J-22 Orao

672

J-22 Orao

offline
 • BSD 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Okt 2009
 • Poruke: 3625
 • Gde živiš: Kraljevo

Nista se ne dobija.
Neko je postavljao i analize VTI-a tj. dijagrame motora 680 u Orlu, apsolutno nista se ne dobija, a skupo je katastrofa. Posto se na svakih par meseci postavi ovo pitanje ja uvek uputim na tekst jednog od konstruktora aviona Orao.

Citat:Уз велике напоре остварен је сериски стандард авиона Орао са завидним карактеристикама, у односу на припадајућу категорију авиона. Трајно је остала почетна неусклађеност изабраног погона (малог потиска и велике специфичне потрошње мотора) и танког крила велике стреле (за надзвучне брзине). Орао је добио врхунске команде лета, са квалитетним карактеристикама стабилности и управљивости и није случајно што са својим прецизним извођењем летачког програма стално има запажен успех на међународним аеромитинзима.

Штета за овај авион, што је остала неусаглашеност аеродинамике крила и потенцијала изабраног погона. Да му је то усаглашено био би Орао на завидном месту, у својој категорији. За дефинисано крило, требао му је погон два Адура с допунским сагоревањем или, у једномоторној варијанти, Спеј са допунским сагоревањем. Тада би се добио авион са надзвучним брзинама, по мери изабраног крила. Тај авион би имао носивост борбених терета преко 4.000 kg. Никада није била потпуно убедљива тврдња да су ти мотори били недоступни (види Напомене и документи). Кад се и прихвати чињеница изабраног мотора Вајпер Mk 632-46 онда се није смело форсирати крило за надзвучну аеродинамику. Требало је крило бити ближе реализованом на Г-4, са усклађеном дебљином и углом стреле (дебљина око 11%, а угао стреле око 26° ). Тада би Орао био далеко значајнији борбени авион, далеко бољих осталих карактеристика, са спољном носивости око 4.000 kg, уместо остварене од 2.800 (максимална брзина би му „додирнула" крозвучну област). Поред тога, био би далеко једноставнији авион за производњу, јефтинији и не би се силом морало уводити допунско сагоревање мотора само због полетања.

Повољнији резултат би се постигао и са једним мотором Спеј, без допунског сагоревања, као у бразилско-италијанском пројекту AMX. Овај авион има оперативну максималну брзину од 1.045 km/h, а носивост спољних терета (наоружања) 3.800 kg, значи 1.000 kg више у односу на „орла".

У једном тренутку преиспитивања погона за Oрла, Румуни су предложили примену двопроточног мотора Rolls-Royce Spey (варијанта RB.163 Mk 512-14DW, двопротточност 0,64:1 и потисак од 55,8 kN). Ипак је погрешно oдлучено да се уведе допунско сагоревање на раније изабрани Вајпер.

У контексту поузданости, у принципу предност има двомоторна варијанта авиона над једномоторном. Међутим, ако су ти мотори у условима подршке, када авион оперишe на малој висини, изложени дејствима IC ракета земља-ваздух, онда се исто мора узети у обзир, да су једнопроточни јачи извори IC зрачења од двопроточних.

Модернизација

Заговара се идеја о модернизацији авиона Орао, што је још већи промашај од започете модернизације авиона Г-4.

Без савременог радара и других сензора, а првенствено без савремених двопроточних мотора, ова прича је потпуни промашај и бацање ионако малих армијских новчаних средстава.Таква улагања нису оправдана у превазиђену стару технологују струкуре змаја авиона, претешког стајног трапа и истрошеног већег дела суштинског и пројектованог века употребе, као и других превазиђених решења и технологија. Уз скупу „шминку“, авион Орао и даље остаје прошлост, стару преко 40 година, поготово што су били присутни велики пропусти и у старту његовог развоја. Од њега је значајно борбено респективнији и далеко рационалнији садашњи чак и школско-борбени авион Јак-130. Који има већу носивост, економичне двопроточне моторе, електричне команде лета, структуру од композита, савремену опрему и наоружање. За те планиране паре, за ту „модернизацију“, рационалније би било увести у српско ваздухопловство Јак-130, уместо старих авиона Г-4 и Орлова и запослити домаћу индустрију са производњом делова за тај авион, кроз уговорени систем контраиспорука. Са тиме би се створила и могућност за размишљање и о једноседу, по ранијој доказаној шеми Г-2 / Јастреб (Јак-130 / Јак-131). Међутим и без тога, неколико авиона Јак-130 (у изворној верзији), рационалније и ефикасније би извршавали укупне задатке школовања пилота и подршке у дејству ваздух-тло, од садашњих свих старих Г-4 и Орлова, заједно.

Што је посебно битно, кроз контраиспоруке делова и склопова, наша би ваздухопловна индустрија отпочела ревитализацију производње у домену напредних технологија.

