LRSVM Lanser raketa samohodni višecevni modularni

115

LRSVM Lanser raketa samohodni višecevni modularni

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 5537

Ја верујем да ће постојеће Огњеве модернизовати на ниво дигитализованог Огња, а да ће модуларни бити нови, на новој шасији као што се ради са ПАСАРСом, што је добра ствар јер нови могу да замене прво Пламен-С а после и постојеће, док стари модернизовани могу да пређу у активну резерву.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15438
 • Gde živiš: Lublana

Nebo_M ::Njuskas ima vise prednosti, prvo daje mogucnost potpunog oklopljavanja kabine, cak i odozdo, te ako zgazi na minu, dobre su sanse za prezivljavanje posade, moguca je bolja zastita rezervoara za gorivo jer se mogu integrisati u oblik kabine i biti zaticeni njenim oklopom, drugo motor je odlican stit za bilo sta sto doleti sa prednje strane vozila, laksi je za servis motora atako veliki motorni prostor dodatno pruza mogucnsti da se odredjeni sklopovi izmeste sa svog standardnog mesta, recimo hladnjak, da se doda eventualno jos neka zastita na prednjem delu i time automatski je i kabina iza njega zasticenija...

Prednost mu je i razbijena klasicna silueta kamiona-nosaca lansera, sa spustenom kabinom i nizom siluetom u profilu od klasicnog FAP-a a i dosta izmenjen odnos masa napred-pozadi, zbog povucene (a teske) kabine iza motora, (spusten centar mase vozila), tacno izmedju osovina sto obezbedjuje po default-u mnogo bolje vozne karakteristike na putu i van njega (ovo drugo posebno bitno za udari i bezi) savladavanje vecih bocnih uglova bez opasnosti od prevrtanja, bolju prohodnost po klizavom terenu i slicno.

Vrlo lepo zamisljen kamion i vrlo dobra platforma za svasta nesto. Ne bi bilo na odmet da urade i produzenu varijantu.

Vozač njuškaša ima loš pregled na sve što je 3 m pa do vozila, pogotovo ako je raznovrstan teren i ima uzbrdica. Takođe je lošiji pregled od postavljenih eksplozivnih naprava. Motor ispod kabine kudikamo bolje štiti od 8 mm ćeličnog lima, osim toga i kabina se može izraditi kao monovolumen.

Što se tiće energije eksplozije koja deluje na kabinu ako je kabina dizajna kontra IED ispred prve osovine kao kod Kamazovog Tajfuna 63969 postiže se efekat kao kod njuškaša.

Što se tiće voznih odosobina nema razlike. Tvoji argumenti glede balansa. Nije problematično za vožnju prazno vozilo več natovareno vozilo.

Jedine 2 slabe strane koje ja vidim kod kamiona sa motorom ispod ili iza kabine:
1. komplikovaniji dostup do mašine i transmisije.
2. veča izloženost balističkim projektilima spreda.offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 5370

Кос** Не/барем како сам ја разумео/.Поменуто је да ће прихват /свих/ лансера бити универзалан.Чим се модернизује,мислим да се подразумева да ће бити дигитализовани.А то значи и прихват НЕКЕ ВЕРЗИЈЕ алас подваријанте ,како год је буду назвали.Командна возила која се управо раде за РАКЕТНЕ артиљеријске јединице,урадиће како треба.Мало је вероватно да то раде на кришке...с тим што ће у основној улози ВБР-а,то бити Огањ.Нешто ново,кад и ако развију габаритније ракете...

offline
 • Pridružio: 26 Nov 2017
 • Poruke: 280

Pa bas da se porede punokrvni MRAP i obican kamion, samo malo preuredjen za namenu... Ne ide Smile

online
 • yrraf  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1431
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Ljudi ja sam laik, ali kako za ime boga mislite da je nemoguće napraviti sistem za kidanje aerodinamičkih kočnica na kontejnerima? Jedna šipka i sistem zupčanika. Rešenje nije prikazano na kontejnerima, u redu, ali odakle ideja da je tako banalna stvar nemoguća? Čak ako je postojeće rešenje sa M-77 pekomplikovano ili skupo za lanser koji treba da preživi 5-10 gađanja zar je toliko nemoguće postaviti el. aktuatore na svaku cev da aktiviraju aerodinamičku kočnicu.? Zar je nemoguće sa istrošenog kontejnera skinuti taj mehanizam prilikom reciklaže pa ugraditi na novi? Jedan bk Ognja košta kao nov Mercedes a mi ne vidimo validno rešenje za aktiviranje kočnica jer je šta, skupo, komplikovano, tehnički neizvodljivo?

