Povratak na Kosovo

10

Povratak na Kosovo

online
 • Pridružio: 16 Jan 2011
 • Poruke: 49

awathorn ::
У вези броја Албанаца и времена њиховог досељавања бих само приложио табелу коју сам већ поставио на једној другој теми. Мени је била занимљива за видети.
Znači najbolje šanse za uspeh smo imali za vreme srpsko-turskog rata, inače vidi se veliki pad broja Srba za vreme grčko-turskog rata i posle drugog svetskog...

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7551
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Siptare mozes da vratis nazad u Albaniju, ali da to budu svi pre nego sto je kod nas poceo WWII, to znaci pre 1941 godine.

Znamo sta je okupator radio sa Srbima na Kosovu ali i u Makedoniji. Znamo da su siptari saradjivali sa okupatorom.

Ne znam da li postoji drugo resenje osim toga. Nego sad imamo jos jedan veliki problem. Velika masa siptara iz Albanije je takodje dosla na Kosovo. Neko mora da preuzme prazne srpske kuce.

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 2272

Заправо, тај период 1876-1878 и јесте био најкритичнији, баш због сукоба Србије и Османског царства. Вероватно је у том периоду насилним методама запечаћена етничка структура КиМ. Треба узети у обзир и да је велики број муслиманских избеглица из ослобођених крајева долазио на те просторе.

Период између 1878. и 1912. је такође критичан зато што Цариград нема баш контролу над дешавањима у Албанији, Ким и Македонији. Локални господари, банде, четнички и комитски одреди... Опет је највише страдало хришћанско становништво.

Проценат Срба се диже због колонизације 1920-1940. (насељено је на КиМ и у Македонију преко 100 000 Срба, Хрвата и Словенаца), али онда опет за тај број опада током рата јер су окупатори и албански фашисти углавном као прве мете имали управо колонисте (као у Мађари у Бачкој).

Видимо и да стање остаје исто, све до 1970-их. Вероватно због више фактора. Већ 60их локално албанско руководство почиње да спроводи насиља према неалбанцима, 60их и 70их добијају веће надлежности уставним амандманима и уставима, због боље социјалне заштите и напретка државе омогућен је огроман прираштај становништва, што опет ствара пренасељеност и недостатак запослења, пристижу паре из иностранства, Срби продају имања и нешто због насиља, нешто због економске ситуације одлазе у централну Србију.

То би барем било неко моје виђење на основу догађаја и статистике. Не тврдим да сам потпуно у праву.

А када смо код ове теме, морам рећи да за будућност постоји и друга опција. Могуће је створити модерну, националну, српску државу без икаквих ратова, протеривања, насиља итд. Чисто са мало дипломатије, здраве памети и одређеном дозом среће. Причам од држави која би настала слободним опредељењем нашег народа и поштовањем садашњих практичних граница. Држави која би имала око 115 000 км кв.(отпр. 45% територије екс-СФРЈ), негде између 9,5 и 10 милиона становника (отпр. 41% становништва екс-СФРЈ), од чега би око 80-85% било српско становништво. Са свим предусловима да се економски, културно и на сваки други начин напредује. Овим би без било каквог крвопролића и протеривања затворило српско питање на балкану, и исправила би се огромна историјска грешка која је направљена 1918. Верујем да увиђате о чему говорим.

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 1279

jazbar ::Ja sam već pisao o tome kako. Najbolje bi bilo da Srbija što bolje ekonomski ojaća, da bude prosperitetna zemlja i da kaže Albancima imat ćete najšira manjinska prava i autonomiju u Srbiji. Misli da bi se prije ili kasnije sami vratili ne može od vazduha da se živi. Kosovo nema nikakve šanse da ikada postigne nivo neke koliko toliko normalne države. Jednostavno Kosovo nema para da bi moglo samo sebe uzdržavati infrastrukturno i socialno.

Kada bi to uradili onda bi se Šiptari sa Kosova preselili i u ostatak južne Srbije i tražili ta manjinska prava, a pošto bi se nakupili para, tražili prisajedinjenje sa Kosovom Mr. Green

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7551
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

jazbar ::
Ja sam već pisao o tome kako. Najbolje bi bilo da Srbija što bolje ekonomski ojaća, da bude prosperitetna zemlja i da kaže Albancima imat ćete najšira manjinska prava i autonomiju u Srbiji. Misli da bi se prije ili kasnije sami vratili ne može od vazduha da se živi. Kosovo nema nikakve šanse da ikada postigne nivo neke koliko toliko normalne države. Jednostavno Kosovo nema para da bi moglo samo sebe uzdržavati infrastrukturno i socialno.

