Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

1661

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

@....

Kao sto se ocekivalo, Obama pokusava neuspeh u Ukrajini proglasiti pobedom, da se izvuce neostecen i da poturi sav teret poraza na ledja EU, tj. Nemacke.
Kako stoje stvari na relaciji Vasington - Kijev - Brisel - Moskva

Citat:Svi aduti su u Putinovim rukama: Merkel će da plati kompletan račun, Obama se izmakao
30. септембар 2014. 21:07·3 Comments


Piše: Branka Al-Hamdi

Tek što je Porošenku prestao zvoniti u ušima pljesak sa zajedničke sednice oba doma Kongresa, i topli osećaj „retke časti“ kojim je obasut tokom svoje posete Vašingtonu, sumorna realnost se uvukla na mala vrata. Po svemu sudeći, Vašington – u zenitu svoje anti-ruske histerije, spušta Porošenka na tlo. Obama nije baš svojim izjavama ohrabrio Porošenka i tu se javljaju prvi znaci sumnje u stvarno stanje stvari.

Obama želi da veruje da je lukavi političar koji može i povlačenje predstaviti kao pobedu. Tako je predstavio povlačenje iz Afganistana. Tako sada izgleda da je u pitanju i svojevrsno „pobedonosno“ polu-povlačenje iz Ukrajine. Nije bilo tako davno da je Obama pogrdnim terminima govorio o procesu u Minsku. Sada je odjednom vatreni zagovarač procesa.

Postao je glavni zagovarač politike Ukrajine koja mora imati dobre odnose sa svim svojim susedima, na istoku i na zapadu, i preporučuje Ukrajini da nastavi svoje ekonomske veze sa Rusijom. Ali to je klasični Obama – neka Rusija plaća da se spasi ukrajinska ekonomija na izdisaju, dok on drži visokoumne propovedi o čovečanstvu i slobodi, američkim uzvišenim idealima i ruskim varvarima.

Da li su to znaci koje Obama šalje Porošenku da bi trebalo da reši probleme direktno sa Moskvom? Izgleda tako. Porošenko je razočaran, jer će SAD snabdevati Ukrajinu sa vojnom opskrbom, ali ne i oružjem. Ali, još jedan prevod sa Obama jezika glasi: SAD će ostaviti „privilegiju“ drugim zemljama Evrope da one, „dobrovoljno“ preko vrlo prijateljske Poljske granice, dostavljaju oružje.

Ne, Obama nije za to odgovoran – časna pionirska reč. Međutim, najveći poraz Porošenko je doživeo u sferi ekonomske pomoći. Po povratku u Kijev, postalo je jasno da je Obamina administracije dala kraljevsku sumu od 50 miliona dolara – da pomogne Ukrajini do kraja godine!

Komična suma, ako imamo u vidu izjavu MMF-a da je Ukrajini potrebno 19 milijardi dolara dodatne pomoći sledeće godine ako se rat nastavi – dodatne na već pre objavljene pakete MMF pomoći. Ukratko, suma o kojoj govorimo je sada konzervativno procenjena na 55 milijardi dolara, ali mnogi stručnjaci veruju da je to puno bliže iznosu od 100 milijardi dolara nego 55. Zašto onda Obama šalje 50 miliona dolara? Od kuda će doći druga sredstva?

Pa izgleda iz Evrope. A ko će platiti iz Evrope? Sigurno neće Poljska, Litvanija niti Estonija. Moraće se doći do „stare Evrope“. U suštini – do Nemačke. Francuska se već zove „bolesnik Evrope“. Kancelarka Merkel mora da je više nego besna – ali je sama sebi taj gorki obrok pripremila. I nema kome da se žali.

