Rat Rusija-Ukrajina 2023, 2024. - vesti

49

Rat Rusija-Ukrajina 2023, 2024. - vesti

online
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25830
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Сегодня ночью украинские формирования осуществили очередной налет на полуостров Крым с помощью беспилотников. Вероятнее всего, они вновь использовали китайские «Мугин-5», кустарно дооснащенные взрывчаткой.
С аэродрома Школьный в Одессе, а также Красноглинский в Арцизе на юге области вылетели не менее 15 БЛА. Из них шесть были сбиты у села Оленевка на мысе Тарханкут, восемь посажены подразделениями РЭБ у Евпатории и Саки, а один — у Красноперекопска. (Рыбарь)

Ноћас су украјинске формације извршиле редован напад на полуострво Крим уз помоћ БПЛ. Највероватније да су поново користили кинеске ''Мугин-5'' додатно опремљене експлозивом. С аеродрфома Школски у Одеси, а такође и с Црвеноглинског у Арцизи на југу области полетело је не мање од 15 блп. Од њих шест су оборени у селу Алењевка на ртуТарханкут, осам су спуштени од стране јединица ПЕД у Евпаторији и Саки, а један поред Красноперекопска (Рибар).

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 13 Jan 2012
 • Poruke: 2370

In their report, the International Partnership for Human Rights and the Independent Anti-Corruption Commission listed Western companies whose components were found in Russian missiles.
dakle, zapadni prozivodjaci ciji su proizvodi nadjeni u ruskim raketama. koga zanima, ceo izvestaj je tu:
https://www.mycity.rs/must-login.png

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 97823

Neki od poginulih stranaca u redovima ukra

Citat:150 people from around the world have lost their lives helping Ukraine defeat the Russians.
38 of them are Georgians
https://twitter.com/saintjavelin/status/1630752734826618882/photo/1

Rasputica na delu

online
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 5625

Pošto se internet zajednica zainteresovala, Bjelorusi objavili snimak A50

https://twitter.com/Hajun_BY/status/16310086348963.....tTGMw&s=19

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 33090

offline
 • S2M  Male
 • Legendarni građanin
 • No pasarán – Sie kommen nicht durch
 • Pridružio: 21 Nov 2009
 • Poruke: 6389

https://youtu.be/o8YivAMGu6s

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 33090

Российские военные уничтожили бронемашину International MaxxPro ВСУ в районе Угледара
Arrow https://t.me/anna_news/47019

Snajper po ukrima
Arrow https://t.me/anna_news/46997

Работа артиллеристов 5-й бригады НМ ДНР
Arrow https://t.me/anna_news/46995

Отступающие из Бахмута украинские военные радуются жизни
Arrow https://t.me/anna_news/46992

Жизнеутверждающая подборка из 150 иностранных наемников, приехавших на "сафари" и оказавшихся в гробу (если было, что собирать).
Arrow https://t.me/voenkorKotenok/45744

Мобилизация на Украине проходит нормально"
Arrow https://t.me/Ukr_G_M/15916
Arrow https://t.me/SrbijaRusija/19114

Mađar o situaciji u Bahmutu
Arrow https://vk.com/videos-123538639?z=video-123538639_456296440%2Fd751ae5b45c58dcb05

Ночная охота снайпера спецназа "🅾️тважных" на боевиков ВСУ в лесах Кременной
Arrow https://t.me/RVvoenkor/39493

Штурмовики Су-25 атаковали колонну врага на Запорожском фронте: разведка 42 дивизии наводит авиацию
Arrow https://t.me/RVvoenkor/39491

Наступление под Горловкой: 132 бригада, усиленная мобилизованными, атакует на Новгородско-Дзержинском направлении
Arrow https://t.me/RVvoenkor/39488

online
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 5625

Украјински дрон камиказа слетео је помоћу електронске борбе. Полетео је да нападне Крим, али је легао да се одмори у рејону Саки

https://t.me/UAVDEV/1268


Олупина комерцијалне кинеске беспилотне летелице Мугин-5 коју Украјинци претварају у дрон камиказа. Фотографије са Крима


https://t.me/UAVDEV/1261Citat:Унутрашњост украјинског хеликоптера на старлинк-у.
Лепак, селотејп, пљувачка...
Аутопилот - Пикхавк са наранџастом коцком. Домаћи аутопилот за моделе авиона (иако веома добар). Украјинци генерално веома воле ову конфигурацију и обликују је у све своје дронове, од извиђача до камиказа, раније на каналу сам показао фотографије њихових изнутрица.
Распберри се користи за обраду Старлинк података и претварање у контролне команде разумљиве Пикхавку – рачунару са једном плочом на Линук-у.
Остале табле су напајања и слуге овог слатког пара.
Од украјинских технологија, може се приметити послужавник одштампан на 3Д штампачу за све ово смеће и стилски црни лепак система "кинеске шмркље".


https://t.me/UAVDEV/1263

Citat:Поштовани претплатници.

