„Nora“ izvozni adut srpske vojne industrije

347

„Nora“ izvozni adut srpske vojne industrije

offline
 • Pridružio: 27 Maj 2012
 • Poruke: 1128

a sta je bilo sa M56 haubicama ,jel ono bese za kipar
i sa drugim kontigentom nora za kipar?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 01 Dec 2009
 • Poruke: 1626
 • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Adekvatan ::Dobar dan gospodo, ne mogu da čitam unazad mnogo komentara, ako niste znali NORE u Mjanmaru se modernizuju, proces je uveliko u toku. Sa Mjanmarom imamo odličnu saradnju i mnoštvo ugovora, a samo Nore doneće nam oko 20.000.000EUR, naravno osim Nora imaju i Galeba, Utvu, rezervne delove za sve to, remonti(sve to mi radimo).

Uglavnom osim modernizacije Nore, naručili su dodatni set projektila. Smile


Koji to mi i kome idu pare koje se zarade- SDPRu ili firmama odnosno radnicima?
Koliko od tih 20miliona ide na opremu za proizvodnju koliko za ruke a koliko se u stvari zaradioffline
 • Pridružio: 14 Mar 2017
 • Poruke: 647

Adekvatan ::Dobar dan gospodo, ne mogu da čitam unazad mnogo komentara, ako niste znali NORE u Mjanmaru se modernizuju, proces je uveliko u toku. Sa Mjanmarom imamo odličnu saradnju i mnoštvo ugovora, a samo Nore doneće nam oko 20.000.000EUR, naravno osim Nora imaju i Galeba, Utvu, rezervne delove za sve to, remonti(sve to mi radimo).

Uglavnom osim modernizacije Nore, naručili su dodatni set projektila. Smile


Šta ide u modernizaciju, 25L L52 cevke?

offline
 • M.B.
 • Pridružio: 02 Jun 2011
 • Poruke: 83
 • Gde živiš: Beograd

lord sir giga ::Adekvatan ::Dobar dan gospodo, ne mogu da čitam unazad mnogo komentara, ako niste znali NORE u Mjanmaru se modernizuju, proces je uveliko u toku. Sa Mjanmarom imamo odličnu saradnju i mnoštvo ugovora, a samo Nore doneće nam oko 20.000.000EUR, naravno osim Nora imaju i Galeba, Utvu, rezervne delove za sve to, remonti(sve to mi radimo).

Uglavnom osim modernizacije Nore, naručili su dodatni set projektila. Smile


Koji to mi i kome idu pare koje se zarade- SDPRu ili firmama odnosno radnicima?
Koliko od tih 20miliona ide na opremu za proizvodnju koliko za ruke a koliko se u stvari zaradi


Sve to ide na delove, ali u principu ide sve u državu kako god okreneš. Te stare kafanske priče su postale prilično dosadne. JI profitira - Vojska profitira - država profitira.

Uglavnom, Mjanmar je kupio B-52K0 varijante Nori, to su jeftinije i one starije koje imaju "urodjene mane" recimo sa izravnjačima, koje smo masovno servisirali na skoro svim Norama(reklamacija). Uglavnom, Mjanmar diže svoje Nore na B-52KE1 standard. PS. Nora je zabranjena da se izvozi trećim zemljama(takoreći preprodaja). PS. Verovali ili ne, preko 70 izravnjivača smo im zamenili pod reklamacijom Smile

Takodje, modernizujemo im i haubice M-56 i M2A1...Uglavnom, sa Mjanmarom imamo aktivnu saradnju poslednjih četiri godine bez premca i dosta love dobijamo. Već smo kontaktirali tursku za kupolu za Lazara, itd, itd...Tek će biti veselo u našoj namenskoj Smile

offline
 • Pridružio: 01 Dec 2009
 • Poruke: 1626
 • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Ovo za M56/33 na to mislis pod modernizaciju odnosno podizanje dometa kroz produzavanje cevi na 33 kalibra to nije lose S obzirom koliko su dugo te haubice izvorno a i naseradjene u opticaju dugo.
Normalno je da ono sto imas u naoruzanju modernizujes ukoliko ima uslova za modernizaciju sto da ne i treba Mijanmar da modernizuje svu nasu opremu koju ima u naoruzanju njima lepo nama jos lepse