У току осамдесетих година двадесетог века, била је присутна кампања модернизација доказаних старијих авиона, увођењем нових технологија. Типични примери су били модернизације Мираж III у Мираж III NG и F-5 у F-20 тајгершарп. Исти су упорно рекламирани, приказивани и нуђени првенствено предходним корисницима изворних верзија и коначно није било никаквог резултата, ниједан уговор није реализован. У тој агресивној маркентишкој кампањи, неколико примерака F-20 тајгершарпа је и страдало.

Када се то искусто веже за идеју модернизације авиона Орла, треба имати у виду да су ови авиони имали далеко више услова за исплативу модернизацију. Били су далеко млађи и успешнији у оперативној употреби, произведени су у великим серијама и продавани многим ваздухопловствима у свету. Припадали су фамилији успешних пројеката, друге генерације борбених авиона, па их ипак и добро осмишљена модернизација није успела вратити у живот. За разлику од њих Орла погоне стари мотори, малог потиска који нису коришћени ни у једном озбиљнијем пројекту. Изнуђено решење увођења накнадног сагоревања је изван логике и правила ваздухопловне струке и није случајно да је то јединствено решење у целом свету, за дозвучни авион.

Списак авиона на којима је примењен мотор из породице Випер. Очигледно је да није ни на једном серијском борбеном авиону, осим на Ј-22 орао. Мотор Випер је искључиво коришћен за мале експерименталне и школске авионе и то шездесетих година прошлог века.

Aermacchi MB-339
Aermacchi MB-326
Atlas Aircraft Impala
Avro Shackleton
BAC Jet Provost
BAC Strikemaster
Bell X-14
Dassault M.D.550 Mystere-Delta
Embraer AT-26 Xavante
Folland Midge
GAF Jindivik
Hawker Siddeley Dominie
Handley Page HP.115
IAR 99
Piaggio PD.808
Saunders-Roe SR.53
J-22 Orao/IAR-93
G-2 Galeb
G-4 Super Galeb

Списак летелица, наведен је испод овог уводног текста, на којима је примењен мотор Адур, са степеном двопроточности од 0,8, показује да се није радило о мотору од неког посебног стратегијског значаја.

Aermacchi MB-338
BAE Hawk
BAE Taranis
Dassault nEUROn
McDonnell Douglas T-45 Goshawk
SEPECAT јaguar

http://www.vazduhoplovnetradicijesrbije.rs/index.php/clanak/73-22-rRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • flysky  Male
 • Zaslužni građanin
 • Nikola
 • Pridružio: 26 Dec 2012
 • Poruke: 540
 • Gde živiš: Srbija

Jasno sam napisao da je beli orao "stojadin" 25101 sa kojim je Marijan Jelen probio zvučni zid u poniranju iznad Pančeva nedavno dobio NOVU - belu - izvornu odoru i daleko je od ofucane - krpi- zakrpi izbledele koja je bila do pre ~ 7 dana.

Jasno se vidi sveže ofarban i iz prevoza ( jabučkog puta ) u novoj beloj odori. Namenjena mu je i nova pozicija sa (dislokaacije sa postojeće) sa noćnim svetlom.

Znam da će krenuti kiša negacija i "lupa ko Maksim ... " ali ću reći : UTVU Pančevu čekaju novi dani - i modernizacija i proizvodnja ... od "otpisanog Kobca " , novog Orla, G-4-M-D ... ; Ino kapital - ulaganje kako i države tako i ino kooperanta je izvestan. Živi bili pa videli !

Predviđena je ugradnja čeonog flira sa zapadnom avionikom. Što se tiče motora u modernijoj izvedbi Orla nije prisutan ni R&R 680- 43 niti 632-46 . Rekao sam da će komora KDS-a biti znatno kraća , ... deo opcija modernizacije koje je naveo kolega Trpe biće primenjen.

Uglavnom novi Orao je sa KDS-om je lakši od 632-46 a bez ukllučenog forsaža potisak mu prelazi 20 Kn . Sa određenim smanjenima težine strukture zmaja aviona , lakšim stajnim trapom ne solidno nego značajno se dobija na odnosu masa/potisak ; DA - primenjujeje se nova tehnologogija zaštite - farbe i premaza metala ( niko nije pominjao "stealth" ).

Sa opcijom brišućeg leta i potom iskakanjem sa novim vođenim naoružanjem praktično se dobija Orao u "novoj mladosti" . Za naše potrebe i više nego adekvatan ; Uzgred postoji interesovanje stranaca (kupovina - izvoz ) ; Sve ovo za mnoge deluje fatamorganično. Realnost će ubrzo ... 2018-2019 .. pokazati drugačije . Kasnije ćemo ugledati i perfomansama kao i izgledom znatno modernije rakete V- V od viđenih R-60-MK. Biće pre svega zadovoljni naši piloti a i stranac koji je tražio još dublju modernizaciju od predviđene ( primarno se odnosi na modernu avioniku ... i potvrdvu funkcionalnosti novog vođenog naoružanja kao i smanjenje mase uz povećani potisak sadašnje pogonske grupe ) . Vrlo je moguće da novi Orao ili G-4 ( ili samo jedan od dva nabrojana ) shodno marketinškom istraživanju uđu u serijsku proizvodnju. To praktično znači novu MLADOST nama dragih ptica . Deluje - zvuči kao naučna fantastika ? OK !? Otom potom !

