Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

2101

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • Pridružio: 07 Apr 2012
  • Poruke: 1473
  • Gde živiš: Iznad zvijezda

panzerwaffe ::bato ::alexey ::
Мјештане Углегорска изводе на територију под контролом ДНР.. привремени смјештај у Макијевки ако нико нема негдје даље да иде.



Ima kod nas praznih sela koliko hoces. Nije nesto, ali bar granate ne padaju. Da je 10% od onih koji su otislu u Rusiju, doslo kod nas, anulirali bi gubitak stanovnistva u zadnjih 5 godina. Cool

A od čega da žive?
Pa odavde beži ko god može a Rusi da nam dolaze, bolje da beže u Rusiju, zar od rata da pobegnu u našu bedu...

Evo dobar primjer kakvi smo ljudi i koliko smo uopce krscani i pravoslavci. Mislimo samo kako bi nama bilo losije i kako bi bilo manje za nas da dodu,a uopce ne mislimo kako je dobro nekome pomoci.
Dvi najvaznije Bozje zapovjesti su da vas podsjetim ljubi Boga svoga svim srcem svojim i svom dusom svojom i svim tjelom svojim i ljubi bliznjega svoga kao samoga sebe.
Za one koji ne znaju ima jedna knjiga zove se Biblija i jedan dasa u njoj zove se Krist koji je uz to i sin Boziji i koji je sa nekoliko riba i kruha nahranio oko pet hiljada ljudi. Ako neko iz toga ne moze da izvuce poruku onda pokusajte iz ovoga: Gdje celjad nije bjesna kuca nije tjesna.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 07 Jul 2009
  • Poruke: 433

kad neče Laughing



offline
  • Pridružio: 05 Jul 2006
  • Poruke: 376

Беспилотна летелица и Точка-У су наводно оборене ракетним системом "Оса" који је заробљен у "Иловајском котлу". Укупно је заробљено 10 таквих система од којих су 8 у функцији, а 2 на ремонту.

Линк

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

Пише: Сергеј БЕЛОВ, независни експерт

СВАКО ко није био лењ да погледа на карту, знао је да ће се, у случају обнове рата у Донбасу, једна групација украјинске армије наћи у „дебаљцевском котлу“. Међутим, овако опасну претњу у Кијеву нису желели да виде.

Разлог овакве кратковидости крајње је прозаичан.

Политичко руководство Украјине није смело себи да погледа у очи, да евакуише снаге из Дебаљцева и испегла линију фронта. В том случају би, све „вајне патриоте“ надигле дреку и тврдиле да оно „украјинску земљу предају терористима“.

Не треба бити велики пророк да би се видело како ће се на југоистоку Украјине ређати догађаји у наредним данима.

Војно руководство које бодре позадински борци за „Јединствену Украину“ очајнички покушава да пробије обруч. Због тога је украјинска армија већ имала неколико стотина убијених, рањених и несталих „киборга“.

Нови покушај ће Кијев отрезнити и у њему ће схватити да групацију која се налази у обручу треба извући из „котла“.

Тај покушај пробоја, због ватрених линија које држе армије ДНР и ЛНР, Украјинци ће платити многобројним жртвама. Једини начин да се животи војника спасу јесте да буду заробљени. Разуме се, да украјинска команда не може да изда наредбу о предаји. Зато они који су у окружењу морају такву одлуку донети сами.

Без редовног снабдевања муницијом и горивом за технику кијевски војници су киборзи без батерија. Процес предаје зато ће се одигравати као лавина. Протицаће онако како се буду гасиле наде да ће из „велике земље“ стићи помоћ.

Украјински председник, по ко зна који пут, упада у тешко стање. С једне стране, уништење групације код Дебаљцева биће његов је лични пораз, па зато мора што пре да започне преговоре о примирју. С друге стране, ако прихвати услове непризнатих република – то би за њега било равно потписивању безусловне капитулације Украјине. То јест, још једно примирје значиће озакоњење распада украјинске државе. Али, ура-националистичка публика Порошенку неће опростити такво примирје.

Осим тога, постоји још један дебео разлог који доводи у питање могућност мирољубивог решавања сукоба.

