MiG-29 Fulcrum

2733

MiG-29 Fulcrum

offline
 • Pridružio: 22 Okt 2008
 • Poruke: 433

Po onome sto je izjavio doticni sve ukazuke na varijantu SM ...
1. Postojeci radar se modernizuje (N019M1) takoreci digitalizuje (delovima sa Zuka)
2. Mozda novi IRST
3. Nova magistrala podataka mil-std-1553 a s tim i mogucnost kacenja i elektronskih igrackica novijeg datuma itd
Mozda i najbitnije,da ce moci da nosi R-77 , ako uopste neko i planira da nabavlja paket dodatnog naoruzanja uz modernizaciju...bilo bi lepo da se dovedu na nivo Peruanskih...
Sve u svemu, nije lose ako planiraju da ih teraju jos 10-15 godina ...i nema nekog preteranog smisla sad praviti od aviona starog trideset i kusur godina nov Mig-35.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 21 Jan 2019
 • Poruke: 29

Dobro ljudi ruku na srce radar konkretno ne odstupa od Zhuka ni ucemu sem u ceni fakticki. I on vidi na 120 km sto je najvaznije a prema ovoj slici isto ciljeva i moze da prati i dejstvuje, razlika je samo u uglu na kome moze da skenira cilj. U diskutabilno je kolko bi nam razlika od 30° znacila pogotovo kod dvadesetdevetke kome nije tesko da se okreneoffline
 • j22  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 17 Apr 2017
 • Poruke: 337
 • Gde živiš: Beograd

ono što je meni ostavilo utisak je da se modernizacija dešava upravo sada, da traje, dakle bez one mantre

ali ugovor o modernizaciji još nije potpisan

offline
 • Pridružio: 03 Jun 2011
 • Poruke: 836

Sad sam slusao Miloradovica pazljivije 55:00. Nece biti Zhuk, modernizuje se postojeci radar. Pratice 10 ciljeva, 4 cilja u "zavrsnoj fazi", gadja 1 do dva cilja. Domet radara do 120km

Sada koje malo strucniji sta znaci pracenje ciljeva u zavrsnoj fazi
Sta znaci gadja 1 do 2 cilja, kada moze da gadja jedan, a kada moze da gadja dva?


Ko je malo vise pratio modernizaciju radara N019, kakvu modernizaciju bi mi mogli da ocekujemo od navedenog. Ima li nekih skorijih primera?

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 4890

Под 1.Радари које сад имају наши авиони нису баш исти с оним из 88/89.Неколико генералних ремонта и 20 ак билтена итд.Радар је модуларан и може се лако унапређивати,не мора имати чак никакву звучну ознаку.Рекао је Милорадовић шта се све унапређује на авиону.
Које је генерације...па у ономе у чему је био бољи од свих то и остаје/блиска ваздушна борба/-нема додатних отежавања.
У ваздушној борби на средњим даљинама парира добија нов нападно навигацијски систем и савремене ракете,у В-З добија могућности које није имао,дејство водећим средствима.По носивости,долету итд,не интересантан земљама већим од Србије.Било је речи о моторима новије генерације,раније.То значи да му генерацијски плус горе доле,зависи и од земље корисника.Сабере се све подели и види шта је коме приоритет од тт карактеристика...

offline
 • Apok  Male
 • Zaslužni građanin
 • Izrada proPotipova
 • Pridružio: 27 Apr 2013
 • Poruke: 551
 • Gde živiš: Beograd

VP3987 ::
Sta znaci gadja 1 do 2 cilja, kada moze da gadja jedan, a kada moze da gadja dva?

Можда наводи полуактивне ракете(Р-27) на 1 циљ а активне(Р-77) може на 2.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 2328

Pošto vidim da niko neće ništa da napiše, ja ću. Verujem da će me "dežurni politički komesari" vratiti na "pravi put" i ukazati na moje "fundamentalne greške u ponašanju".
Naime....avioni koje smo dobili od Rusije i Belorusije se svi remontuju i zatim se dovode na nivo "naših" lovaca u 101. Lae. Dakle: klasičan radar N019 sa klasičnim SUV i "običnim" raketama" R-27R.
Vade se pultovi RSBN čime se u određenoj meri degradiraju borbene sposobnosti letelica jer je stvarno teško zamisliti MiG-29 bez RSBN. Nema tu nikakvog TACAN, VOR, DME, ILS, GPS-GLONASS, ništa ne može zameniti sistem RSBN-PRMG.
Stanica aktivnih smetnji L-203 "Gardenia" se ne prodaje i prema tome izbacuje se iz 9.13 i svi novo-pridošli avioni iz Rusije i Belorusije verzije 9.13 su sa izbačenom iliti izvađenim ECM sistemom.

