Leteći tenk - borbeni helikopter Mi-24/Mi-35

528

Leteći tenk - borbeni helikopter Mi-24/Mi-35

offline
 • Pridružio: 13 Jul 2019
 • Poruke: 168

Надам се да неће доћи до овога јер је ово по мени много лоша прича, много је боље и исплативије по мени узети нове Ми-35М небо се мучити са овим Ми-35П.
Ем су половни, ем су друга верзија, ем су слабије опремљени (старија технологија), када би смо их узели за рецимо 10/12 милиона по комаду онда би смо свакако морали да дамо и паре за генерални ремонт који морају да прођу (како Кипрани наводе генерални ремонт за 11 Ми-35П кошта 100.000.000$) па онда набавка додатних УБС па преобука и вероватно модернизација на крају, и све то, сва та мука и паре зарад чега?
Уместо да будемо једноставни и да не компликујемо па само да узмемо нове од Руса ми се као и за ово интересујемо, искрено мислим и надам се да је ово само нека медијска прича и да је прави посао око овога завршен (да смо одустали од тога).Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • 187 
 • Super građanin
 • Pridružio: 02 Feb 2017
 • Poruke: 1023

+ Узбекистан. Гађање топом и ракетирање са НРЗ.

Veoma neozbiljno ,lako je ovaj u kadru mogao da fasuje koje NRZ


online
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 1108

Rekao bih da na snimku iz ovakvih uglova to djeluje blizu, a u praksi da je veci razmak?

offline
 • Pridružio: 14 Dec 2018
 • Poruke: 182

USPOREDBA Kamova Ka-29 sa Mil Mi-24 (prevod je sa googla - tako upotrebite mastu na nekim mestima)