У руководству ДНР и ЛНР исправно сматрају да преговарач у име Украјине мора не само да потпише „мировни споразум“, него и да гарантују извршење постигнутих договора. А очигледно је да Украјина нема такве преговараче.

Председник Порошенко не може да гарантује да примирје неће бити нарушено буквално већ следећег дана после потписивања. Готово је сигурно ће се, ако ништа друго, појавити неки борбени одред ван контроле који ће испровоцирати наставак рата.

Треба обратити пажњу и на то да у Украјини постоји нека тајанствена „трећа сила“ која може организовати било коју провокацију и упропастити било који договор. Управо је та сила пре годину дана, на пример, извела већину провокација на кијевском „евромајдану“.

„Трећа сила“ је мирне протесте претварала у поприште битке, пуцала је из ватреног оружја и бацала молотовљеве коктеле на полицију, јуришала и заузимала административне зграде. У почетку су лидери евромајдана то приписивали провокаторима „Јануковичевог режима“, а после признали да су то ипак били њихови и покушали да се од њих дистанцирају. На крају је било потпуно јасно да се иза „треће силе“ крио тзв. Десни сектор.


„Трећа сила“

То јест, ако Порошенко жели мир, он он мора да се договори са онима који контролишу ту исту „трећу силу“. Отворено говорећи, на преговорима у Минску недостају представници САД.

Украјинско руководство уопште није истородно, у њему има оних који би пораз армије сматрали личном победом. Њих је баш брига колико ће украјинских мајки добити обавештење о смрти, најважније је да одговорност за неуспех падне на Врховног команданта Украјине Петра Порошенка.

Управо ће тај део политичке елите увек захтевати наставак рата, категорички одбијајући сваку могућност за преговоре са „сепаратистима“.

Кад пораз код Дебаљцева буде очигледан, противници Порошенка ће се сложити да су армију поново издали, а да у Генералштабу седе идиоти и агенти Кремља. Да је реч о идиотима можемо се сложити, јер ко је осим њих могао да обрадује Украјинце плановима Генералштаба о повећању армије до 250 000 људи?!

Украјинци су масовно почели да схватају да ће рат неизбежно доћи и до њихове куће. Дакле, о свему одлучују идиоти, а озбиљнији ударац по репутацији Порошенка није могао бити смишљен.

Да би се разумела сва безизлазност ситуације за самог Порошенка, треба обратити пажњу на недавне изјаве директора ММФ-а Кристин Лагард. Она је саопштила да због наставка конфликта у Донбасу нема говора о било каквој финансијској помоћи.

Својом изјавом госпођа Лагард је транспарентно изнела алузију да украјински премијер Арсениј Јацењук неће видети кредите ММФ-а јер се председник Порошенко није снашао са својим обавезама Врховног команданта. Напомињем да су, у складу са новом редакцијом украјинског устава, зона председникове одговорности спољна политика и питања одбране, док финансијско-економска питања спадају у компетенцију премијера.

Јацењук зато неће пропустити прилику да за своје неуспехе одговорност пребаци на Порошенка. Јер, ако ММФ не даје кредите због рата који губи председник, онда ће и сви остали проблеми пасти на њега?!

Са таквим гардом Јацењук може ојачати позиције за смену Порошенка, али и истовремено оборити вредност гривне која је дуже време прецењена, организовати банкрот и себе прогласити за диктатора читаве Украјине.

Изгледа да је свргавање Порошенка само питање времена.

Стога, покушајмо да изнесемо прогнозу за догледну будућност.

Не треба сумњати да ће веома брзо „котао у Дебаљцеву“ престати да постоји. Неколико хиљада украјинских војника, који нису ништа мање озлојађени на кијевску власт од новоросијских устаника, биће заробљени.

Они не смеју да се врате кући јер ће бити оптужени за дезертерство, а уз то и добро познају ситуацију у Донбасу.

Порошенкови противници ће пораз украјинске армије искористити као повод за наредни државни удар. Само, смена „легитимног председника“ додатно ће заоштрити ситуацију у „Јединственој Украјини“.

Очигледно је да југоисточне области имају све основе да објаве да не желе да се потчињавају Кијеву. Пучисти немају довољно националистичких батаљона да истовремено угуше устанке у неколико градова.