Jazbar i BiH prakticno nema nikakvog prosperiteta, niti ima mogucnost da se sama finansira, pa niko ne pita. Budzet finansiraju UN pod vodjstvom, ajd da kazemo ovako, kolonijalnih snaga i to je to. Isto tako rade i sa Kosovom, i radice i u buducnosti.

@Awathorn

Jasno je da ciljas ka ujedinjenju Srbije i Republike Srpske. Ali prvo pitaj ove iz RS da li bi pristali da se ujedine sa Srbijom, dok Srbije vodi ovaku politiku prema BiH. Tesko da ce to da prodje.

offline
 • Pridružio: 28 Jan 2012
 • Poruke: 109

Министар одбране тзв. државе Косово Агим Чеку најавио је формирање професионалне војске средином следеће године! Како је рекао Чеку тај процес одвијаће се у складу са одлукама међународне заједнице и то је један сасвим природан процес претварања КБС у професионалну војску сада када је Србија напустила Косово. Срби су природно у страху од формирања једне такве војске која сигурно не би била фактор стабилности у региону.

Гостујући на телевизији Б92 војно-политички коментатор Александар Радић изјавио је да би формирање снага којим неко управља заправо било боље јер у том случају те снаге постају предвидљиве и њима се може управљати али и преговарати.

Уколико се то заиста и деси тзв. војска Косова ће бити трајни фактор нестабилности у региону и представљаће опасност по Србе. То би значило и дефинитиван губитак Косова, али што је још и горе, циљ таквих снага по речима Агима Чекуа било би чланство у НАТО пакту! Ово ће изазвати озбиљне политичке и егзистенцијалне проблеме по српски живаљ на Косову и Метохији а да не помињемо колико би такав потез угрозио све крхке покушаје Београда да преговара са Приштином.Рада Трајковић је изјавила следеће: “Војска која ће бити са албанском командом је фактор дестабилизације Срба на простору Косова и Метохије, с обзиром на чињеницу да ће то бити албанска војска са безначајним учешћем осталих народа. Формирање такве војске на подручју које је било обухваћено међуетничким сукобима биће доживљено као опасност”.[1] Срби би, изјавила је она, били спремни за масовни егзодус са Косова које би имало своју војску. Још увек чекамо реакције наше државе на овакве изјаве Агима Чекуа али сасвим сигурно да би формирање професионалне војске састављене искључиво од Албанаца на Косову донело много проблема Србији.

Србија би се нашла у јако тешком положају, она не би могла да заштити своје грађане који би се дали у још један масовни егзодус из јужне српске покрајине. Питање је како би та војска реализовала свој циљ да постане чланица НАТО пакта? То би морало да значи и дефинитивно одвајање Косова од Србије. Преговори који се воде тренутно били би тим чином потпуно обесмишљени и њихова сврха би се изгубила. Сваки даљи дијалог са Приштином под условом да она добије своју армију био би немогућ са политичке тачке гледишта.

Кључну улогу у формирању таквих снага имале би САД. Један од првих корака Косова, како наводи амерички портал “Старс анд Стрипес”, могло би бити прављење мале војске од тренутно 2.500 људи из цивилних безбедносних снага. “Ово је тежак задатак за младу нацију која још није обезбедила потпуно међународно признање и још је тешко узнемиравана од стране својих северних комшија из Србије, од којих су прогласили независност 2008. године”, стоји у тексту овог америчког војног портала.

Сва неопходна опрема би стигла из Сједињених Држава које би активно учествовале у формирању такве војске. Реџеп Селими, члан Скупштине Косова, који надгледа тренутно косовске безбедносне снаге изјавио је да “морамо да произведемо безбедност, не само да је конзумирано. Баш због тога морамо да овај посао што пре урадимо, како бисмо могли да се прикључимо НАТО".[2]Међутим, Американци нису желели да званично коментаришу и најављени процес формирања војске Косова. “Ми мислимо да је то велика шанса за њих да сагледају у ком ће се правцу кретати”, рекао је амерички потпуковник Реј Војџик, који се налази на челу Канцеларије безбедносих операција америчке амбасаде у Приштини.

