Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1315

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2015
 • Poruke: 1227

Druze Denaya, sacekas da krene logistika iza tih 100k ljudi, ko prosli put. SmileRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Maj 2019
 • Poruke: 1800

Кад смо код хумора.

Да се разумемо, симпатичан ми је земо, ал кад не иде, не иде.....


https://www.mycity.rs/must-login.pngoffline
 • Pridružio: 20 Dec 2018
 • Poruke: 1362

pein ::Ovo bi možda moglo biti korisno Denaji i Kunkratoru
Локације одбрамбених објеката Оружаних снага
Ево је овде на линку Yandex карта са уцртаним свим положајима од Запорожја до Чернигова, ажурирана 13.5.2024, само мало се спорије учитава јер има баш пуно позиција уцртаних Линк за карту

online
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 1590

JOntra ::Druze Denaya, sacekas da krene logistika iza tih 100k ljudi, ko prosli put. Smile

Tog dela se nismo dotakli. Smatram da istu grešku ne bi ponovili. Jedan od mogućih razloga izostanka dubokih prodora.

Kad smo već kod toga. Lipci. Ona šumetina jugozapadno od sela sve dole do Harkova. Još na višljem terenu u odnosu na ona sela uz put. Dušu dalo za DRG i napade na logistiku.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8621
 • Gde živiš: pecina stroga

Denaya ::
Ti u ploču, ja u klin. I tako u krug.

Niko ne dovodi u pitanje ishod takve bitke. Bar ne bi trebali. Ali u pitanju je cena kojom bi to bilo plaćeno. A otkrivanje takve koncentracije, 100% sam siguran da bi to povećalo. Zašto to Rusi ne rade, bar još uvek, znaju samo oni. Mi ne verujem da ćemo uskoro odgonetnuti. Ipak ne treba olako otpisivati ni potcenjivati Ukrajinsku stranu. Jesu u problemu, i sam pišem o tome. Ali Rusi znaju nešto što mi ne. I zato delaju tako kako delaju.

Ponekad stičem utisak da površno pročitaš post, dal u žurbi ili.... Potom daš odgovor na njega u kojem navlačiš vodu na svoju vodenicu. Konkretno u ovom slučaju, koliko sam ja shvatio. Rano otkrivanje koncentracije Ruskih snaga ne bi prouzrokovalo nikakve posledice po njih. Ja smatram da bi, ali ne bi uticalo na konačan ishod bitke. Jer Ukrajinci nemaju snage da se odupru takvom udaru tolike sile. Ali imaju još uvek dovoljno snage da takav udar učine skupim.


Pa kad bas insistiras da ti i odgovorim.

Mada je tvoj entuzijazam kojim si se posvetio ovom forumu za svaku pohvalu, i mada si mnogo napredovao u razumijevanju nekih stvari koje imaju veze sa ratom, nekad jednostavno ne mogu da istrpim kad zastranis u potpuno pogresne zakljucke,

Vjerovatno si primjetio da sam poceo da izbjegavam da ti odgovaram. Jer nekako nema smisla. Ti si toliko sad uvjeren da si u pravu u procjenama i ocjenama situacije, da je skoro nemoguce razuvjeriti te.

Ova ideja o nemogucnosti koncentracije zbog FPV dronova i otkrivanja se vuce po forumu jos od prve pojave dronova. A ti si jedan od glavnih propovjednika te ideje. All right. Mozda ste u pravu. Ali ja mislim da niste. I objasnjavam zasto tako mislim.

I kad ti pokazem da si u krivu, da rano otkrivanje koncentracije nece presudno uticati na uspjeh ofanzive (ako su ispunjeni drugi uslovi), niti ce sprijeciti napadaca da ostvari nadmoc, jer branilac nema nacina da u kilometar zna sektor gdje ce uslijediti glavni udar, niti ima nacina (kako je ispravno primjetio kolega amerikanac) da kanalise tvoje pravce nastupanja u spremljene vatrene zone, jer je teren tenkoprohodan u svim pravcima, ti onda umjesto da kazes jeste, u pravu si, shvatio sam, nastavljas sa verbalnim manevrima tipa "ja navlacim vodu na svoju vodenicu".