Dakle...može se samo izvršiti određeno unapređenje radara N019 na standard N019M Topaz kao kod verzije lovca MiG-29S (9.13) ili pak na nešto viši nivo N019M1 Topaz M1 kao kod verzije lovca MiG-29SM (9.13). Razlika je gotovo bukvalno samo u mogućnostima kod dejstva na ciljeve na zemlji, koja je veća kod lovca MiG-29SM. Što se tiče V-V, gotovo su identični. Radi se o mogućnostima nošenja rakete R-77 sa aktivnom glavom za samonavođenje i gađanje 2 cilja jednovremeno sa tim raketama. To mogu i MiG-29S i MiG-29SM.
Kod verzije MiG-29 (9.13) moguće su modernizacije i na nivo S i na nivo SM, dok je kod verzije 9.12 nivo modernizacije moguć na neki nivo, nazovimo ga, SM-, zato se ta verzija ponekad naziva SD (neki su to prozvali SrbijaDorabotano), ali takva modernizacija je izvršena i na Sirijskim MiG-29 verzija 9.12.
S obzirom da se u Vojsci teži jednoobraznosti, ja mislim da će naša modernizacija biti na nivou MiG-29SM-, što znači blago osiromašena verzija SM, koja će se zvati SD (SrbijaDorabotano) i to je to. Osiromašenje će biti vidljivo kod nešto smanjenih mogućnosti gađanja ciljeva na zemlji u odnosu na SM, a neće imati ECM Gardeniju.
Što se tiče radara Zhuk, radar Zhuk kod verzije lovca MiG-29SMT ima brzo elektronsko skeniranje u odnosu na sporo mehaničko kod N019 i svih njegovih modernizacija. Samim tim može brže pripremiti parametre ciljeva i omogućiti bržu gotovost raketama R-27R i R-77. Može gađati do 4 cilja jednovremeno sa IC raketama ili sa R-77, pod uslovom da se zahvat odradi na pilonu. Ograničenja su vezana za sam način vođenja rakete, a ne do ograničenja radara. U prvoj razi R-77 prima korekcije i zato ne može više od 2 cilja, ali ako ima zahvat na pilonu, može 4 odjednom.
Što se tiče toga da radar Zhuk ima "samo" 30 stepeni širi dijagram osmatranja i kako je malo jer se MiG-29 može "malo okrenuti levo-desno" i to nadoknaditi....ne znam da li je ovo uvaženi član napisao u šali ili kao neki sarkazam, pa ne bih komentarisao. U tom smislu ispada da može da ima i duplo uži dijagram i samo se onda "okreće levo-desno" i to je to... Wink Smile

Eto....da malo "pomognem" u diskusiji.... Wink

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2012
 • Poruke: 1462

Hajde zagriscu udicu.
1. RSBN je odlicna stvar u Rusiji gde imas mrezu tih uredjaja, ali u Srbiji na samo jednom aerodromu sa upitnom ispravnoscu, hm?
2. Gardenija je danas korisna samo kao balast na avionu, zna se koji se ECM sistem nabavlja ako hoces tu mogucnost.
3. Suvise ozbiljno shvatate taj sistem oznacavanja aviona SD, SM, SMT kada ni kod Amera detaljniji sistem u vidu block oznacavanja ne uspeva sve razlike da definise. Shvatite te tri grupe kao tri "familije" 29-ke gde imate vise clanova iste "familije".
4. Jesmo li sigurni da je N019M1 kodnog imena Topaz? Pitam zato sto on ima manje slicnosti sa N019M Topaz nego sto je ovaj ima sa N019 Safir.

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 641

Vrlo lepo objašnjeno kolega Kubovac.Premam mom mišljenju taj nivo "osiromašeni" SM (da ga tako nazovem) i jeste neki maksimum koji se može dobiti ako naša cifra tj. planirana sredstva za ceo posao/ugovor ne prelaze pomenutih 230 miliona €.

Računjte da je samo "fixni" deo ugovora negde blizu 200 miliona (dole ću "ugrubo" razložiti po stavkama) i da za preostalih 30-40 miliona i ne može da se dobije nešto više od toga za 14 (odnosno 11) aviona (plus neka raketa V-V).

