Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1526

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 19 Jan 2012
  • Poruke: 1994

Vidim da svi govore o 10 aviona kao "ravnopravnih rumunskim F-16" ili mađarskim Gripenima.Ne zaboravimo da su tri dvoseda za obuku sa više nego ograničenim mogućnostima za borbu u vazduhu.Znači imaćemo 7 lovaca na raspolaganju ,uglavnom 4-6 u svakom trenutku.Uočljiva je disproporcija između jednoseda i trenažnih,bivša vojska je nabavila 14 jednoseda i 2 dvoseda,odnos 7:1.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2010
  • Poruke: 2411
  • Gde živiš: Beograd

@Merkjuri
Mozda je to bio uslov druge strane - moze donacija ali da se isprsite za modernizaciju. Ili su ovi iz vojske procenili da je momenat da uz kravu stigne i uze. Mozda je neko drugi zakljucio da nema ugradnje ako je donacija bez para. A ovako, kada se bude pretakao med, moze malo da se zalepi i za prste.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2058

neshaoct ::Mislim da SRB više neće imati jurišnu avijaciju.
...
Lovačku i bombardersku će ispunjavati modernizovani MiG-29 kao klasični višenamenski.
Nema tu mesta za Orao.
Ali, pošto nikako neće uvek biti ni potrebno ni rentabilno dizati MiG-29 za neke misije za dejstvo po ciljevima na zemlji, realno je očekivati pojačanu jurišnu (borbenu) komponentu kada su helikopteri u VS u pitanju.
Али зар не остаје опет "рупа" између борбеног хеликоптера и вишенаменског ЛБ? И шта је са COIN сегментом? Нешто нисам сигуран да ће Кобац бити идеалан.
Оркестар не изгледа баш усклађено: Ласта (биће), Кобац (биће), Г-4 (ко зна шта ће с њим), Орао (пензија), МиГ-29 (остаје).

offline
  • Pridružio: 03 Jun 2011
  • Poruke: 1645

Remont:
Tokom sledece godine istice resurs domacoj avijaciji. Da se VS nije odlucila na remont domacih aviona ostali bi samo na ruskoj donaciji kojoj bi opet istekao resurs u nerednih par godina. Za godinu dve broj aviona van resursa bio bi veci nego broj aviona u resursu. Remont je bio jedino logicno resenje. Ujedno remont je i naj jeftinije resenje. I prizemljeni avioni van resursa kostaju, a od njih nema koristi. Ta opcija je najskuplja ne u kolicini novca koliko u bacenim parama.

Modernizacija
Procenjeno je da ce nakon remonta i modernizacije avioni biti u upotrebi narednih 14 godina. Mozda se nakon tog perioda na misice moze izvuci jos nekih 5 godina. Da se modernizacija ne radi, do 2030 - 2035 imali bi avione sa opremom iz 1987. To je jako dug period za avione sa opremom iz 1987, i mozedrnizacija omogucava da i dalje imamo savremene avione.

Kupovina vremena.
Sa modernizacijom ovih 10 aviona, drzava kupuje sebi vreme da za neki period od minimum 14 godina nadje neko trajno resenje. To je jako dug period i sasvim je realno da se za to vreme nadje novca za eskadrilu savremenih aviona.

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2009
  • Poruke: 3523

Зар није беше речено да ће ова тема кад се буду стварно куповали авиони за нашу војску бити враћена у одељак авијације Mr. Green

offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25468

Интересантан текст објавио Љубомир Живков у Истиномеру:
Намерно га преносим у целости јер мислим да он све лепо поброја и описа

http://www.istinomer.rs/clanak/1812/Lovacko-drustvo


"Na mig samo jednog čoveka dobismo šest migova, na mig samo jednog čoveka primismo se poklona, treba samo da platimo carinu, da ih opravimo i da ih nakon uspešnog tehničkog pregleda registrujemo".