Ne navlacim ja vodu nigdje, nego ti ne razumijes operatiku. Mozda ja ne umijem da objasnim, ali i drugi pokusavaju da ti kazu, ali opet neces da prihvatis. Evo na primjer kunktator

kunktator ::Denaya

...Ali poenta mog posta je da se takva prednost ne može postići isključivo savremenim sredstvima izviđanja, pod uslovom da su obe strane slično opremljene, kao što sam naveo u odgovoru kolegi RED4G-304. Komanda može samo pretpostaviti nameru protivnika, uspešno ili neuspešno. A do te pretpostavke dolazi kombinacijom različitih izviđačkih, obaveštajnih i analitičkih metoda.

Ako branilac uoči napadača dovoljno rano imaće vremena da se bolje spremi, a ako napadač isto tako rano uoči njegove pripreme, imaće dovoljno vremena da adaptira plan napada.
Dakle prednost u ravnopravnim uslovima donose drugi faktori. Prednost, ne kvalitet. Reč je o prednosti.


Ajde ovako. Da li su ukri ljetos morali da koncentrisu snage na Rabotinu. Pa naravno da jesu. Da li su ih Rusi otkrili na vrijeme. Jesu. Da li su ih Rusi tukli po dubini. Pa naravno da jesu.

Da li je to (udari po ukro koncentaciji po dubini) presudilo bitku na Rabotinu? Pa naravno da nije. Bitku su presudila minska polja i krokodili i korneti, i Ruska utvrdjena linija, i nacin na koji su Rusi izvodili odbranu. I naravno, glavni teg na vagi je bio tupava ukro taktika upornih napada na istom frontu sirine dva kilometra, sa iscjepkanim malim snagama, pola bataljona danas, pa pola sutra, pa tako dok ne izgoris svu vojsku koju si spremio.

Ono sto ti cini mi se ne razumijes je da rat nije mehanicka igra dronova i utvrda i rovova i visova
i opornika i lesoposadki, i broja tenkova i mina. I prosto sve saberes i oduzmes, i znas odma rezultat. Ne funkcionise stvar tako.

Na taktickom nivou mozda i funkcionise. Jer ako napadas sa tri tenka i uniste ti dva, neces uspjeti.

Ali na operativnom nivou, ne napadaju tenkovi, napadaju bataljoni i brigade. I divizije, a kod glavnih operacija, cak i armije ili grupe armija. I ne napadaju pojedinacno, svako na svoj opornik, ili na jednu lesoposadku, nego napadaju na sirokom sektoru, u sadejstvu, esalonirani i uvezani u masinu kojoj je cilj da snagom koncentrisane vatre i koordinisanog manevra razbije odbranu i da prodje u dubinu. To se zove sadejstvo. I sadejstvo nije izmedju tenkova i BMPova, nego je sadejstvo uzajamni rad jedinica koje imaju zasebne zadatke u sklopu iste operacije, i koje ispunjavanjem svojih zadataka u operaciji zajedno donose operativnu pobjedu.

I dajte nemojte vise tu pricu o gubicima. Gubici su potpuno normalni u ratu, i sa njima se racuna. Cesto koristite taj atribut "skup". Da li su gubici u bitci za Bahmut skupo kostali Ruse. Pa naravno da jesu. Da lli su Rusi zbog toga odustali od napada, i presli u odbranu. Pa naravno da nisu. Zasto nisu? Pa zato sto su imali dovoljno snaga da istrpe stravicne gubitke i na kraju zavrse posao. Ukrajinci nisu imali te snage. Zato su na kraju digli ruke i napustili Bahmut. Nisu mogli da istrpe gubitke.

