Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

979

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
 • Pridružio: 23 Mar 2022
 • Poruke: 743
 • Gde živiš: United Kingdom

Izjava Sirskog na drustvenim mrezama:

Ruske trupe su dobile naređenje da do 9. maja zauzmu grad Časiv Jar u Donjeckoj oblasti. Oružane snage Ukrajine jačaju odbranu u tom pravcu kako bi zaustavile napredovanje neprijatelja, prema Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine na Facebooku.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, Oleksandr Sirski, primetio je da neprijatelj pokušava da probije odbranu zapadno od Bahmuta kako bi stigao do kanala Siverski Donjec - Donbas. Zauzimanje Časiv Jara stvoriće uslove za dalje napredovanje neprijatelja prema aglomeraciji Kramatorsk. Sirski je naglasio da su ukrajinske brigade efikasno “ukopane”. Zaista, Oružane snage su uspele da unište pešadijske grupe koje su napredovale u mikro-okrug ‘Novi’. Okupatori su eliminisani FPV kamikaze udarima i artiljerijskom vatrom.

“Međutim, pretnja ostaje relevantna, s obzirom na to da je ruska vojna komanda zadužila svoje trupe da do 9. maja zauzmu Časiv Jar,” rekao je Sirski.

Prema njegovim rečima, preduzete su mere da se značajno pojačaju brigade sa municijom, dronovima i sredstvima za elektronsko ratovanje/zastitu (u originalu EW- electronic warfare) kako bi se ojačala odbrana naših trupa u tom pravcu.

“Glavni zaključak iz dvodnevnog rada na frontu je potreba da se poboljša kvalitet obuke, uključujući moralno-psihološku komponentu, poveća broj visokotehnoloških bespilotnih sistema različitih namena sa obučenim operatorima, i poboljša kvalitet izvođenja asimetričnih akcija kako bi se smanjio borbeni potencijal neprijatelja,” dodao je načelnik.

Vredi napomenuti da je Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, Oleksandr Sirski, izjavio da se situacija na istoku Ukrajine intenzivirala.
Prema njegovim rečima, protivnik pojačava napore raspoređivanjem novih jedinica sa oklopnim vozilima, što povremeno dovodi do taktičkih uspeha. Upotreba oklopnih vozila olakšana je vremenom.

Ukupno, nakon zauzimanja Avdjevke, ruske snage nastavljaju da se guraju dalje na istok u pokušaju da probiju odbranu. Jedan od prioriteta neprijatelja je Časiv Jar.
Ministarstvo odbrane je naglasilo da selo Bogdanivka u Bahmutskom okrugu ostaje pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, gde se vode teške borbe.
-----------------------------------------------------------

Zelenski:

Ukrajina nastavlja da traži dodatne sisteme protivvazdušne odbrane širom sveta. Posebno se radi na dobijanju dodatnog sistema IRIS-T iz Nemačke, izjavio je Volodimir Zelenski.

Nemačka će Ukrajini obezbediti dodatni Patriot. O tome se danas dogovorio sa kancelarom Olafom Šolcom. "Takođe radimo sa Nemačkom na dodatnom sistemu IRIS-T, koji je takođe snažan sistem protivvazdušne odbrane, i na raketama za naše postojeće sisteme protivvazdušne odbrane. Liderstvo Nemačke se zaista oseća, i zahvaljujući tom liderstvu, moći ćemo da spasimo hiljade života i damo Ukrajini više zaštite od ruskog terora,” rekao je Ukrajinski predsednik.
Ukrajina ne staje i nastavlja da radi sa partnerima koji takođe mogu da pomognu. Posebno su to Litvanija, Češka Republika, Rumunija, Poljska, Mađarska, Švajcarska, Letonija, Holandija, Grčka, Portugal i Irska.

“U svakom razgovoru, na svakom sastanku, protivvazdušna odbrana i front su glavne teme. Radimo sve što možemo da obezbedimo više mogućnosti za naše Odbrambene snage i odbrambenu industriju,” rezimirao je.
Potreba za protivvazdušnom odbranom postala je još akutnija nakon obnavljanja ruskog napada na energetske objekte.


Zelenski je ranije izjavio da je potrebno 25 sistema Patriot s 6-8 baterija da bi se potpuno blokiralo ukrajinsko nebo od ruskih dronova i raketa.

