Sistem Grad 122 mm

34

Sistem Grad 122 mm

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3977

Mi smo za te operacije sastavljanja pravili specijalne " ključeve" , može i sa lancem može i kožnim armiranim pojasom ili čeličnom trakom , za orkan smo pravili već prave strojeve za navijanje .

Budem poslikao jedan takav ključ pa postavim.

Sigurno je jedna opruga , ne mogu ih naći u hrpi te furde iz 1992 godine , ako se pojavi poslikam je naravno , nisam se puno zamarao sa tom oprugom , mi smo jednostavno to presnimili i dali u izradu , i dalje me nije bila briga, a sad se i sam pitam zašto su ruje na Gradu to skomplicirali sa tim komadićem žice .. ne vidim smisao .. ali kod ruja ništa nije bez nekog smisla .. ima neka kvaka.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 24282
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Ključ za filter ulja?online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3942

Da, da...zaboravio sam na tu alatljiku. Ovako nešto je bilo u tom filmu.

offline
 • Pridružio: 22 Mar 2014
 • Poruke: 3155
 • Gde živiš: Bog će suditi mojim neprijateljima,mi samo ugovaramo sastanak.

Jesam rekao da neću više pisati na ovom forumu, al ajde malo da ponognem ima ovde ljudi koji nešto cene... krilca od ognja školska raketa..
Akto treba još neka slika slobodno recite..
offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3977

super.. hvala ti na fotkama

online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3942

Nekidan sam prelistao temu Orkan (prst i točak na mišu mi otpao koliko je tamo svega napisano)
Ovih dana sam čitao o još nekim proračunima, mislim da se do sada nije puno pisalo o tome, a na Orkanu je bilo par lijepih slika vezano uz temu. U biti sve je vezano, i Orkan i Grad i Uragan, Oganj, Plamen.

Koliko je sve kod tog raketnog pogona povezano i sve se mora fino posložiti da to funkcionira. Prvo je bilo samo natrpaj gorivo da pravi dim, tlak, potisak. Onda se počelo o dimenzioniranju komore na tlak, pa efekt temperature, pa termoobloga...sad sam došao do teme proračuna goriva u raketi, ali ne u smislu termodinamike već proračun čvrstoće.
Džaba svega, može se napraviti šaška od super goriva koja daje super potisak, ali ako će se ona sasuti od sila koje djeluju na nju ništa nije napravljeno. Vezano je i uz temu starih raketa, goriva koja su ostarila, izgubila svoja mehanička svojstva, pukotine u gorivu. Ako se saspe ili samo pukne, eto tlaka koji će sasuti cijelu raketu.

Bacio sam malo matematike (sila uslijed inercije i sila kao rezultat razlike tlakova u prednjoj i zadnjoj komori koji je oko 5 bara) i za ovaj slučaj gdje je gorivo iz dvije slobodne šaške, dođe se do sila od preko jedne tone koje šašku pritišću prema donjoj dijafragmi. Kod Uragana čak 5 tona !
Aksijalna sila koja tlačno djeluje na šašku, računam da ako je izgaranje skroz okolo i da su tlakovi izjednačeni da sila neće opterećivati šašku na izvijanje, ali vjerovatno se i to uzima pa onda bude neko kombinirano opterećenje.

Na temi Orkan je opisano njegovo četverodjelno gorivo, čelična šipka za centriranje, komplicirano do boga.
Grad i Uragan su stvarno u svakom pogledu dovedeni do mjere najjednostavnijeg rješenja, imaju svojih nedostataka, ali za masovnu proizvodnju savršeni.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3977

Orkan je jako dobro obrađen , dali smo si truda , Majevica pogotovo , sa izradom animacija. U zadnje vrijeme smo se malo uspavali i prešli na druge teme , ali budemo ga još dopunjavali. Ipak je on jedinstven u svijetu i neponovljiv.

Što se tiče čvrstoće goriva najteži je trenutak pripala na minusu , pogotovo kod motora koji su organizirani kao Oganj.

Između komore i i bloka goriva postoji neki zazor jednostavno se gorivo iskrivi i da bi ga se uguralo u cijev mora biti milimetar zazora. Gorivo je izvana inhibirano i poželjno je da barutni plinovi ne ližu po njemu , stoga se na prednjem kraju nalazi gumeni dihtung koji nedozvoljava barutnim plinovima da prodru u taj zazor.