Ista stvar sa Avdejevkom. Ajde upitaj se koliki su morali biti Ruski gubici u napdanoj operaciji koja je trajala od pocetka oktobra pa sve do 17 februara. Cetri mjeseca svakodnevnih napada na vise pravaca. I sve na jako utvrdjenu odbranu. Pa nek su gubili po sto ljudi dnevno mrtvih i trajno izbacenih iz stroja, tu se radi o 15 hiljada.

U ratu iznurivanja (war od attriition) sve se svodi na nanosenje vecih gubitaka protivniku nego sto on moze da nanese tebi. I to ne nuzno aritmeticki vecih, nego je bitno da li protivnik moze da zanavlja gubitke, da regenerise snage i sredstva, kod bitke iznurivanja. Ako ne moze, a ti mozes, dobijas rat na duzi rok.

Tako da manite me te price o gubicima vise. Vojska koja je sebi mogla da dozvoli 20,000 mrtvih (po Prigozinu) da bi uzela jedan besmisleni grad u Donbasu nema problem sa gubicima.

To ne znaci da ce da prze ljude bez veze, ali kad se uzimao terikon kod Avdejevke, ili kad se jurisalo na Stepovo, ginuli su ko muve Rusi svaki dan, i nastavljali sutradan gdje su stali jucer, kao da se nista nije desilo. Ista stvar na Sinkovki. Ili na Umanskom. Ili kod Serebjanke, tuku se vec godinnu dana tamo, ni makac, ali ne odustaju. Rusi jesu osjetljivi na gubitke, ali imaju tu tipicno Rusku posvecenost zadatku do ludila, tipa bitke za visotu 776. Za izgubljenu cetu koja je bacena sama bez podrske na visotu 776 protiv 1500 odlicnih gerilaca, u NATO vojsci se ide na sud. Kod Rusa, napravili spomenik u kasarni, i cak je i Putin isao da se licno pokloni herojima. I toga se NATO uzasava, i zato su Rusi nerjesiv protivnik savremenim zapadnim vojskama.

Da zavrsim, kod operatike rat se vodi krupnim jedinicama, a ne FPV odjeljenjima, i bitka se dobija koncentracijom snaga i vatre na zeljenom pravcu, toliko da se nadjaca protivnik, da se manevrom dovede u podredjeni polozaj (da se ostvari nadmoc ili u broju ili u poziciji, ili u kombinacija oba faktora) i da se vatrom razrusi odbrana a brojem da se onda zauzme prostorija i nastavi dalje. Do izvrsenja zadatka.

offline
 • Luka 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 14 Mar 2011
 • Poruke: 3174

Denaya ::Ti u ploču, ja u klin. I tako u krug.
Samo napred. Uživanje je čitati ove diskusije koje vodite vas dvojica, tj. trojica. Cool

+ Evo i Đura klima glavom Smile

online
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 1590

babaroga ::
Ova ideja o nemogucnosti koncentracije zbog dronova i otkrivanja se vuce po forumu jos od prve pojave dronova. A ti si jedan od glavnih propovjednika te ideje. All right. Mozda ste u pravu. Ali ja mislim da niste. I objasnjavam zasto tako mislim.


Upravo je ovo ono kad napišem "vučes vodu na svoju vodenicu". Ja jesam jedan od propovednika da dronovi na taktičkom nivou otežavaju napadne akcije. I da su jedan od otežavajućih okolnosti u planiranju i izvodjenju napadnih operacija. Na operativnom i streteškom tu spadaju još mnoga sredstva. Ali nisam nikad, čak sam danas ponovo napisao da to ne sprečava/onemogučava koncentraciju. Pa mi smo ovde znali da su Rusi koncentrisali nešto vojske iznad Harkova. Ali da otežava napadne operacije itekako. Zaboravio si onaj nesretni bataljon koji je nagrabusio kod Ugledara. Iako na taktičkom nivou ipak je nagrabusio. Praćen dronom od kako je ušao u zonu bojišnice.

