Nova pešadijska uniforma Vojske Srbije (fiktivni projekat)

1

Nova pešadijska uniforma Vojske Srbije (fiktivni projekat)

offline
  • VM  Male
  • Građanin
  • Pridružio: 29 Jul 2014
  • Poruke: 42

Тренутно се бавим овом темом. Наиме, почео сам да се активније бавим овим јер сам приметио да што сам више гледао нашу нову "модернизацију" војске, а овде је фокус на униформе и опрему, схватио сам да сам почео се осећати све више иритиран целом сликом.

Моје виђење у овом случају је опширно, тако да нећу баш толико да ширим. Дакле укратко, да ли сте приметили колико је наше опреме -американизовано-? Сви мисле да су амери богом дани и да све што долази од њих мора да је нешто нај-нај на свету и да нико други неможе урадити, нити осмислити иоле боље. Овде не критикујем амере већ све оне наше (или из других земаља) људе који тако мисле. Али укратко одговор је -НЕ

Ја лично имам јако пуно примедби и критика на ту нашу американизовану војску. Јако је ту ствари које мислим да, искрено, нису нормалне и да само луд човек би радио тако нешто. Даћу вам пар примера да бих илустровао:

Почећу од шлема као нечега где имам још најмање примедби -Тај наш "модернизовани" шлем је буквална калуп-копија PASGT кациге које иначе користе 35 земаља на свету. Неки ће рећи -то само говори како је добар-, НЕ, одговор је не, то само говори колико пара врти где бургија неће. Лично сматрам да војска сваке земље треба да има свој сопствени идентитет а то значи да се и разликује од осталих служби у свету. Као да ми нисмо имали паметних и способних људи да направимо Нашу војну кацигу. Част Милету Драгићу на производима и фирми која је успешна толико година, да некажем деценија, и где не сумњам да квалитет (материјал) шлема је на високом нивоу, али брутално ископирати амерички шлем и то унети у наше Српске војне снаге и тиме им угушити сваки индентитет српске војске је ван памети. Могао бих причати још о америчким шлемовима шта сам приметио где имају проблеме и недостатке али ћу то оставити за неки други пут.

Други пример и по мени један од најозбиљнијих је заштитни прслук. Па која нормална особа ставља муницију на место које је нај осетиљивије на човековом телу и где се налазе сви витални органи, а да и не помињем чињеницу да је то место које је процентуално у највећој шанси да буде погођено? Да погодили сте, реч је о предњем делу прслука који је наслоњен на груди и стомак. Немој да ме ико убеди да је то зато што је "јакше" и "брже" дохватити следећи магазин муниције и ставити у пушку. Па да ли је то разлог да се брутално обори сигурност једног војника. И колико -брзо- је заиста разлика...2-4 секунде?? Значи амери су толико луди да стављају муницију (између 6-9 магазна) на груди. Па шта мислите шта се дешава када се то погоди? Када се погоде барутна пуњења у метку, а војник има у просеку 180 метака на себи? Јел неко икада видео шта се дешава са магацином муниције када га захвати пламен? Размислите следећи пут о томе када гледате да слепо копирате америчку војну индустрију (која је приватна да подвучем). Ово је упућено највише на оне наше што -одлучују- о опреми.

Трећи и задњи пример (а има их колико хоћете али за сад ћу се зауставити на овоме). Ти јадни амерчки војници сви до једног изломише главну ствар -руку која джи оружије. Јесте ли приметили, а сигуран сам да јесте, како они држе пушке. Оно је страшно! Па они су потпуно изломили своје зглобове на рукама. Сво време, сатима у потпуно НЕПРИРОДНОМ ставу за руку, они држе пушку. Ја не знам како после пар дана нису добили артритис, то није нормално. Њихов коментар је -да им прст буде сво време на обарачу....спреман....Па колико треба некоме да -буде спреман-??? Опет се враћам 1-2 секунде. Знам неко ће рећи у окршају је и секнунд битан...да, кад стојиш на отвореном и без апсолутно икаквог закона -јел треба да питам -ко би то радио и ко би својој војсци наредио тако нешто? Па основна ствар је заклон. Но удаљио сам се са теме, дакле уништише они своје зглобове зарад неког бирократе који је то рекао да им је то супер и то тако треба да раде...а онда цео свет (заједно са нама) их погледа па рекосмо хајмо и ми тако (видела жаба....). И сад погледајте данас како наши војници (нарочито жандармерија) држе своје оружије?...