Orao Marijana Jelena 25101 sa svim manama o kome je sama legenda našeg RV i PVO pisao konačno biva ono što je u startu mogao da pruži ! 2009 LASTA - 95 je figurativno bila "mali feniks" u odnosu na ono šta donosi suštinski FENIKS - NOVA UTVA - Pančevo ! Postepemno ali sigurno !Na klackalici zapad- istok , silniih pitanja i dilema (trilema) zapad ili istok i jedno i drugo . Ruske MIG-29 ke i novi modularni sistemi PVO , radara, primarno domaći sistemi odvraćanja dugog dometa uz de fakto učešće ruske ali i kineske pameti ....... do školske - školsko-mlazne - LBA avijacijacije sa akcentom na zapadnu pamet. I vuk siti i ovce na broju.

PS. Uvek gledaj iza horizonta , ne budi utopista, već na pravom izvoru rađanja budućnosti !offline
 • Miodrag
 • Pridružio: 12 Nov 2016
 • Poruke: 387

Cek jel ce to ponovo da proizvode Orao?

offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 9989
 • Gde živiš: Gorod-geroй Moskva

18101 kazes Mr. Green

offline
 • Doca  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 24 Mar 2016
 • Poruke: 526
 • Gde živiš: Pomoravlje

Mislim da je prvi serijski Orao J-22 sa brojem 25101 i taj je u Pancevu. Broj se vidi i na slici koju si postavio. 18101 je Mig 29 koji ne leti jer je raskupusan za delove,a obojen je u sivo i nalazi se u Batajnici...

offline
 • Sale 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 1761
 • Gde živiš: Z-moon

@flysky
Ja tebe ne shvatam.
Lepo ti kažem pogledaj slike u temi, a ti nećeš.
Posle se ljutiš kad te neozbiljno shvataju.
Aj’ još jednom, slikao ja prošle subote posle maketarskog takmičenja: https://www.mycity-military.com/Avioni/J-22-Orao_657.html#p2006994

Ovo oko modernizacije ... to ću da prećutim. Pametnije je.

offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 9989
 • Gde živiš: Gorod-geroй Moskva

Ma Sale, on misli na 18101 to je neki drugi Orao Mr. Green

offline
 • Pridružio: 31 Jan 2014
 • Poruke: 1126
 • Gde živiš: na zalasku sunca

Fly, dobio si i od mene lajk, za upornost. Vučko i Miloradović bi dupe dali za takvog "projektanta". Ziveli

offline
 • Pridružio: 08 Okt 2014
 • Poruke: 208

Nemojte vise o novim motorima i radaru za Orla,glupa prica od koje nece biti nista.Ono sto treba da bude cilj jeste popravka sto veceg broja letelica,kako bi piloti imali preko potreban nalet,obezbedjivanje rez.delova i goriva.Cak ni to nije perspektiva,ali je potrebno radi odrzavanja trenaze pilota za neka bolja vremena,ako ih bude.Ono sto je velika sramota jeste da letelica koje su operativne nema ni za jednu eskadrilu,da remonti traju po dve godine...Cak i ova "Miloradoviceva" modernizacija je glupost,bolje da su za taj novac koji ulazu u te projekte,remontovali postojece Orlove koji propadaju i ne lete godinama.Ovako ce proci godine i godine u nekim modernizacijama a do tada ce letelice biti stare 35-40 godina.Vojska nije u stanju da ima operativno po eskadrilu G-4 i eskadrilu J-22...Kakva modernizacija,motori,radari,suplja prica.

offline
 • Pridružio: 14 Jan 2012
 • Poruke: 71

Ма ко га шиша, ратоваћемо са дирижабловима! 😄

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 871 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 10 sakrivenih i 813 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., aljosa7, arsa, Boris90, CrazySerb_MLD, darcaud, darkangel, Dimitrise93, Dorcolac, Dovla, dozorni, ekser222, GrM, Hektor, helen1, kNikS, Krusarac, ljuba, Lucije Kvint, LUDI, Marko Marković, MB120mm, mendril, mercedesamg, micoboj, MiG-29M2, Milos ZA, Mlav, pein, perko91, peruni, robertino, rovac, scimitar19, shone34, sizif, stegonosa, theNedjeljko, Toni, vlvl, vobo, Vojkan Petrovic, W123, zexoni, zlaya011, Zmaj001, zveki63