Prema ministru spoljnih poslova Dmitru Kulebi, Ukrajina je već pronašla 100 slobodnih sistema Patriot u svetu, ali prvo želi da dobije 7 od njih.
Prioritet Ukrajine nije samo Patriot, već i sistemi Samp-T, koji su takođe sposobni da obaraju balističke rakete. Do danas, Ukrajina pregovara o primanju dve baterije Patriot i jedne baterije Samp-T.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 28 Mar 2022
 • Poruke: 289

"Izjava Sirskog na drustvenim mrezama:

Ruske trupe su dobile naređenje da do 9. maja zauzmu grad Časiv Jar" ..... Ostavimo to, što se snilo Sirskom.... Do sad smo vidjeli, da su Ukrjinci a bogami i kompletan zapad u svojim najavama od početka ovog rata šta i kako, da če, da se desi, promašili, ko što se kaže ceo fudbal.... Opčenito, se još uvijek puno previše priča o teritoriji, nego o Ruskim ciljevima, koji su do sad mislim, da bili več puno puta objavljeni.. Ako pustimo u stranu denacifikaciju, koja če više manje biti politički čin i skoncentriramo se na demilitarizaciju, koja po svojoj biti traži pored političkih i vojne odgovore, onda mi se čini, da bi bilo puno više nego o taktičkim teritorijalnim uspjesima, Rusa koja jesu dosta velika od fenomenalne Ukrajinske legendarne konraofanzive do sad, da se raspravlja o Ukrajinskoj vojno-ekomomsko sposobnosti, koliko je ta sve manja i koliko je defakto demilitarizacija Ukrajine sve bliže i bliže.. Ili, da pojednostavim... Oslobađanje Časovog Jara bi značilo sigurno veliku taktičku pobjedu ali ono što se ne pominje,koliko bi to isto značilo u strateškom smislu, demilitarizacije Ukrajine.. Dali se bez velikih i dubokih prodora Ruske armije u teritorij Ukrajine svejedno sa ovim malim pomacima znatno demilitarizuje protivnik ili ne..?offline
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 8009
 • Gde živiš: Zagreb

Srle993 ::Sirski navodno o tome kako Rusi zele da zauzmu Casov Jar pre 9. Maja
Very Happy
svake godine ista priča.
pa se poslije pušu kako su zaustavili Ruse.

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 814
 • Gde živiš: RS/BiH

Pa samo Zelenskom treba Patriot sistema koliko ih mozda u cijeloj Evropi ima .On bas gubi kompas a desavanja oko Izraela ce ga pokopati i to je to. Najgore je kad te tvoji pokopaju.

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2016
 • Poruke: 2154

Denaya ::Napad iz smera Tonjenke ka Umanskoje. Ne mogu tvrditi ali mi deluje da tu možemo tražiti dva primera. Primer dobro uredjenih položaja i neadekvatnu i nepravovremenu artiljerijsku pripremu. Zašto su Rusi napravili takav previd i dalje me kopka i predstavlja veliku misteriju. Prosto jer se to očekivalo i znalo se za te položaje. Nekako me vuče misao, da su ti položaji dobro uredjeni i odradili svoj deo posla. Izdržali su art.pripremu i omogućili posadama da odrade svoj deo posla. Medjutim da su granatirani za vreme nastupanja, mislim da PO timovi ne bi mogli onako dejstvovati a da ti granate padaju na glavu. Ovako se vodim mišlju da je art.priprema odradjena ali položaji izdržali i posle toga napravili problem.Ne bih ja rekao da je to bio previd. Ne može ni artiljerija ni avijacija prostrti crveni tepih ispred oklopa i pešadije pa da se ovi samo prošetaju do protivničkih položaja. Pre će biti da su se Rusi, ko zna iz kog razloga, odlučili na "teži" pristup, što bi rekao kolega babaroga. Ipak je taj napad, iako skupo plaćen, omogućio relativno brzo zauzimanje "trougla" koje je lako moglo ispasti još skuplje. Ukrajinci su verovatno probali da kanališu ruski napad kako njima odgovara ali nije uspelo. Da, moglo se sve to zasuti svim i svačim, projuriti skroz do rezervoara jakim snagama koje bi pregazile sve te lesoposadke i tranšeje usput. No to bi zahtevalo mnogo više snaga na pravcu, dodatne snage za obuhvat Pervomajskog, pa i dodatne snage za Zauzimanje Umanskog putem s druge strane, a koje bi morale proći veoma izložen teren. Zbog nekog razloga, nama još uvek nedovoljno jasnog, Rusi izbegavaju takve akcije. Za sada.

online
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 1563

@Kunktator

Možda nisi protumačio dobro moje pisanja a možda sam ga i ja napisao nerazumljivo.

