Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1193

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 781
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

Luka ::Francuzi - toliko precenjeni da ih niko više ne kupuje.

Zato sam i rekao Mirage 2000 jer Rafale mozemo samo da dobijemo na desktopu "mada je kod mene tamo Su 35 Wink "
Citat:
Sada bi zapravo bila idealna prilika, jer je situacija slična kao 1950 (zakuvavanje hladnog rata). Jedini problemčić koji kvari planove i onemogućava da ponovo iskoristimo priliku je to što, za razliku od onda kada smo na čelu države imali prave mahere, danas imamo klasične idiote sa zastrašujuće praznim glavama, vođene isključivo pohlepom i primarnim instinktima.

Sta da ti kazem,to za mahere i ove druge si u pravu ali ne mislim da bi bilo dobro sada na taj nacin dobiti F16 za "DZ" jer ne verujem da je iko u Srbiji rad da se nadje na nisanu Topolja a iskreno ni Iskandera.A ako bi sada dobijali "donaciju" F16 to bi znacilo da smo definitivno izabrali stranu (i to pogresnu) pu pu ....daleko bilo.
Ne verujem bas da ce ovaj da se zavrsi na hladno jer se u imperiji bas puno budala nakotilo u krugovima moci gde se donose odluke.Skoro sam siguran da ce nekom od tih pasti na "pamet" da mogu da pobede i eto nam svima belaja. GUZ - Glavom U Zid

offline
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7585
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Ma kakve nase kupovine, sa novcem koji se izdvaja mozemo G 4 odrzavati da leti , skolsko borbena avijacija, ( mozda eskadrila klase Kobac da im se prikljuci, ili SuperTucana- jeftini za odrzavanje) time bi ispunjavali nalet pilota i skromnu podrsku pjesadiji.
Zemaljski PVO ostaje za odvracanje neprijateljske avijacije.
I izracunase da treba 6 supersonika - cucavca ( cuce u paru na aerodromu za air policing).
Transportna -....
Tako ja vidim realne mogucnosti RV Srbije za koje treba podobro zapeti .

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1849
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Ako se setimo, osnovnih parametara/normi/zelja, iskazanih u tenderu za nabavku novog aviona, jedna od stvari koje su jako znacajne za nabavku su motori, a u tenderu lepo pise da nas jednomotorni avioni ne interesuju.
E sad nama donacija, nekih zapadnih, znaci isto toliko koliko i ovi nasi sto sad imamo, s tim sto za ove nase imamo obucene posade, te se nebih puno zadrzavao i trosio reci.
E sad ako se ovi nasi odluce da nabave polovne Mig-29 pa da ih remontuju (namerno navodim samo remontuju) do isteka resursa, znacilo bi da se ipak ne odustaje od vazduhoplovne komponente vojske.
Vec se produzava, u ovim teskim vremenima za narod, odbrana suvereniteta svog neba.
I odo ja u politicare posto je ovo sto sam napisao jako divno i umal da poverujem u to sto pisem.
Salu na stranu, ovaj deo o kupovini i remontu ne bi bio los, s tim da avioni budu nesto moderniji od ovoga sto imamo, i da su naravno mladji, e sad kolko ce to da kosta to ce mo saznati.

offline
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7585
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Da, ne znam koje su cjene bespilotnih letjelica, ali mislim da nije potrebna neka " svemirska tehnologija" da bi se prekinula komunikacija , i time izvrsilo obaranje letjelice
Doduse ti komunikacioni linkovi se mogu iskoristiti za opremanje posadnih letjelica , uz dvosmjernu komunikaciju- obiljezavanje ciljeva na zemlji- navodjenje artiljerije.

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 781
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

lord sir giga ::Ako se setimo, osnovnih parametara/normi/zelja, iskazanih u tenderu za nabavku novog aviona, jedna od stvari koje su jako znacajne za nabavku su motori, a u tenderu lepo pise da nas jednomotorni avioni ne interesuju.
E sad nama donacija, nekih zapadnih, znaci isto toliko koliko i ovi nasi sto sad imamo, s tim sto za ove nase imamo obucene posade, te se nebih puno zadrzavao i trosio reci.
E sad ako se ovi nasi odluce da nabave polovne Mig-29 pa da ih remontuju (namerno navodim samo remontuju) do isteka resursa, znacilo bi da se ipak ne odustaje od vazduhoplovne komponente vojske.
.