Нигде, немој писати ништа друго.
И нема потребе да финансијски помажемо наше борце.
Молимо вас.
Све је. Све је проучено. Све је размотрено.
Сви потребни ресурси су доступни. Чак и остаје. Не знају где да иду.

Па, можда само уз песму, или плес, или слично.

Али помозите војсци Лаоса.https://t.me/fighter_bomber/11232

offline
 • Pridružio: 24 Mar 2022
 • Poruke: 276

Украјинске избеглице у Пољској од марта су у обавези да плаћају смештај у резиденцијалним центрима, — Интериа.

Данас, према подацима (хттпс://видарзениа.интериа.пл/рапорти/рапорт-украина-росја/актуалносци/невс-змиениаја-сие-засади-дла-украинцов-в-полсце-ние-стац-нас,нИд, 6623476) пољских власти, у земљи има више од милион Украјинаца. https://t.me/oko_ua1/35738

Од 1. марта избеглице из Украјине мораће да плаћају боравак у колективним смештајним центрима. У Влади уверавају да се у новом закону не ради о одузимању крова над главом никоме, већ о професионалном активирању. Ипак, има оних који се плаше да је промена правила боравка у Пољској за њих равна повратној карти за Украјину. Кажу отворено: „Не можемо то да приуштимо“.
Јулиа има двоје деце. Из Украјине је побегла одмах на почетку рата. У својој земљи радила је као козметолог, касније је била управник апотеке. Желела је и да ради у Пољској, али јој се непознавање језика показало као препрека. Осим тога, сваког јутра води сина у школу, а ћерку у вртић. Мора да их покупи касније. - Могао бих да радим у фабрици, тамо не треба да знаш пољски тако добро. Међутим, мења се након 12 сати. Шта ћу са децом? - чуди се.
Од 1. марта ступа на снагу измена закона, према којој ће избеглице које живе у објектима колективног смештаја, чији боравак у Пољској прелази 120 дана, покривати 50 одсто трошкови смештаја и оброка (не више од 40 ПЛН дневно). Заузврат, од 1. маја 2023. избеглице чији боравак дужи од 180 дана покриваће 75 одсто ови трошкови (не више од 60 ПЛН дневно).
– У Пољској има преко милион ратних избеглица из Украјине. Питање плаћања смештаја у местима колективног смештаја тиче се 80.000. њих, јер толико људи живи на таквим местима. Слични прописи су на снази од јуна и за оне који су живели у пољским породицама, каже у интервјуу за Интериа заменик министра унутрашњих послова и администрације Павле Шефернакер, владин опуномоћеник за ратне избеглице из Украјине.
Промене прописа за Украјинце
Владина страна истиче да су нови прописи били јавно познати још у септембру 2022. године. Украјинци са којима смо разговарали, међутим, истакли су да су изненађени променама, а раније извештаје третирају као несигурне. Они су постали сигурни тек када је председник Анџеј Дуда потписао акт, односно 23. јануара 2023. године.
То је нешто више од месец дана пре ступања на снагу промена.
- Сврха овог решења је да никог не остави без крова над главом – наглашава Сернакер. - Стало нам је до професионалног активирања избеглица. Промене смо консултовали и са стручњацима за миграције, који су истакли да није добро да избеглице трајно бораве у местима колективног смештаја. Такође смо спровели анкете међу становницима таквих пунктова. Више од половине је одговорило да су се запослили у Пољској, додаје он.
Али живот пише своје сценарије. Марија је нашла посао у Пољској, чисти у хостелу у Забжеу, где је до сада живела бесплатно. Сада, међутим, брине да и поред плате неће моћи да плати боравак и да се издржава. „Мораћу да се вратим у Украјину“, каже она. Додатна брига је што Марији плату увек добија 10. у месецу, а стан мора да плати почетком месеца. „Немам новца да узмем“, каже он.

