se ovde priča?


Ovde se radi o ozbiljnosti jedne države i njene vlasti da se pridržava svog najvišeg pravnog akta i da, u skladu sa tim dela na unutrašnjem i spoljnom planu. Ovde se radi o tome da država Srbija, ukoliko je ozbiljna, ili pretenduje da to bude, mora da štiti svoj ustav u kosovskom problemu i na taj način pokaže svim svojim građanima (ne samo onima na KiM) da je u stanju da ih zastupa, da ih štiti i da takođe štiti njihova ustavom zagarantovana prava. To je jedini naćin da njeni građani državu doživljavaju ozbiljno i odgovorno a ne kao neku postsfrjotovsku šarlatansku tvorevinu.
Zato bi moj odgovor bio - Da, jači je taj papir. Jer iz njega proističe sigurnost i poverenje građana u svoju državu. Država mora da stane iza svojih građana da bi oni stali iza svoje države.
Krv, mošnice, svijetlo oružje. To je epika. Ima značaja u motivacionom i propagandnom pogledu ali samo ako iza te epike stoji konkretan stav države. Bez toga, to je prazna priča koja vodi u neuspeh, gubitke, krvoproliće.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 398 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 0 sakrivenih i 395 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: nenad81, suton, voja64