U stvari, protivno svim ranim blago alarmantnim procenama, ukrajinska ekonomija će se smanjiti za preko 15% , ako ne i više. To objašnjava neke razvoje događaja u zadnje vreme. Prvo, Evropska Unija stavlja na led Ukrajina-EU ugovor o pridruženju do najranije januara 2016 što bi dozvolilo da se razvije model trgovinskih odnosa između Evropske i Evroazijske Unije; drugo, snažna podrška Evrope (a sada i SAD) pregovorima u Minsku između Kijeva i jugoistočne Ukrajine; treće, tajni sastanak između ministara spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Rusije u Parizu za vreme ISIL konferencije; četvrto, NATO sa zakašnjenjem priznanje da je Rusija povukla svoje snage sa granice sa Ukrajinom; i peto, sastanak između ministara spoljnih poslova SAD i Rusije u Njujorku danas.

Dovoljno je reći da je ruski predsednik Vladimir Putin – po proceni mnogih stranih analitičara, izvojevao veliku diplomatsku pobedu kada je naterao Zapad da prihvati ruske legitimne interese u Ukrajini. Zapad nema druge nego da prihvati da je ukrajinska ekonomija povezana sa Moskvom i da se ukrajinska ekonomija bez potpune i predane kooperacije Rusije ne može spasiti. Rusija može sada da sprema svoj račun i uslove za takvu kooperaciju. Ali, velikodušnost nije više u kartama – nakon Majdana, ništa više nije isto.

U retrospektivi, Moskva je dobro procenila da treba da sačeka i da ignoriše zadnju rundu sankcija Evropske Unije i SAD koje su objavljene pre tri nedelje. To dozvoljava Evropi da ukine neke svoje sankcije koje se moraju preispitati nakon dva meseca trajanja – ali daje i Rusiji priliku da bolje proceni političku situaciju u Evropi u slučaju daljeg iracionalnog ponašanja – i da uzvrati već isplaniranim sankcijama. Tu Rusija otvara vrata pozitivnim potezima Evrope, a sama ništa ne gubi.






Sve su indikacije da Porošenko nema kuda nego da u Putinu vidi svojeg najvažnijeg sagovornika. I istovremeno, mora prihvatiti ulogu izvršioca prljavih poslova za vladu Jatsenjuka i nacista u Savetu Bezbednosti Ukrajine. On nema nikakvog prostora za samostalnu akciju i zavisi u potpunosti od mere do koje je koristan svim akterima ukrajinske drame u instranstvu i kod kuće.

Zato i ovo „povlačenje“ Zapada ima sve karakteristike „pauze“. I Rusija i SAD imaju koristi od pauze, ali Evropa – nema. Energetske intrige ostavljaju Evropu ranjivom – i to je sve o čemu evropske države sada treba da razmišljaju.

Jasno je zašto je Moskvi potrebna pauza. Regija Novorusije koja je oštećena bombama mora da se opskrbi privremenom infrastrukturom i da se obnovi što se može obnoviti, znajući dobro da će u svakom novom sukobu ta ista infrastruktura biti meta.

Zato moraju izgaditi manje sisteme za osnovne potrebe stanovništva, koji se mogu prilagoditi ratnim uslovima. Moraju se opskrbiti skladišta hrane i sistemi za vodu i energiju. Pregovori u Minsku su postigli cilj – primirje, jer ne postoje politički uslovi u Kijevu za trajno političko rešenje.

Naprotiv, teško je pretpostaviti da će se nacističke grupe sada na vlasti odreći svoje moći. Partija koja je izašla iz vlade, Svoboda, je u stvari pod intenzivnom pripremom da postane najjača desničarska partija. U tu svrhu biće prepakovana i rebrendirana, kao Tudjanov HDZ, u respektabilnu desnicu. Kroz nju će se onda svi nacisti naći na uticajnim položajima, ali će biti pod kontrolom Svobode – dobro istrenirani u rečniku zapadne „demokratije“.

Jasno je i zasto je Vašingtonu potrebna pauza. Vašington je usred komplikovane bliskoistočne situacije, u kojoj jedan pogrešan korak može pogošati njegov položaj na duži period. Vašington, naravno, poziva Rusiju na sastanke da bi održao privid „široke koalicije“, bez ikakvog sadržaja. Međutim, nisu svi tako samopouzdani. Znak da se vetar menja je očigledan u izjavi bivšeg britanskog ministra odbrene, Liam Fox-a.