Американци су до сада пружали сваку помоћ КБС-у почевши од основне опреме па до школовања кадрова. Командант косовских безбедносних снага генерал Кадри Кастрати рекао је да су: “САД наш стратешки партнер и увек ће бити наш први стратешки партнер. Све што радимо ми радимо у координацији са америчким војним аташеом у Приштини и нашим колегама који раде у саветничком тиму НАТО или Канцеларији безбедносних операција америчке амбасаде у Приштини”. Америчка војска ће несумњиво бити главна у следећем кораку реорганизације косовских снага безбедности који неумитно следи. Агим Чеку реорганизацију најављује за јун месец 2013. год. када би по њему КБС требало да добију статус војних снага.

“Ми сада не градимо само државу, већ градимо и друштво овде. Мислим да су војне снаге битан фактор националног идентитета за нас”, изјавио је Чеку у једном од скоријих интервјуа. “Војне снаге су добар инстумент за модернизовање друштва. Ми можемо да служимо као пример, добар пример, дисциплине, националног сервиса, посвећености дужности”, рекао је Чеку. "Ми не желимо да будемо равнотежа силе било којој другој земљи, само желимо да одговоримо нашим безбедносним захтевима, и не желимо да будемо претња никоме”, додао је он.

Упркос речима Агима Чекуа, Срби са правом осећају страх и зебњу. Коментатори попут Радића и осталих морају да схвате једном да уколико Косово добије армију, да ћемо имати поново Србе који траже уточиште у матици и да ће армија Косова представљати сасвим сигурно дестабилизујући фактор у региону. Таква војска би била искључиво под командом Приштине што би угрозило сваки даљи дијалог са Приштином. Тим чином Косово би се и дефинитивно одвојило од Србије и постало дестабилизујући фактор у региону. Али евентуално формирање тзв. војске Косова није једини проблем Србије.

Тзв. Ослободилачка војска Прешева , Медвеђе и Бујановца није добила зелено светло из америчке амбасаде у Београду у својим претњама и настојањима да оружјем брани споменик који је подигнутим терористима који су се борили за отцепљење крајњег југа Србије. Министар полиције Ивица Дачић је изјавио да ће споменик бити уклоњен милом или силом. Председник Србије Томислав Николић изјавио је да ”Србија мора да реагује и Србија ће реаговати. Споменик би требало да уклоне сами Албанци и њихове политичке вође на југу Србије ако желе да покажу да свој народ воде тако да добро живи у Србији. Ако то не буде, Србија би усред бела дана требало да сруши ту таблу и покаже да тако нешто није дозвољено њеним законима”.[3]Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић је одговорио на претње које стижу од неких припадника бивше “Ослободилачке војске Прешева Бујановца и Медвеђе”. “Неки кажу да не смем да срушим споменик који су подигли онима који су убијали полицајце. Или склоните сами или ће вам бити срушен, јер на сваком делу територије Србије Влада Србије има извршну власт",[4] рекао је том приликом Дачић.

Пре тога су на албанским порталима освануле претње Србији и Ивици Дачићу. У тим претњама се помиње како ће се 500 “војника” окупити и супротставити се рушењу споменика. “Ако неко покуша да сруши споменик врло лако ћемо поново обути чизме и обући униформе и узети оружје у руке”, поручује бивши комадант ОВПБМ Љуљзим Ибиши.[5]

Ивица Дачић помиње да споменик у Прешеву представља отворену провокацију којом се жели показати да Србија не држи под својом контролом део своје територије. Дачић је при томе изјавио: “Може да прети ко год хоће. Држава је јача од сваке претње и у складу са тим очекујемо да то питање у наредним недељама буде разрешено. То је могло да се реши и одмах за један дан, али смо исказали добру вољу тиме да не доливамо уље на ватру. Али ако неће милом онда ћемо силом”. Треба повући паралелу између формирања војске Косова и претњи које упућују припадници разних паравојних формација.

Кључна веза су САД и то да ли ће дати подршку паравојној формацији и да ли ће дати зелено светло за формирање "војске Косова". Американци су се већ огласили саопштењем из амбасаде у Београду: “Осуђујемо такве претње, за које нема места у демократским друштвима", наводи се у саопштењу, поводом претњи припадника ОВПМБ. Јужна Србија је, како истиче америчка амбасада, данас стабилна и пут до просперитетније, мултиетничке Србије води преко мирољубивог и одговорног понашања свих, поштовања владавине закона и усаглашених напора на изградњи поверења јавности у институције система.

