Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

969

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 10371

Gargantua ::Slika koja se pojavila na TG kanalima u kontekstu pristizanja francuske Legije u Slavjansk.

Sudeci po opremi, ovo je neka stara slikaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25830
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Krvava Devetka ::Sve je manje clanaka o Ukrajini. Ne secam se kad je zadnji put neko spominjao Ukrajinu (medju obicnim svetom ovde u UK), bukvalno prodju nedelje da cujem da neko prica o ratu. A ovo je veliki problem za Ukrajince, i mislim da je njihova propaganda promasila spektakularno, i to im je mozda i najveca greska.
Promena narativa tesko da moze promeniti situaciju.


Тачно тако и - логично. Као у свакој драматургији (експозиција, заплет, кулминација, перипетије, расплет). То постоји већ више од два и по миленијума и још функционише. Само што је тај глумац прескочио лекцију.offline
 • Webb 
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 29 Mar 2006
 • Poruke: 713

^ mnogo stara slika.


offline
 • Pridružio: 20 Dec 2018
 • Poruke: 1368

Паде још један мост Citat:Russian aviation continues to liquidate strategic targets in Ukraine, thereby disrupting supply chains and introducing demoralization to the Ukrainian rear .

✈️ This time, Su-34 front-line bombers, with the help of X-38, destroyed the enemy's road bridge in the Zaporozhye direction!
https://t.me/ZOV_Voevoda/11309И још један железнички код Одесе Citat:Снимок моста, который обеспечивал железнодорожное сообщение между Одессой и Ильичёвском.

Сейчас можно увидеть, что путепровод получил значительные повреждения. Логистика ВСУ нарушена.
https://t.me/XU_kraine/53318

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2015
 • Poruke: 2421

Rogonos ::

Politički, to bi trebalo da predstavlja oživljavanje srdačne antente između Londona i Pariza.


Mislim da su vece sanse da uzmemo Evropsko ove godine.

offline
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 8009
 • Gde živiš: Zagreb

@ljubacv
Obećao sam Georgiusu da se ova "afera logaritam" neće otegnuti, a to obećanje namjeravam i održati, a sad se ti ubacuješ kao i Seeker. Pa iako sam čuvao tog "kviska" za eventualni odgovor Bubiliju, bit ćete dobri i vas dvojica. Odgovorit ću vam svima zajedno u 1-2 posta pa da to završimo i ne vučemo se dalje svi po blatu. Ja popustiti neću jer znam o čemu govorim, radije ću na lomaču kao Kopernik.


ljubacv ::
Логаритамска зависност од фреквенције и растојања може бити пронађена у различитим контекстима, као што су електромагнетни таласи, звук или други феномени који се шире кроз простор.
...
Ова веза се обично изражава кроз Фриисову трансмитерску формулу или друге сличне формуле које описују слабљење сигнала с растојањем

Ne može! upravo ta Friisova formula na koju se pozivaš jasno i eksplicitno govori da je ta ovisnost kvadratna, kako i govorim cijelo vrijeme!
evo podvukao sam na slici iz udžbenika:

To je univerzalni zakon. Nema iznimaka. Diskusija nadam se završena!
To što si ti vidio nekakve logaritme je nešto sasvim drugo, objasnit ću u drugom postu.

offline
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 8009
 • Gde živiš: Zagreb

@ljubacv
Meni je sasvim jasno zašto ste i ti i Bubili došli do (potpuno krivog) zaključka da je to logaritamska ovisnost. Nije dovoljno nešto izguglati, treba i razumijeti.
- kao što mi je potpuno jasno i za pojedinačno svaku drugu od gluposti koje je Bubili napisao (a ti lajkao), od 75 Ohmskih antena, do modulacija i ne mogu se sad sjetiti čega još - odakle mu. Ako te baš zanima, mogu i te druge rasvjetliti, ali negdje drugdje, možda u kantini, sigurno neću ovdje.

