Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

497

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

online
 • Apok  Male
 • Elitni građanin
 • Izrada proPotipova
 • Pridružio: 27 Apr 2013
 • Poruke: 2144
 • Gde živiš: Beograd

milos.cbr ::@draganl, @srle993, himmars je reputaciju stekao opravdano - na terenu. Uništio je boga oca tehnike i vojnika, naterao celu armiju da se vrati preko Dnjepra, a da sam nije imao ni jedan gubitak (sem 2 oštećena). Izmedju njega i Šumadije/Tamnave je sličnost samo u tome što oba sistema ispale raketu koja negde sleti. Tornado je rekao bih dobar, ali retko vidimo dejstvo, sad da li fali ciljeva ili raketa ne znam.

Не зна се колико је уништено/оштећено. Не би ни знали ни за та 2 да нису показали.
Не знамо ни колико је оборено од лансираних. Не знамо ни ефекте ометања.
Војску да је сам вратио преко Дњепра таман колико је уништио и мост. Руси га на крају уништили.
Ко да се прича свемирском броду а не ракетама дугог домета на камиону.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • beowl  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 14 Sep 2009
 • Poruke: 931

Jahorina ::
Super im ide taj propagandni rat, eno usetali se u Donjeck prije par dana...


Nisu se ušetali u Donjeck ali su uspešno preusmerili propagandni deo rata sa priče o porazu u Avdejevki i Krinkiju na priču o tome kako su u dva dana običnim pritiskom na dugme izbacili iz stroja dve čete protivničke vojske. To im naravno neće dobiti rat ali ima svoje kratkoročne benefite, isto kao što protivniku pravi kratkoročnu štetu. Ukrajinci su ovog dela o šteti veoma dobro svesni i zato će bez pardona streljati svakog kome padne na pamet da npr. posle udara iskandera na zborno mesto azovaca pravi snimke naslaganih tela i kači ih na Telegram. Rusi su pak široke ruke, pa kada se Ukrajinci zapitaju: "Hm, da li bismo nekako mogli da dođemo do snimaka poslaganih leševa, to bi dupliralo efekat ovog udara..." oni u roku od odmah odgovore: "Nema problema brat, evo snimci iz svih uglova, delite komotno".offline
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 1553

Rocker ::

HIMARS bez osmatranja bi bio dobar samo za poznate staticke ciljeve. Ovo sto se desilo sa poklapanjem cijele jedinice je iskljucivo zahvaljujuci osmatranju odnosno BPL. Bilo koje orudje u dometu je moglo napraviti slican ucinak.
Mozda bi bilo zanimljivo razmotriti taktiku koju koriste ukrajinske snage, kako oni to rade? Jednostavno dobiju zadatak da love vrijedniji cilj ili kao rusi cekaju da “neko” cilj otkrije, pa onda zvrka telefona da se odobri dejstvo…


Apsolutno se slažem sa svme napisanim. Samo bi dodao još neke čimbenike u jednačinu. Primetno je, da HIMARS ima mnogo više dejstvovanja na južnom i Hersonskom frontu. Kako po stacionarnim metama, još više po mestima okupljanja. Tako da ne bi, ni malo zanemario razne NATO letelice koje špartaju Crnomorskim akvatoriom.

Što se više pomeramo ka severu, tako opada i upotreba HIMARSa po nestacionarnim metama, odnosno privremenim mestima okupljanja, IKM Itd....

Još malo o mestima okupljanja vojske pre polaska na liniju fronta. Zaboravili smo snimak sa Ukrajinske strane, izašao neposredno pre pada Avdejevke. Onaj sa ljudstvom isto na nekoj poljani, koji slušaju gruvanje artiljerije u daljini. Ako se ne varam,neko je ovde na forumu, na osnovu jačina detonacija, procenio udaljenost od prve linije na 15-20km. Tako da isto rade i Ukrajinci, samo što su ti momci imali sreće da ih Rusi ne otkriju. Čak se i udaljenost mesta okupljanja Ukrajinaca, poklapaj sa udaljenosti poklapanja Rusa od prve linije poklapaju.