У саопштењу се истиче да политичка неслагања треба решавати кроз дијалог, а не ратоборном реториком и претњама употребе силе.[6] Дакле држава Србија има овлашћење од стране САД да поступи по закону у овом случају али не би било изненађујуће да се остваре претње разних команданата терористичких формација и да поново имамо сукобе на југу Србије.

Што се формирања "косовске армије" тиче САД за сада званично ћуте, али се на неки начин подразумева да КБС мора проћи кроз неку врсту трансформације, међутим уколико та трансформација буде подразумевала војну организацију под директном командом Приштине, онда Срби на северу, али и на југу Косова и Метохије имају великих разлога за страх, а држава Србија ће се наћи у далеко тежој политичкој ситуацији када су у питању преговори са Приштином који би могли да се трајно прекину формирањем једне такве професионалне војске.

nspm.rs/kosovo-i-metohija/kosovska-vojs.....rbije.html

offline
 • 13892 
 • Super građanin
 • Pridružio: 15 Jun 2009
 • Poruke: 1380

Mislim da će NATO na kraju delimično ispuniti sporazum i dozvoliti povratak dela nekadašnje Vojske Jugoslavije na Kosovo. (Pošto Vojska Jugoslavije više ne postoji a u sporazumu nigde ne piše da pripadnici VJ koji treba da se vrate moraju da budu iz Srbije najverovatnije će biti u pitanju pripadnici NATO članice Crne Gore)

Utvrđen je i predlog Odluke o učešću pripadnika VCGore u misiji KFOR na Kosovu, angažovanje dva štabna oficira od kojih ce jedan biti raspoređen u Komandi misije u Prištini a drugi u Regionalnoj komandi misije u Skoplju.

https://www.espreso.rs/svet/crna-gora/221059/clani.....-na-kosovu

offline
 • Pridružio: 05 Apr 2008
 • Poruke: 73

Sa jedne strane bi voleo da se kad tad u buducnosti vrati srpska vojska na Kosovo i dodju neki mladji hrabriji Srbi i zavrse stvar i svedu broj Albanaca na optimalni nivo ne iznad 500-600 hiljada,
ali sumnjam u takav scenario jer i mnogo brojnija i jaca Vojska Jugoslavije i policija je morala da se povucen a kraju pod pritiskom NATO,

a i natalitet nam ne ide u prilog sve nas je manje Srba...i Rusija sumnjam da bi nam bila saveznik jer ni 1999 nije puno ucinila da zaustavi pad Kosova i Metohije..

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2011
 • Poruke: 625

Наравно да јесте, али за то немаш нити људство, нити вољу, а и војна техника је застарела и на издисају.
А да не говорим да немамо тренутно ни пара за то планинарење.
Онда узми у обзир НАТО, а пре свега Амере и Британце који би нас вратили у камено доба, што санкцијама, што бомбама.
Дакле све је могуће, али...

offline
 • ikan 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Feb 2013
 • Poruke: 2266

То ти слично као да се расправљате да ли вас неколико може једног полицајца да бијете. Можете, ал шта после.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1028 korisnika na forumu :: 82 registrovanih, 10 sakrivenih i 936 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, 8u47, _Rade, A.R.Chafee.Jr., Alibaba1981, amaterSRB, arzak, bigfoot, bojank, BORUTUS, botta, BraneS, darkojbn, DejanSt, Denaya, DPera, draganca, Duh sa sekirom, Džordžino, francis begbie, Frunze, goran.vvv, Griffon vulture, Hektor, Inner-Cell, joca83, kairos, Klecaviks, kunktator, Lazarus, ljuba, Magistar78, mane123, Marko Marković, Milan A. Nikolic, miodrag, Miskohd, mkukoleca, mocnijogurt, mrvica78, nenad81, Neutral-M, nextyamb, ofbeyond, oldtimer, opt1, panonski mornar, Panter, Parker, pedja2506, PEGIN, pein, Pohovani_00, promajauglavi, randja26, ras007, Rocker, S2M, sakota79, savaskytec, Shinobi, sickmouse, slonic_tonic, solic, Steeeefan, Sterilizacija, Stoilkovic, tomigun, Toni, trikomso, UAV operator, vaso1, virked, VJ, VladaNS1978, vladas87, VucoCar, Webb, wexy, Yonesky, zastavnik, Zmaj Ognjeni Vuk