Dakle, kod analize antenskih sistema a i drugdje se iz praktičnih razloga najčešće koristi jedinica decibel koja ima logaritamsku skalu. Friisova formula se može pretvoriti za račun s decibelima, dakle ona ima i svoju "decibelsku" varijantu i normalno da se u toj pretvorbi mora sve logaritmirati pa se u formuli sada pojavljuju logaritmi, ali ovisnost o udaljenosti i dalje ostaje kvadratna, jer je to prirodni zakon i ne zavisi o našem škrabanju i pretvorbama koje su napravljene radi naše lakše percepcije!
To je univerzalni zakon koji nema iznimaka - barem u slobodnom prostoru gdje nema refleksija, refrakcija, difrakcija itd.

Upravo da bi na grafu dobili zgodan oblik paralenih pravaca, a ne eksponencijalne funkcije (jer ona je ta koja je inverzna logaritamskoj), oni su morali i udaljenost u km također prikazati u logaritamskoj skali, obrati pažnju, pa zato na grafu i imaš markere na 0.1, 1, 10, 100 km, graf na strani 6:

https://www.ucg.ac.me/skladiste/blog_609798/objava.....%20_1_.pdf

ljubacv ::
то што сам мало културан,и што сам написао да не желим да се надгорњавам, не значи покривање ушима,само искуство ме научило да не ВРЕДИ исправљати криву Дрину ..Људи нису криви крива је мајка природа..

hvala ti ko bratu što si kulturan Smile, samo ta priroda ima svoje zakone, koje je teže "ispraviti" čak nego i Drinu.

Znaš, ja sam htio prije već završiti ovo natezanje i lijepo te zamolio da potvrdiš Bubiliju, koji očito nije iz struke, pa da to završimo - a ti to nisi ni komentirao nego čak njemu lajkao sve te budalaštine.
Mislio sam da to radiš namjerno jer si uvrijeđen što se nisam poklonio tvojim "referencama" o kojima si već naširoko više puta pisao. Ali nakon ovoga sa Friisovom formulom mi je jasno da zapravo nisi ništa od toga previše razumio, pa se više i ne ljutim.

Da se razumijemo, ja i dalje vjerujem da ti imaš veze sa strukom, možda si i fakultet završio, nisam ni to dovodio u pitanje. Ali ako ne radiš s tim svaki dan, to se sve zaboravi i nije to nikakva sramota, svi smo tome podložni.
Ja i sam često kažem da ne znam na pamet bar 98% svih formula i izračuna koje sam nekad morao znati.
Ali ako ustrebaju, znam gdje ću ih pronaći i uz malo ponavljanja gradiva sjetit ću se onog što mi treba.

I zašto sam ja inzistirao na ovom razjašnjavanju? Zbog taštine? Sigurno dobrim dijelom, ali možda najvećim dijelom i zato što je kolega opstruirao moj trud, a stvarno sam se potrudio - a bez razloga i bez argumenata.
Analizirajući borbu dronova uočio sam razloge zašto je to ometanje vrlo teško i pokušao sam to podijeliti s kolegama forumašima, ali mislim da nisam uspio i to najviše svojom krivicom, jer samo samo riječima opisao, a nije toliko intuitivno i ljudi danas nemaju vremena puno razmišljati o detaljima, puno bi bolje bilo da sam nacrtao skicu gdje bi se sve to lijepo vidjelo. Ako budem imao vremena ispravit ću to jednom prilikom jer mislim da je vrlo zanimljivo i skroz on-topic u ovom ratu, gdje dronovi caruju.
@Seeker
intelektualac, opet ti uvodiš Markove konake i širiš i mutiš sasvim konkretnu temu?
kakvi "balavci", o čemu ti pričaš? Pa ti si jedini čini se "age racist" kojeg sam tu na forumu ikada vidio da dijeli ljude na "stare koji nešto ne mogu razumjeti" i na ostale.

Ne trebaju meni "naučni radovi i mjeseci matematike i brda grafikona" da nekome ukažem na očiti i općepoznati fizikalni zakon i očitu grešku koju je lako dokazati, vidi prošli post.