offline
 • Pridružio: 21 Jun 2010
 • Poruke: 568

@apok, u vremenu kad je nebo nad frontom prekriveno satelitima i bpl ako nije snimljeno/fotkano može se komotno smatrati da se nije ni desilo. Ne znam uopšte kako himmars može da se uništi ako se prethodno ne snimi, locira i zatim precizno pogodi u što kraćem vremenu (koje se meri swkundama), ako si sve to uradio, onda imaš i dokaz o uništenju/oštećenju. Ako nisi, onda nemaš i može se smatrati da nijedan nije uništen.
Videli smo da su Rusi bili blizu 2x i to su snimili i objavili, znači nije da su namerno tajnoviti. Mislim da su veoma zainteresovani ds naprave vojni i propagandni uspeh.
Obaranje raketa je prisutno, slažem se da ne znamo u kojoj meri, tek oko ometanja je stvar potpuno nepoznata, Rusi tvrde da uspešno ometaju, ali svakodnevno se vidjaju uspešna pogadjanja u sridu što bi se reklo. Moguće je da veći, slabije pokretni sistemi imaju prisutne ometače (tipa s300, buk, tornado...) dok neka pešadijska četa ili komnda nema.
Most je oštećen u dovoljnoj meri da onemogući bezbedno snabdevanje, da nisu imali himmars ne bi mogli to da urade. Da su mogli da uspešno snabdevaju vojsku, i dalje bi bili u Hersonu, tako da se može tvrditi da je jedno orudje rešilo bitku.
Uticao je značajno i na Harkovskom frontu,. Gomila skladišta, artiljerije, pvo, komandi je pogodjena tokom leta 2022.
To je uveliko uticalo na slom Harkovskog fronta.
Imajući to u vidu, jasno je da nije u pitanju samo raketa na kamionu.I sami Rusi na Harkovskom frontu su se čudili nipodaštavanju himmarsa od strane komande u periodu kad su svakodnevno trpeli gubitke od istog
.Raketa na kamionu bi bila recimo Tamnava, ispališ 150 raketa i deo će možda pasti dovoljno blizu cilja.

online
 • Pridružio: 04 Mar 2022
 • Poruke: 2394

beowl ::Rusi kada objave snimak nekog udara po pozadini, bolje je da ga ne objavljuju koliko se na njemu ništa ne vidi. Treba da se drže objavljivanja snimaka koji potvrđuju njihove sopstvene gubitke i izgibiju jer je kvalitet tih snimaka nenadmašan. Ukrajinci mogu komotno jednu ulicu u Kijevu da nazovu Ulica ruskog Telegrama ili da ruskim telegramdžijama posvete neku aleju sa puno cveća. Jer koliko je za njihovu borbu učinio HIMARS, jedno tri puta više je učinio ruski Telegram.

Jбт, некима овде тикток рат битнији од стварног рата. Па је л' ће Руси брже да победе ако је резолуција снимка удара по позадини боља? Mr. Green

Да се ја питам, никакве снимке не бих ни објављивао, баш због вас који улазе да виде шта има у Украјини као да гледају ријалити програм. Чак мислим да генерална политика Русије и јесте да се сем званичних објава МОРФ не објављују снимци, али то раде Телеграм канали који ко зна како до снимака долазе, па су и они свакојаких квалитета. Па је л' лепо Путин у интервјуу Карлсону рекао да Руси у пропагандном рату не могу да присмрде САД, односно да би можда могли када би за ту сврху уложили енормне количине новца, које је боље да употребе у нешто друго (читај стваран рат, а не тикток рат).

Ја од почетка овог сукоба говорим да су снимци само потврда да се нешто десило. Не може се гледати целокупна ситуација на основу снимака, јер не можемо утврдити колико се тога десило што није забележено камером, нарочито имајући у виду да једна од две стране се труди да много више објављује него друга.

offline
 • Ljuba
 • Pridružio: 06 Jan 2008
 • Poruke: 205

Rocker ::HIMARS bez osmatranja bi bio dobar samo za poznate staticke ciljeve. Ovo sto se desilo sa poklapanjem cijele jedinice je iskljucivo zahvaljujuci osmatranju odnosno BPL. Bilo koje orudje u dometu je moglo napraviti slican ucinak.
Mozda bi bilo zanimljivo razmotriti taktiku koju koriste ukrajinske snage, kako oni to rade? Jednostavno dobiju zadatak da love vrijedniji cilj ili kao rusi cekaju da “neko” cilj otkrije, pa onda zvrka telefona da se odobri dejstvo…


Сама чињеница да се на снимцима које је избацила руска страна види се рано јутро и измаглица,20 км од линије фронта и потреба за летом на великој висини (да се избегне макар "визуелно" откривање)као и изостанак снимака са укр.стране практични одбацује теорију да је БПЛ "крив" за овај догађај..

Некада се нарочита пажнја придавала нечему што се звало "радио тишина" На жалост до дана данашњег команданти (поготову нови) недовољно пажње посвећују ”дигиталној хигијени” својих војника. Морају још једном да објаснити свима да ближа позадина и обука нису погодно место за комуникацију са ”рођацима и пријатељима”. Јер противник, захваљујући Американцима, поседује средства која му омогућавају да прати активност буквално сваког телефона. И када таквих укључених телефона на једном месту има много (као у овом случају), онда се по таквим местима увек наноси удар.

Противник против кога се боре је жесток и мудар (мудар је исто колико и Руси и не треба га потцењивати).
Удар је осмишљен мајсторски. Најпре су ударили једним фугасним HIMARS-ом по месту где се скупила војска, а онда су, након неколико секунди, бацили још три касетне бомбе.
Рачунали су на то да ће момци да залегну (што се и десило), па ће површина наношења штете тако бити већа (што је важно за касетну муницију) и да ће то довести до већих губитака (што се и десило).
И на крају крајева недавно су такав удар Руси нанели у Селидову, а сада су они одговорили. Јбга рат је ,дешава се свашта...

offline
 • beowl  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 14 Sep 2009
 • Poruke: 931

Denaya ::
Apsolutno se slažem sa svme napisanim. Samo bi dodao još neke čimbenike u jednačinu. Primetno je, da HIMARS ima mnogo više dejstvovanja na južnom i Hersonskom frontu. Kako po stacionarnim metama, još više po mestima okupljanja. Tako da ne bi, ni malo zanemario razne NATO letelice koje špartaju Crnomorskim akvatoriom.

