Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

1104

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

Ako si mislio da si sve video, grdno si pogrešio. Pogledaj ovde
http://colonelcassad.livejournal.com/1704688.html
Ali, ne pre nego što drmneš nešto jako i tečno za smirenje. Potrebno je imati zaista jak stomak.

http://etoonda.livejournal.com/436678.html

Rusija pustila u pogon podvodni komunikacioni kabl preko kerčanskog moreuza. Od danas sav, pre svega internet, saobraćaj sa Krima ide preko ovog kabla. Što naravno, podiže kvalitet tog i telefonskog saobraćaja, a samo je početak kompletnog povezivanja sa "velikom zemljom" koji će obuhvatiti most, direktni železnički saobraćaj, brze katamarane za prevoz putnika, elektro i vodovodne linije ...pominje se čak i, od Kineza finansiran, podzemni tunel (bolje reći podvodni...).

http://ria.ru/defense_safety/20140801/1018397154.html
Po celoj Rusiji biće sprovedeni veliki zborovi rezervista. Prvenstveno iz rodova i službi koji su primili novu tehniku (jedinice veze, inžinjerije, raketne i artiljerijske jedinice, jedinice obalske odbrane flote itd, itt), radi obuke,preobuke i promene specijalnosti rezervistima. Trajaće do dva meseca, u periodu avgust – oktobar. U ministarstvu odbrane RF se ističe da su vežbe planske, planirane još u novembru prošle godine.

http://www.interfax.ru/business/388983
Grupa G7 planira da zabrani Svetskoj banci da finansira projekte u Rusiji. Ovo je moguće pošto imaju 40% glasova u njoj.

https://www.youtube.com/watch?v=Ak6-hA2PrHY
Ovo ne zaslužuje nikakav komentar. Svinju treba "ušnikom" od sekire.

http://alternate-politics.info/content/obshchie_po.....lya_2014_g
podugačak spisak šta je sve izgubila ukrajina u toku meseca jula. Naravno, sa tačke gledišta narodne vojske Donbasa. Spisak koji vodi vlada je, verovatno i razumljivo, znatno kraći i sa manje stavki.

http://www.rg.ru/2014/08/01/rasstrel-anons.html
Pomoćnik "narodnog gubernatora" DNR Aleksandra Proselkova ubili su jutros kod Krasnodona. Ukri tvrde da je ubijen u slučajnoj, prijateljskoj paljbi. Ubijen je sa 5 metaka u srce. (Slučajno.)



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Jun 2013
  • Poruke: 69

ART610 ::Ovde se dosta govorilo kako Ukrajina savki dan ekonomski slabi vođenjem rata na istoku zemlje, spominju se milioni što je i tačno. Ima li iko ko bi mogao dati približan podatak, koliko je rusku ekonomiju koštao ovaj sukob i koliko će dnevno gubiti milijona ( a možda i milijardi ) uvođenjem novih sankcija znam da je pitanje više ekonomskog karaktera, ali se nadam da ima ljudi koji mogu dati makar približan podatak.
Lijep pozdra.


Tacne podatke ces tesko naci ( jer su u ovom trenutku veoma znacajni za obavestajne sluzbe). Ono sto sam kao ekonomista pratio i zapazio ogleda se u sledecem:
1. Ove sankcije su usmerene na finansijski sektor sa ciljem slabljenja vladinih finansija i odsecanje od medj. finansijskih institucija ( ne samo MMF i Svetske banke za razvoj).
2. U kapitalizmu veliki znacaj ima berza, a svaka nestabilnost dovodi do pada prometa na berzi i ostalih parametara. To se desilo i u Rusiji s tim sto taj problem kratkorocno ne stvara problem, ali dugorocno da.
3. Ponovicu jos jednom oko ekonomije Rusije. Ruska ekonomija je lose(da ne kazem katastrofalno strukturirana). U glavi mi je podatak da se najmanje 40% ruskog budzeta puni od nafte i to je katastrofalno. Naftna industija je slabo akumulativna industrija, tj. ne zahteva mnogo usluga od strane drugih industrija. To je glavna mana RF, koju Putin a i Medvedev ne uspevaju dovoljno da isprave.



offline
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 2405
  • Gde živiš: mirna bačka

Pancho nije Podburin,ovaj ima ravnu dršku a Dankov topčić ima zaobljenu

offline
  • Pridružio: 07 Jun 2014
  • Poruke: 1275

Ukrajinska vojska odstupila od Saur-Mogile:
http://lifenews.ru/news/137684
Mogući teroristički akt:

"Пришла информация о том, что минимум три комплекса "Точка" сейчас готовятся нанести удар по очистным сооружениям Донецка и некоторых других городов Донбасса. Очистные сооружения - это несколько сот тонн хлора. В зависимости от розы ветров в момент удара облако может распространиться до Волновахи. Под удар попадет несколько миллионов человек."