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3777

Naravno da je moguče napraviti bravice za kidanje osigurača aerodinamičke kočnice. Prije 50 godina kad je Vučur koncipirao to rješenje sa hrpom zupčanika i krivulja bilo je to ok, danas je to više manje demode. Postoji niz elektromehaničkih ili pirotehničkih načina kako se može te 4 bravice fiksirati ili odbavciti sve zavisi od logike upavljanja sa lanserom.

Osnovno pitanje koje se postavlja kod kontejnerskog lansera jeste da li su sve rakete ( puni BK plus ratna rezerva vrhovne komande ) spakirane u kontejnere , ili je dio raketa u kontejnerima , a dio raketa u sanducima. Od toga zavisi i cijena i konstrukcija kontejnera. Mi ne znamo stav VS po tom pitanju .

Da ne zaboravimo da rusi rakete Grad čuvaju u skladištima potpuno rastavljene komore posebno goriva posebno bojeve fglave posebno, i naravno upaljače u onim konzervama .

Kontejnerski princip bi tražio da su rakete u njemu potpuno naoružane sa montiranim upaljačima, i skinutim kratkospojnicima sa pripale, ali to je izuzetno opasno , mi smo se takvih raketa jako bojali , Kad smo ih montirali ili skladištili nastojali smo da sanduci sa raketama uvijek gledaju sa špicom u neko brdo, to bi bilo ispravno i tako je bilo u pravilu službe . Tako bude dok je moja generacija ili generacija oficira inženjera koju smo mi odgojili na vlasti.

Kad mi pomremo i oni koji su bili poručnici kad smo mi bili pukovnici , i dođu na vlast njihovi unuci odgojeni na video igricama , možda bude neka druga filozofija gradnje raketa.

Ja sam star i staromodan , ali ajde nek mi netko objasni kako je to zamišljeno sa tim kontejnerima , oče li netko otvarati one poklopce naprijed sa kontejnera i sa nekom drškom od metle i specijalnim ključem šarafati upaljaće dok su rakete u kontejneru. Oče li netko isto tako sa zadnje strane skidati onu briknu , kod Grada je to komad plastike i metala velik ko pepeljara i kad se raketu ugura u lanser ona se spoji na masu lansera , a ta se brikna skine kod guranja rakete u lanser.

Ili če to biti po sistemu ... stavi kontejner na lanser i deri .. kad ispališ plotun , isprazniš cijeli lanser , neka automatika ga odbaci i bežiš sa VP po novi kontejner.

Onda kad prođe frka neka vojska obiđe te vatrene položaje pokupi odbačene kontejnere i u nekoj radionici ga popravi i postavi nove rakete , koa je to radionica , jeli to radionica za srednji remont municije koje su bile po armijskim oblastima JNA , šta ta radionica radi u miru.

Već sam postavio to pitanje prije par godina i nisam ništa pametniji od onda, ili možda jesam ,shvatio sam da je to sa kontejnerima šuplja priča navlakuša za političare da odobre lovu.

Kontejner je divna stvar ali za neku pametnu raketu , a to nisu ni Oganj ni Grad , ja ne vidim te upaljače koji komuniciraju sa lanserom i koji su aktivni jednu minutu kad mu računalo u raketi kaže sad se možeš aktivirati , i ako u slijedećih 0,5 sekundi dobiješ inercionu silu od 50 G i vrtnju od 2000 rpm to je stvarno lansiranje a ne udar groma u lanser ili požar skladišta, i možeš grunut nakon 50 sekundi kad udariš na ledinu.

Sve drugo mimo ovog opisanig protokola je pakao za skladište i par kilometara ukrug , i pakao za pretovar tih kontejnera i vozikanje do VP.

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2014
 • Poruke: 1604
 • Gde živiš: Požarevac

Па кад сте већ били тако одгојени, како вам/нам се десише Параћинске утрине и тд.

Неће после вас/нас наступити потоп. Има јако паметних младих старешина, само да их не убијемо у појам док стичу прва искуства.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22141