Danas, on je eksplicitno upozorio Evropu i SAD protiv daljih pretnji Rusiji zbog Ukrajine. Između ostalog on misli da je „.. vrlo važno da se ne pravimo da mi (zapad) možemo ili nameravamo da uradimo ono što pretimo. Mi vrlo jasno to nećemo! Zato, objavljivanje lažnih pretnji je veliki problem. Mi moramo pronaći novi način da rešimo ukrajinski problem!“.

Zbog svih tih kontradiktornih signala mnogi analitičari vide promenu u ukrajinskoj krizi. I naravno, objektivni posmatrač shvata da sa zapada dolazi puno više buke nego konkretnih akcija. Međutim, kada se američka vladajuća neokonzervativna sekta koja danas kontroliše obe partije, opredeli za geopolitički kurs, sa tog kursa se ne skreće osim ako ne mora. Zato je svako taktičko smanjivanje tenzija rezultat potrebe za pauzom – ništa drugo, u vidu novih geopolitičkih žarišta.

Najnovije izdanje rata na Bliskom Istoku je organizovano, plaćeno i orkestrirano na zapadu. Ali kao i svaki pređašnji konflikt na Bliskom Istoku – veliko je pitanje da li će ga zapad kontrolisati jedan put kada se požar rata rasplamsa. Obama i neokonzervativci trenutno veruju da drže situaciju pod kontrolom. SAD i zapadni saveznici, kao i arapske monarhije, imaju plan.

Veruju u princip naoružavanja terorista, “pobunjenika“, “revolucionara“, “boraca za slobodu“ – a potom bombardovanje strateških ciljeva koji su „remetilacki faktor“ u ime borbe protiv terorizma. Vrednosti, principi i standardi su danas prikladna verbalna infrastruktura koja se oformi po potrebi da se opravda najnoviji rat i ratni plen.

Ono što zadivljuje je nedostatak operativnog opreza. Niti Irak niti Libija – usprkos ogromnim bogatstvima u energentima nisu do sada doprineli bogatstvu Amerike ili Evrope. Takva politika je živi pesak koji uvlači sve dublje, dok se ne isisa sav kiseonik politike imperijalnog hubrisa. Najranjivije su apsolutne monarhije Zaliva. Nedostatak javne političke scene ne znači da nema unutrašnjih sukoba.

Rat često postaje katalizator za rasplamsavanje unutrašnjih pukotina. Obama i neokonzervativci izgleda ne računaju na mogućnost destabilizacije zemalja: Jordan, Saudijska Arabija ili Bahrein. Prevrat u bilo kojoj od ovih zemalja bi naneo ozbiljan udarac američkom prisustvu na Bliskom Istoku, poremetio energetska globalna tržišta, dok bi domino efekt na finansijski zavisne zemlje, kao Egipat, bio bez presedana. Zato, pauza na ukrajinskom frontu trenutno odgovara i Americi.

Ukrajina nije ništa drugo nego još jedno izdanje istog modela „revolucije“ uz pomoć domaćih ekstremista. Retrospektivno, Krim je odigrao izuzetno važnu ulogu u formiranju unutrašnje-političke svesti post-Majdanske Rusije – i umesto da našteti Putnovoj eliti, kriza je razotkrila njegove neprijatelje. Nepovratno je urušeno ono što je preostalo od nade u zapadni svet – barem u Evropu – ruskom javnom mnjenju.

Krim je isto tako postao simbol nemoći NATO, koji tu neprijatnost otklanja koristeći genocidnu vlast u Kijevu kao instrument trajnog pritiska na rusko stanovništvo Ukrajine i upiranjem prstiju u Rusiju za „agresiju“.

Očigledno spuštanje lopte Zapada u ukrajinskoj krizi je za sada od taktičke vrednosti i Rusija to shvata. Možemo tu dodati i EU posredovanje da se plati dug Rusiji za ukrajinski gas, kao i prihvatanje cene koju je Rusija predložila. Rusija je predstavila Evropskoj Uniji vrlo jasnu sliku – ako nastavi da isporučuje ruski gas za Ukrajinu, Rusija neće imati druge nego da obustavi isproruku tim evropskim državama. Zima dolazi, i EU nema druge, nego da prihvati ruski predlog. Za sada.