Чак је веома могућ заједнички поход на Кијев снага Новоросије и неких јединица украјинске армије, које се налазе на југоистоку земље…

Зар о томе није више пута говорио командант механизоване бригаде „Призрак“ армије ЛНР Алексеј Мозговој?

А након што Кијев буде очишћен од националиста, више неће бити толико фантастична идеја о стварању федералне државе.

Превео: Горан ШИМПРАГА - Факти.орг

offline
  • Pridružio: 07 Apr 2012
  • Poruke: 1473
  • Gde živiš: Iznad zvijezda

Naf se nada da ce od ukrajinaca koji su izbjegli u rusiju napraviti novu jeinici crne Vrane. Malo mi je smjesno kao ono vi necete biti ni orlovi ni jastrebovi nego crne vrane zato sto ste pobjegli.( ova recenica je moja interpretacija imena)



http://4pera.ru/news/tribune/donbassu_trebuyutsya_dobrovoltsy_iz_voronezha/

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2761





offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25477

Рамзан Кадиров :
" Чечени који се боре на страни Порошенка не чека рај и девице, већ пакао и украјинске курве" !


Евакуација становништва из Дебљацевског котла - из тог разлога Новорусија ће привремено обуставити војне активности


Русија за недељу дана прихватила 20.000 украјинских војних обвезника

САМО у последња два дана у руски град Орел стигло је 68 држављана Украјине који не желе да учествују у рату у Донбасу. Ово наводи агенција Регнум, позивајући се на миграциону службу у Орловској области.

Углавном се ради о млађим људима из Дњепропетровске, Запорошке и Харковске области.

Они намеравају да остану код рођака и пријатеља, зато тренутно нема оптерећења на избегличке центре.

Јуче је прес-служба Федералне миграционе службе (ФМС) Русији саопштила да је у Русију за недељу дана ушло 20 хиљада мушкараца узраста подобног за мобилизацију.

„На руској територији налази се укупно око 2,5 милиона држављана Украјине, од тога мушкараца узраста подобног за мобилизацију - милион и 193 хиљаде“ - навела је ФМС Русије.

У Украјини је у пуно јеку четврта мобилизација, која је изазвана интензивирањем борбених дејстава у Донбасу.

Мобилизацији подлеже 100.000 људи узраста до 60 година. Жене такође могу бити мобилизоване, за сада их позивају само као добровољце.

Избегавање мобилизације попримило је невиђене размере.

Војни обвезници беже у суседне земље, укључујући Русију, која је специјално за њих поједноставила процедуру продужења боравка у Русији на неограничено време.

У оквиру мобилизације у свим деловима Украјине скупљено је само 20 одсто од укупног броја војника.

То је изјавио министар одбране Украјине Степан Полторак. Оне је предложио да се ограничи излазак из земље свим мушкарцима од 18 до 60 година.

Како је саопштио портпарол генералштаба украјинске армије Владимир Талалај, мобилизација се највише избегава у Сумској, Харковској, Черкаској, Тернопољској, Закарпатској и другим областима.

Позив из војног комесаријата ставља Украјинце пред избор - да ли вреди умрети за америчког штићеника Порошенка или је боље спасити се код рођака у братској Русији.

Последњи догађаји сведоче који је избор већине.

Slika je sa RusVesna.su

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2013
  • Poruke: 334

[quote="shadower78"]panzerwaffe ::bato ::alexey ::
Мјештане Углегорска изводе на територију под контролом ДНР.. привремени смјештај у Макијевки ако нико нема негдје даље да иде.


Ima kod nas praznih sela koliko hoces. Nije nesto, ali bar granate ne padaju. Da je 10% od onih koji su otislu u Rusiju, doslo kod nas, anulirali bi gubitak stanovnistva u zadnjih 5 godina. Cool

A od čega da žive?
Pa odavde beži ko god može a Rusi da nam dolaze, bolje da beže u Rusiju, zar od rata da pobegnu u našu bedu...