Не морају сви да плате
Нови закон – како је наглашено у Министарству унутрашњих послова и управе у ставу уступљеном Интери – садржи каталог искључења.
Промена правилника неће важити за људе који не могу да се осамостале. Реч је о, између осталих о: деца до 18 година, особе са инвалидитетом, лица у старосној доби за пензионисање, труднице и они који одгајају децу до једне године. Такође, мајке (или други старатељи) које се саме брину о троје или више малолетне деце у Пољској не морају да плаћају накнаде.
Плаћања ће бити ослобођени и људи који су у тешкој ситуацији, спречавајући их да учествују у трошковима живота.
Скоро 2.000 ПЛН дневно
Када смо недељу дана пре ступања на снагу нових прописа разговарали са Украјинцима, говорили су о великој неизвесности. Ово је нагласила и Светлана Габрис, преводилац која помаже Украјинцима који су тамо смештени да разумеју пољске прописе у хостелу Гвидо у Забжеу.
Неке забринутости се односе на особе са инвалидитетом. Они су ослобођени плаћања такси, али им је потребна пресуда у Пољској. - Превод није довољан, чак и ако је од заклетог преводиоца. Украјинци се плаше да ће морати да иду код лекара и да ће то дуго трајати, а од марта морате да плаћате – каже он.
Он наводи и ситуацију у којој се нашао један од укућана. Као мајка троје деце, требало би да има бесплатан боравак. Међутим, њен најстарији син је у фебруару напунио 18 година. Дечак још увек студира, али по прописима више није малолетан. – То значи да жена из дана у дан мора да плаћа за њега и за себе, јер се више не третира као особа која брине о троје деце. То је преко 1.800 ПЛН месечно - објашњава Светлана Габрис.
Министарство унутрашњих послова и управе осигурава да ће се сваки случај појединачно разматрати. Како нам је речено, „војвода и други ауторитети предвиђени актом ће проценити могућност заједничког сношења трошкова на основу хуманитарних разлога”.
Већина Украјинаца нашла је склониште у Варшави. Постоје два смештајна објекта у војводству Мазовиецкие који води Војвода - Птак Варсав Екпо у Надарзину и Царитас Царитас Царе анд Едуцатионал Центер у Урлацх-у. Поред тога, у Мазовији постоји 216 центара којима управљају јединице локалне самоуправе.
„Ситуација сваког украјинског држављанина који борави у месту смештаја биће размотрена појединачно. Приоритет је да нико не буде повређен“ – речено нам је у војводској канцеларији.

Новац из ЕУ "кап у мору потреба"
Како истиче Павел Сефернакер, новац који је пољска влада добила од ЕУ за помоћ избеглицама, односно 900 милиона ПЛН, кап је у мору потреба.
Колико су велике потребе? Владин опуномоћеник за ратне избеглице из Украјине овде не наводи конкретне бројке, истичући да ће за неко време бити могућ прави биланс трошкова. Међутим, како каже, у првој години највећи трошкови су се односили пре свега на хуманитарну помоћ. Данас - системска помоћ.
- Драго нам је што УНХЦР, агенција УН која се бави избеглицама, сарађује са пољском владом. УНХЦР је прошле године издвојио 700 милиона долара (преко 3 милијарде ПЛН - прим. аут.) за хуманитарну помоћ у Пољској, а ове године планира да подржи око 700 милиона долара. Овај новац не иде у државни буџет, већ директно невладиним организацијама. Међутим, то је важан додатак нашим активностима – додаје он.
Међутим, владина страна је мишљења да би подршка за помоћ избеглицама требало да буде много већа од структура ЕУ.
Google prevod sa poljskog

I Vučić se pojavio u Politic-u
https://www.politico.eu/article/serbia-aleksandar-vucic-europe-russia-choice/

offline
 • Pridružio: 20 Jun 2018
 • Poruke: 1872

Arahne ::
(хттпс://видарзениа.интериа.пл/рапорти/рапорт-украина-росја/актуалносци/невс-змиениаја-сие-засади-дла-украинцов-в-полсце-ние-стац-нас,нИд, 6623476)


https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukrai.....Id,6623476

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 564 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 7 sakrivenih i 529 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, Boris BM, Boris90, Duh sa sekirom, FileFinder, Fog of War, goxin, jaeger, jeen yuhs, lord sir giga, mercedesamg, Milos ZA, milos.cbr, pera12345, rajkoplje, rovac, ruger357, Sirius, Srle993, uruk, vathra, Vatreni Zmaj, x9, zdrebac, Zerajic, zziko, šumar bk2