Šta da se još kaže o tom „povlačenju“? Evropa želi da predstavi ove poteze kao vrhunski znak svoje dobronamernosti – i sada očekuje da Rusija, prepuna zahvalnosti, pokloni Evropi Južni tok, skine svoje sankcije – dok će Evropa da nastavi u svojoj ulozi vaspitača koji će Rusiji i Putinu dati vrlo škrte ocene, kako to već priliči superiornim kulturama.

Međutim, Rusija će se zalagati za slobodu trgovine i otvorena tržišta na principu ravnopravnosti, ali ovog puta bez popuštanja, bez ustupanja svojih interesa. Evropa se, naprotiv, pretvara u bunker, svojim (siromašnijim) članicama i kandidatima, naređuje da ne trguju sa Rusijom i još podužim spiskom raznih drugih zemalja, kompanija, banaka, itd. Danas se već priznaje u svim finansijskim krugovima da evropska ekonomija pati od posledica sopstevnih nametnutih sankcija, kao i kontrasankcija Rusije. To je činjenica. Bunker Evropa je neodrživ.

Amerika i Evropa ulaze u svojevrstan trap. Pod mantrom da se mora „nešto“ uraditi, procena rizika je postala neadekvatna. Svi akteri u vrtlogu sukoba koje je zapad proizveo su nestabilni. Od Ukrajine, do Bliskog Istoka i širom Afrike – anarhija u Libiji, jedva održiva diktatura u Egiptu, vrlo nestabilni Jordan i Lebanon, iscrpljena Sirija u ratu protiv svih vrsta terorizma, od Al-Kaide do salafista svih boja, nestabilnost monarhija Zaliva, opterećenih pitanjima odnosa sa vahabijskim vođama kao i nasleđa vlasti, građanski rat u Bahreinu, raspadanje dogovora u Jemenu – ima previše pokretnih delova za jasnoću cilja. Nestabilna Ukrajina sledi istovetni model. Sve te regije postaju geopolitička šahovnica sa već dobro poznatim posledicama, stotinama hiljada izbeglica.

Kakve su to sile koje sada sve brže guraju zemlje Zapada u nove avanture i agresije? Čuli smo mnoga obrazloženja i svi ti odgovori imaju bazu u realnosti. Ali verujem da je u suštini uzrok ipak finansijsko stanje zapadnih ekonomija. Dakle, znamo da samo kreatori duga širom zapadnog sveta danas profitiraju.

Oni ubiru svoj profit u trenutku potpisivanja duga – i njih uopšte nije briga šta će biti posledice zaduženja privatnih lica, korporacija ili država. Profiteri, to jest, kreatori dugova, kao i njihovi intelektualni telohranitelji, ostaju danas nekažnjeni kada njihova praksa dovede do katastrofalnog stanja u ekonomiji. Ratovi samo prikrivaju razornu moć finansijskih „instrumenata“. Danas imamo samo beskonačne ratove.

Svi ovi beskonačni ratovi – ratovi koji će okončati sve ratove, su bazirani na svim onim beskonačnim zaduženjima i zaduženjima da se okončaju sva zaduženja! Ta crna rupa dugova usisava zapadne ekonomije – i elite još uvek veruju da su u kontroli.






To su fatamorgane koje slede već davno zacrtane staze strateškog „globalnog liderstva“ , ali verujem da se ti planovi samo mehanički ispunjavaju i da samo povećavaju kockarski ulog Amerike u globalnim finansijskim tenzijama.

To samo produžava život industrijama kreiranja dugova, kao i neokonzervativnoj filozofiji koja u njihovo ime kreira globalni haos. Zapadni model sveta ekonomski i politički propada kroz finansijalizaciju svih ljudskih aktivnosti.

Od vlade, preko korporacija, do svih mogućih institucija i pojedinaca – svi su nosioci puno većih hipoteka nego što su toga svesni. I nije čak ni bitno da li se dug vraća – dugovi se moraju stvarati da bi sistem opstao. Zato i sve geopolitičke igre, pa čak i finansijski nemoguća piramida nazvana gas iz škriljaca, imaju neku mehaničku, neubedljivu matricu.