Evo dobar primjer kakvi smo ljudi i koliko smo uopce krscani i pravoslavci. Mislimo samo kako bi nama bilo losije i kako bi bilo manje za nas da dodu,a uopce ne mislimo kako je dobro nekome pomoci.
Dvi najvaznije Bozje zapovjesti su da vas podsjetim ljubi Boga svoga svim srcem svojim i svom dusom svojom i svim tjelom svojim i ljubi bliznjega svoga kao samoga sebe.
Za one koji ne znaju ima jedna knjiga zove se Biblija i jedan dasa u njoj zove se Krist koji je uz to i sin Boziji i koji je sa nekoliko riba i kruha nahranio oko pet hiljada ljudi. Ako neko iz toga ne moze da izvuce poruku onda pokusajte iz ovoga: Gdje celjad nije bjesna kuca nije tjesna.


Molim administratora i urednistvo da pod hitno,sa naznakom "odmah" razmotre i uvedu smajli koji se krsti. Zasto? Zato sto ponekad ima tako imbecilnih ideja i komentara na koje covek ostane bez teksta i nema sta drugo da odgovori niti ikako da odreaguje, izuzev da se prekrsti.
Do tad, posto se krstim pored kompa a vi to ne vidite, pa onda ne naslucujete moju sablazan na extremne budalastine, reci cu BUDIBOGSNAMA samo, nema sta drugo kao krscanin-pravoslavac da dodam

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

Текст: Роман Крецул, Денис Нижегородцев

Десетине хиљада људи су потребни Доњецкој народној републици за наставак успешних војних операција против украјинске војске. Власти ДНР су објавиле општу мобилизацију, и то упркос чињеници да у самопроглашеној држави не постоји регуларна армија. Да ли Новорусија има реалне могућности да пронађе тај број војно способних мушкараца?

Свеопшта, добровољна

Шеф Доњецке народне републике Александар Захарченко објавио је у понедељак мобилизацију широких размера, која ће почети следеће недеље. „У року од 10 дана ДНР планира општу мобилизацију. Биће позвано да 100 хиљада људи“, – рекао је он.

Одговарајући на конкретна питања новинара, Захарченко је појаснио, да је реч о добровољној мобилизацији. Касније је Захарченко омекшао формулацију. „Било би правилније то назвати скупљањем добровољаца, не мобилизацијом“, – рекао је он. Објашњење је сасвим логично – мобилизација се врши у регуларној армији, а ДНР регуларну војску нема, већ ратују, како је више пута поновљено, само добровољци.

Шеф ДНР је такође говорио о скором стварању пет нових јединица. „Планирамо да оформимо пет нових бригада, од тога три – моторизоване. Имамо довољну базу за обуку војника. И мислим да ће се до пролећа то десити“, – рекао је Захарченко.

Представник штаба устаника ДНР рекао је РИА „Новостима“, да ће добровољци, мобилисани у редове устаника Доњецке народне републике, проћи курсеве борбених припрема, после чега ће бити послати у резерву до даљњег.

„Морамо прикупити пет бригада са око 30 хиљада људи у обе републике, како би смо могли одржати раније заузете границе“ – рекао је касније у интервјуу летонској радиостаници Baltkom портпарол министарства одбране ДНР, депутат врховног савета републике Владислав Бриг. Другим речима, он три пута смањује број потребног људства у поређењу са оним што је објавио Захарченко. Представник штаба ДНР најавио је и оквирно време мобилизације. Према његовим речима, ова процедура ће трајати пола године.

Да ли су реални планови ДНР да мобилише толики број људи?

По подацима са почетка прошле године, број становника Доњецке области био је 4,3 милиона, Луганске области – 2,2 милиона. По подацима УН од јануара ове године, 921 хиљада људи је регистрована од стране украјинских власти као интерно расељена лица, а 600 хиљада људи је избегло у друге земље. Ове цифре се стално мењају. Значајан део избеглица се вратио, међутим са новом ескалацијом сукоба у Новорусији број избеглица је поново почео да расте. Сада на територији под контролом ДНР, живи око 2,3 милиона људи, а на територији ЛНР – 1,2 милиона.

Као пример: бројно стање Црвене армије у мају 1945. било је 11,3 милиона војних лица при популацији од 165,6 милиона људи у СССР, то јест при пуном преласку земље у ратно стање, држава може приуштити себи да под оружјем држи 7-8% становништва. Број становника Руске империје (без Финске) на почетку 1914. године био је око 175 милиона људи, до краја године, након мобилизације Руска армија бројала је 6,5 милиона војника, а 1915. мобилисано је још 5 милиона људи и бројно стање војске порасло је на 11.6 милиона људи.

