Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

2134

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7966
  • Gde živiš: Zagreb

Georgius ::Izdajnik ::
Da su Ukrainci toliko izgubili danas bi se vozili na magarcima. Počeli su i Novorusi da pretjeruju sa gubicima protivnika. I svim mjestima koje 10 dana zaredom osvajaju.


Нека је и пола од овог..ма и трећина...довољно је. Тек ће да буде белај кад огладне украјинци и кад им наступи "суша" о којој је говорио Добри Чо'ек

Obično kad se počne s takvim lupanjima, to je pouzdan znak da ne možeš uzeti ni pola ni trećinu, a ni desetinu...
Nadam se da to ovdje nije slučaj...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Sep 2006
  • Poruke: 421

Obe strane preteruju, rat se ne vodi samo metkovima i celikom, odavno je to vreme proslo, sigurno se preteruje sa gubicima Ukroruine, najverovatnije i sa gubicima Donbasa, ali ono sto je merodavno je stanje na terenu, i po njemu se treba i voditi. Samim time sto postoji Donbas tj. DNR i LNR mozemo smatrati da Kijev gubi, iako smo svi smatrali da rezim u Kijevu nece preziveti zimu mozemo reci da smo se prevarili, doduse jos traje zima ali najverovatnije ce Potrosenko i ostali i dalje ostati u foteljama. Za sada su se pobunjenici pokazali vrlo vrlo dobro, da ne kazem odlicno, i nadam se da ce tako i ostati.

Sto se tice Ruske diplomatije, gledajuci sastav Zapada (a narocito jenkije) Rusi su makar za klasu bolju, jednostavno ja kada vidim sastam Ministarstva spoljnih poslova RF moram ustati, neverovatna kolicina iskustva, tako da racunajuci da Donbas moze izgubiti na zelenom strolu uz podrsku Kremlja je smesno.

Videcemo u buducnosti stav Kremlja prema Donbasu, onaj javni, ali gledajuci recimo Abhaziju i Osetiju nisam bas optimista, sto se tice Krima od pocetka je bio stav da udje u sastav RF, dok se za Donbas ne moze to reci. Mozda je to greska a moguce i da nije, postojanjem Abhazije i Osetije drze Gruziju dalje od otvorenog clanstva u Nato, mozda ce tako i biti sa Donbasom, sto bas i nije dobro za stanovnistvo tamo.



offline
  • Pridružio: 23 Maj 2014
  • Poruke: 1163

Pregovori u Moskvi su zavrseni i bili su " konstruktivni, sadrzajni i znacajni".
Minsk ponovo i kontrola granice, dakle...



U Kijevu , veselo i 'optimisticno' i odlucno ( na videu).


A u Moskvi...

offline
  • Pridružio: 25 Jan 2015
  • Poruke: 70

Mirovna ofanziva Merkelove i Olanda

Istovremeno sa kratkoročnim humanitarnim primirjem koje su dogovorili proruski separatisti i ukrajinska vlada, lideri Nemačke i Francuske su u Kijevu i Moskvi pokrenuli dvodnevnu diplomatsku mirovnu ofanzivu. Kancelarka Angela Merkel i predsednik Fransoa Oland pokušavaju da naprave pomak u rešavanju ukrajinske krize, dok se sve češće čuju najave da će SAD odobriti snabdevanje ukrajinske vojske defanzivnim oružjem.

Nakon susreta sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, ni uoči sastanka sa Vladimirom Putinom javnost nije bila upoznata sa detaljima nemačko-francuske mirovne inicijative.

Londonski „Tajms” međutim piše da je tvorac mirovnog plana u stvari ruski predsednik, kao i da su njegove ideje napravile razdor između zapadnih saveznika pa su se, navodi list, na jednoj strani našli Francuska i Nemačka, a na drugoj SAD i Velika Britanija. Potencijalni mirovni sporazum uključuje „momentalni prekid ratnih dejstava i mogućnost razmeštanja snaga Ujedinjenih nacija”, navodi „Tajms”.

Dopisnik agencije Beta iz Brisela javlja da su ključne odredbe sporazuma sa kojim Merkelova i Oland dolaze kod Putina i Porošenka: primirje, razdvajanje sukobljenih strana na istoku Ukrajine uz mogući razmeštaj „plavih šlemova” UN i pregovori o federalizaciji zemlje slično Dejtonskom mirovnom sporazumu kojim je 1995. okončan rat u BiH.