Zbog mehaničke matrice neokonzervativnog projekta, teško da će se bilo koji projekt zapada realizovati. Rusija je, na primer, sa minimalnim vojnim prisustvom, osigurala uticaj u aferama ukrajinske države. I što se više Ukrajina koprca na udici financijskih manipulacija – to će više kontrole Rusija imati. Zato se i pokušava sada legitimisati vlast u Kijevu, jer je svima potreban neki nadležni organ koji će potpisati dugove i tako doneti konkretnu zaradu posrednicima – bez obzira na ishod projekta u čije ime je dug potpisan.

Rusija ima previše aduta da bi tek tako prepustila Ukrajinu nacistima, da bi oni neometano stvarali nacističku armiju na ruskim granicama. U tom svetlu, pozicioniranje Evrope neće promeniti strategiju Rusije prema Ukrajini. Naprotiv, Rusija i Kina će proširiti mrežu svog uticaja na Centralnu, Istočnu i Jugoistočnu Evropu – okružujući Ukrajinu svojim projektima i vladama koje će svoje svojim nacionalnim interesima morati dati prioritet.

Evropa i Amerika su, suočeni sa buntom svog stanovništva protiv imigracije u svetlu opadajuće ekonomije i standarda života, otkrili „opasnost od ektremizma“ . Evropsko stanovništvo je – na svim nivoima – protiv dalje imigracije siromašnih u njihove zemlje.

Posebno siromašnih sa Bliskog Istoka, iz Afrike i Azije. Zapadne geopolitičke ambicije su stvorile upravo takve uslove u tim regionima koje su doveli do haosa – da se sada moraju odbraniti od poplave siromašnih. Sada pod plaštom opasnosti od ekstremizma planiraju ograničenja u imigraciji.

Od tog poteza, evropske partije na vlasti očekuju jeftine političke poene, jer počinju da gube na izborima od anti-EU partija. Naravno, izgleda da zaboravljaju da će ih narod osuditi zbog loše ekonomije, a ne samo zbog pritiska imigranata – i da će to doneti političke potrese širom Evrope.

Evropi će ipak trebati jefina radna snaga. Ako je neće dobiti iz Afrike ili Bliskog Istoka, dobiće je unutar same Evrope. I tu možemo očekivati najznačajnije promene u politici Evropske Unije prema svojim siromašnim i prezaduženim članicama ili kandidatima. Jedino rešenje je da se takve slabe ekonomije još više zaduže, a zatim prepuste poveriocima koji će preuzeti državnu imovinu za neisplaćeni dug.

Grčka je već u ime kolateralizacije prodala mnoge svoje nekretnine. Nade za oporavak u okviru evropksog tržišta nema. Cilj je zato jedini koji je moguć – još veće siromaštvo već siromašnih. To je spirala koja vodi urušavanju ne samo ekonomskih već i političkih sistema, a u krajnjoj liniji potresima i sukobima.

U Aziji, pojavljuju se analize koje tvrde da je zapadni model u raspadanju i da se velike zemlje kao Indija, moraju okrenuti Kini za model ekonomskog razvoja. Sva očekivanja od zapadnih korporacija da ulože u infrastrukturu i druge proizvodne kapacitete nisu se ostvarila. Naprotiv, zapadne korporacije su sve više zainteresovane samo za njihova tržišta i izvlačenje profita, a ne ekonomski razvoj i ulaganje na duži rok.

Rezultat je da je Kina, po sopstvenom modelu razvoja, prosperirala i razvila infrastrukturu, dok druge zemlje, koje su koristile zapadni model ekonomskog razvoja, zaostaju u razvoju. To sve upućuje na oprez u odnosima slabijih članica EU prema razvijenim i indikaciju da se okreću drugim tržištima i modelima razvoja.