Prevod (moje skromno znanje ruskog):

" Stigla je informacija da se 3 kompleksa "Točka" spremaja da nanesu udar po postrojenjima za prečišćavanje Donjecka i nekoliko drugih gradova Donbasa.Postrojenja za prečišćavanje imaju nekoliko stotina tona hlora.U zavisnosti od vetrova u momentu udara oblak hlora se može rasprostinjati do Volnovahe.Pod udarom bi se našli nekoliko miliona ljudi"

Mislim da ovome u prilog ide i povlačenje Ukrajinske vojske iz Saur Mogile i ostalih gradova koje su držale pod svojom kontrolom.

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

Voja1978 ::Ne znam da li se samo meni cini da G-din Trajkovic strahovito gresi u svojim analizama? Ovaj put je objasnio da te sankcije Rusiji i nisu nesto posebno (odakle li mi je to poznato, gde sam to vec cuo?) a prosli put je bio jos bolji kada je objasnio da Putin u stvari zeli da izgubi istok Ukrajine kako bi primio neznatnih pola miliona do milion izbeglica i postao moralni pobednik.
Nisam advokat g-dina Trajkovica, al' imamo slicno razmisljanje na tu temu, a ti, verujem, nisi razumeo sustinu.
Njegova procena, a i moja, je da ce dozvoliti vojni poraz Novorusije samo u slucaju ako proceni da ce tom "zrtvom" sa milion izbeglica uspeti srusiti vlasat u Kijevu i nametnuti federalni oblik drzavnog uredjenja Ukrajine. Novorusija bi bila jedna od federalnih jedinica preko koje bi kontrolisao centralnu vlast i tako trajno obezbedio ukrajinsku neutralnost u odnosu na Nato i zadrzao imidz drzavnika koji nije hteo upotrebiti vojnu za postizanje vaznih geopolitickih i nacionalnih ciljeva. (moralni aspekt) Rusija ne zeli parcati Ukrajinu i te delove institucionalno podcinjavati. Zeli je celu kao saveznika u ozbiljnim predstojecim geoplotickim sukobima sa Zapadom
Moja procena je da bi danasnjom upotrebom vojne sile u pokoravanju Ukrajine izazvao neslucene ljudske zrtve (vise stotina puta vece od dosadasnjih + milion izbeglica), a dugotrajan vojni otpor Novorusije bez pada Kijeva kao posledice izazvao bi priblizno slicne zrtve.
Taj proces "mrvljenja Ukrajine" kroz ekonomsko-politicke pritiske i ratom niskog inteziteta trajao bi do 2 godine. Ako u tom periodu preds. Putin ne uspe u nameri, g-din Trajkovic kaze:
Citat:To je taktika mekog osvajanja koja je sada na sceni, a ako ona ne da pozitivni rezultat za godinu-dve onda Putin mora da pribegne upotrebi impresivne vojne sile. To će biti blickrig u za Rusiju najpogodnijem trenutku, bez ozbiljnih sukoba, jer će se Ukrajinska vojska raspasti.

offline
  • Pridružio: 29 Sep 2006
  • Poruke: 421

Ulazak Krima nije bitan sam zbog kontrole Crnog mora, vec i proizvodnih kapaciteta Krima. RF je potrebna baza za flotu, na moru koje se ne ledi, dovoljnih kapaciteta za proizvodnju i remont brodova i plovila. U krajnjem slucaju nije RF kupila brodove od Francuske jer ima para na izvoz, ili nema tehologiju, vec sto su i proizvodni kapaciteti ograniceni.