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 24034
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Momci, tema je Nora.

offline
 • Pridružio: 21 Okt 2013
 • Poruke: 98

@Adekvatan
НОРА-Б и њени потомци немају изравњаче, тако да нису могли ни да буду замењени.

offline
 • Pridružio: 10 Feb 2010
 • Poruke: 3630

За нас са јефтинијим улазницама, шта су то изравњачи?

offline
 • M.B.
 • Pridružio: 02 Jun 2011
 • Poruke: 83
 • Gde živiš: Beograd

Napisano: 12 Maj 2020 21:55

mihajlot2013 ::@Adekvatan
НОРА-Б и њени потомци немају изравњаче, тако да нису могли ни да буду замењени.


Bravo Mihajlo i hvala na ispravci, u pitanju je bio lapsus, sada ću biti koncizniji.

Otprilike je to išlo ovako...

1. Izašao je naš tim na teren sa analizom njihovih haubica.
2. Analizirali smo im stanje svih haubica, uključujući i Nore.
3. Sastavili smo kompletnu listu rezervnih delova i dodatnu opremu za funkcionisanje.
4. Stižu stručnjaci i delovi avionom i rešavaju probleme.

Prve reklamacije smo dobili za sve izravnjače za obe naše haubice(M2A1 i M-56).
Veoma sličnim sistemom kao gore je išlo, zatim su bili zadovoljni kako smo se posvetili i apsolutno im ništa nije naplaćeno, čak ni boravak naših stručnjaka, sve troškove je nosila firma "JI"

Zatim, Mjanmar kreću pregovori i odu daleko do toga da se šalje tim ljudi koji će da ustanovi šta sve treba da se dostavi za modernizaciju i onda kreće : Za obe naše haubice...

1. Modernizacioni set za haubicu
2. Cev
3. Zatvarač
4. Gasna kočnica
5. Izravnjivač
6. Dodatna masa(dve), leva i desna ploča
7. tehnička podrška
M-56 je imao dodatno u listi navratku.

Dakle, integriše se nova cev kalibra 33, nova gasna kočnica sa pripadajućim delovima za povezivanje cevi, zatim novi zadnjak cevi, izravnjivač, navratka, dodatna masa na kracima lafeta(leva i desna). To je dakle okvirni sadržaj koji Vam iz glave govorim.

Zatim, promenjene karakteristike modernizovane haubice 105mm su :
Domet, maks.početna brzina su nepromenjeni, ali dužina cevi, životni vek cevi su blago produženi.

Još sa testiranja iz VTI, prekucaću Vam podatke testiranja :
Životni vek topa sa razornim projektilom "ER M02" je 1650 projektila na jednu cev.
Životni vek topa sa razornim projektilom "ER M02(drugi tip), 2025 projektila na jednu cev.
Životni vek topa sa razornim projektilom "M1" 7500 projektila do deformacije topa.

Naravno, sve haubice 105mm M2A1 i haubicama 105mm M56, koje podležu modernizaciji, naravno izvršava se opšti(ne generalni) remont i priprema se za postavljanje ili implementiranje modernizacije ili modernizacionih kompleta i onda kreće uklanjanje i ponovna ugradnja.

Što se tiče Nora, veoma slična procedura kao i gore i odredjeno je sve šta i kako. Stim što je Mjanmar za početak naručio modernizaciju 24 Nore sa standarda "K0" na "KE1" i vrednost ugovora je oko 10 miliona dolara(dakle samo ovaj, a ima ih više).

I onda se kreće redno, preko hidrauličkih podsistema ; zaptivke, creva, filteri, armature i druge slične komponente. Komplet senzora i mikroprekidača za automatski punjač, naoružanje i ostalo.
Zatim, ulja za hidraulični sistem, kočioni sistem, protivtrzajući sistem i sva ostala maziva. Komplet električnih podsistema od naravno famoznih konektora, kablova i slično. Zatim RR delovi za automatski punjač : donosače i kasete za projektile i barutno punjenje, zatim rezervne delove sklopove cevi, kolevke, nišanski sistem itd, itd...