Ljubomir Živkov
24 Dec, 2016
Sećate li se doskočice, nije bila bog zna kakva, iz vremena Miloševića, kad je u interesu demokratije i ustavnosti pokojni predsednik šarao, pa bivao malo predsednik Jugoslavije (kakve-takve, koje bilo da bilo), pa malo predsednik Srbije? Ako je on na čelu Srbije, onda je federacija podređena republici u kojoj je on suveren, ako je Milošević pak na čelu SRJ, onda i jedno i drugo oko u glavi imaju slušati šta im vsesoiuznyi prezident naloži, I bilo je svejedno čega je on predsednik: da je kojim slučajem obožavao lov, kao drug Tito, i da je izabran za predsednika Lovačkog društva, ili Saveza lovačkih društava, u tom bi društvu ili u tome savezu bio centar moći.

Sad imamo isto tako moć u rukama pojedinca, udarnika i negdašnjeg odlikaša doduše, ali pojedinac koji treba samo da rukovodi kolektivnim izvršnim organom odlučuje samostalno o svemu, čak se i izražava nepogrešivo i neodustajno u prvom licu jednine, istorija se dakle ponovila (dvared kao farsa, ako ja smem da ocenim umetn. žanr), a postali smo i lovačko društvo. Na mig samo jednog čoveka dobismo šest migova, na mig samo jednog čoveka primismo se poklona, treba samo da platimo carinu, da ih opravimo i da ih nakon uspešnog tehničkog pregleda registrujemo.

Rusi su nam poklonili trideset tenkova, i još trideset oklopnih vozila (mada su i tenkovi umnogome oklopljeni, ali ova druga vozila su valjda bezgusenična, ne znam, nikad Lazanski od mene), pa što nam ne dadoste i trideset migova, to bi nam baš podiglo ionako podignut ugled u očima naših dobrosuseda, Evropska unija bila bi presrećna, i ovako se raduje, što ima kandidatkinju okrenutu budućnosti (a nema budućnosti bez rata, da se mi razumemo!), uz darove iz matuške Rusije Srbija će moći sama da brani ne samo svoju teritoriju i ustavni poredak, nego i teritorije i ustavne poretke prijateljskih zemalja, a to su danas skoro sve države, uz dva naravno izuzetka - ko ih ne zna skupo bi ih platio. Ni njih neće Srbija da napadne, ali moraju te dve države nanovo imati zort od vojničke sile koja nakon boja na Kosovu polju beleži samo ratne pobede.

&

Premijera Vučića zadirkuju da je posegao za Titovom krilaticom o sto godina mira i o ratu koji može da bukne koliko sutra, ali nigde nisam mogao da nađem taj plagijat: našao sam jedan deo (“živimo i radimo kao da će biti sto godina mir”), što stvarno može da podseti na druga Tita, koga je gospodin Vučić i po putogradnji za kratko vreme prešišao, a da ga neće prevazići u rečitosti. Evo, dakle, nastavka, koji je posve samosvojan i retorički kudikamo nadmoćniiji od Titovog (Maršal je kraj nesporne seljačke bistrine ipak završio samo zanat, doklen na Pravni fakultet nije ni pokušao da se upiše, ni kao samofinansirajuć).

Nastavak premijerov glasi. “A već sutra moramo biti spremni da zaštitimo svoju zemlju.” Nema pomena o ratu. Ali čak da je taj deo nalik Titovom, premijer bi istorijskom pokliču (koji jeste kliše, kao što svaki poklič i mora da bude) dao svoj kreativni pečat: “Radimo i ne spavajmo kao da ćemo sto godina biti kandidati za prijem u Evropsku uniju, a naoružajmo se ovog trenutka, jer će petnaest minuta blagostanja, koji pripadaju i najneznatnijoj naciji, brzo i nepovratno proleteti.”

Jasno je, kao dan beli što je jasan, da su nas Rusi obradovali ne očekujući ništa za uzvrat, pa zar da mislimo kako je za nekoristoljubiv gest sposoban samo šeik kad umesto nas plati Toniju Bleru za njegove jedinstvene pouke našem predsedniku vlade i predsednikovoj sviti? Nećemo morati Rusima ni na koji način da se odužimo, znamo da dušmani motre šta ćemo braći dati za uzvrat, i nećemo Rusiji dati baš ništa, rizikujući da ispadnemo i neučtivi i neblagodarni, da, u Evropskoj uniji nam je svakako plus što ne tražimo od njih donacije i za zaštitu našeg neba, kopna i rečnih slivova. “Potrebne su nam članice”, kazaće velikodostojnici u Briselu, “koje ne čekaju sve na gotovo, nego sprovode u život poslovicu o umiljatom jagnjetu”.

