Rusija - Zapad, ekonomske i vojne sankcije

230

Rusija - Zapad, ekonomske i vojne sankcije

offline
 • Cigi  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1799
 • Gde živiš: Novo mesto

Boeing Is Fixed In Titanium Valley
Arrow http://www.ruaviation.com/docs/3/2016/12/26/114/?h
Citat:Today VSMPO delivers us more than 35% of all titanium products and nodes which are placed on Boieng civil aircrafts.
Citat:And what we are announcing today is a huge leap in our relations, because now we can build and equip a second plant in Russia, which will have the capacity to produce twice as many parts for the Boeing Company.
Za neke sankcije za neke poslove ipak nema problema. Titan je magična reč.

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2016

Belorusija povlači carinike iz struktura Evroazijskog ekonomskog saveza i najavljuje mogućnost istupanja iz tog saveza kao i odbrambenog ODKB !!!
https://topwar.ru/108562-minsk-otzyvaet-belorusski.....-eaes.html

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2009
 • Poruke: 2886
 • Gde živiš: Novi Sad

^^
Ништа од тога докле год су руски авиони у њиховим базама и С-400 у овкиру ВКС Русије на територији Белорусије. Лукашенко тако с времена на време подивља да би извукао повољне кредите и повисио количину кајмака коју узима од транспорта нафте и гаса кроз Белорусију.

Мада на крају болна је тема. Надам се да ће се Лукашенко дозвати памети Neutral

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2016

Svako malo ga iz Kremlja pritiskaju da privatizuje industriju nafte i gasa i još mnogo štošta !!!Lukašenko se tome oz petnih žila opire.
-Mnogima zvuči čudno ali najdivljiji liberalni kapitalizam forsiraju ruski tajkuni.Odavno im je Baćko trn u oku i da Bela Rusija nema ovu STRATEŠKU važnost za Moskvu koju trenutno ima odavno bi mu FSB upriličio istočnu varijantu Majdana Very Happy
-Belorusija ne sledi slepo Moskvu(Ukrajina je primer za to) iako su bliski saveznici i Lukašenko je naučio da dribla na malom prostoru i to u svoju ali i državnu korist.Meni omiljen lik uz sve mane Very Happy

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2009
 • Poruke: 2886
 • Gde živiš: Novi Sad

Лукашенко је рекао да су Белоруси Руси са знаком квалитета Smile
Врда он добро, слажем се са тим што си написао али није ни он цвећка.

Оно што је мени жао је да те две земље треба да буду најближе могуће...идеално би било кад би били једна земља ал о том потом Smile

п.с. далеко од тога и да су Руси цвећке...

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4038
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Јесу ли америчке санкције Русији стварно санкције © Sputnik/ Alexey Filippov
КОМЕНТАРИ И АНАЛИТИКА
22:06 03.02.2017Преузмите краћи линк
Мира Канкараш Тркља
0 97960
Имао је Трамп до сада довољно прозивки због Русије. Само му је фалила нова главобоља због наводног лабављења санкција Москви. Ако је уопште реч о санкцијама. Рачуница о робној размени двеју држава наводи на занимљиве закључке.

Америчко Министарство финансија ових дана је одређеним компанијама дозволило наставак пословања с руском Федералном службом безбедности, објаснивши да су санкције онемогућавале измиривање појединих обавеза америчких бизнисмена према руској Влади. Ова одлука одмах је оцењена као минимално, али ублажавање санкција, које је администрација претходног председника САД Барак Обаме увела на крају свог мандата. Због наводне умешаности у изборе за председника Америке, Обама је додатно „казнио“ Русију тако што је пословање америчких фирми с Русијом ограничио на пет хиљада долара у једној календарској години.

Војни институт пограничне службе ФСБ
© SPUTNIK/ РУСЛАН КРИВОБОК
Америка није ублажила, већ прецизирала санкције ФСБ-у
И Стејт дипартмент је објаснио да та мера представља техничко „поправљање“ санкција како би се избегле неке нежељене последице. „Ништа нисам смањио“, тврдио је председник САД Доналд Трамп који је већ имао довољно прозивки због „наклоности“ Русији.

А шта заправо значе америчке санкције Русији? О томе најбоље сведоче подаци о руско-америчкој трговинској размени, односно увозу и извозу.

Испоставило се да међународне санкције уведене Русији марта 2014. године, на иницијативу САД, до краја те године практично нису се ни одразиле на спољнотрговинску сарадњу двеју земаља. Штавише, вредност трговине била је 5,6 одсто већа него у претходној години и износила је 29,2 милијарде долара. Од тога је извоз руске робе у САД био 18,5 милијарди и порастао је чак 12 одсто.