To bi bilo ona jeftina varijanta.Tu bi verovatno bili neki SMT i siguran sam da bi se to moglo nabaviti za neke relativno male pare, samo treba neko "gore" da se seti (u pauzi izmedju filovanja sopstvenih dzepuva i smisljanja novih PR dostignuca) da ako se nesto ne uradi ostadosmo bez nadzvucne komponente.

offline
  • boyce 
  • Super građanin
  • Pridružio: 05 Nov 2007
  • Poruke: 1072

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&....._id=982577

Vojno vazduhoplovstvo na infuziji
Izvor: Večernje novosti

Beograd -- Iznos od oko pet miliona evra, koliko je Vlada Srbije namenila Ministarstvu odbrane za obnovu avijacije, prva je konkretna pomoć države vojnom vazduhoplovstvu.

Ovaj novac biće potrošen na remont migova i nabavku rezervnih delova, objavile su "Večernje novosti"

Glavni partner u ovom poslu, prema najavama iz Ministarstva odbrane, biće Rusija, iz koje i potiču srpska vojna krila.

Obnova i nabavka letelica bila je i jedna od tema o kojoj je ministar odbrane Bratislav Gašić prošle nedelje u Moskvi razgovarao sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

Novac koji je dodeljen za pomoć avijaciji trebalo bi bar donekle da premosti period do konačne odluke o kupovini novih aviona, objašnjavaju u Minstarstvu odbrane.

Njime će bitii omogućeno redovno snabdevanje rezervnim delovima, ali i produženje veka trajanja aviona za period od pet do 10 godina. Ukoliko se ulaganje nastavi sačuvaćemo zaštitu sopstvenog vazdušnog prostora, rekli su u Ministarstvu odbrane.

Pitanje na koje za sada nema odgovora jeste cena budućeg remontovanja srpskih lovaca, alil i koliko će letelica ići na servis.

Prema studijama koje je još pre nekoliko godina sačinila Komanda Ratnog vazduhoplovstva i PVO, za remont i modernizaciju predviđena su četiri "miga 29" i desetak letelica "mig 21".

Kako je u međuvremenu kriza pritisla sistem odbrane, realno je očekivati da će novi život biti udahnut najviše polovini odo ovog broja letelica.

Novac koji je država izdvojila kao infuziju Ratnom vazduhoplovstvu, kako tvrde vojni piloti, nedovoljan je za ozbiljniju promenu situacije.

Od ovog novca mkoguće je kvalitetno rešavanje problema nabavke delova, što je donedavno bio i razlog prizemljenja lovačke avijacije.

Situacija u Ratnom vazduhoplovstvu, posebno posle helikopterske nesreće kod Surčina, izuzetno je ozbiljna, a država je ušla u dvanaesti čas za spasavanje vojnih krila.

Problemi su posebno nagomilani u lovačkoj avijaciji koja je zadužena za čuvanje neba u tzv. "er polising" vazdušnom prostoru.

Posebno zabrinjava podatak da je proces školovanja letača na nadzvučnim avionima zaustavljen.

Piloti su u poznim godinama, a u sledećih nekoliko godina trećina aktivnog pilotskog sastava otići će u starosnu penziju. GUZ - Glavom U Zid

offline
  • flysky  Male
  • Zaslužni građanin
  • Nikola
  • Pridružio: 26 Dec 2012
  • Poruke: 513
  • Gde živiš: Srbija

Krucijalni problem našeg vazduhoplovstva je ne samo u manjku (nemanju rezervnih delova ) već rekao bih znatno ozboljniji, ovolikim javašlukom i nebrigom države drastičan manjak brojno obučenog letačkog kadra sa iole ozbiljnim naletom !

Sve i da sutra sleti na Batajnicu čitava eskadrila remontovanih, modernizovanih a pogoto novih MIG-29M2 (35) ili kuknjavom... molbama u UAE i sl... MIRAGE 2000 ...Itd ... ( šta god) kompletno obučen pilotski kadar vojske Srbije popunio bi 7-8 dvoseda ... ; <Od kojih se za prste jedne ruke može reći da su u iole ozbiljnoj trenaži. Zalud trenutno novi-modernizovani avioni kada nema dovoljno obučenog pilotskog ni zemaljskog kadra kadra na modernom vazduhoplovu !

