J-22 Orao

662

J-22 Orao

offline
 • nebkv 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 30 Mar 2007
 • Poruke: 2407

Gledajuci polozaj displeja u zadnjoj kabini primerka 530 on najverovatnije nije modernizovan u pravom smislu reci
Ja pre mislim da su ti detalji elektronske opreme tu samo privremeno radi ispitivanja kako same opreme tako i novog naoruzanjaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24626
 • Gde živiš: Beograd

Тако је, то је вероватно постављено само ради испитивања, у овом случају новог наоружања.offline
 • nebkv 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 30 Mar 2007
 • Poruke: 2407

Da,tako da ovo ne mozemo zvati ni modernizovanim primerkom,a ni prototipom modernizacije vec vise platformom za ispitivanje pojedinih sistema i naoruzanja
507 je na primer neka vrsta modela kako bi to trebalo manje-vise da izgleda
Nije toliki problem sto je Orao u ovim godinama u ovom momentu
Veci je problem sto je to dugotrajan proces,od predlozenog modela,preko ispitivanja sistema pa do prototipa modernizacije i njegovog ispitivanja i verifikacije moze da prodje dosta godina.Tek nakon toga moze da se rade ostali primerci,pa period ovladavanja i preobuke
E u tome je problem,sto ce nakon svega toga ostati vrlo malo vremena

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24626
 • Gde živiš: Beograd

Jeste naznačeno je da je 530 samo modifikovan i da će poslužiti za ispitivanje naoružanja a možda i nekih drugih sistema.

Ne bi me čudilo da neki novi remontovani avioni budu iskorišćeni za ispitivanje i druge opreme.

offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 9984
 • Gde živiš: Gorod-geroй Moskva

Samo da se ispitivanje ne svede na testiranje gejmerskih palica i kamerice u glavi fiktivne rakete

offline
 • Pridružio: 01 Dec 2009
 • Poruke: 1556
 • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

pitanje je ko ce kupiti raketu ili bombu ili NRZ ukoliko nije ispitano kako i da li radi. pustite papir na njemu moze svasta da se napise, a ko je iole normalan nece tome poverovati. vec ce naravno zeleti da se uveri u istinitost podataka.
Pretpostavljam da ce avioni tipa J-22 biti dovedeni na nivo da koriste ova oruzja i to bi bilo to od modernizacije, nece se nista drugo menjati. to bi bilo to da se ispita naoruzanje koje ce se dalje prodavati nekome, a vojska ce dobiti avione koji ce to moci da koriste i to je kraj price.
Dobro u svemu je to sto ce avioni dobiti mogucnost da ne ulaze u zonu dejstva PVO protivnika, sto bi to bio slucaj sa bombardovanjem i raketiranjem NRZ na klasican nacin.

offline
 • Pridružio: 25 Dec 2007
 • Poruke: 1309

Napisano: 26 Okt 2017 16:45

zixo ::Jeste naznačeno je da je 530 samo modifikovan i da će poslužiti za ispitivanje naoružanja a možda i nekih drugih sistema.

Ne bi me čudilo da neki novi remontovani avioni budu iskorišćeni za ispitivanje i druge opreme.
Опет избегаваш суштину проблема.
Обичан Орао је имао додатак у кабини са којим може да лансира Маверик, али је кокпит и даље аналогни.
Садашњи Орлови могу да имају додатак у кабини са којим могу да испробавају нова оружја за Орла, али им је авионика и даље аналогна тј. стара и немодернизована.
Оно што је обећано и што је суштина проблема је дигитализација комплетне авионике, па оно што је сада нека буџевина која се додаје аналогној електроници постаје део стандардне опреме авиона на коју се стандардним поступком даље може да интегрише оно оружје које се сада развија али и свако следеће које ће се развијати.
Развити нову дигиталну електронику за авион који има аналогну електронику је далеко скупљи и сложенији подухват него развој и испитивање сваког поменутог паметног оружја за Орла.