Francuski predsednik je upozorio da se mora sprečiti „totalni rat” u Ukrajini, dok je nemačka kancelarka jasno predočila da će sve biti učinjeno za „evropski mir” i naglasila da se Oland i ona angažuju „za francusko-nemačke interese, ali i interese Evrope”. Francuski predsednik je istakao da je „Rusija prijateljska zemlja”.

Iako je francusko-nemački plan zasad nepoznat, neki mediji tvrde da se temelji uglavnom na ranijem ukrajinsko-ruskom mirovnom sporazumu iz Minska, ali da sadrži i predlog za razmeštaj trupa UN kako bi primirje i razdvajanje sukobljenih strana bili održivi.

Bi-Bi-Si je ranije ocenio da, ukoliko nova mirovna inicijativa zaista bude sledila odredbe protokola potpisanog u Minsku u septembru, najveći problem će biti linija razdvajanja između položaja koje su zauzeli pobunjenici i onih koje kontroliše ukrajinska vojska. Ta granica nije poštovana ni nakon septembarskog dogovora, a postoji bojazan da isto bude učinjeno i ovog puta. Beta prenosi pisanje madridskog „Paisa” da bi linija razdvajanja trebalo da odrazi sadašnju kontrolu teritorije dveju strana, što će teško prihvatiti Kijev jer su pobunjenici na istoku Ukrajine u poslednje vreme potisli ukrajinsku vojsku i zaposeli nova područja u Donbasu.

Španski dnevnik prenosi ocenu zapadnih diplomatskih krugova u Kijevu da se „vođstvo Ukrajine opire razmeštanju trupa UN na liniji razdvajanja na istoku, ali kako se događaji razvijaju, već sutra bi mogli da se nađu u situaciji da u Donbasu budu ruske mirovne snage koje bi tamo ostale godinama”.

I ruska televizija RT javlja da bi mirovni plan Vladimira Putina „na devet stranica” mogao da bude osnova za inicijativu Berlina i Pariza. Prema ovom izvoru, nemačka kancelarka i francuski predsednik obradili su Putinov mirovni plan izbacivši one odredbe kojima su se najviše protivile ukrajinska strana i EU.

Novi tekst navodno sadrži odrednice o većem stepenu autonomije regiona na istoku Ukrajine, kao i veći stepen zaštite za ruski jezik i kulturu.

Nemački list „Zidojče cajtung”, koji je navodno imao uvid u mirovni plan, tvrdi da je proruskim pobunjenicima ponuđena kontrola nad većom teritorijom. Nemački zvaničnici su međutim demantovali tvrdnje da su teritorijalni ustupci deo mirovnih pregovora.

Francuski „Mond” piše da su posle saopštenja da Merkelova i Oland kreću u Kijev i Moskvu s novom ponudom za mir, u Kijevu „odmah upozorili na neprihvatanje novog ’Dejtona, kojim je ta zemlja postala trajno nesposobna za upravljanje”.

Zapadne diplomate upozoravaju i da Moskva nema potpuni upliv na pobunjenike u Donbasu, koji takođe odbijaju raspoređivanje „plavih šlemova” UN jer smatraju da će to samo dati mogućnost ukrajinskoj vojsci da se oporavi od ozbiljnih poraza, posebno u poslednje vreme. Ruski predsednik je stavio do znanja spremnost da se „konstruktivno razgovara” o francusko-nemačkom planu i podvukao da Moskva sukob u Ukrajini smatra unutrašnjim „građanskim ratom”.

Dok traju mirovna nastojanja Merkelove i Olanda, u Brisel je doputovao američki potpredsednik Džozef Bajden kako bi sa kolegama iz EU razgovarao o daljem toku ukrajinske krize. On je naglasio neophodnost zajedničkog delovanja SAD i EU koje moraju da se suprotstave ruskim pokušajima prekrajanja mape Evrope.

„Dok se Ukrajina bori za opstanak, Rusija šalje tenkove i plaćenike”, rekao je Bajden novinarima u društvu predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, koji mu je poželeo dobrodošlicu.

Potpredsednik SAD je optužio Putina da sistematski krši dogovore o prekidu vatre i sporazum koji je prošlog septembra postignut u Minsku.