На Ка-29 „Могућа су и полијетања и слијетања са стражњим вјетром до 20 м / с (претходно не више од 10 м / с). Такође су проширени на хеликоптере Ка-27. Поједини представници војног врха почели су да предлажу да Ка-29 (борбени хеликоптер) усвоји Војна авијација као прелазни тип ка Ка-50. Али ипак, коаксијални пропелер је увелико збунио већину генерала, па на крају Ка-29 није стигао у Авганистан.
Кавкаска зима је додала свој део опасности, посебно када се пилотира на изузетно малим надморским висинама. Честе магле прекривале су превоје, а затим су морали да лете кроз клисуре. Под овим условима, шема са коаксијалним пропелерима показала је своју високу ефикасност, што је приметио командант групе већ при првом лету: "У планинама треба летети само на таквим хеликоптерима." Заиста, одсуство репног ротора чини ПИЛОТИРАЊЕ много лакшим у случају опасних удара бочног вјетра, који су представљали посебну пријетњу у ограниченим планинским условима.
Занимљиво је упоредити Ка-29 са војним хеликоптером Ми-24 сличне намене. Како је приметио пилот 696. пука О.Н. Миагков, „на Ка-29, они су ометали поглед при уласку на локацију, одсуство репног ротора и мање димензије. ... Ергономија пилотске кабине била је боља него на Ми-24: контрола наоружања-испод леве руке поред дугмета "степ-гас", претраживање мете заједно са навигатором (можете показати прст), сва навигација и контроле старт-стоп испод десне руке нису морале да се окрећете, сагињете се било где.
Недостатак потрошње енергије за компензацију реактивног момента главног ротора (НВ) дао је хеликоптеру Камов очигледну предност у односу на Ми-24, креиран према класичној шеми са једним ротором. Са блиским узлетним масама и истом снагом електране, "двадесетдевети" има већу НВ ефикасност, која износи 0,65-0,70, док хеликоптери са репним ротором имају само 0,50-0,60. На коаксијалном хеликоптеру сва снага мотора иде на ротацију ротора и стварање подизања, док су реактивни моменти елиса међусобно уравнотежени. На Ми-24 се до 12% снаге троши на погон репног ротора.
Ка-29 има могућност окретања педале (равне) у великом распону брзина лета. У стању је да одржава константну висину лета док врши ротацију око вертикалне осе. Ово је посебно важно за осигурање безбедности борбеног маневрисања на изузетно малим висинама и преко препрека. Такав борбени маневар пружа Ка-29 значајну предност у односу на Ми-24 и омогућава, у најкраћем могућем року, да заузме повољан положај за напад на копнене и површинске циљеве уз одржавање карактеристика високе прецизности чврсто везаног оружја. Осим тога, употреба равног скретања значајно смањује количину приступа непријатељу при изласку из напада. Маневарска способност Ка-29 при извођењу окрета педала остаје од нивоа мора до статичког плафона од 3700 м, док Ми-24 са репним ротором на свом статичном плафону од 2000 м може лебдети само без извођења окрета.
За извођење енергетских окрета на било који угао у режиму лебдења Ка-29 потребно је много мање простора, јер је и сам мали, а ротација се дешава око осе ротације НВ. Због незнатне удаљености од седишта пилота од осе ХБ, пилот Ка-29 не осећа нелагоду чак ни када се авион окреће максималним угаоним брзинама.
Сама природа коаксијалног дизајна омогућила је Ка-29 низак ниво вибрација. То се постиже збрајањем осцилација горњег и доњег вијка на такав начин да се максимуми амплитуда вибрација једног са одређеним померањем подударају са минимумима другог. Осим тога, коаксијални хеликоптер нема нискофреквентне попречне вибрације које доводе до вибрација главе пилота, које ствара репни ротор на Ми-24. Због тога је грешка у циљању мања на Ка-29. Захваљујући предностима коаксијалне шеме на "двадесет деветој", било је могуће поставити и успешно користити ласерски даљиномјер са фиксном осном нишана. У исто време, Ми-24 је морао да користи узвишење, много мање тачан метод мерења домета до циља.
Осим тога, због аеродинамичке симетрије коаксијалне шеме, Ка-29 се не котрља по читавом опсегу брзина лета, што је типично за Ми-24. Приликом маневрисања, у процесу окретања, хеликоптер је подложан клизању са репним ротором због присуства неуравнотеженог потиска репног ротора. Овај паразитски ефекат је одсутан на коаксијалном хеликоптеру, што такође обезбеђује повећану тачност циљања на Ка-29.
Како је Н.Г. Рижков, чак је имао прилику да се „бори“ против Ми-24. „Године 1987-89. на полигону Цхауда са истим нивоом обучености као и пилот пилот из Москве, водили смо ваздушну битку са фиксирањем нишана на фотографији. Само сам затреперио у нишану нишана Ми-24, и, након што сам свој аутомобил ставио у режим "равни окретни левак са нагибом или роњењем", није ми било тешко да држим Ми-24 у нишан нишана С-17 до 10 секунди. ласерско откривање домета и аутоматска напредна обука за гађање топова ... Навигатор је могао да ради и са АТГМ -има и са митраљезом.
Аутори и уредници изражавају дубоку захвалност на помоћи у раду на монографији пилотима 344. ТсБПиПЛСВ.Л. Гамелко. ОН. Мјагков, пилот 710. ОКПЛВП и 555. ОПВЛП А.А. Седаков, и заслужни пилот -пилот СССР -а Н.Г. Рижков ".
Чињенице из авганистанског рата ...
„Према општеприхваћеним подацима, током авганистанског рата 1979-1989. Совјетска авијација је изгубила 332 или 333 хеликоптера [1] [2]. Ове бројке се односе на ваздухопловство 40. армије и не укључују губитак авијације пограничних трупа и Средњоазијског војног округа, као ни хеликоптере совјетске производње из авијације копнених снага Оружаних снага ДРА и друга национална министарства и одељења (која се у страној штампи називају и "совјетским"). [3] Ако узмемо у обзир да је авијација пограничних трупа изгубила 62 хеликоптера [4], тада укупни губици совјетских хеликоптера достижу 400 јединица (Материјал са Википедије - бесплатна енциклопедија).
„Дакле, непоправљиви губици Ми-24 и Ми-8 у Афганистану због борбеног пораза репних дијелова једрилица чине око једне трећине укупног броја погинулих хеликоптера. Ово такође укључује губитке повезане са пуцањем репних елиса преко препрека и њиховим накнадним уништавањем током борбеног маневрисања у близини препрека на малим висинама. “(Поређење Ан-64 и Ка-50. ОВЕ магазин = РАФ).
... "једна трећина од укупног броја погинулих хеликоптера." што је ~ 110 хеликоптера од 332, или половину од 222 која је оборио непријатељ! И у сваком од 2-3 пилота испада да је репни ротор обореним додао још пола! Нажалост, овај трагични резултат уграђен је у најкласичнију шему и ово је ЧИЊЕНИЦА!
Чудно је и несхватљиво да тако упечатљива предност ко-оса у односу на хеликоптере са хв. вијак не разуме Врховни главнокомандујући В.В. Ставити у?
Или не жели да разуме? Заиста, на Далеком истоку, као премијер, он се лично дивио акробацији хеликоптера Ка-50 и „Овако В. Кхорев преноси утисак премијера, који је лично честитао пилоту одмах након слетања хеликоптера:
Чак и по лицу Владимира Путина било је јасно да цени наш аутомобил. И кратко је рекао: "Ова техника одузима дах!" ("Блацк Схарк" рони у Чеченији - ВладНевс 1999), али након што је постао председник уклања га из службе у корист неспретног, па чак и непоузданог Ми -28Н!
И даље. Да су у Авганистану, уместо Ми-24, лансирали Ка-29 за борбени рад, онда би од горе наведених 110 хеликоптера пилоти били живи и врло много би се наставило борити до краја рата!
За дуговечност Ми-24: „Врховни командант совјетских ваздушних снага Павел Кутакхов, проценивши да никакве надоградње Ми-24 неће помоћи, иницирао је стварање нове генерације борбених хеликоптера. 16. децембра 1976. појавила се затворена заједничка резолуција Централног комитета ЦПСУ и Савета министара СССР-а број 1043-361 о развоју перспективног борбеног хеликоптера “(Реквијем за Ми-28Н: зашто руски борбени хеликоптери падају ... ру.кримр.цом), што се односи и на следећу модернизацију Ми-24: Ми-28НМ.