Na duži rok, odgovor je očigledan. Evropa će biti neminovno umrežena u Evroazijske integracije – jer Rusija i Kina stvaraju makro-uvete za ekonomski razvoj. Evropa neće moći da zadrži svoj model zatvorenog tržišta – barijere će se slomiti pod ekonomskim pritiskom.

Kako će pojedine zemlje Evrope reagovati na promene, to je teško predvideti, ali je sasvim sigurno da će doći do raslojavanja Evrope na one koji će iskoristiti prednosti Evroazijskih integracija i onih koji će kasniti.

Ukrajina će, po svemu sudeći, ostati na margini ekonomskog razvoja ako se ne promeni politička garnitura na vlasti. Ostaće politički podeljena i siromašna dok se vremenom ne integriše u Evroazijske tokove. Evropa kao ni Amerika – nemaju niti sredstva niti adekvatan model ekonomskog razvoja, što je lekcija koju Ukrajina tek mora savladati.

http://webtribune.rs/svi-aduti-su-u-putinovim-ruka.....e-izmakao/



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 14 Jul 2014
  • Poruke: 837

AP novinar u N24 govori da Ukrajinska Artirerija gajda Aerodrom i dolazi do zaključka da je to znak da ga Ukropi gube.



offline
  • Pridružio: 12 Avg 2014
  • Poruke: 234

https://www.youtube.com/watch?v=8QmkuKr0SVU#t=255

Лисичанск - cini mi se svez video i sveze ohladjeni Ukri...
Nisam ih izbrojao, vidi se da su stradali u razmeni vatre...
18+

offline
  • Pridružio: 12 Avg 2014
  • Poruke: 234

Strasno bombardovanje civila.
Vide se dva pogotka i ljudi kako beze...
Donjeck danas ... https://www.youtube.com/watch?v=7qkOD212liI

offline
  • Pridružio: 26 Apr 2014
  • Poruke: 2136

https://www.youtube.com/watch?v=jETaNMZoaJc#t=147
Десни сектор у Одеси пребија посланика партије региона.

offline
  • jazbar 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2009
  • Poruke: 16059
  • Gde živiš: Lublana

radoznao ::jazbar ::Opolčenci pronašli oko 400 žrtava masovnih eksekucija, potvrdio i OESS.

Imaš neki link za ovo sused?

Nemam, bilo juče na vestima RT. Tražio sam na njihovom portalu vest ali nisam našao.

offline
  • Pridružio: 12 Avg 2014
  • Poruke: 234

https://www.youtube.com/watch?v=wCvWIDU0JNc#t=1194

Odlican video ne znam dal ga je neko kacio ranije!
Vredi naci 26 min i pogledati

offline
  • Pridružio: 26 Apr 2014
  • Poruke: 2136

https://www.youtube.com/watch?v=h3vZHr6Ju_Q
Цивилни аутобус данас у Доњецку +18

offline
  • Pridružio: 12 Avg 2014
  • Poruke: 234

https://www.youtube.com/watch?v=luzO_qE8KYE

Saur Mogila pre 4 dana !!!
Ono sto je glavno je zastava RNE Ruskog Nacionalnog Jedinstva !

offline
  • Pridružio: 26 Apr 2014
  • Poruke: 2136

https://pp.vk.me/c622617/v622617346/36dc/n6aosSl2a2Q.jpg
Убијен ученик у Доњецкој школи +18
https://pp.vk.me/c622117/v622117330/42de/ioDjbLzxsr8.jpg
Убијен одрастао мушкарац, који је само ишао по воду +18
Пошто се иза CNN завесе о овоме ћути, нека остане било где забележено

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1258 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 7 sakrivenih i 1208 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Areal84, Asparagus, bladesu, BORUTUS, Brana01, CikaKURE, Dimitrije Paunovic, Dorcolac, DPera, draganl, dushan, GandorCC, Georgius, Hexe, hyla, ikan, Karla, kihot, krkalon, kuntalo, ljuba, markF, mercedesamg, mgolub, milenko crazy north, Milometer, Milos ZA, MilosKop, Miroljub1979, Mixelotti, nemkea71, nextyamb, nick79, procesor, raptorsi, sasa87, shone34, Srle993, vathra, W123, zlaya011, 79693