„Moramo se zajednički suprotstaviti pokušajima Rusije da prekraja mape Evrope jer je to upravo ono što Putin pokušava da uradi”, istakao je Bajden.

Tusk je kazao da EU i SAD stoje jedni uz druge i da će istrajati u podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine i pritisku na Rusiju da prihvati mirno rešenje. Mirovnu inicijativu nemačko-francuskog dvojca juče je u ime NATO-a podržao i generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

politika.rs/rubrike/Svet/Razgovori-zavr.....ze.lt.html

Daće Bog da sve bude kako piše u delu teksta koji je boldiran (podebljan). smešak

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2012
  • Poruke: 351

Evo kako je Putin zaustavio Bžežinskog

Analizira li se svet u protekle četiri godine, posebno od izbijanja „arapskih revolucija“, koje su buknule 2010, stiče seutisak kako su arhitekte globalne hegemonije vrlo pažljivo provodile svoj plan. Zapadni mediji su pokušali da nametnu osećaj da se sve događalo previše spontano, bez skrivene namere ili jasnog geopolitičkog plana. Više od četiri godine nas uveravaju da su „spontano“ svrgnuti lideri Egipta i Tunisa, srušena Gadafijeva džamahirija u Libiji i da su isto tako „voljom naroda“ izbili nemiri a zatim rat u Siriji. Sve su to navodno bili unutrašnji nemiri, koji su buknuli zbog naroda nezadovoljnog radom svojih vladara, a Zapad je tu „samo pomagao“. Svako ko je pratio zbivanja u arapskom svetu i ono što je usledilo na drugim žarištima zna da u medijskoj interpretaciji događaja nedostaje elemenat koji je stvorio taj haos i upravljao njime.

+ +++++++++++++++

offline
  • Pridružio: 10 Okt 2010
  • Poruke: 152

ProkupacPK ::
BasCelik ::A što se tiče komentara tih informacija, one su uglavnom potpuna katastrofa. Podsećaju me na RTS 90-ih. Dobrom delu forumaša ovo dođe kao neka osveta za naše devedesete, samo fali još ono "Zločinačka NATO horda decoubica itd..."
A ti podsećaš na Madlen Olbrajt i CNN iz 90-tih. A u pravu si inače, ovo je POČETAK NADOKNADE za svašta tokom nekog dugog perioda... Tako da NATO zločinačka horda deceubica, prodavača organa živih ljudi, ..., će dobiti svoje KAD-TAD, ovo je tek početak, budi siguran 100%!


Kao što rekoh ... Very Happy

Samo što mi nije jasno, zašto vaša "mnjenja", koja nemaju ama baš nikakve veze sa vojskom, a ni sa zdravim razumom, ne prebacite na neki politički forum, pa tamo lečite komplekse devedesetih, drvite protiv iluminata, masona, cionističko-jevrejskih zavera i sličnih gluposti -- umesto što uništavate, realno, najbolji vojni forum na srpskom jeziku.

Ovde ima ljudi sa ozbiljnim znanjem, ali je u poslednje vreme potrebno razgrnuti toliko smeća, raznih "ideologa", da bi se došlo do vredne informacije, da zaista postaje mučno.

offline
  • Pridružio: 23 Jun 2013
  • Poruke: 122

dobri covek ::Ovde
ivanoctober.livejournal.com/903638.html
moze se naci misljenje da bi, zavrsavanjem borbi u kotlu, cija linija iznosi oko 25% ukupne duzine zapadnog dela fronta koji drzi narodna armija, snage oko cetiri brigade narodne vojske bile slobodne da se upute na druge pravce...

A ima i simpaticna reklama za "kotlove svih vrsta i velicina, uz popust"


Trebao si još napomenuti zbog čega je na ovoj slici iskorišćena ova ušata lutka (Čeburaška) koja pretsavlja opolčena. To je na račun onog generala ukrovermahta, što je onomad na koferenciji za štampu, napravio lapsus i rekao da opolčenici koriste samohodne VBR tipa "Čiburaška" a mislio je na "Buratino". Zna čovek da je u pitanju neka ruska lutka pa je omanuo a Rusi se sad sa njime sprdaju. Ti UKRopski generali su mi sve smešniji, što ih češće menjaju, sve su manje kompententni i svi su skloni "upadanju u kotlove":



A evo još jedna šala sa Čeburaškom:




@BasCelik
Šta kažeš, komentari su ovde "uglavnom potpuna katastrofa". Hehe, najbolje ti izgleda odgovaraju komentari na forumu B92. Pogotovu onog umobolnika Kinika i njemu sličnih. Samo si ti drži tog "prosvećenog" društva tamo, batali druženje sa nam, iskvarićemo te ovde načisto.
Sad bez zezanja, kako možeš tamo uopšte da pratiš temu a kamo li da budeš aktivan i pišeš, pored svih onih bljuvotina koje se tamo svakodnevno pišu?

