Rusija - Zapad, ekonomske i vojne sankcije

242

Rusija - Zapad, ekonomske i vojne sankcije

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1303

Ja sam razvijao motore za brodove polagače cevi od naftovoda i gasovoda. Veoma posebne mašine velikog odnosa obrtnog momenta i mase. Trenutno je srpska firma broj jedan na listi dobavljača holandske fabrike "Huisman", koja pravi tu specijalnu opremu za te brodove.

https://www.huismanequipment.com/en/products/vessel_designs

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 19774
 • Gde živiš: Srednji Banat/Severna Srbija...

https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2018&mm=12&dd=25&nav_id=1486080
Najveći brod na svetu za podvodno polaganje cevi, "Pionirski duh", pridružio se građevinskoj floti Severnog toka 2, koja radi u finskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni na izgradnji gasovoda za snadbevanje Evrope ruskim gasom preko Nemačke.

Plovilo dugačko 382 metra nastaviće da instalira cevi za transport prirodnog gasa umesto broda "Soliter", koji je prethodno započeo gradnju u Finskoj u septembru, javlja Raša tudej.

Prema rečima operatera projekta Severni tok 2, brod "Soliter" je premešten u južni deo švedske ekskluzivne ekonomske zone gde će graditi deonicu od 510 kilometara u okviru tog projekta. Švedski radio SR je objavio u nedelju da je "Soliter" počeo sa polaganjem cevi u švedskim teritorijalnim vodama i da se očekuje da će se građevinski radovi trajati do leta.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 19774
 • Gde živiš: Srednji Banat/Severna Srbija...

Десет рекорда руске економије у 2018. години
https://rs.rbth.com/economics/84521-rekordi-ruske-ekonomije-2018
У одлазећој години Русија је оборила читав низ сопствених рекорда у економској и финансијској сфери.

Агенција РИА „Новости“ издвојила је ових десет достигнућа.
Рекордне резерве злата
Централна банка Русије купила је 2018. године рекордну количину злата – укупно 92,2 тоне, и по том показатељу је на првом месту у свету. Сада Русија поседује преко 2.000 тона злата, тј. 18% светских резерви.

Рекордно ниска улагања у амерички државни дуг

Поред тога што складишти златне полуге, Централна банка РФ смањује и улагања у америчке обвезнице. Русија је распродала практично сав амерички дуг у хартијама од вредности које је поседовала. Већ у јуну је удео америчких државних обвезница у руским девизним резервама износио само 10%, а данас је близак нули.

Рекордни суфицит буџета

У руском буџету је 2018. године остварен суфицит – први пут за протеклих седам година. Према прогнозама Министарства финансија, тај суфицит износи 2,5% бруто домаћег производа.

У 2017. години је забележен дефицит од 1,4% БДП, па је и за ову годину првобитно био предвиђен дефицит од 1,3%, али је ситуација много боља од очекиване захваљујући високој цени нафте.

Суфицит буџета је такође фактор који може помоћи Русији да се супротстави новим западним санкцијама.
Рекордно низак државни дуг

Русија спада међу земље са најмањим спољним дугом – дугује 525 милијарди долара. Ради поређења, Велика Британија дугује 7,5 билиона, Француска 5 билиона и Немачка 4,8 билиона долара. Читава еврозона дугује 14 билиона, а САД дугују преко 21 билион долара.

Reuters

Како су установили аналитичари швајцарске банке UBS, Русија је водећа земља по брзини измиривања спољног дуга (и државног дуга и дуговања свих сектора економије).

Спољни дуг ће бити велики проблем у случају изненадног погоршања међународне економске ситуације. Према томе, што је мањи спољни дуг, мањи је ризик и од банкрота.

Економисти сматрају да је данашњи руски дуг оптималан, будући да износи 20,4% бруто домаћег производа. Сав спољни дуг се отприлике може поредити са количином руских девизних резерви и резерви злата (450 милијарди долара), што значи да руско Министарство финансија у сваком тренутку може тај дуг исплатити странцима.
Рекордно ниске камате за стамбене кредите

Грађани Русије су 2018. године подигли рекордан број хипотекарних кредита. Према проценама експерата групе „Дом.рф“, за 10 месеци 2018. године одобрено је 1,17 милиона кредита у вредности од 2,37 билиона рубаља.