što se tiče pačanja u "više disciplina", to je do sada prva tvoja konkretna i legitimna primjedba i jasno mi je da to može nekoga živcirati, pa ću se potruditi da to razjasnim. To je splet više nekih okolnosti i kao prvo, nije više disciplina nego su to uglavnom samo dva područja.
Prvo, preko 30 godina se bavim razvojem, sada to kažu "Research & Development", uglavnom upravljačkih mikroprocesorskih uređaja, ali i raznih telemetrijskih, pa i komunikacijskih uređaja. Danas to kažu "embedded inžinjer".

A što se tiče VF-a, radara, mikrovalne, komunikacija općenito, položio sam na ET fakultetu zagrebačkog sveučilišta, smjer radiokomunikacije - više za to područje usko vezanih predmeta i to su konkretno:
"Radari i radiokomunikacije", "Radiorelejne i satelitske komunikacije", "Radiolokacija i radiotelemetrija", "Mikrovalna elektronika", "Mikrovalni generatori", "Visokofrekvencijska elektronika", "Prijemnici", "Optički komunikacijski sustavi", "Teorija mreža i linija", "Teorija informacija", "Stohastička matematika".

Nisam se nešto do sad s tim puhao, niti je to nešto spektakularno, studij ko studij - zapravo... nisam to za ovih 10 godina na forumu nikome ni spominjao, osim jednom starom i dokazanom forumskom prijatelju na PP i to zato što me to pitao.
I otkači priču o intelektuali, svi smo mi samo šljakeri. Niko nije postao intelektualac samo zato što je završio fakultet, bilo koji. Treba tu još dosta...

Stvari o kojima sam na forumu pisao su samo osnove i koncepti, analizirao bi nešto što mi je palo na pamet ili sam primjetio. Dakle, nikad ne radim neke složene razrade, teorije i proračune, jer za to treba i vremena, nego samo konceptualne ideje. Imam stvarno dugo iskustvo, pa zato i instantno dobar pregled što se može, a što ne, jer sam se u poslu bavio i integracijom svih mogućih vrsta senzora, od MEMS akcelerometara, žiroskopa, magnetometara (čak sam radio na projektu inercijalne navigacije ali koji nema veze s vojnom primjenom), atm. barometara, senzora tlaka, mjerača protoka, nivoa, anemometara, barometara, mjeračima raznih el. veličina i još koječega sad se ne mogu sjetiti, preko svih vrsta industrijskih interfacea a i "custom", te pisanjem firmwarea za njih itd. Digitalnu elektroniku i hardver i arhitekturu mikroračunala poznajem vrlo dobro, to mi je "core occupation". Također i sistemsko programiranje, kernele za multitaksing itd. jer u vrijeme kad sam ja počinjao toga nije bilo ni za kupiti za mikrokontrolere s kojima sam tada radio.

Osim toga, pošto su ti uređaji često vezani za mehaničke sklopove i rješenja i o tome sam nešto usput pomalo naučio od kolega, pa se, jbg, malo pačam i u to Very Happy. E da, i bavio sam se davno u srednjoj aviomodelarstvom i brodomodelarstvom, pa o svim tim principima i osnovama ponešto znam amaterski.

Tako da ti meni stalno na pamet padaju ideje i rješenja čim vidim neki problem, puno više nego što napišem. U poslu je to naravno fino, jer je brzo razmišljanje i predlaganje rješenja vrlo korisno, npr. na sastancima. Ovdje možda suvišno, slažem se, odluku sam prepustio moderatorima. Za neke od tih ideja sam brzo zaključim da su glupe, a neke mi se dopadnu pa ih objavim. Meni je jasno da pisanje o tehničkim detaljima i konceptima nije previše zanimljivo većini, ali uvijek se nađe onih par koji to pročitaju i koje zanima i ja to pišem radi njih, želim nekako doprinijeti forumu. Dok moderatori nisu protiv, a do sada nisu bili, neka stoji, pa neka čita ko hoće, a drugi neka preskoče.
Ako mi budu rekli da o tehnici ne pišem, ja imam i drugih interesa, npr. sociologija, ljudi, geopolitika, pa mogu i o tome. O taktici ne znam praktično ništa. O kemiji ništa. O biologiji ništa i o puno toga drugoga baš ništa.