Što se više pomeramo ka severu, tako opada i upotreba HIMARSa po nestacionarnim metama, odnosno privremenim mestima okupljanja, IKM Itd....


Ovu grupu što je poklopljena na hersonskom pravcu snima ukrajinski dron, za koji bih rekao da nije slučajno naišao u pravom trenutku da navede udar. Neka druga platforma je pokupila ili presrela nešto zanimljivo, pa je dron otišao tamo a HIMARS/M777 se namestio za brzo dejstvo.

Pošto je u pitanju neka peščara i ne deluje da ima bilo kakvih naselja okolo, to smanjuje verovatnoću nekog "lokatora" među lokalnom populacijom i povećava verovatnoću hi-tech izviđanja i otkrivanja ove jedinice.

offline
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 8009
 • Gde živiš: Zagreb

milos.cbr ::Rusi tvrde da uspešno ometaju, ali svakodnevno se vidjaju uspešna pogadjanja u sridu što bi se reklo. Moguće je da veći, slabije pokretni sistemi imaju prisutne ometače (tipa s300, buk, tornado...) dok neka pešadijska četa ili komnda nema.
Most je oštećen u dovoljnoj meri da onemogući bezbedno snabdevanje, da nisu imali himmars ne bi mogli to da urade. Da su mogli da uspešno snabdevaju vojsku, i dalje bi bili u Hersonu, tako da se može tvrditi da je jedno orudje rešilo bitku.
Uticao je značajno i na Harkovskom frontu,. Gomila skladišta, artiljerije, pvo, komandi je pogodjena tokom leta 2022.
To je uveliko uticalo na slom Harkovskog fronta.

ne kažem da nisi u pravu za Himars, ali svaka medalja ima dvije strane.

Rusi su ispalili preko 5000 raketa velikog kalibra do sada, a koliko si vidio snimljenog efekta na cilju? Skoro ništa.
a nisu padale po livadama, jer bi ovi jedva dočekali da pokažu kratere.
a nisu padale ni po civilnim zgradama, iz istog razloga.
onda gdje su padale? pojela maca...

znači, pristup informiranju definitivno nije jednak, ne znamo zašto, ali nije. Onda ni ne možemo uspoređivati efikasnost na te dvije strane.

moje mišljenje je da nije Himars neko čudo neviđeno, nego se koristi vrlo oprezno i skrovito. Zato djeluje ipak relativno rijetko s obzirom na broj isporučenih. Njima je glavni prioritet da ne bude uništenih, a ne da maksimiziraju njegov učinak.

Više je tu važna detekcija vrijednih ciljeva koje će njime gađati. Možda je glavna prednost Amerikanaca/Ukrajinaca bolja pokrivenost satelitima i kvalitetnim izviđačkim letjelicama i analitika, nego što je stvar u samom Himarsu.

offline
 • Pridružio: 27 Mar 2022
 • Poruke: 34

Himarsova snaga je samo u preciznosti koju ima zbog satelitske podrske.
Ne smatram da je to nesto epohalno, nesto sto drugi nemaju.
Obicna besplatna navigacija te dovede u metar na tacnu adresu, vojne stvari bi trebale imati gresku od centimetra.

online
 • Pridružio: 23 Mar 2022
 • Poruke: 735
 • Gde živiš: United Kingdom

Na vecen delu fronta situacija deluje relativno stabilno (na par mesta Rusi imaju blagu inicijativu, ali nista dramaticno), deluje kao da se u Ruske snage regrupisu.
No 2 stvari su me iznenadile: 1. Ukrajinci su jos uvek u Krinkiju 2. Ukrajinci su poceli da postavljaju minska polja oko Kijeva (ne vidim nikakvu opasnost za Kijev u blizoj buducnosti)

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 795 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 6 sakrivenih i 737 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, A.R.Chafee.Jr., aleksandarbl, Apok, bojank, Brana01, ceman, cifra, dankisha, darkangel, ddjxxi, DonRumataEstorski, Dorcolac, dule10savic, Faki-Valjevo, famoso, FileFinder, Frunze, Hexe, HrcAk47, ikan, Ilija Cvorovic, Joja, JOntra, kolle.the.kid, krkalon, MB120mm, Mercury, milutin134, Mixelotti, mrav pesadinac, nebkv, Nemanja.M, NoOneEver Dreams, novator, Oscar, Parker, pera bager, raptorsi, robertino, rodoljub, Romibrat, Sir Budimir, stagezin, tmanda323, tubular, Vatreni Zmaj, Vlad000, Vlada1389, zdrebac, zzapNDjuric99, |_MeD_|