Kada se ugradi top, potrebna je modernizacija nišanske ose. Tokom servisiranja i remonto, topovi se spremaju za ugradnju : enkoder za elevaciju i enkoder za kretanje po pravcu.
Jedna od bitnijih stavki modernizacija je ugradnja novog sklopa za opaljenje sa 12 kapisli, umesto starog koji je posedovao 6 kapisli. Tu se menja novi zadnjak i zatvarač zadnjaka. Setimo se da je u prošlo vreme posle opaljenja 6og projektila, jedan od posluga koja opslužuje Noru, morao da izadje i da to reši - sada se to radi posle 12.

Zatim, ugradnja novih senzora i komponenti za unapredjenje sistema za navodjenje topa, dakle biće zamenjeni odredjeni moduli uj kutiji PLC-a, što uključuje i modernizaciju softvera.
Takodje, modernizacija automatskog punjača - novi lančani nabijač sa sve kućištem, koji će omogućiti pouzdanije nabijanje uz naravno senzore koji će čitati brzine nabijanja i položaj lančanog nabijača, te će posada moći lakše da vrši inspekciju na licu mesta.

Zatim, komponente dela ASUV na samohodnom topu će biti "blago" modernizovani.

I na kraju, komp za digitalno mapiranje kojeg pokreće Intelov procesor je unapredjen u odnosu na prethodnika. Takodje dobiće i MVRS ili radar za merenje početne brzine. Ko ne zna da naglasim da je sistem radara za merenje početne brzine(MVRF) je konstruisasn za precizno merenje početne brzine projektila topa Nora B52. MVRS je kompaktan radarski sistem sa prenosivim tronošcem koji može da se koristi i sa drugim artiljeriskim orudjem. Izračunavanje početne brzine na osnovu FFT (brze Furijeove transformacije) pruža sistemu mogućnost da izmeri početnu brzinu svih tipova municije čija je početna brzina između 100 i 1500 m/s.

MVRS meri brzinu projektila od 100 do 1500 m/s (4 Mach) kojim je omogućeno precizno odredjivanje brzine projektila na ustima cevi;
MVRS radi u automatskom režimu i ima sledeće karakteristike:
-Mogućnost za preprogramiranje parametara za merenje;
-Mogućnost merenja pri tempu gađanja manje od 20 projektila u minutu sa prikazivanjem na ekranu;
-Mogućnost čuvanja do 100 snimljenih merenja;
-Kompletno samotestiranje hardvera MVRS pri uključivanju sistema;
-Mogućnost rada u svim metorološkim uslovima, dnevnim i noćnim;
-Preciznost merenja brzine +/-3 m/s

Komplet MVRS sadrži:
-Mikrotalasna antena integrisana u jedinstveno mehaničko kućište sa mikrotalasnim jedinicama (1 komad);
-Uređaj za obradu signala (1 komad);
-Komplet kablova (3 komada);

Ima tu još pojedinačnih komponenti, da ne spamujem mnogo, ostao sam dužan oko defekta. Recimo haubice M2A1 vuku za sobom nekoliko problema, prvi je "bile su konzervirane Smile" i onda ide redno, kvarovi na mehanizmu elevacije, oštećenje opruga zatvarača, -oštećenja sklopova laktaste poluge- ručica za otvaranje zatvarača, neispravne kočnice itd, itd...Na kraju je naš tim ustanovio da oni uopšte nisu savladali održavanje, a kada su pogledali maziva, do je tek bio ŠOK...Sredstva nisu podmazivana i onda je to bila lančana reakcija(manje-više) - modernizacija neminovna Very Happy