Ako bi se rukovodili cenama sa poslednjeg remonta iz 2008-2010 nas remont i produženje životnog veka (što je "stavka više" u odnosu na prošli remont, plus modernizacija svih 14 na standard iz 2008 dakle faze 1 i 2) ne može da izađe manje od 90 miliona € tj nekih 6.5 mliona po avionu.

Onda nakon toga imamo i stavku u ugovoru o logističkom obezbeđenju celokupne flote tokom njene upotrebe u narednih10-15 godina.U ugovoru je SVAKAKO morao da bude stavljen NEKI datum (kao i opcija produženja).Recimo da ugovor važi od 1.1.2018 do 31.12.2030.Ruska strana recimo garantuje komplet logistiku za godišnji nalet do 1000h (70h po avionu) po fixnoj ceni od recimo 9 miliona € godišnje.To za period 1.1.2020 do 31.12.2030 iznosi 99 miliona plus nek za 2018. i 2019. kada su isporučeni delovi i logistika za ovih 10 bude još 10-ak miliona eto vam već 200 miliona....

Za preostalih 30-ak miliona modernizacija na postojećim radarima plus poneka raketa V-V da ima šta da se "pokaže" na "prigodnim propagandnim manifestacijama"...

* cifre koje su naveo su "orjentacione", uzimajući u obzir naš remont od pre 10 godina, slovačke ugovore isl....Za sada sve to i ne "izgleda loše", videćemo kakva će ocena biti za 5-6 godina.Slovaci su potpisali sličan ugovor o logističkom obezbeđenju (doduše prva verzija istog je bila KATASTROFALNO sastavljena po njihovu stranu) i nisu se baš "proslavili" u toj saradnji sa RSK MiG (trenutno u LA imaju samo 5 pilota sa više od 500h naleta na avionima MiG-29)....

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 2328

darkangel ::Hajde zagriscu udicu.
1. RSBN je odlicna stvar u Rusiji gde imas mrezu tih uredjaja, ali u Srbiji na samo jednom aerodromu sa upitnom ispravnoscu, hm?
2. Gardenija je danas korisna samo kao balast na avionu, zna se koji se ECM sistem nabavlja ako hoces tu mogucnost.
3. Suvise ozbiljno shvatate taj sistem oznacavanja aviona SD, SM, SMT kada ni kod Amera detaljniji sistem u vidu block oznacavanja ne uspeva sve razlike da definise. Shvatite te tri grupe kao tri "familije" 29-ke gde imate vise clanova iste "familije".
4. Jesmo li sigurni da je N019M1 kodnog imena Topaz? Pitam zato sto on ima manje slicnosti sa N019M Topaz nego sto je ovaj ima sa N019 Safir.
1. Elem....Ako MiG-29 nema RSBN kakav mu je nivo navigacije? Stvarno pitam, jer mi je to onda nejasno?
2. Aktivna ECM Gardenia je sastavni deo MiG-29S i SM. Možda može i neka druga stanica, ali koja? Koja je to aktivna ECM stanica koju Rusi prodaju zasebno i ugrađuju prilikom modernizacije 9.13? Opet pitam stvarno da bih saznao....
3. Vidi, nisam imao nameru da ulazim u neke duboke rasprave, samo da ispišem ono što je po svemu sudeći sada realno. Upravo se oni koji odlučuju o modernizaciji MiG-29 i koje često gledamo na TV, razbacuju terminima tipa 4++, 4+, MiG-29 SD, "Žuk-3" i slično.
Ja pokušavam da modernizaciju MiG-29 smestim u ono što Rusi nude. Ja ne mogu pričati o nekim "kreativnim" modernizacijama, kada ih Rusi ne nude. Rusi su jedinu kreativnu stvar uradili, a da je meni poznato, kada su Sirijske 9.12 preveli na standard SM i to osiromašen bez aktivne ECM i sa blago osiromašenim mogućnostima V-Z.
Sve ruske modernizacije imaju svoje "nazive" i tako ih i ja koristim. Što se tiče Amerikanaca i njihovih "blokova" mislim da to niko živi više ne može pohvatati.
4. Moguće je da radar N019M1 ne nosi oznaku Topaz M1...moguće da sam ovde pogrešio....ali se ne menja suština, njegove karakteristike i funkcija..... Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 394 korisnika na forumu :: 12 registrovanih, 2 sakrivenih i 380 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 19:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, Dimitrise93, Dorcolac, ladro, ljuba, Marko Marković, Maschinekalibar, mimkrusevac, renoje2, S-lash, tomigun, Wisdomseeker