То јест, при пуној мобилизацији републике могу у строј да уведу 250-300 хиљада бораца. Друго питање је да ли оне могу да реше проблеме обезбеђења тих трупа. Што се тиче броја потенцијалних добровољаца, њихов број је тешко предвидети са сигурношћу.

Оптимална величина војске у миру, према мишљењу стручњака је 1% становништва. Постоје, истина, изузци, као што је Северна Кореја, где се у строју налази 1,1 милиона људи, при укупном становништву од 24,7 милиона.

Како је за лист ВЗГЛЯД рекао челник савета Националне асоцијације удружења резервних официра Оружаних снага (МЕГАПИР) Александар Кањшин, изјава ДНР о 100 хиљада новобораца њему се чини потпуно реалистичном. „А зашто не? Они немају другог излаза, јер војно решење од стране Кијева изазива супротан ефекат. За сваку акцију постоји реакција. Број становника је тамо велики, тачно милион. Мислим, да и стари и млади сада могу узети оружје. Они такође треба да заштите своје породице, жене, децу“, – рекао је он.

„У овој ситуацији кијевска страна делује као нападач, као агресор. А напад није баш нешто што желиш: ко од тих момака са запада, из центра Украјине жели да изугби главу због нечијих политичких амбиција? А у ДНР само штите себе, своје домове, своју земљу. Наравно, да ће они то радити са великим жаром. Због тога не треба једноставно поредити цифре“, – рекао је он.

Међутим, војни експерт Андреј Клинцевич је мање оптимистичан. „ДНР и ЛНР су тешко обезкрвљени. Већина становништва је избегла због борбених дејстава и константног гранатирања. Остале су углавном старије особе, социјално угрожени слојеви становништва, који живе од социјане помоћи и који не могу нигде да побегну. А људи који су још увек тамо, раде на друштвено важним пословима: лекари, у обезбеђењу, у фабрикама. Мало је тамо оних који седе у кафићу и читају новине. Управо због тога мислим да је ова цифра прилично нереална. 100 хиљада је нереално чак и за целу Украјину, у којој живи 40 милиона људи. Можда они могу привући још некога, тражећи да се врате људи који су избегли у Русију или друге земље“, – рекао је он.

Према његовом мишљењу, власт ДНР под оружје може да стави 10-20 хиљада људи. „О тим цифрам се већ може причати. Прво, те људе треба обезбедити, обучити, хранити, изградити систем команде и комуникације. Општи мобилизациони капацитет и информација таквог нива у било којој држави су строго поверљиви“, – рекао је Клинцевич.

„Шеф ДНР је рекао, да је мотивација људи у земљи толико висока, да је довољно једноставно објавити информацију о окупљању, и људи ће сами доћи. Можда тако и јесте, и људи који су се вратили и успоставили нормалан живот, и људи који су беспослени, пошли би, условно говорећи, за додатно следовање како би се борили за своју породицу, и да, довољно ће бити само објавити позив и без проглашења принудне мобилизације“- додао је експерт.

Он је напоменуо да је на подручју Дебаљцева већ практично опкољена група ВСУ. „У овом тренутку тактички циљ је лишити борбене способности оружане снаге Украјине, деморалисати их, и не дозволити им могућност даљег напада на ДНР и ЛНР“ – рекао је Клинцевич.

18-ог јануара опуномоћени представник ДНР Денис Пушилин је изјавио, да се у републици обавља добровољна мобилизација. „Мобилизација се споводи по жељи. Принудне мобилизације неће бити“ – рекао је он.

Принудна, није успела

Украјина, у међувремену, спроводи своју мобилизацију, обајвљену 20-ог јануар. Прошле недеље кијевске власти су известиле о успешном завршетку једне фазе. „45 хиљада регрута је већ прошло лекарски преглед и пребачени су у центре за обуку“ – рекао је украјински председник Порошенко.