P.S.
Slobodarko odavno ovde ne piše, @pein odnedavno takođe a @kairos je izgleda izgubio elan i volju da redovno piše, verovatno posledica "nagradnog otsustva" od mesec dana. Zato mi i nije čudno da se ovde propuste tobožnje izjave Strelkova i da niko ne reaguje na to što su, najblaže rečeno, nekorektno prenesene. Sve nam se češće ovde serviraju vesti koje prenose naši dnevni listovi i portali a koji su ustvari prevodi sa zapadnjačkih medija a koji se pozivaju, kobojagi, na ruske izvore. Kaže se u jednoj od tih vesti , koja je ovde nekoliko puta prenesena, sledeće:
"Први министар одбане ДНР – легендарни Игор Стрелков – оценио је ноћас да ће се Украјинци у „дебаљцевском котлу” све више кувати. Нагласио је да ће се т битка током наредних недељу или две претворити у „борбу за доњецки аеродром, само много већих размера и са обрнутим предзнаком”.
Originalna izjava Strelkova , koja se ovde prenosi je sledeća :



Znači, nigde nema onog "sa obrnutim predznakom". Ovako kako je izjava prenesena, ispada da Strelkov predviđa da će se Debaljcevski kotao pretvoriti u "operaciju Donjecki aerodroma" ali da će ishod biti suprotan, odnosno da će opolčenci izgubiti. On to nije rekao a nije ni na pisao a piše isključivo na tom forumu "antikvarijat.ru", pod pseudonimom " Котыч".

offline
  • Pridružio: 07 Apr 2012
  • Poruke: 1473
  • Gde živiš: Iznad zvijezda

Ova tema posljednjih dvadesetak stranica otisla u tri ,..... Ima ljudi koji su postali aktivni na temi ima 2/3 sedmice ili manje i vec pice 50/75 postova i 90/95% postova im je pokusaj mjenjanja misljenja nekome sa cijim se misljenjem ne slazu. I to sve jer eto oni misle da je druga osoba u krivu ili da se ne stavlja dovoljno postova iz ukrajinskih medija. Oladite malo postujte izvore koje ocete kao npr.izdajnik i ucestvujte u temi konstruktivno. Iznesi svoje misljenje postuj tude ipak smo uglavnom tu radi videa i slika jer mislimo da je to najbolji nacin upoznavania sa situacijom u novorusiji i ostatku ukrajine. Slike i videa ne lazu a to sto napisu neki novinari moze i da bude pod upitnik. Ja sam licno panslavista i ne mrzim ukrajince ali sam na ovoj temi pro novoruski orjentisan jer mrzim naciste jer u mojoj familiji u 2s.r. Je bilo puno gubitaka zivota od kojih naj mladi samo 6 godina. Eto toliko

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2014
  • Poruke: 837

I šta sad? Ako dodje primirje ovi u kotlu mogu hiljade tenkova da voze ispred nosa ANR a ovi nesmju da pucaju? Za mene opet zaustavljanje kao u Augustu. ANR mora i dalje većinu snaga da zadrži u kotlu a Ukrainci imaju vremena da se bolje učvrste.

offline
  • VJ 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 16 Apr 2014
  • Poruke: 17738

I Hrvati u elitnoj brigadi koja će zaustaviti Ruse


Ministri obrane NATO-a sastali su se u Bruxellesu kako bi donijeli odluke o ustroju i razvoju združenih snaga za brzo djelovanje koje će biti spremne odgovoriti na svaku prijetnju sigurnosti zemalja članica.