Највећу ставку у руском извозу те године су чинили енергенти — 36,3 одсто, потом метали — 16,4 одсто, ђубриво — 14,3 одсто, алуминијум и производи од њега — 10,9 одсто. У односу на 2013, годину без санкција, извозна руска листа била је слична. Приметно је, међутим, да 2013. није било руске робе у извозу која је била неозначена. У 2014, међутим, таква роба извезена у САД била је вредна чак милијарду долара.

Ивоз из САД у Русију у санкцијама обележеној 2014. износио је 10,7 милијарди долара и опет је листа производа који су стизали у Русију била мање-више иста као и 2013, уз нешто мање вредности. Тако је вредност извезених нуклеарних реактора, машина, која је раније била 3,3 милијарде, опала 20 одсто, вредност купљених возила била је пет одсто мања него 2013, када је била 3,2 милијарде… И ту је, међутим, интересантно да је 2014. из САД увезено највише робе која не припада ниједној означеној категорији. Можда то и не би било „сумњиво“ да у 2013. она није „вукла“ тек 24 хиљаде долара, а у 2014. чак пет милијарди.

Крим, Форос
© SPUTNIK/ СЕРГЕЈ МАЉГАВКО
САД ће укинути санкције Русији кад врати Крим
Увек је било начина да се санкције заобиђу. Да ли је у овом случају то посреди, може само да се нагађа.

Тек у 2015. промет робе у трговини између Русије и САД је опао и њена вредност била је 21 милијарду долара. Те године је извоз америчке робе у Русију био је 11,2 милијарде. Да америчке санкције нису допринеле неким значајним померањима сведоче подаци према којима је спољнотрговинска размена двеју земаља 2013. била 27,7 милијарди, 2014. 29,2 милијарде, а 2015. године 21 милијарду долара. Према статистичким подацима, за само првих шест месеци прошле године вредност робне размене била је 12,2 милијарде долара, од чега је руски извоз био 5,5 милијарди, а остало увоз из САД.

САД су, према подацима руске управе царина, упркос санкцијама, биле међу првих шест најважнијих трговинских партнера Русије, ван Заједнице независних држава. Истовремено, амерички инвеститори се, како је констатовано, враћају на руско тржиште.

С обзиром на цифре, могло би се рећи да су ефекти америчких санкција били занемариви и да је америчка оштра реторика на помињање њиховог укидања у основи питање политике.

Амерички „Форбс“ је пре два дана објавио текст поткрепљен економским показатељима у коме његов аутор Кенет Рапоза „уз извињење свим мрзитељима“, констатује да је „Русија преживела санкције“. Уколико цена нафте остане довољно висока, он процењује да текућа година обећава да буде повољна за руске акције.

Амерички Конгрес
© AFP 2016/ ROBYN BECK
Републиканци не дају Трампу да укине санкције Русији
Експерт Међународног института за друштвено-политичка истраживања из Москве, Владимир Брутер, за Спутњик каже да су се узалуд надали они који су очекивали да ће САД бити доследне у питању санкција.

„Када санкције више шкоде Америци него Русији, велике америчке компаније се одмах жале председничкој администрацији и она брзо предузима кораке. Америчке компаније имају велике могућности за лобирање у Вашингтону, стога, може се очекивати и даље ублажавање санкција, али не и укидање“, сматра Брутер.

А баш позиви на њихово укидање све чешће стижу и из Европске уније, која је доследним спровођењем америчке идеје о привредном кажњавању Русије управо била највише кажњена.

Коментаришући потез нове америчке администрације по питању санкција, Брутер не сматра да је њихово ублажавање знак да је „процес кренуо“ и да ће ускоро Вашингтон укинути све рестриктивне мере.

„То није тачно, као што није тачно да је Трамп Путинов пријатељ, како га често називају присталице Хилари Клинтон. Трамп ће бити више наклоњен сарадњи са Москвом него Обамина администрација, и то је једино што је мање-више јасно у овом тренутку“, рекао је руски аналитичар.

https://rs.sputniknews.com/komentari/2017020311099.....-sankcije/

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3636

Лукашенко увек дува у исту тикву,мало глуми мачо типа...онда Руси дувају у своју и после два дана "пој'о вук магарца"... Laughing

Где бре може Белорусија без Русије?
Да нема Руса,давно би њих сатрапи из Лондона разбуцали к'o бугарску скупштину...

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3636

Производња хране у Сибиру за време санкција.... Very Happy

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3636

Рекордан прилив страних инвестиција у Русију после Трамповог доласка на власт

Западни аналитички центри сматрају да ће у свету наредних деценија економску превагу преузети земље у развоју, а да ће Русија постати водећа економија Европе и шеста највећа економија света. Добри макро показатељи и постепени прилив страних инвестиција биће главни покретач раста, упркос антируским санкцијама, кажу стручњаци.