Међутим, Украјинци не журе са одласком у војску. Десетине хиљада војних обвезника је напустло територију бивше совјетске државе, како би избегли пажњу запослених у војном одсеку. Већина њих, укључујући и оне који су на друштвеним мрежама писали о мржњи према „генетским робовима“, и о томе, да Русија мора бити уништена, управо су на њеној територији нашли уточиште од рата.

О ситуацији са украјинском мобилизацијом известо је у понедељак регионални војни одсек Одеског региона. По речима заменика начелника војног одсека Валерија Ишћенка, више од трећине одеских обвезника је одбило да служи војску. „У три таласа мобилизације, у оружане снаге, националну гарду и граничну службу било је позвано око шест хиљада људи. Више од две и по хиљаде је избегло службу“, – рекао је он. Према његовим речима, правосудним органима предато је око 900 предмета за привођење правди ових «избегавача».

У недељу, над улазним чувеним Потемкиновим степеницама павиљонске морске станице, противници мобилизације окачили су транспарент са натписом „Ово није мој рат! Кажи стоп мобилизацији!“.

Протести, уз спаљивање судских позиве и претње воном одсеку, одржани су протеклих дана у насељима Татарбунар, Тарутино, Килијск, Болградск, Ренијск и у другим областима.

У селу Виноградовка око 200 демонстраната блокирало је пут и није дозволило пролаз службеницима војног одсека и милиције. Званичницима су предали апел грађана руководству земље са захтевом за мирно решавање ситуације у Донбасу.

У округу Тарутино жене су предале отворено писмо властима са захтевом да се „заустави рат“. Хиљаде људи је учествовало у антиратним акцијама у селу Ровно, Надречно. Житељи села Лиманско скоро нису претукли представника војног одсека који је стигао у село са намером да им уручи позиве, после чега је милиција локалном начелнику војног одсека Игору Скрипнику доделила пратљу наоружану аутоматима. То није зауставило учеснике протеста који су његове позиве демонстративно спалили.

offline
  • Pridružio: 20 Jan 2015
  • Poruke: 106
  • Gde živiš: Banja Luka

bato ::ds69 ::bato ::alexey ::Да ли је овај наопако окренуо руску заставу или је неки наш? Smile


На видеу пише да се зове "Гоги"


U komentarima pise da je nas. Interesantan detalj na desnom rukavu. Oznaka krvne grupe (B, Rh+)


Руски говори чисто и без акцента који је карактеристичан за нас и молдавце када говоре руски. Изговор слова г је наше и руско-руско г а не украјинско-руско гх. Дакле сигурно није из Доњецка или Украјине. На једној руци је амблем батаљона Спарта. На другој специјалне јединице Алфа из Москве, који се може купити. У Русији или Украјини има један број потомака наших људи, који су успели да побегну преко границе као информбировци или који су тамо отишли после Другог Светског рата. Широко је познат је певач Пјотр Налич, чији је деда Захид био из Тузле.


Није Србин. "ГОГИ" је од: Gogiashvili

teimuraz.gogiashvili

Има интересантних снимака на профилу.



Име звучи грузијско? Да ли ови у Јужној Осетији и Абхазији носе руска или грузијска имена?



Ево опет овај клип о њему само од јуче, па овдје пише да су га Коц и овај други новинар срели још у Јуну и правили репортажу о њему.

Извињавам се за офтопик, вјерујем да је ово занимљиво и другим учесницима теме.

Прочитах негдје јуче да једно лансирање Града кошта око 5$. Да ли је то истинит податак, има ли неко представу?

Да не буде комплетни оф, ево пар клипова од данас Smile







Послиједњи клип јако интересантан. Замолио бих цијењене форумаше да погледају и дају свој суд о наступу, покретима, акцији итд...
Један интересантан догађај: на једном мјесту при крају клипа код једног ополченца пушка незакочена и случајно опали. У том му прилази други ополченац и мало га клепне по њушци. Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 931 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 6 sakrivenih i 897 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aramis s, bbogdan, cifra, Djokislav, drimer, esx66, Gall, ivica976, Kibice, kolle.the.kid, Koridor, ksyyaj, laurusri, ljuba, maiden6657, marsovac 2, nenad81, nikoladim, panzerwaffe, procesor, RecA, sokars, Srle993, Sumadija34, vandrej, VP6919, šumar bk2