Имам још то коментара, као рецимо увођење маскирних капа на глави, где им се само очи виде...па чекајте, зашто да се нашим војницима не виде лица, чега се ми то стидимо? Јел ми нападамо некога, туђу земљу? Јел се ми то стидимо када бранимо наше огњиште? Чему то? Рећи ће те, то је да у против терористичким јединицама непријатељ-терориста не сазна њихов идентитет и да се освети породици...Ма и треба да му види идентите из два разлога, први је то што он брани своју земљу и свој народ (сви ти момци су сјајни заиста) а други је да то треба да му то буде додатна мотивација да НИКАДА не дозволи том терористи да изађе жив и добије могућност да му такне породицу (или било чију туђу).

Да ли сте приметили колико војски на свету (мање земље) све личе једна на другу. Ја немогу више да их разлијуем -сви личе на америцку војску, или бар један део њихових снага...укључујучи и Србију!

Елем, код нас се ва памет одлила изгледа, то више нико не размишља да ли је то заиста добро и да ли има смисла или мало дубље да испита цео систем, да ли је то у складу са нашом земљом, нашом историјом, нашом културом, нашм војним идентитетом? Шта смо ми сад, сишли са гране па они треба да нас уче и дам покажу шта је банана и како се једе GUZ - Glavom U Zid




Зато сам покренуо овај пројекат. Дакле, темељна израда/дизајн и технизко решење нове униформе пешадијских снага Војске Србије.

Пошто је све и даље -у току зираде- идем део по део да постављам како напредујем Wink

offline
  • VM  Male
  • Građanin
  • Pridružio: 29 Jul 2014
  • Poruke: 42

За сад рад на шлему.

Неко ће коментарисати да је као руски -рећићу вам, не није. Има инспирација из руског али и америчког шлема, али такође има елемената и из нашег бившег, односно борбене кациге ЈНА. Wink































Поред материјала, који играју навећу улогу, кацига треба да је пространа и да има добар пропух, односно добру циркулацију ваздуха. Такође већа пространост повећава бољу амортизацију приликом удара. Такође повећава растојање између материјала и главе услед случајног пробоја гелера.

offline
  • Pridružio: 08 Nov 2008
  • Poruke: 2832
  • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

Slem je preveliki tj. previse je udaljen od bocnih strana lica. I poveznici za stezanje ne smeju da budu ovako postavljeni, nedao Bog da na ovolikom slemu i ovim kaisevima popijes parce gelera ili metak, od siline udaraca polomice ti vilicu ako ne i vrat, i naravno ne bi smeo sebe da zamislim da sa ovolikim loncem moram da prolazim kroz siblje i grmlje. Sktati to malo...

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

Da se ne gubimo, ali stvari nazivajmo pravim imenom. Nikada nije postojala "kaciga zaštitna JNA", već šlem vojnički.

Kada bi neko stavio ono čudo na glavu, i da mu u blizini eksplodira mina, udarni talas bi mu polomio vrat.
Više materijala - veća težina. Treba to nositi dvadesetak i više sati dnevno na glavi. Nemaju svi, a posebno nemaju naši vojnici bikovske vratove steroidima napumpanih 'kenjskih glumaca. Veća težina - veća cena.

Jedino što bi čovek imao u ovim uslovima to bi bio propuh, kako kažeš. Ali promeni propuh sa promajom. Jer propuh ubija, a promaja je domaća stvar na koju smo navikli.

Nema slučajnog proboja gelera! Onaj sa druge strane puca namerno da me ubije. I ja mu sa istom ljubavlju i namerom uzvraćam. To je i takav je rat.

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10343

Zbog nacina razmisljanja demonstriranog u prvom postu imate za rezultat recimo visedecenijsko uvodjenje nove uniforme za VS koje je rezultiralo uniformom M10.
Kratko i jasno-ne izmisljaj toplu vodu!

P.S. Jesu ti i ovi momci amerikanizovani? Smile
Nose zastitne naocare,ove mejnstrim slemove a i fantomke su tu...cccc

offline
  • Pridružio: 08 Nov 2008
  • Poruke: 2832
  • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

Mercury ::Zbog nacina razmisljanja demonstriranog u prvom postu imate za rezultat recimo visedecenijsko uvodjenje nove uniforme za VS koje je rezultiralo uniformom M10.
Kratko i jasno-ne izmisljaj toplu vodu!