Према проценама „Фајненшел тајмса“, прилив страних инвестиција у фондове руских облигација у последњој недељи јануара износио је рекордних 140 милиона долара, а од избора Доналда Трампа за америчког председника Русија је привукла око 700 милиона долара инвестиција, што је рекорд од момента увођења санкција, 2014. године. Западни аналитичари оцењују да упркос санкцијама Русија остаје једна од најпривлачнијих економија са инвестиционе тачке гледишта, јер има прилично повољно тржиште рада, чак и у поређењу са Кином.
Citat:Подсећања ради, аналитичари консултантске агенције „Прајс вотер хаус Куперс“ су у свом извештају „Свет у 2050. години“ навели да ће Русија до 2050. године постати водећа економија у Европи, а шеста у свету. Према прогнозама британских стручњака, до 2035. године руски БДП ће порасти са садашњих 3,75 билиона долара на 4,74 билиона, а у 2050. години номинална величина БДП-а ће се повећати на 7,13 билиона долара, што би био рекорд свих економија еврозоне.
https://rs.sputniknews.com/analize/201702091109966.....a-priliv-/

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3636

victoria ::Belorusija povlači carinike iz struktura Evroazijskog ekonomskog saveza i najavljuje mogućnost istupanja iz tog saveza kao i odbrambenog ODKB !!!
https://topwar.ru/108562-minsk-otzyvaet-belorusski.....-eaes.html

Путин: Између Русије и Белорусије нема спорних питања
Нема више спорних питања између Русије и Белорусије, изјавио је руски председник Владимир Путин на крају разговора са својим белоруским колегом Александром
Лукашенком.
„У овом тренутку није остало спорних питања, ми ћемо се кретати даље, јачати савезничке односе у оквиру Савезне државе, радити на јачању нормативно-правне базе и на развоју Евроазијског економског савеза“, изјавио је руски лидер.

Путин је нагласио да се сва спорна питања између Русије и Белорусије решавају заједничким радом.

„У духу који је створен између наших држава током много година након потписивања споразума о формирању Савеза држава“, рекао је он.

Руски председник је подсетио да је буквално јуче обележавано јединство народа Русије и Белорусије, док је ове године обележена још и 25. годишњица успостављања дипломатских односа.

Москва и Минск су се договорили како ће се решавати нафто-гасни спор.

„Договорили смо се да ћемо решити сва наша спорна питања у нафто-гасној сфери. Ми смо их решили. Договорили смо се како и у којим роковима ћемо то урадити“, рекао је он на крају преговора са својим белоруским колегом.
По његовим речима, постојећи проблеми ће се решавати у наредних десет дана.


https://rs.sputniknews.com/rusija/201704031110633551-Putin-Rusija-belorusija/

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Русија и Кина избацују долар из игре
Русија и Кина покушавају да избаце долар из игре, пише аустријски „Контра магазин“. Захваљујући тесној економској, финансијској и геополитичкој сарадњи Москве и Пекинга могли би да се створе (пред)услови за нове глобалне стандарде и да се на тај начин стави тачка на тренутну доминацију Вашингтона и америчког долара, сматра магазин.

„У најмању руку, САД више неће бити у стању да воде паразитски начин живота“, закључак је текста.

Магазин подсећа да је средином марта Банка Русије управо у Кини отворила прво у историји представништво у иностранству, а такође и да обе земље раде на томе да олакшају увоз злата из Русије у Кину.
У чланку се оцењује да „јака глад Пекинга за златом (баш као и Москве) помаже стварању нове валуте подржане златом, која убудуће може да замени кризама измучен систем декретног новца“. Аутор текста закључује да ће самим тим долару бити све теже да сачува своју доминантну глобалну улогу.

„Напад на амерички долар, као што се дâ приметити, дешава се на неколико нивоа“, констатује „Контра магазин“.
https://rs.sputniknews.com/analize/201704051110650471-rusija-kina-dolar-/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 678 korisnika na forumu :: 54 registrovanih, 7 sakrivenih i 617 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 20:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amidza, Atomski čoban, bato, BlaCkMilK, celeron, chester_perry, cvrle312, danicatomic1928, darkangel, davison20, Dejan84, Djokislav, dok80, Drug pukovnik, Dzoni Stek, Fisherman, Fog of War, Gale, galijot, hyla, igorkozar83, komesm, Lieutenant, manda87, Marko Marković, milijarder, miljkovicd55, N.e.m.a.nj.a., nedeljkovici, Nenad Stankovic, pedja63, pein, pjaka2001, raskoljnikov, repac, Revolucion, robertino, Rota 9, Skywhaler, slonic_tonic, srdic.vlada, stegonosa, StepskiVuk, theNedjeljko, tomo.maric, Toni, trajkoni018, UlTrA EnErGy, USSVoyager, voja64, vuk_82, WS2, zziko, 119