Na minus 30 se gorivo stisne još za milimetar i sad kad pripala kresne imamo unutar zvijezde tlak od stotinajk bara koji jednostavno taj komad plastike napuhne i priljepi na komoru. To napuhavanje je problematično em je na minusu veliki zazor em je gorivo krto, a zvijezda je ko stvorena za inicijalne pukotine

Kod Grada su ruje smjestili pripalu u sredinu između blokova goriva ( šaški ) one su gole bez inhibitora i cirkulacija plinova je slobodna tako da nema tog početnog šoka na gorivo, i samim tim je pouzdanost sustava veća, uz niže troškove za izradu goriva.

Opisao sam je sve te probleme na temi Oganj samo je po komentarima pojedinaca ispalo kao da ja nekoga mrzim ili sam zavidan , ali budu shvatili jednog dana da treba na lanserima prekalibrirati sve cijevi sa Ognja na Grada .

U jednom ranijem tekstu kojeg si dao opisana je u grubim crtama tehnologija izrade cijevi za lanser , rezanje lima na mjeru, savijanje na valjcima, omatanje oko čeličnog kaljenog trna sa kajlom koja formira spiralu , zavarivanje u napravi , i konačno navlačenje na hladni bakreni kalibar , i zagrijavanje bakra , koji konačno formira , izravna nabore na cijevi .

Ta fora sa hladnim i toplim bakrom pokazuje koliko su sovjetski inženjeri i tehnolozi bili inventivniji od nas. Mi smo za jednu cijev na Ognju trošili , materijal i vrijeme i iste strojeve, kao za izradu jedne cijev od haubice 122 mm .

U pogledu ekonomije katastrofa .. da bismo dobili štooooo ??? povećanje preciznosti od par metara na nevođenoj raketi , suludo. Još je luđe sada nakon 40 godina trošiti resurse da bi se u Krušiku proizveo Oganj, samo zato da bi nacionalni ponos bio zadovoljen.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22461

Nedavno sam pregledao sve strane i nisam video da je neko predstavio i ovaj sistem za frlanje GRAD raketli.
Реактивная пусковая установка 9К510 Иллюминация
Тактико-технические характеристики реактивной пусковой установки 9К510 Иллюминация

Расчёт 3 чел
Масса 55 кг
Длина 2,1 м
Длина ствола 1,8 м
Ширина 1,5 м
Высота 1,5 м
Лафет тренога
Калибр 122,4 мм
Угол возвышения от 10° до 40°
Горизонтальный угол наведения без перестановки треноги от -7° до +7°
Темп стрельбы 1 выстрел / мин
Прицельная дальность стрельбы от 2000 м до 10 800 м
9К510 Иллюминация

В состав реактивной пусковой установки (РПУ) 9К510 Иллюминация входят: реактивная пусковая установка (РПУ), треножный станок, выносной пульт 9П611 и неуправляемый реактивный осветительный снаряд 9М42.

Реактивная пусковая установка состоит из направляющей гладкостенной трубы калибра 122,4 мм с винтовым пазом и установочного треножного станка. Винтовой паз нужен для придания вращательного движения неуправляемому реактивному снаряду в начальный период его полета. Далее открываются лопасти оперения, расположенные под некоторым углом к оси снаряда, придающие вращательное движение во время его полета.

Перевод установки 9К510 Иллюминация из транспортного положения в боевое и из боевого в транспортное занимает 2 минуты. Расчет состоит из 2 человек.

Стрельба происходит на дальность до 15 км с выносного пульта на расстояние 20 м.

Реактивная пусковая установка 9К510 Иллюминация в транспортном положении делится на два вьюка.

Угол вертикального наведения составляет от +10° до +40°, угол горизонтального наведения - 7° вправо от продольной оси установки и 7° влево от продольной оси установки.