NATO snage imat će glavni stožer u Šćećinu u Poljskoj, a bit će raspoređene i u Estoniji, Litvi, Latviji, Bugarskoj i Rumunjskoj. Glavni teret razvoja novih elitnih snaga, “Spearhead”, snosit će zasad Poljska, Njemačka i Nizozemska, a prvu postrojbu činit će jedna multinacionalna brigada s oko pet tisuća vojnika.

Ideja je da NATO ustroji tri takve brigade te da “Spearhead” snage imaju oko 30 tisuća vojnika s pripadajućom opremom i logistikom, dodao je dužnosnik. Iako nije izravno precizirano osnivanje “Spearhead” snaga (u prijevodu “Oštrica koplja”) došlo je kao izravni odgovor NATO-a na ratni sukob u Ukrajini što se i vidi prema geografskom rasporedu snaga.

Na skupu je bio i hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović koji je kazao kako će i Hrvatska, kao i sve druge članice NATO-a, pridonijeti provedbi ustroja snaga za brza djelovanja.

Uzbuna u Rusiji
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su te mjere obrambene i da su dio odgovora saveza na rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima i onog što se vidi od Rusije u zadnje vrijeme.

Novi ustroj snaga mogao bi uzbuniti Rusiju koja je krajnje neprijateljski raspoložena prema nazočnosti NATO-a u blizini svojih granica.

U Ukrajini je rat. Koristi se teško naoružanje, civile se svakodnevno ubija – otvoreno je kazao francuski predsjednik François Hollande, u povodu posvemašnje eskalacije sukoba započete ponovnim padom zračne luke Donjeck u ruke proruskih separatista. Vojni analitičari se slažu kako vojni arsenal Ukrajinaca zbog svoje starosti, ali i nedostatka materijala nije dostojan nositi se sa separatistima koji svoju vojnu silu temelje na ruskom oružju. Zbog toga se i javila inicijativa o konačnom slanju oružja u Ukrajinu...

No, strahujući da bi pružanje takozvane “smrtonosne vojne pomoći” moglo nagnati ruskog predsjednika Vladimira Putina na povećanje uloga u sukobu, SAD je dosad vodio vrlo opreznu politiku. Bijela Kuća ograničila je slanje pomoći na “ne-letalnu opremu”. U prijevodu, Amerika je dosad slala pancirke od kevlara, posebne naočale za noćno gledanje, inženjersku opremu, te razne medicinske potrepštine.

Separatisti su i dalje primali značajnu vojnu pomoć, koliko god Putin to poricao, a ukrajinske snage su u zadnje vrijeme počele gubiti sukob za sukobom. Najteži je bio, naravno, gubitak zračne luke u Donjecku, kao i ponovno otvaranje stare fronte na jugu zemlje oko Mariupolja. Zbog toga je opet na dnevni red došlo pitanje slanja vojne (smrtonosne) pomoći.

Iako SAD otvoreno poziva na diplomatsko rješenje sukoba, u javnost je izišlo posebno izvješće bivših američkih visokih vojnih dužnosnika u kojem je ne samo procijenjena vrijednost vojne opreme koju bi trebalo poslati već i točan tip. Radi se o protuoklopnim raketama tipa “javelin”, izviđačkim bespilotnim letjelicama, oklopnim Hummer vozilima, radarima koji mogu otkriti neprijateljske projektile, te vojnoj komunikacijskoj opremi vrijednima više od tri milijarde dolara.

Porošenko moli...
I dok Amerika već točno zna što bi otprilike poslala, ali se još dvoumi, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko obratio se drugim članicama NATO-a da isporuče oružje njegovoj zemlji kako bi joj omogućile da se “obrani od agresora“. Po Porošenku, događaji zadnjih dana trebali bi navesti “NATO da pruži još više podrške Ukrajini, posebice opskrbom modernim oružjem za zaštitu i obranu od agresora”.

Priredio Vlado Ozretić

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/.....fault.aspx

Bebee Dol

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 914 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 7 sakrivenih i 876 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 9k38, _Sale, aleksmajstor, Andrija357, Apok, comi_pfc, darkangel, dekan.m, drimer, ILGromovnik, Ivica1102, jukeboxer, kihot, krkalon, ksyyaj, Kubovac, ladro, MegaVLAdaR, mercedesamg, Milometer, nenad81, ozzy, robert1979, savaskytec, Srki94, Srle993, Sumadija34, vladaa012, vukovi, |_MeD_|