Paraćin je baš dokaz da će se raketašova tvrdnja desiti jer tamo stokiranje nije rađeno kako on i navodi već ofrlje i bi BUM...
Da ne lečimo sujete i sl ovde ,nije red a gro navoda nu je itekako za prst na čelu da se deca ne igraju rata i diraju u ono čemu nisu dorasli..
Negde sam ovih dana na nekoj temi čitao o nepoštovanju rada na vatrenom položaju pa da ovde reknem.
Umal pretekosmo jer je neki (zna se ko ) naredio da Divizion sa svih 12 Ognjeva prasi sa relativno malog prostora vise dana brez da odlazi na VP bliže svom cilju i ne kompromituje taj polazni na kome su plandovali.
Nakon par dana i vise dejstava što pojedinih lansera ili celih baterija a jednom i divizion je došlo do kontrabatiranja.
No onaj marfi bi bio zaboravljen da baš pred pad prvog projektila tu na maloj razdaljini nije stiglo nekoliko šlepera. Sa raketlama..
Sreća prati hrabre a kažu i lude pa je samo jedan lanser Ognja skoro u centru vatrenog položaja popio gelere od MB jedan i sam čuvam , bez tezih posledica.
Šta da je prebacio 100m i tresnuo u jedan od šlepera?
Dali bi isto prošla raketa u cevi a zavarilo ih je par ili ona u punjaču onako gola i ona u drvenom sanduku ?
I ko bi tu onda bio kriv za čisto igranje rata???
Mnogo ??? a odgovor smena komandanta diviziona i jedna od raketa se aktivirala u lanseru negde na Petrovaradinu kad su pokušavali da je izvade..
Pisali smo o ovome ali tuđe ludosti i greške se moraju vazda ponavljati da ih drugi ne ponove nije ZDRAVO da ginu zbog neznanja ko oni akademci na Pasuljanama nomad..
Nije ni red ako se poštuju sve propisane radnje i mere od davnina i ne brza i izvode inprovizacije !!!

online
 • yrraf  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1431
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Kako god okreneš stvari, nama trebaju i 128 i 122mm rakete, a bilo bi poželjno da na isti lanser kačimo i Košavu i Alas i daj bože nekad i 265/267mm. Bez kontejnera treba najmanje 3-4 posebna lansera. Svi pomenuti problemi su validni ali verujem da nisu nepremostivi, valjda je neko o tome mislio. Šta god da se napravi, ubeđen sam da najveći deo raketa neće biti u kontejneru već rasklopljen u sanducima zbog lakšeg skladištenja i cene kontejnera. Ja ne vidim problem da postoji logističko vozilo (radionica) na nivou baterije koja negde u blizini VP puni kontejnere, privremeno skladišti i onda to logistika dostavlja lanserima. Takvo vozilo treba da ima mogućnost da sklopi, testira i pripremi raketu, očisti i sredi ispucan kontejner, poslaže rakete u neki "punjač" poput onog na M-77 koji napuni kontejner, nabaci poklopce i preda logistici. Kako funkcioniše logistika u PVO divizionu? Ima tu legitimnih pitanja, šta kad ne ispucaš kontejner, koliko dugo ga tako zapakovanog možeš bezbedno skladištiti, da li se, lupam, nakon tri nedelje ipak raspakuje, skinu upaljači i sl. Činjenica je da to dosta komplikuje logistiku ali dobija se jedan lanser za različite sisteme, samo treba iskalkulisati da li je vredno toga. Ja mislim da jeste ali to je veliko i komplikovano pitanje. Prosto verujem da je nemoguće sa sigurnošću otpisati kontejner bez validnih informacija koje nemamo. Treba ispitati kako su to rešili Ameri, Izraelci i Turci. Nisam video da im lete skladišta u vazduh svakih mesec dana. Neko rešenje imaju. Morava je sa sve kontejnerima nekome čak i prodata, videli smo. To negde radi i postoji neka procedura za skladištenje, punjenje i borbenu upotrebu. Nismo te lansere videli po Siriji kod džihadlija, znači ipak u nekoj su armiji. Ne bi baš uzeli nešto što može da eksplodira olako u skladištu.

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 3016

Paraćin, primer kao se ne sme raditi. Natrpati na jedno mesto UBS koja su morala biti skladištena na više različitih mesta je put u katastrofu. A šta je doprinelo tome? Prvo i osnovno po meni, nakon rata nije se pristupilo obnovi uništenih i oštećenih skladišnih kapaciteta nego se sve trpalo na preostalle lokacije i naravno ukidanje i smanjenje jedinica u tom periodu (mislim prevashodno na tehničku službu) jer o tolikoj količini uskladištenih UBS mora i neko da brine. Da su u nepotrebno napuštenim skladištima na mestima uništenih a ranije ispražnjenih trajnih objekata podignuti privremeni makar i ordinarne limene barake, te obnovljeni grudobrani oko njih (ordninarni zemljani radovi, nikakva nauka) popravljeni gromobrani, Paraćin se sigurno be bi dogodio.
Iako sve uradite po propisu uvek može da se desi da "ode" jedan magacin i da strada nekoliko okolnih ali da vam na primer ode svih 20+ objekata u isto vreme u jednom skladištu e to bi bila već majstorija. Kada je onomad "leteo" TRZ Kragujevac siguran sam da je to isto bilo po Paraćinskom receptu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 492 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 2 sakrivenih i 469 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Aleksandar Tomić, arsa, babaroga, caesar, dankisha, darkangel, FOX, ILGromovnik, joca83, liman, lord sir giga, Marko Marković2, mean_machine, Milan A. Nikolic, royst33, srecko81, vlvl, W123, yrraf, zlaya011