Dopuna: 26 Okt 2017 16:53

Kožedub ::Jethro ::
На сајту Т6 је на насловној страни интервју Милорадовића о Орлу 2.0 где он каже шта се планира да изврши на дигитализацији кабине у року од годину дана. ТАЈ РОК НИЈЕ ИСПОШТОВАН ПА СЕ МОЖЕ РЕЋИ ВЕЋ САДА ДА ПРОЈЕКАТ КАСНИ.

Kakav crni kokpit? On spominje Teleoptik kao izvođača. Ljudi, jel' neko prošao skoro pored Teleoptika? Ja jesam, i pored jednog i drugog dela. Treba li da podsećamo na analize onoga što je viđeno na "predstavljanju" 2.0 za narodne mase? Ko je zaboravio ima na YT. Savremena izvedba kabine je nemoguća bez inopartnera, toga je postao svestan i sam Baća, iako je šefu obećavao 3x jeftiniju modernizaciju u domaćoj izvedbi (poredeći je sa tadašnjom pričom oko G4).
Ти размишљаш као министар (на срећу бивши) Гашић.
Телеоптик је државна фирма. Када наша вајна држава сматра да је "куцнуо час", расписаће конкурс за партнера који ће испоручити опрему за нову производњу, конкурс за нове људе (инжењере, раднике, менаџере ...) који ће радити у новим погонима и почеће производња онога што је обећао Милорадовић.
Запамти, производња је другоразредни проблем, иако су те можда учили другачије (о "радничкој класи"). Највећи проблем је шта се и за кога производи.
Зато је министар (хвала богу бивши) Гашић и улагао у фабрике наменске уместо у....
Дон'т форгет тхат.

offline
 • flysky  Male
 • Zaslužni građanin
 • Nikola
 • Pridružio: 26 Dec 2012
 • Poruke: 540
 • Gde živiš: Srbija

Citat:Не верујем да је то финална верзија по којој се остали раде. Има ту још ствари које фале. Можда ако се ради у фазама модернизација.

Управо тако ! Ради се о фазама модрнизације. Изложени 25530 са уздигнутим МФД има основну намену тестирања новог спектра вођеног наоружања ( ВРВЗ - 200, ВРВЗ- 24 , М-16Д, Гром Б ... а касније и ракета В-В на крајевима крила ). Виђени истурени МФД са 25530 нема додирних тачака са оним којим смо видели на презезентацији Орла 2.0.

Телеоптик нема додирних тачака у новој авионици (кокпиту). У подвесним АСВЛ-500 ... РАДЕОМ 1 ... је Тадиран и Тхалес електроника. Предвиђено је да се поједине секције авиона олакшају новим -лакшим легурама.

Реалном носивошћу од дупло лакшег подвесног терета са акцентом на вођене ракете из ниског лета ( искакањем ) - испали и заборави, Орао не само да је удаљен од притивничке ПВО већ и чува агилност и маневарбилност што то раније није било могуће.

Бели ГРОМ-А (радиокомандовање) је изложен про форме ( ко воли нек изволи).

Једноструки лансер (ласерско вођене) М-16 Д је предвиђен за уградњу на нови протиоклопни хеликоптер ПАУК са СПАЈДЕРОМ , па све до Ласти , (дај боже и Кобца ) до Г-4 и Орла. Практично модернизовани НЈ-22 ОРАО постаје не само напредни тренажер већ и модеран јуришник. Следи после лаборатиријског дела и летно тестирање ФЛИРА-а (западна авионика).

Модернзована Г-4 -ка носиће сличну гаму вођеног наоружања као и Орао ( скромнију) , сем ГРОМА - Б ...

