TORNADO 300mm-SMERČ

31

TORNADO 300mm-SMERČ

offline

000Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 3169

Tornado S, "krma" i "pramac":offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 67453

Citat:The Russian Army has tested its latest Tornado-S 300mm Multiple Launch Rocket System, which uses GLONASS data to guide up to 12 guided missiles to its target in coordinated attacks at ranges up to 200 km.

Russia Rolls Out New GLONASS-Guided, 200-Km Range Missile Squadrons
Arrow https://www.defense-aerospace.com/articles-view/re.....-mlrs.html

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3858

Ovih dana radi Smerč pa da se napiše koja o principu rada najšire rasprostranjene i najčešće korištene rakete sistema, kazetna 9M55K.
Bojeva glava je zapravo jedan sklop indeksa 9N139 u kojem se nalazi ukupno 72 bojeva elementa, po devet posloženih u osam zasebnih kazeta.Princip nije jednostavan pa ga nije jednostavno ukratko opisati, a o složenosti dovoljno govori podatak da se u sklopu nalazi ukupno 19 međusobno gasodinamičko povezanih impulsnih barutnih punjenja koji moraju bezprekorno odraditi svoje da se ostvari krajnji cilj, rasip bojevih elemenata nad ciljem.

Ovaj crtež je zgodniji za grubi opis principaKad se raketa nađe u računskoj točki trajektorije, a to je točka određena sekundama leta, mehanizam 2 koji je i osiguravajući i izvršni pokreće ciklus impulsom na jednu od dvije pripale označene sa 1. Gorenjem se popunjava prostor A plinovima pri čemu se pripaljuje i druga pripala, a sekvencijalno paljenje je da se osigura postepeni rast tlaka. Odmah da kažem sve to i sve daljnje se zapravo odigrava u milisekundama. Bombice se nalaze u kazetama, cijevima 6, radijalno raspoređenim između plašta 9 i centralne cijevi 14. Prodorno kroz centralnu cijev ide što nazivaju kontejner, ali meni bolje zvuči klipnjača na čijem kraju je klip 10.
U svakom slučaju plameni plinovi kroz kanale 4 iz prostora A prelaze u međuprostor B, pri tome se pale pripale 5 za daljnji ciklus. Plinovi nastupaju po dužini, pale i dodatne pripale 7, puni se cijeli prostor. Podužno su postavljena četiri rebra 16, distancera, u njima su prorezi i rupe da se plamen distribuira skroz, a po svemu i do kazeta sa bombicama. Nadalje plamen kroz kanale 4 na klipu 10 prelazi u prostor D čime kreće treći ciklus, razdvajanje glave rakete od tijela raketnog motora. Pali se nova pripala u nizu, punjenje 13 kidanja rakete, to je ono što se čuje na snimcima kao eksplozija što i jeste.
Porastom tlaka u prostoru D raste naprezanje na zasječenim vijcima 11 koji pucaju i sad klip 10 postaje ono što mu i naziv daje. Kazete sa bojevim elementima se izbacuju iz obloge i djelovanjem aerodinamičkih i centrifugalnih sila se razdvajaju od sklopa. Zaboravio reći da je plamen u međuvremenu pripalio i tajmere u kazetama i tu je caka i jedna od razlika između Smerča i Uragana. Dok se kod Uragana bojevi elementi razbacuju kao zasebni elementi i pri brzini rakete u tom trenutku, brzini koja nije mala, kod Smerča se izbacuju kazete.

Znači raketa se prepolovila, tijelo raketnog motora nastavlja svoj let naravno sa puno gorim koeficijentom aerodinamičkog otpora i zabije se negdje preko područja cilja pa dođu novinari da slikaju i da napišu da je raketa pala, profulala i još nije ni eksplodirala Mr. Green
Kazete na sebi nemaju nikakve stabilizatore tako da od trenutka kada se razbacuju kreće njihov let koji je sve samo ne let. Tumbanje, klaćenje i time strelovito kočenje jer potrebno je smanjiti brzinu prije nego se bombice rasprše. Tajmer “drži” 4 sekunde i onda kreće zadnji četvrti ciklus, pripala punjenja u kazetama i klipno izbacivanje bojevih elemenata iz kazete. Ovo je sve opisano onako kramp-pajser metodom, ali mislim da je čitljivo.

Podataka o rasponu visina odnosno računskih točaka trajektorije u kojima kreće ciklus razdvajanja nemam, ima snimaka iz Sirije i Ukrajine gdje se to čini dosta visoko, i recimo da tijelo raketnog motora pretekne cilj za 1-2-3 kilometra.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3858

Evo i slika cevke, kazete u kojoj se nalazi po 9 bombica, umanjenica nečega što i nije tako malecko...pa neka bude bojevi element kako proizvođač deklariraDimenzija bojevog elementa se može percipirati po ovim otvorima po dužini kazete. Na svakom elementu je naravno kontaktni upaljač, a armiranje se vrši jednim složenim termodinamičkim postupkom gdje oni plinovi ranije opisani kroz te otvore dolaze do svakog upaljača gdje u preciznoj korelaciji pritiska i temperature (cca 18-20 bara i 300degC) pokreću ciklus oslobađanja udarne igle u upaljaču svakog bojevog elementa.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3858

Kompletiran je potrebni mozaik, sad (jednog lijepog kišnog dana) slijedi početak na izradi sklopnog nacrta kojih ima nešto na internetu, ali su svi u srazmjeru i odnosu mjera da zaboli glava od netočnosti

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3931

D rug polkovnik šta misliš da li tih 9 bombica u 9 kontejnera, prolazi, kroz iglene uši , u konvenciju o kasetašima. Što kaže Tanja na to.

offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 1826

Jesu li Rusi potpisali konvenciju o ne korištenju kasetnih je možda bolje pitanje. Kao ni omerikens

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3931

Mislim da ruje o nisu potpisali konvenciju, ali se radi o prodaji drugim državama koje su potisnice , i koje ga očito svako malo koriste.

Ako je bombica teška 3 kile i ako ima samolikvidator mogla bi proći konvenciju.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3858

Države koje imaju znanja i kapacitete za napraviti ovako šta boli đoko za te konvencije. Državama koje imaju para da kupe te igračke od ovih prvih će ti isti prvi koji drmaju svijetom rado zažmiriti. I ostaju treći u paktu Jad i Bijeda, e oni su hebena stranka.

Karikirano i metaforički naravno, ali u potpunosti u skladu sa istinom, kako bilo, kako je i kako će biti.

Tako da djevojku kodnog imena Tanja svrbi ona stvar što ova šklopocija ima više od 9 bojevih elemenata, što nisu preko 4 kile i što nisu nezavisno vođeni. Imaju samolikvidator sigurno, sve nekako na guzove dolazi, ali bombica je gotovo precrtana od Uragana, negdje pročitah da je razlika samo u kalibru, 4 mm mislim bjaše razlika. Onda to hoće reći da je samolikvidator pirotehnički sa odgodom 110 sekundi što opet nije po konvenciji. A i vidimo da ih ostane neuništenih pa bi samolikvidator trebao imati svoj samolikvidator Smile

U svakom slučaju, ko ima taj ima, peri deri, ko nema hebiga.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 700 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 3 sakrivenih i 689 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bato, BSD, Dimitrise93, ghibaudilodi, Insan, Skijavoneska, TegljacMete, šumar bk2