Zato kada se već ovoliko dugo (naravno našom sillnom željom i ljubavi ka vazduhoplopstvu ) tema o nabavci novog aviona odužila i svela se na naše želje ( kamo sreće da ima ko iz državnog vrha da ih čuje i iole ozbiljno shvati ) ; neminovno mora postojati hronologija PRIORITETA da nabavka novih aviona za naše vazduhoplostvo u sadašnjim uslovima ima realnu osnovu. Odvojeni novac za rezervne delove , kamo sreće da obezbedi sigurnu dežurnu paru za period 2-3 godine maksimalno.

Ono što nam imperativno nedostaje je moderan - napredni trenažer koji će da iškoluje novi - mladi pilotski kadar > (Blagovrremeno misliti o budućnosti ) !

Za mene je trenutni imperativ da se nađe modus za 2-3 JAK-130 MITEN aviona, bez obzira koliko je tražnja za istim ogromna a fabrika Irkut radi punom parom ; Gde ima volje ima i načina !

Druga opcija je URGENTNA (nema više odlagananja) modernizacija G-4-ki na nivo G-4 MDS odvajanjem pola flote , a posle 2 godine ostatatk ... jer jednostavno na nečemu se mora leteti !

Prvi IMPERATIV : Naći diplomatski modus da se kupe (iznajme ... ) plate ofsetom minimum 3 JAK-130 MITEN koji donose obučen pilotski kadar kome novi višenamenski avion neće biti "space shutle " sa makar duplom trenažom u realnom vazdušnom prostoru ;



Drugi IMPERATIV je URGENTNA modernizacija G-4-ke na nivo G-4 MDS !

G-4 :



Jedno od viđenja modernizovane G-4 na nivo G-4 MDS ( svesno povezujem sa temom o > konstrukciji novog aviona) :



Između dokazane MIG-29-ke , kada se pogleda cena časovnog naleta sa udvojenim RD-33 motorima , apsolutno uvažavajući isti , radije bih se blagovrevremeno obratio Kini za Eskadrilu novih JL-9G (apsolutna nema argomuneata da je ovaj avion nepouzdan i da ne odgovora našim potrebama ) ;

Radije bih video za 2-3 godine eskadrilu dvosedih JL-9G na Batajnici koji ne reševaju samo problem lovačke komponenete već i mlazne u globalu !

Ponavljam preduslov svega je obezbediti moderan - napredni trenažer sa dovoljnim brojem obučenih pilota koji mogu da odgovore izazovima budućnosti . Dragi ljudi očekivati od pilota vremešne dobi ~ 40 + godina sa premalim fondom naleta da lete večno, uz svo poštovanje je iluzija.

JL-9G :

offline
  • Pridružio: 22 Maj 2014
  • Poruke: 165

haha čuj ovo jl-9g, g4mdS Laughing i jak130.
Zvučiš kao ja pre 10 godina kada sam maštao o Super Orlu, Supersoniku i G5 Laughing

offline
  • Pridružio: 16 Okt 2008
  • Poruke: 2265

Urgentan potez je vracanje lovacke, nadzvucne, avijacije u zivot. Sve ostalo moze da trpi jos 5 godina, ali lovci ne mogu.
Remont i produzetak veka jedne eskadrile MiG-21BiS i UM je jedini potez koji ce za male pare u narednih 5-10 godina omoguciti zastitu srpskog neba i kupovinu vremena do konacne nabavke nekih modernijih aviona.
UM-ovi su potrebni da bi se nastavila obuka za nadzvucne pilote, a BiS da popune rupu u dezurnoj pari.

offline
  • Pridružio: 13 Sep 2010
  • Poruke: 175

Mogli bi da prodamo sportske klubove I deo para ulozimo u vojsku, vreme je da isti pocnu da placaju drzavi porez a ne samo da sluze kao perionica para za politicare.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 972 korisnika na forumu :: 54 registrovanih, 5 sakrivenih i 913 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., anta, aramis s, Ben Roj, bestguarder, bigfoot, bladesu, BlekMen, bojankrstc, bokisha253, BraneS, cemix, CHARLIE JA., darcaud, darios, darkojbn, dejina811, Djokislav, DragoslavS, drimer, dule10savic, havoc995, Ivica1102, ivica976, kobaja77, Krvava Devetka, ljuba, MB120mm, mercedesamg, Mercury, mgolub, Mi lao shu, mige, milenko crazy north, Ne doznajem se u oružje, Nemanja.M, nenooo, nextyamb, nikoladim, Nobunaga, NoOneEver Dreams, nuke92, opt1, repac, savaskytec, shaja1, slonic_tonic, Srle993, uruk, vrag81, vukovi, wolf431, YugoSlav, Zimbabwe