Ne pišem o celoj akciji, već samo o delu napadnog kraka koji je išao uporedo sa jarugom.

Rusi su napali na tri sektora istovremeno. Napad u selu, napad na sistem rovova u središnjem delu prostorije i onaj seoskim putem paralelno sa jarugom. Iako su sva tri ostvarila uspeh, ovaj treći je imao najveće gubitke.

Sistem rovova u obliku latiničnog slova "L" na sredini prostorije je najverovatnije imao namenu da kanališe napadni krak. Ili uz jarugu ili da se zavuku izmedju njih i onog potoka i jaruge, što se proteže od sastava Natajlova i zalama na istok. Središnji sistem su rešili tako što su napali direkt na njega. Osvojili ga relativno lako sa relativno malim gubitcima. Čim su Ukrima ušli u njih. Te su izgleda ispeglali dobro pre početka napada. To se vidi po termalnim aktivnostima na FIRMSu par dana pre toga.

Ali severni krak je dobrano nagrabusio. Sa severne, Ukro strane jaruge, na uzvišenju postoje sistemi rovova. Istočno od Umanskoje i protežu se paralelno sa putem i jarugom skoro sve do Orlovke. O njima sam pisao, a ne o onim po sredini. Medjutim kako stvari stoje, Rusi su se učvrstili na južnoj strani jaruge. To mi sugeriše, da su dobrano ispeglali te položaje, posle onih gubitaka. Ali da pre i pogotovo za vreme nastupanja, ti položaji nisu adekvatno peglani. Ili su izdržali ta početna granatiranja pa su PO timovi skoro neometano dejstvovali iz njih. Bar tako deluje sa onih snimaka. Bilo je par pogodaka sa tog desnog krila u pristojnom vremenskom intervalu. Mislim da su Rusi bili podcenili te položaje i smatrali da ne predstavljaju toliku opasnost po njih. Da su više pažnje posvetili onom sistemu rovova po sredini prostorije. Brže su ovladali i pocrvenele mape po sredini nego uz jarugu.

U suštini taj sistem rovova po sredini, je branio ceo taj potez. On je bio ključ tih polja. Sad bez njega, pao bi taj deo uz jarugu. Ukri mogu da se kupe iz njih, kao i iz dela Umanskoje sa ove strane jaruge, Jasnobrodovke i Netajlova. A jaruzi prilaziti sa juga. Ustvari prvo rešiti put Netajlove-Umanskoje, potom Netajlovo. Posle toga Jasnobrodovka i deo Umanskoje pada bez borbe.

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2016
 • Poruke: 2154

Denaya ::Možda nisi protumačio dobro moje pisanja a možda sam ga i ja napisao nerazumljivo.

Ne pišem o celoj akciji, već samo o delu napadnog kraka koji je išao uporedo sa jarugom.

Rusi su napali na tri sektora istovremeno. Napad u selu, napad na sistem rovova u središnjem delu prostorije i onaj seoskim putem paralelno sa jarugom. Iako su sva tri ostvarila uspeh, ovaj treći je imao najveće gubitke.

И ја сам мислио на тај напад. Можда је грешка моја. Остало ми је у сећању да је тај северни напад био први а да су остали кренули тек кад су се Руси учврстили дуж јаруге, потока, чегагод. Могуће да ме сећање вара.

А они ровови по средини, нису баш нека права линија одбране. Више су они били ту да успоравају напад и задрже нападача на отвореном што је могуће дуже. Не верујем да је неко мислио да ће се то одржати на дужи рок.

offline
 • Pridružio: 24 Nov 2021
 • Poruke: 2770

Situation east of Chasov Yar: Russian Army reached "Mikrocanal district" from the northeastern forest. In addition, troops captured the last trench of Stupky-Holubovski-2 Botanical Reserve before water channel.
https://t.me/Suriyak_maps/2642

Situation north of Avdivka: Russian Army continue advancing along the railway and reached Zayra dachas and captured new positions north of Berdychi. Following the resumption of advances in this sector and on the outskirts of Novokalynove, we can speak of the start of the operation to take Ocheretyne.
https://t.me/Suriyak_maps/2643

Situation southwest of Donetsk: Russian Army continue taking new plantations north of Novomykhailivka. On the other hand, Ukrainian Army retreated from the southern trenches following the pressure of Russian forces from north and south.
https://t.me/Suriyak_maps/2644