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 6245
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

"...Helikopteri „P“ verzije koji bi se prodali Srbiji imaju gotovo identično naoružanje kao novija „M“ verzija od koje 4 helikoptera Srbija poseduje. Kipar je za njih kupio protivoklopne rakete 9M120 ATAKA i 9M114, nevođene rakete vazduh-zemlja S-8 kalibra 80 milimetara. Helikopteri nemaju aktivnu i pasivnu opremu za noćno letenje...."

"...Odrzavanje u sledećih 10 godina ovu zemlju koštalo oko 100 miliona evra. Kipar dugoročno planira da kupi 12 novih jurišnih helikoptera za projektovanih 300 miliona evra..."

Pa sve zavisi koliko bi nas kostalo .
Prvo mozda bi remont bio jeftiniji u MoSt uz strucnu pomoc sa strane.
Drugo ovaj helikoter nema pomicne topove , nema turelu

I to bi jeftinije bilo . Sad da su zavrsili modernizaciju Orla ladno bi mu pasala isti paket za nisanjenje .

U helikoptere imaju i nesto POVR ?

Koliko nov mi 35 kosta ?

Da, treba sa kipranima nastaviti sa saradnjom . Bice tu jos posla.

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 10240
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

Не можеш тачно да знаш колико кошта јер зависи шта узимаш..основни пакет само или купујеш додатну опрему уз њега...цена варира за сталног купца или новог и од количине..

У сваком случају је боље купити још 4 нова него ове изњакане милове, који чак нису ни на нашем стандарду...и имати 8 комада нових, него 11 половних плус 4 нова, сам да се каже да имамо бројност

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 6245
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Sve zavisi .
Znamo da nikad ne mozemo imati sve spremne za let.
Pa onda znamo da moze u sukobu biti ostecenja ili cak i gubitaka .
Na kraju znamo da je JSO imala 2 , ko zna odakle polovna i da su dobro radili posao .
Pa onda kako su planirali da ih rasporede.....

Vjerujem da bi dobro posluzili .

offline
 • Pridružio: 08 Maj 2013
 • Poruke: 404
 • Gde živiš: Burkina Faso: Ouagadougou

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 6245
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Da to je P . 2 -30ke sa strane , ne moze po noci da desjtvuje .
Rusi su prosle godine krenuli sa serijskom modernizacijom modela P, znaci ima opreme.
Modernizacija se mora podrazumjevati u paket.
P su upotrebljavane u siriji , na pocetku se vidi sa dva topa 30mm.
https://youtu.be/yi0jVew2yBs

online
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 1108

goxin ::
Drugo ovaj helikoter nema pomicne topove , nema turelu
Koliko je moguce i koliko je komplikovano ugraditi naknadno?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 843 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 5 sakrivenih i 799 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Arhiv, Atomski čoban, babaroga, bankulen, bato, bojank, Boris90, Cirkon, darkangel, draggan, dragonserbia, Drug pukovnik, dukikan, dzoni19, Filip Marinković, Georgius, HrcAk47, Koca Popovic, kovinacc, lukac, Marko Marković, mean_machine, mercedesamg, milekNS, moldway, MrNo, nenad81, nikoladim, Panter, RJ, sabros, sakota79, Srki98, Toni, Underwood, virked, vlvl, yrraf