Уколико се већ "отписани" КОБАЦ нађе у палети понуде , након демо показног лета (летења) практично ћемо имати унифициран кокпит и сходно потреби лета (типу авиона ) слично подвесно наоружање са акцентом на вођено . У змајевима Орлова сходно новој технологији заштите и обраде метала ... до премаза , склопова и подсклопова има још простора за године и године летења. СДПР ( Држава) траже стратешког партнера за УТВУ -Панчево са циљем да СДПР - ДРЖАВА буде 51% (већнски власник ). Уколико то остваримо реално се може говорити о извесној развојној будућности РВ и ПВО а не халама "уби промаја" .

Већ виђен планирани кокпит и за нви Орао и Г-4 ( за сваки је предвиђено посебно ергономско решење) :

Орлови НЈ-22 - Ј-22 па и ... ИЈ-22 (касније ) ... [u]повлачиће се сукцесивно - периодично[/u] из јединице док цела ескадрила не буде унифицирана. Ергономско решење - дигитализација кокпита је урађена са једном ино фирмом у сарадњи са ВТИ.

Касније ће и Г-4-ке имати практично унифициран кокпит по узору на модернизовани Орао. Ергономија кабине је специфична за сваки авион. Сада је циљ довођење вођених ракета до функционалности. Практично се већ сада и у Орао и Г-4-ку може уградити малтене идентичан дигитални кокпит виђен са презентације Орла 2.0. Док се не изврше детаљна провера - функционалост новог сета вођеног наоружања неће се уграђивати ни нови кокпит. ПС : КОБАЦ и да даље јури стратешког партнера.
По мени технолошки, значајем и функционалошћу "једноставан" али најбоља изведба (свестране примене) М-16 Д :
Изложени Орао 25530 је већ имао више успешних захвата циља са Громом - Б и ВРВЗ- 200.

offline
 • Pridružio: 25 Dec 2007
 • Poruke: 1309

flysky ::

Реалном носивошћу од дупло лакшег подвесног терета са акцентом на вођене ракете из ниског лета ( искакањем ) - испали и заборави, Орао не само да је удаљен од притивничке ПВО већ и чува агилност и маневарбилност што то раније није било могуће.

Практично модернизовани НЈ-22 ОРАО постаје не само напредни тренажер већ и модеран јуришник. Следи после лаборатиријског дела и летно тестирање ФЛИРА-а (западна авионика).

СДПР ( Држава) траже стратешког партнера за УТВУ -Панчево са циљем да СДПР - ДРЖАВА буде 51% (већнски власник ). Уколико то остваримо реално се може говорити о извесној развојној будућности РВ и ПВО а не халама "уби промаја" .

Већ виђен планирани кокпит и за нви Орао и Г-4 ( за сваки је предвиђено посебно ергономско решење) :

Ергономско решење - дигитализација кокпита је урађена са једном ино фирмом у сарадњи са ВТИ.