Na forumu sam najviše zato što ovdje mogu slobodno pričati o stvarima o kojima u svojoj okolini većinom ne mogu. Slažem se da je to previše i mene to ubija zbog drugih obaveza, ali ubijaju me i ovi ratovi i nešto me vuče stalno natrag da pišem o njima. Imam neku iracionalnu potrebu da nekako doprinesem, neki osjećaj kao da ako više pišem, da će se nekako rat brže završiti. Naravno to je glupost, ali eto svako ima neki svoj bag.

eto, moj Seekeru, to ti je to, ne znam više šta da ti kažem. Star sam, "vrlo" kao što si već zajedljivo primjetio, debelo preko 50, ali ne i prestar da imam jednako znanstvene i tehnološke radoznalosti kao kad sam bio klinjo. Pa ti ako te to živcira, druži se s mlađima, šta da radim?

Georgiuse, mislim da sam završio kako sam rekao, hvala na strpljenju, ako neko nastavi s prepucavanjem, pozvat ću ga u kantinu ili šta ja znam gdje ima slobodan prostor, ali da je za nepušače.

offline
 • Pridružio: 13 Jun 2007
 • Poruke: 2344
 • Gde živiš: South of Heaven

^
Praktično si napisao u tvom osnovnom tekstu o teškoćama anti-dron borbe, ono što je pre par dana izneo ukrajinski stručnjak u analizi one ometačke improvizacije na paleti krova tenka (zarobili su ga i odvezli njegovim pogonom, sam tenk je bio minimalno oštećen).
Tu je i načelno data daljina po tipovima, a sam tenk je oštećen dronom-"bombarderom", a ne fpv-om (za njih je ako se sećam, ukrajinac rekao da su suzbijeni na 50m od tenka, a Mavici na čitavih 500m).

offline
 • Pridružio: 19 Jul 2012
 • Poruke: 1097
 • Gde živiš: Banja Luka

slonic_tonic ::
Nisam se nešto do sad s tim puhao, niti je to nešto spektakularno, studij ko studij - zapravo... nisam to za ovih 10 godina na forumu nikome ni spominjao, osim jednom starom i dokazanom forumskom prijatelju na PP

Davno je to bilo ali jos imam te prepiske. Ziveli
Slonic znam sta te ponukalo da odreagujes ovako kako si odreagovao ali i sam znas da ce se uvjek i svugdje naci neko da proturijeci tako da ne obracaj previse paznje na to a vjerujem da velika vecina ucesnika ovog foruma cijeni tvoje pisanje i veoma dobro zna da ti ne pises tek da bi nesto napisao i da ono sto napises ima odredjenu tezinu.
U svakom slucaju veliki pozdrav iz Banja Luke za Zagreb i ostale forumase koji ubijaju vrijeme na ovom forumu. Ziveli

offline
 • Luka 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 14 Mar 2011
 • Poruke: 3174

slonic_tonic ::Na forumu sam najviše zato što ovdje mogu slobodno pričati o stvarima o kojima u svojoj okolini većinom ne mogu. Slažem se da je to previše i mene to ubija zbog drugih obaveza, ali ubijaju me i ovi ratovi i nešto me vuče stalno natrag da pišem o njima. Imam neku iracionalnu potrebu da nekako doprinesem, neki osjećaj kao da ako više pišem, da će se nekako rat brže završiti. Naravno to je glupost, ali eto svako ima neki svoj bag.
Sam Bog zna koliko je razloga zbog kojih ne mogu da odvojim pogled sa ovog pasusa Exclamation
I kao što reče kolega iznad, znamo se ovde svi Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 646 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 11 sakrivenih i 606 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, ajo baba, Andrija357, bojan_t, cavatina, crnitrn, darkangel, Dimitrije Paunovic, ivicasimo, Još malo pa deda, Komar03, Leonov, Lošmi, mercedesamg, milenko crazy north, moldway, MrNo, nenad81, novator, pein, Prašinar, proka89, raptorsi, robert1979, Srle993, stegonosa, uruk, Zoca, šumar bk2