&

Iako ih voli više nego druge humanitarce, jer i državu iz koje dolaze stavlja iznad drugih država, predsednik Republike nije stao na stranu Nenada Popovića (Nenadiy Popovich bi Rusima dao sve privilegije kojima su svagde nezasluženo i nepotrebno obasute diplomate), nego mu je nakon razgovora sa predsednikom Vlade i podužeg ličnog razmišljanja sinulo da humanitarce sve treba tretirati kao humanitarce, toliko je razborito da zvuči pomalo i tautološki, dobro, dobročinitelji iz Rusije biće primljeni kao dobročinitelji iz Rusije, nema sile ni zakona koji može to da nam uskrati: ako prema Rusima osećamo nešto što prema Kušneru nismo osećali, to je naše ljudsko i narodno pravo. Drugo Centar nije ruski, nego je srpsko-ruski, treće, meni lično ne smeta ni ako mic po mic Centar postane moderniji i sveobuhvatniji: ako hoćeš da predviđaš kakvo će vreme biti, ne možeš imati domet i nadzor samo do Caribroda, moraš imati opremu koja će klimu nadgledati i podalje od srpskog neba (kojim krstariće opravljeni migovi); ako hoćeš istinsku zaštitu protiv na primer grada, moraš imati rakete koje mogu da odlete kud god treba! Centar je za sada malen, i po moemu zaista humanitarno nastrojen i ustrojen, ali ima aerodrom, i nije možda rđavo da naši isto dobročinitelji sa zapada znaju kako mi i u spoljnoj politici, a ne samo u našoj sve razvijenoj i razvijenijoj privredi, sprovodimo Zakon o zaštiti konkurencije.


Мени је само засметало што уместо да се то ради у тишини (као у озбиљним државама) направише вашар од набавке неколико авиона и другог оружја.
Бојим се да због те галаме на крају не буде много од целог аранжмана.
Ако наоружање не стигне до председничких избора вероватно од тога нема ништа јер ће неки тип са машном и школован на неким западним курсевима проценити да је много повољније купити скупље наоружање негде другде у складу са најбољом послепетоктобарском традицијом.
Тада ће нам се све поново обити о главу јер овај систем ни топлог а ни хладног задњих сад већ 17 година само ређао гафове и ставаро суноврат и ваздухопловства а и других родова и видова без коих нема одбране суверенитета.

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3016

nemezisx ::Зар није беше речено да ће ова тема кад се буду стварно куповали авиони за нашу војску бити враћена у одељак авијације Mr. Green
Ceniš da je ovoga puta stvarnije od onih 12 MiG-29M2 koje su najavljivali isti likovi koji se ovde citiraju poslednjih nekoliko dana? Dok ne slete sve izjave te gospode su samo prdež na vetru Neutral

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2010
  • Poruke: 424

Znaci kada slete na bataju ide iz kantine ili moraju da budu novi...

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10336

Aj prvo ugovor za pocetak Wink

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2009
  • Poruke: 3523

Luka ::nemezisx ::Зар није беше речено да ће ова тема кад се буду стварно куповали авиони за нашу војску бити враћена у одељак авијације Mr. Green
Ceniš da je ovoga puta stvarnije od onih 12 MiG-29M2 koje su najavljivali isti likovi koji se ovde citiraju poslednjih nekoliko dana? Dok ne slete sve izjave te gospode su samo prdež na vetru Neutral


А кад слете шта ће онда бити Bebee Dol тај гас на писти ће бити прдеж...док не полет...па док не заврше тих 15 година...

ПС:не сећам се тачног броја...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1381 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 6 sakrivenih i 1343 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Ageofloneliness, Aleksandar Tomić, Arahne, Bubili, celik, d bos, Dorcolac, Dukelander, Dvojac005, Fabius, GandorCC, hatman, ILGromovnik, kinez88, Kubovac, Magistar78, Mixelotti, nedeljkovici, Nemanja.M, nenaddz, powSrb, royst33, S2M, Shinobi, Skywhaler, Trpe Grozni, vathra, Vlada78, YugoSlav, zixmix, zlaya011