9К510 Иллюминация использует реактивный осветительный снаряд с боевой частью, полностью идентичной НУРС РСЗО 9К51 Град. При освещенности в 2 лк снаряд способен осветить территорию радиусом 500 м на протяжении 1,5 минуты.
Naleteo sam na LINK gde je sila raznih modela i pod modela grada
· 9К51 Град, БМ-21
· 9К59 Прима, 9А51
· 9К55 Град-1, 9П138
· РСЗО 9К54 Град-В, 9П125
· Град-ВД, БМ-21ВД
Link će na pp Drug pukovnik dobiti OMA..

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1788

Osvetljavajući divajs

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22461

Stariji bratko

Реактивная пусковая установка 9П132 Град-П


9П132 Град-П

Основным разработчиком считался НИИ-147, пороховой заряд воспламенения разрабатывался Пермским пороховым заводом им. Кирова, а взрыватель – Казанским заводом №144. В июне-августе 1965 года опытный экземпляр был отправлен на испытания, после которых переносная пусковая установка 9П132 Град-П была рекомендована к принятию на вооружение спецподразделений. Серийное производство было развернуто на Ковровском механическом заводе в 1965 году, а первые образцы отправлены во Вьетнам в 1966 году.

Реактивная пусковая установка 9П132 Град-П предназначалась для вооружения партизанских отрядов и применялась для поражения живой силы противника, его небронированной и легкобронированной техники в условиях, затрудненных для применения обычных артиллерийских средств.

9П132 Град-П представляла собой направляющую гладкостенную трубу, имеющую П-образный винтовой паз для придания вращательного движения реактивному снаряду. Направляющая устанавливается на треногу. Установка разбирается для транспортировки на две части. Наводка осуществляется по прицелу ПБО-2 и артиллерийской буссоли.

Реактивная пусковая установка использует неуправляемые реактивные снаряды (НУРС) 9М22М «Малыш», которые в транспортном положении также делятся на две части. Боевая часть (БЧ) полностью идентична боевой части НУРС М-21ОФ. Запуск снарядов осуществлялся с переносного пульта по кабелю длиной 20 м.

Перевод установки из транспортного положения в боевое занимал 2,5 минуты, из боевого в транспортное – 2 минуты. Расчет состоял из 5 человек.

Механизмы наведения установки на цель – механические, обеспечивающие угол возвышения от +10° до +40°, угол горизонтального наведения - 7° вправо от продольной оси установки и 7° влево от продольной оси установки. Максимальная прицельная дальность выстрела 10,8 км.

В 1968 году были начаты работы по модернизации реактивной пусковой установки 9П132 Град-П с увеличением дальности стрельбы до 15 км и установки двух направляющих. Тогда же были разработаны специальные снаряды 9М22МД и 9М22МС. Последний имел боевую часть, снаряженную зажигательной смесью. Испытания установки показали её неустойчивость при стрельбе, затруднение наводки с двумя направляющими и неудовлетворительные показатели стрельбы снарядом с зажигательной смесью в полете. Кроме этого требовалось введение дополнительного человека в расчет. Поэтому модернизацию было решено прекратить.
Реактивная пусковая установка 9П132 Град-П
Тактико-технические характеристики Реактивной пусковой установки 9П132 Град-П

Расчёт 5 чел
Масса 55 кг
Длина 2,1 м
Длина ствола 1,8 м
Ширина 1,5 м
Высота 1,5 м
Лафет тренога
Калибр 122,4 мм
Угол возвышения от 10° до 40°
Горизонтальный угол наведения без перестановки треноги от -7° до +7°
Темп стрельбы 1 выстрел / мин
Прицельная дальность стрельбы от 2000 м до 10 800 м
Максимальная дальность стрельбы 15 000 м
Масса взрывчатого вещества 6,4 кг

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 740 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 5 sakrivenih i 683 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Aleksandar Tomić, amonsrb, Apok, apostata, Bahuss, Belac91, bojank, brundo65, Cirkon, coa93, cole77, dane007, darcaud, darkangel, darkstar101, Dimitrise93, Doca, doloress, Drug pukovnik, dule10savic, ikan, kalens021, kolateralnasteta, Kraus, krkalon, KUZMAR, liman, LUDI, Mercury, MiGac, Mikica Calovic, milos97, nebidrag, Panter, powSrb, Ratnik84, repac, Roman, rovac, ruger357, S2M, Sale.S, Sass Drake, sizif, Snorks, trajkoni018, vathra, VJ, vlahale, Vzor50