Док се не изврше детаљна провера - функционалост новог сета вођеног наоружања неће се уграђивати ни нови кокпит.
Орао са паметним оружјем нема потребу да има повећану носивост (тј. јаче моторе), али је проблем што он није намењен само употреби паметног оружја, већ је једини авион у нашем РВ који треба да даје директну подршку трупама на земљи. То значи да дејствује бомбама, када му јачи мотори ипак требају. За ту сврху ми имамо мали број Орлова, па да их имамо и дупло већи број, не би било довољно. О томе зашто треба да једно озбиљно РВ има авионе за директну подршку трупа на земљи, прочитајте шта о томе пиште наш уважени члан LTCOLONEL, који је то описао на примеру USAF. Стога је изузетно паметно да се за дејство паметним оружјем оспособе и користе (уместо Орлова, тамо где је могуће, а то је много случајева) Г-4, а тамо где може (битнији, већи и даљи циљеви) користи и МиГ-29 (нпр. са крстарећим ракетама или планирајућим бомбама већег домета и тежине).
Добро је што се планира FLIR, али је нормално и далеко јефтиније да се он тестира као део и у склопу нове дигиталне кабине, а не посебно.
Нашој наменској толико добро иде да се наши вајни политичари утркују да нађу нове „стратешке партнере“ уместо да подижу технолошки ниво индустрије бартер или офсет аранжманима код куповине новог наоружања. Тако да уместо наша Утва већ производи нешто за европске патнере од којих купује нове новцате хеликоптере, ми плаћамо Ербасу кешом а истовремено тражимо „стратешког патнера“. Апсолутно сулудо, нема шта.
Да ли када кажеш „ергономско решење“ мислиш на распоред ручица у кокпиту или на сарадњу у изради комплетног кокпита? Да ли схваташ колики је посао на дигитализације кокпита и колико траје летно испитивање тог новог кокпита (за твоју информацију – трајање се мери у ГОДИНАМА!). Које је име те фирме?
Као што рекох у одговору Zixo-у, може се истовремено радити на новом кокпиту и на испитивању будућег наоружања које ће се користити са том новом авиоником, али без завршетка пројектовања па потом уградње и испитивања у лету те нове авионике, само ново оружје нема смисла. А ти очигледно, као и Zixo, не дајеш никакве информације о стању развоја кокпита, нити схваташ да то треба да се испита у лету и да је то све далеко најсложенији део посла.

offline
 • Pridružio: 06 Maj 2013
 • Poruke: 866

Jethro ::Ти размишљаш као министар (на срећу бивши) Гашић.
Телеоптик је државна фирма. Када наша вајна држава сматра да је "куцнуо час", расписаће конкурс за партнера који ће испоручити опрему за нову производњу, конкурс за нове људе (инжењере, раднике, менаџере ...) који ће радити у новим погонима и почеће производња онога што је обећао Милорадовић.
Запамти, производња је другоразредни проблем, иако су те можда учили другачије (о "радничкој класи"). Највећи проблем је шта се и за кога производи.
Зато је министар (хвала богу бивши) Гашић и улагао у фабрике наменске уместо у....
Дон'т форгет тхат.

E, odma' si me provalio!
Na osnovu čega čoveče napisa ovo što tvrdiš?
Tvrdio si da projekat KASNI (avioniku) ja sam rekao da (što se može i videti sa slika) da je sve isto u kabini kao sa predstavljanja 2.0. Nikakav pomak.

"ja razmišljam ovako, trte-mrte, radnička klasa, pa još i Gašić"
Šta reći?

Kažeš izbor partnera i cap-carap proizvodnja? Eto odmah inžinjera, svega i proizvodnja kreće. Čega, ba? Pa, tako jedan iz političke elite (njegovo ime se ne pominje) razmišlja (Moma - svemirski remontni centar, sa sve 1400 inžinjera i tehničara, verovatno sa neke skrivene livade gde čuče i čekaju). Kad smo kod "proizvodnje", ko tu ima bilo kakvog iskustva i "osvojene" tehnologije, referenci u oblasti magistrala, povezivanja UFCP, HUD, mission computer-a... (da ne nabrajam sve komponente) i povrh svega toga još i softver! A povrh svega na to i kodovi za naoružanje. Pa još i recimo banke podataka za RWR, pa... Mogu do sutra.
Dao Bog nema FBW inače bi mu i u toj oblasti kičmu savili sa sve Teleoptikom i Baćom.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 886 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 5 sakrivenih i 837 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, amonsrb, Apok, apostata, ArmyBoss, Atomski čoban, babaroga, bankulen, Belac91, bojank, branko7, Buzdovan, chester_perry, dane007, DENIRO, djboj, Djokkinen, Doca, Dorcolac, Duško, ekser222, ibssa, jimmy1, madza, Marko Marković, Mikulino3, milekNS, nemanja.tatic, nemkea71, nenad81, nuke92, ofbeyond, peruni, repac, rovac, Shilok, Sibin, Sr.Stat., t.mile, Toni, trutcina, voja64, W123, wolverined4