Od te M10 da mi oprostite na izraz oprudio sam i jaja i zadnjcu, a butine su mi bile crvne kao da sam ih samarao celi dan. Od onog ,,domobrenskog" kacketa sevala mi je glava tri dana. Slem jeste da sacuva glavu ali iskreno to sam skidao kad god sam mogao. Poznajem lika koji od 1991-1994 nikada nije stavljao nosu na glavu i eto ga ziv i zdrav. I da dodam mom prijatelju sada vec zastavniku slem jeste sacuvao glavu ali mu je povredio vratne prsljenove prilkom okrzuca metka.
Ovakve ,,djozle" imam i ja, mada kada se to okrepi, mozes samo pipalicom da hodas a fantomku imam lepsu Laughing

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10343

Ma aj fanotmka manje vise, ne znam sta mu je to zapelo za oko kad to nose samo pripadnici SB i to ne svi nego uglavnom PT.

offline
  • VM  Male
  • Građanin
  • Pridružio: 29 Jul 2014
  • Poruke: 42

@vranjanac29
Хвала на савету за шлем. Видећу да га мало сузим Wink


@Mercury
Погледајете где су им магазини -на сред стомака...ц, ц, ц...питам се од кога су они видели то. Razz
Што се тиче фантомке знам да то користе специјалне јединице, али да поновим мој поглед -чега се ми то стидимо, одбране сопствене земље и грађана?

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10343

Citat:Имам још то коментара, као рецимо увођење маскирних капа на глави, где им се само очи виде...па чекајте, зашто да се нашим војницима не виде лица, чега се ми то стидимо? Јел ми нападамо некога, туђу земљу? Јел се ми то стидимо када бранимо наше огњиште? Чему то? Рећи ће те, то је да у против терористичким јединицама непријатељ-терориста не сазна њихов идентитет и да се освети породици...Ма и треба да му види идентите из два разлога, први је то што он брани своју земљу и свој народ (сви ти момци су сјајни заиста) а други је да то треба да му то буде додатна мотивација да НИКАДА не дозволи том терористи да изађе жив и добије могућност да му такне породицу (или било чију туђу).

I sad treba tebi da objasnimo zasto se nosi fantomka? Bebee Dol

Pokusavas da menjas neke proverene stvari jer eto svi koriste,a lepse je kad imamo nesto svoje, jedinstveno i zbog toga si spreman da uzaludno trosis resurse kako bi dokazao da ipak nesto moze i drugacije (a generalno to nece doneti nesto revolucionarno i nece popraviti stvari)?
Promasio si bransu, treba da se bavis umetnoscu a ne vojskom Razz

offline
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7584
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Kada se koristi zastitni prsluk, ima manjak djepova na jakni- bluzi. Jedino na rukavima mogu biti korisni. Previse okvira na prsluku opterecuje ramena tokom duzeg stajanja, jos puska kad se drzi ispred sebe dugo , tjera covjeka da se povija naprijed. Imaju sad siroki opasaci sa moli sistemom . Oni mogu rasteretiti prsluk .
Inace najpopularniji zastitni prsluk je samo nosac zastitne ploce , jer kad se koristi u kombinaciji sa mekim kevlarom nosilac je sklon pregrijavanju. Bolje firme ugradjuju ventilacione kanale na nosac zastitne ploce, koje dolaze do tjela. Sluze i kao ublazivaci zuljanja ploce a i kao ventilacija za hladjenje tjela. One grilje na sljemu za zastitu ociju pomazu ako su kvalitetne, ako nisu samo se sje.u oci vojniku- dioptrija. Puno povreda je bilo zbog sitne prasine, gelera tokom puskaranja.
Sto se tice okvira naprijed, imao sam prilike da vidim pogodjene okvire, mogu reci da su posluzili kao dodatna zastita. Ako se covjek zapali uhvatice okvire gdje god, a bomba je opasnija ali gdje ces u boj bez djebane Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 953 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 3 sakrivenih i 901 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: babaroga, Bloody, bojankrstc, Bokiboks, bufanje, Buzdovan, Centauro, comi_pfc, Dannyboy, Djokislav, Duh sa sekirom, FileFinder, Gargantua, gzoki, ILGromovnik, Joja, Karla, ladro, Lucije Kvint, Mcdado, mercedesamg, Metanoja, MiG-29M2, MikeHammer, milenko crazy north, Mixelotti, Mlav, mocnijogurt, Motocar, mrav pesadinac, Nikolaa11, Oscar, pein, Petarvu, raptorsi, robertino, royst33, samsung, sasa87, shone34, SR-3m, Srky Boy, ss10, stegonosa, theNedjeljko, Vlada78, W123, YU-UKI, zdrebac