Citat:I kad ti pokazem da si u krivu, da rano otkrivanje koncentracije nece presudno uticati na uspjeh ofanzive (ako su ispunjeni drugi uslovi), niti ce sprijeciti napadaca da ostvari nadmoc, jer branilac nema nacina da u kilometar zna sektor gdje ce uslijediti glavni udar, niti ima nacina (kako je ispravno primjetio kolega amerikanac) da kanalise tvoje pravce nastupanja u spremljene vatrene zone, jer je teren tenkoprohodan u svim pravcima, ti onda umjesto da kazes jeste, u pravu si, shvatio sam, nastavljas sa verbalnim manevrima tipa "ja navlacim vodu na svoju vodenicu".

Opet ista stvar. Citirat ću sam sebe, puni citati da ne bude izvlačenja iz konteksta. Po tvojim pisanjima sam shvatio da smatraš da ja tvrdim da rano otkrivanje napadača u reonu okupljanja ima takve posledice da će ofanziva propasti. Ne samo ovaj pasus, već i pisanja od ranije.

Denaya :: Moja greška iako sam imao na umu, što nisam napisao u prethodnom postu da bi ta koncentracija, verovatno 99% probila Ukro liniju i ušla u nebranjen prostor. Ali sa kolikom gubitcima u tehnici i ljudstvu.

Denaya :: Konkretno u ovom slučaju, koliko sam ja shvatio. Rano otkrivanje koncentracije Ruskih snaga ne bi prouzrokovalo nikakve posledice po njih. Ja smatram da bi, ali ne bi uticalo na konačan ishod bitke. Jer Ukrajinci nemaju snage da se odupru takvom udaru tolike sile. Ali imaju još uvek dovoljno snage da takav udar učine skupim.

Citat:Ne navlacim ja vodu nigdje, nego ti ne razumijes operatiku. Mozda ja ne umijem da objasnim, ali i drugi pokusavaju da ti kazu, ali opet neces da prihvatis. Evo na primjer kunktator

kunktator ::Denaya

...Ali poenta mog posta je da se takva prednost ne može postići isključivo savremenim sredstvima izviđanja, pod uslovom da su obe strane slično opremljene, kao što sam naveo u odgovoru kolegi RED4G-304. Komanda može samo pretpostaviti nameru protivnika, uspešno ili neuspešno. A do te pretpostavke dolazi kombinacijom različitih izviđačkih, obaveštajnih i analitičkih metoda.

Ako branilac uoči napadača dovoljno rano imaće vremena da se bolje spremi, a ako napadač isto tako rano uoči njegove pripreme, imaće dovoljno vremena da adaptira plan napada.
Dakle prednost u ravnopravnim uslovima donose drugi faktori. Prednost, ne kvalitet. Reč je o prednosti.


Citat: Ajde ovako. Da li su ukri ljetos morali da koncentrisu snage na Rabotinu. Pa naravno da jesu. Da li su ih Rusi otkrili na vrijeme. Jesu. Da li su ih Rusi tukli po dubini. Pa naravno da jesu. Da li je to (udari po ukro koncentaciji po dubini) presudilo bitku na Rabotinu? Pa naravno da nije.

Da li sam ja igde napisao da bi udari po koncentraciji snaga presudili potencijalnoj Ruskoj ofanzivi ako koncentrišu velike snage? Nisam. Da li bi udari po koncentracijama snaga, po skladištima MTS pripremljenih za ofanzivu imalo nekih posledica po napadača) BI. Zato su Rusi mesec dana i više pre ofanzive, nemilice prašili po Ukro pozadini.