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2024
 • Poruke: 41

Denaya ::Svedoci smo izgleda pojedinih lesoposadki posle granatiranja. Toliko su devastirane, da na prvu čovek može pomisliti da je tu bilo neko nisko rastinje a ne drveće. Ovoliki intenzitet granatiranja može biti razlog nedostatka raznih PP mina, MRUDova, zičanih i ostalih prepreka. Smatram (možda grešim) da je upitno pitanje njihovog opstanka/neaktiviranja posle ovakvih art.priprema.
Nemoj pogresno shvatiti ovaj post kao pokusaj nekog teranja "mak na konac" ili pametovanje sa sigurne daljine dok ljudi ginu, ali sve se moze urediti.Istina je da je artiljerijska obrada po zemljisnoj prostoriji strasna,ali je daleko od one iz 1.Sv.Rata pa su linije i dalje bile uredjene. Ukrajinci mogu da angazuju gomilu radne snage u radne grupe,armiju zanatlija da angazuju na improvizaciji.Dovoljno je bukvalno stare vodovodne cevi iz sirotinjskih zgrada pocupati da posluze kao zastita za kablove ili detonirajuci stapin.Plitko ukapati i jedino direktan artiljerijski pogodak u samu cev bi doveo do prekida veze.Bukvalno u pozadini armije zantlija bravara varioca,... mogu da tipski rade odredjene radnje koje ce se isporucivati na liniju i montirati
Moguce je sprovesti na stotinu metara od polozaja PROM-ovke,ukopati na ocekivanom pravcu i detonirati po potrebi.Svaki put kada se do polozaja doprema hrana moze se doturiti neka kolicina materijala za bolje utvrdjivanje,zeljeznicki pragovi,grede,..
Bukvalno iskopati rupe dubine do pola metra i maskirati vegetacijom da kada napadac pretrcava dodje u situaciju da mu noga propadne do kolena, usled cega dolazi do povreda i tada je nezasticen od vatre. Polazim od toga da je sve bolje od cekanja da na tebe i pet saboraca krene orgnizovani juris i tvoja poslednja opcija je beg u zemunicu u kojoj te rese sa dve kasikare.Krece napad na polozaj,imas dovoljno vremena da izadjes u uredjen zaklon i odgovoris na napad.Sve mi se cini da je vise u pitanju obucenost i mentalitet

online
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 1563

Kao što sam već pisao, malo mi čudno prostiranje samog sistema. Od zapada ka istoku sa jednim manjim delom na samom zapadnom delu, gde se prostire sever-jug. Takvo prostiranje nije baš pogodno za neku odbranu nastupanja sa istoka. Ali jeste za usmeravanje napadnih pravaca i stime je bilo prepreka da se ovlada tim poljima. Rusi su ga napali istog dana kad je krenuo i onaj napad iz smera Tonjenka uz jarugu. Već prvog dana su ušli u prve rovove sistema sa istoka. U tom napadu, Rusi su ispred tih rovova izgubili svega par vozila po snimcima. Neuporedivo manje nego severni krak. Posle su se širili kroz sistem rovova i kretali ka zapadu. Stigli su nadomak puta Netajlovo - Umanskoje. Da je kojim slučajem taj sistem rovova opstao i da su Rusi morali ponoviti napad ili ga oboći sa juga ili severa, po Ruse bi bilo višestruko skuplje nego sad.

Mislim da su napredovanja u Pervomajskom krenula malo ranije, ali je tog dana bilo osetnije napredovanje i u samom selu. Takodje da su pomeranja u Pervomajskom negativno uticala na položaje Ukrajinaca u tom središnjem delu. Pošto se otvorio pristup i sa juga. Kao što sam ranije napisao, Ukrajinci su bili primorani da napuste prostoriju južno od tih položaja, kod onog potoka i jaruge, koja kreće na sastavu sela Netajlova i Pervomajska.Nešto sam pisao o tome ranije. Gornja mapa je iz tog posta.

https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-des.....l#p2630513

Ustvari sad iz ove tačke gledišta, mislim da su sva ta pomeranja u poljima posledica Ruskog napredovanja u Pervomajskom. Bez ovih pomeranja u selu, Ukri bi se dosta lakše odupirali u tom središnjem delu polja. A to automatski povlači i deo uz jarugu. Takodje, kao što sam već pisao, da Pervomajsko negativno utiče i na Ukrajinske položaje u poljima južno od sela. Post od pre dan dva.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 452 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 1 sakriven i 434 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Denaya, Dorcolac, dragon986, HogarStrashni, ikan, kolle.the.kid, ladro, Lazarus, Marko Marković, mikrimaus, Mixelotti, novator, raketaš, stegonosa, vathra, VJ