Ne znam šta bih Vam još rekao, osim onog šta ću pamtiti doveka. Uslovi koje je imao naš tim su u početku bili veoma katastrofalni, doslovce. Hrana je bila užasna, uslovi u samom hangaru su bili užasni i njihove oružane snage su bile u veoma velikim problemima iznutra, ali su nam pomagali na sve moguće naćine u njihovoj moći - logično, mi smo videli njihovu želju, ali džaba. Slike smeštaja Vam neću kačiti zbog količine informacija koju sam Vam dao, ali verujte mi, uslovi su kao kada gledate na televiziji humanitarno gradjenje kuća, pa ljudi koji žive u strašnim uslovima, e u takvim je bio naš tim. Nema tople vode, nema struje pola dana, hrana užasna, kanalizacija bazdi na sve strane i to je bio smeštaj pre hotela, to su nam oni kao dali. U tom gradu u kojem se radilo, to je kao nešto poput Kruševca u odnossu na Beograd, ali ne u centru Kruševca nego u nekoj zabiti - otprilike je to ekvivalent.

Nemam vremena da odgovaram na privatne poruke, izvinjavam se svima, a ima Vas mnogo koji mi internzivno šalju. Došao sam iz razloga da Vam serviram par informacija i da se povučem kao i do sada, jer ovde vladaju ozbiljne dezinformacije u pojedinim oblastima - ne želim da vredjam.

Podatak sa gadjanja u kojem su učestvovale četiri haubice, dve M-56 i dve M2A1.

Pozdrav Smile


Dopuna: 13 Maj 2020 0:03

Zaboravio sam da odgovorim na još jedno veoma važno pitanje, a to je ko uzima koliki deo kolača. Mnogi misle da se pare razlažu na mnogo firmi, da svi imaju da omrste brke, ali zapravo to nije ni blizu tačno. Uglavnom, realni profit od ukupne cene u zavisnosti od mnogo okolnosti varira od 10% do 30%, ali veoma retko iznad toga.

Ako je cena za odredjenu modernizaciju koju mi obavljamo recimo 10.000.000EUR, realan profit je izmedju 1.500.000EUR do 2MIL EUR. Samo kompletni troškovi modernizacije, proizvodnje delova, osoblje, transport i montaža uključujući apsolutno sve propratne troškove obično košta izmedju 50 i 80% od ukupne cene. Pritom postoje raznorazni specijalni popustsi za kupce, jer ako kupe više, ti im moraš spustiti cenu, pa dati i neki vid specijalnog popusta preko druge robe i slično.

Od tih recimo 2MIL EUR čistog profita ide u Jugoimport i državi Srbiji. Jugoimport posluje preko "SRPSKE BANKE" i sve uplate/isplate se tako vrše. Postoje odredjeni uslovi kada se roba prilikom modernizacije u slučaju da je stranog porekla, promeni cena, pa se tako poveća, dešava se da špediteri rebnu cenu, dešava se da prilikom već ugovorenog transporta se desi nešto i tako se mogu desiti razne anomalije i da poraste blago cena za do 5% od ukupne. Troškovi transporta su papreni, da kažemo malo manje od jedne desetine ukupne cifre, zato se transport i pažljivo razmatra, kompletna logistika i pratnja.

Uglavnom, sve stečene pare uglavnom ulažemo u našu Vojsku, tačnije u našu namensku industriju. Može ko god hoće da Vam priča šta hoće, da vas laže i maže da je sve raspad sistema i rasulo, ali to su obične politički ostrašćene priče, koje su više izbledele od kopiranja. Krajnje je vreme da shvatite da se zaista sada radi lepo i da se nizaju sve bolji i bolji rezultati i da se napokon POMERAMO ka boljem, zato uz dužno poštovanje bih vas zamolio da NE ŠIRITE dezinformacije u vezi srpske namenske industrije.

Uvek može bolje, uvek može više...Laku noć.

offline
 • Pridružio: 10 Jan 2012
 • Poruke: 1651
 • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

@Adekvatan
Da li imas odobrenje da iznosis sve te informacije od firme u kojoj radis?
Ako imas zasto to radis?
Reklamiras firmu? Usmeravas tok diskusuje kako ti odgovara? Iznosis polu istine sa nekim ciljem?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 519 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 512 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ALBION101, darios, ILGromovnik, kybonacci, nenad81, zlaya011