Russia eyes Crimean shipyard to produce Arctic supertankers

http://barentsobserver.com/en/arctic/2014/04/russi.....kers-30-04

http://englishrussia.com/2014/03/11/what-will-russ.....-crimea/1/

Ne treba zaboraviti da su luke na Krimu sluzile i za remont a i proizvodnju brodova SSSR-a te da imaju kapacitete za RF, mozda ne dovoljne ali nisu ni zanemarljivi. Takodje jacina mornarice se ne meri samo kolicinom i kvalitetom brodova koji mogu da pucaju vec i brodova koji sluze za transport dobara, recimo u citiranom postu tankera. Uzmimo na primer samo II svetski rat i operacije saveznika na Atlantiku. Takodje nemoguce je biti ozbiljna vojna sila bez mornarice, doduse vojna doktrina po pitanju mornarice SSSR-a a sada RF je drugacija od recimo USA ali to ne menja da morate imati jaku mornaricu a i objekte za prozivodnju i remont svih plovila. I zato je vazan Krim RF, bar dok se ne izmisli mogucnost teleportacije. Takodje ne treba zaboraviti ni mogucnost pomaganja saveznika, jer ovu bitku RF definitivno ne moze dobiti sama a da bi imala saveznike mora im nesto i ponuditi, a i saveznici moraju znati da je RF ako ne u stanju da sama pobedi makar da pomogne.
Vaznost mornarice u USA je ogromna, i samo smo to iskusili 99-te, videli smo i u Iraku, Libiji, a umalo da vidimo i u Siriji, ipak 2/3 ove planete je voda. Takodje mobilnost USA zahvaljujuci mornarici je mozda i najveca u ovom trenutku gledajuci ostale potecijalne protivnike, i da bi RF mogla ovo smanjiti mora imati Krim. Mozemo samo zamisliti kako bi danas izgledalo da na Krimu nije bilo vojske (mornarice) RF, mozda bi bilo gore nego u Donbasu recimo, zato je vazno imati mornaricu. Vojna doktrina USA nije naivna i nemaju oni dzabe 2 nezavisne avijacije, Naval Air Forces i United States Air Force. I RF mora mnogo raditi i uciniti da smanji ovu prednost i postane konkuretna, a Krim ce joj dosta pomoci.

offline
  • Pridružio: 19 Jul 2012
  • Poruke: 1097
  • Gde živiš: Banja Luka

Iz zasjede napali vojni konvoj, ubijeno deset vojnika
http://www.nezavisne.com/novosti/svijet/Iz-zasjede.....56250.html

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

http://rusvesna.su/news/1406232413

Ministarstvo zdravlja ukraine traži od svojih vojnika da sami kupuju lekove, pošto su tenderi za nabavku istih blokirani.
Interesantno je, prema članku, da tender blokira firma koja uopšte ne trguje lekovima, nema skladišta za njih, a zove se "Naftoperspektiva".

Moj zaključak je a) ko tamo ne poludi, taj nije normalan, i b) naše lopuže i secikese su mala deca za svoje ukrajinske kolege

offline
  • Pridružio: 26 Avg 2012
  • Poruke: 1219
  • Gde živiš: Srbija

Зна ли неко о ком се пиштољу ради на слици изнад? По величини подсећа на "Подбирин" који је носио капетан Данко (А. Шварценегер) у филму "Црвено усијање". Smile

Cini mi se da Arnold nosi Desert Eagle sa produzenom cevi, kojeg su krstili kao podbirin za potrebe filma. Moguce da gresim.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2010
  • Poruke: 2411
  • Gde živiš: Beograd

cezar 35 ::Nisam advokat g-dina Trajkovica, al' imamo slicno razmisljanje na tu temu, a ti, verujem, nisi razumeo sustinu.
Njegova procena, a i moja, je da ce dozvoliti vojni poraz Novorusije samo u slucaju ako proceni da ce tom "zrtvom" sa milion izbeglica uspeti srusiti vlasat u Kijevu i nametnuti federalni oblik drzavnog uredjenja Ukrajine.


Moguce da ja nesto nisam razumeo ali u jedno sam siguran - niko ne "dozvoljava" vojni poraz svesno. Vojni poraz ili dozivis (jer si slabiji, nespreman, lose organizovan, nezainteresovan, kukavica i proracunati muljator) ili si pobedio. Ako Putin "dozvoli" vojni poraz to je zato sto je procenio da je slabiji (ne verujem vojno, verovatno politicki). Vojno, zapravo, nije sigurno jer je Krim pokazao superiornost pravilno upotrebljene ruske vojske.
Sve drugo je samoobmanjivanje, kao kada je Hitler pricao o skracivanju fronta na istoku a u stvari je bila rec o bezaniji pred vaskrslom Sovjetskom armijom. Federalizacija Ukrajine (sto je, slazem se, cilj) moze lakse da se ostvari kada postoji aktivan otpor i kada je to posledica faktickog stanja. Zasto bi Ukrajina dala bilo sta kada vojno pobedi? Zasto Hrvatska nije dozvolila federalizaciju nakon 1995. godine? Zato sto je isterala Srbe!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 653 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 1 sakriven i 631 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: anbeast, bojank, BSD, Bubimir, cenejac111, darkangel, DPera, dragoljub11987, goxin, Ivica1102, Kenanjoz, mikki jons, milenko crazy north, milos.cbr, Mixelotti, nemkea71, rovac, sabros, Srle993, trajkoni018, yrraf