Citat: Bitku su presudila minska polja i krokodili i korneti, i Ruska utvrdjena linija, i nacin na koji su Rusi izvodili odbranu. I naravno, glavni teg na vagi je bio tupava ukro taktika upornih napada na istom frontu sirine dva kilometra, sa iscjepkanim malim snagama, pola bataljona danas, pa pola sutra, pa tako dok ne izgoris svu vojsku koju si spremio.
.


Moj prvi današnji post se upravo odnosio na dodatne mogučnosti koje može preduzeti branioc u slučaju ranog otkrivanja koncentracije protivnika u fazi priprema za ofanzivu. I upravo ovaj tvoj gornji pasus piše skoro pa isto ono što sam napisao i ja. Citat ispod. Da li su Rusi dodatno sejali minska polja? Jesu. Da li je ova koncentracija Ruskih snaga tu bila onako ili zato što su znali da će Ukrajinac napasti na južnom frontu? Jeste. Da li su znali tačne pravce napada? Možda.

Denaya ::
Od dodatnog zaprečavanja raznim preprekama mogućih pravaca, povećanje BG jedinica, nanošenja raketnih udara u reonu okupljanja tehnike i ljudstva, do pravovremenog pokretnja rezervi u reon moguće ofanzive.


I za kraj. Da su Rusi imali pravovremene informacije o koncentrisanju Ukrajinaca u jesen 2022. u oblasti Harkova, pitanje da li bi ta ofanziva imala uspeh kakav je imala. Rusi su se spremali dole na jugu da prime udar i premeštali snage iz Harkovske oblasti na jug. Ofanzivu u Hersonskoj oblasti sa one strane Dnjepra su dočekali koliko toliko spremni. Štaviše dobro se držali. Smatram upavo zahvaljujući informacijama o nameri protivnika i pravovremenom otkrivanju koncentracija u reonu moguće ofanzive.

Možda grešim ali mi se čini da ne pišemo o istim stvarima. Ti pišeš o uspehu ofanzive za koju je uradjena koncentracija snaga. Ja pišem o mogučnostima koje rano otkrivanje koncentracije pruža braniocu da preduzme u suprostavljanju toj ofanzivi. Da li će te preduzete aktivnosti branioca dati rezultata i osujetiti ofanzivu, nisam spomenuo.To si ti zaključio iz mojih pisanja i na osnovu toga si napisao repliku na moje postove. Ali jesam da će je u neku ruku otežati u vidu povećanih gubitaka. Ali isto tako nisam napisao da bi ti gubitci bili jedan od presudnih faktor zašto to Rusi ne rade.

offline
 • Pridružio: 26 Mar 2022
 • Poruke: 3258

https://x.com/distant_earth83/status/1792321609014841363

GP":Sjeverni dio Volčanska je pao! Napredni ruski odredi prešli su rijeku Volčju zapadno od klinike."

Izgleda da se pravi mostobran i ide preko Volče, tek sada postaje situacija interesantna.

online
 • Pridružio: 24 Nov 2021
 • Poruke: 2953

🇵🇱🙃 Пољска ће у Украјину вратити војно способне мушкарце

Пољска влада ће послати војно способне мушкарце у Украјину, рекао је министар одбране те земље Владислав Косињак Камиш. Руководство две земље ће се договорити о потребном формату.

Тако Запад почиње да враћа Кијеву људе који не желе да се боре, како би их послали у млин за месо.

offline
 • Pridružio: 01 Mar 2022
 • Poruke: 108

Sad kažu da je CIklon pogođen ipak, ne ovaj minolovac
x.com/bayraktar_1love/status/1792231249643212940

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 684 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 9 sakrivenih i 642 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 8u47, amaterSRB, arton, Bane san, cincarin, Denaya, doktor123, Excalibur13, Georgius, gomago, ikan, ivica976, laurusri, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, mik7, milenko crazy north, MILO-VAN, muaddib, Prašinar, procesor, Sirius, skvara, solic, Srky Boy, Srle993, Stoilkovic, tacija, theNedjeljko, tmanda323, uruk