Порасту кредитирања куповине станова допринело је значајно смањење каматне стопе. Од јануара до септембра 2018. године каматна стопа за стамбене кредите износила је 9,55%, што је скоро за 1,4% мање него прошле године, док је у октобру спуштена на рекордних 9,41%.

Према прогнозама Министарства грађевинарства и стамбене инфраструктуре, 2022. године ће грађани моћи да подигну кредит са каматном стопом од само 6%.
Рекордна експлоатација нафте

Русија је 2018. године поставила апсолутни рекорд у експлоатацији нафте. У октобру се дневно производило 11,6 милиона барела „црног злата“.

Reuters

Како је истакнуто у извештају ОПЕК-а, то је најјачи интензитет који је Русија достигла у постсовјетском периоду.

Овом достигнућу највише је допринела компанија „Роснефть“, и конкретно „Юганскнефтегаз“ који њој припада. Експлоатацију су увећале и компанје „Лукойл“, „Сургутнефтегаз“, „Газпром нефть“ и „Татнефть“.

ОПЕК очекује да ће експлоатација нафте у Русији до краја године достићи ниво од 11,24 милиона барела дневно.
Рекордан извоз гаса у Европу

На крају године ће ниво извоза гаса кроз цевоводе у Европу премашити 200 милијарди кубних метара.

Reuters

За протеклих 11 месеци „Газпром“ је страним наручиоцима испоручио 179,9 милијарди кубних метара гаса, што је за 2,6% више него у истом периоду прошле године, и за 10,2% више него претпрошле.

Увоз су увећале пре свега Немачка, Аустрија и Холандија, а такође Француска, Чешка, Финска и Румунија. Мађарска и Грчка су од јануара до новембра купиле више руског гаса него у целој протеклој години.

Русија испоручује гас Европи цевоводима кроз Белорусију, Пољску и Украјину, а такође по дну Балтичког мора. Покретање „Турског тока“ и „Северног тока 2“ ће омогућити да се у Европу извози скоро 290 милијарди кубних метара гаса, што, према прогнозама Међународне енергетске агенције, ипак неће покрити све потребе Старог света за овим горивом.
Рекордан извоз пшенице

Поред фосилног горива Русија је 2018. године извезла и рекордну количину жита. Руску пшеницу је увозило преко 100 земаља света, међу њима Египат, Турска, Бангладеш, Саудијска Арабија, Индонезија, Азербејџан и Нигерија.

Према подацима агенције Bloomberg, Русија је током пољопривредне сезоне 2017-2018. извезла 36,6 милиона тона пшенице, што је за 30% више него прошле године, те је према овом показатељу Руска Федерација поставила рекорд столећа.

Апсолутни рекорд засада припада САД, које су у сезони 1992-1993. извезле на светско тржиште 36,8 милиона тона пшенице, али и тај рекорд ће по свему судећи ускоро бити оборен.

Како је ове јесени саопштио The Wall Street Journal, због повећаног извоза руског жита амерички фармери трпе велике губитке, тако да се у земљи затварају пољопривредна предузећа, и то брзином која није забележена још од 1980-их. Руско жито је јефтиније од америчког, што значи да ће га и даље потискивати са светског тржишта.
Русија друга на Блумберговој ранг-листи

На ранг-листи економија у развоју коју саставља агенција Bloomberg Русија се са седмог попела на друго место.

Раст руске економије истакли су и експерти Светске банке. Наиме, на ранг-листи Doing Business Русија се са 35. попела на 31. место, мада је још 2012. године била чак на 120. позицији.

Узгред, према проценама Светске банке, Русија се по бруто домаћем производу приближила топ-листи десет најјачих економија света, престигавши Јужну Кореју и заузевши 11. место. Руски БДП се за годину дана увећао скоро за 300 милијарди долара, и сада износи 1,58 билиона долара.
Рекордан раст прилива туриста у Русију

И на крају, одлазећа година је била рекордна и у сфери руског туризма. Русија је ове године примила 90 милиона туриста, што је највиши показатељ за протеклих десет година.

Стојан Васев/TASS

Према подацима које износи агенција „Ростуризм“, од 2008. године је проток туриста (из иностранства и у унутрашњости) скочио за око 70%, с тим што огромну већину чине домаћи туристи, којих је било преко 60 милиона. Најпопуларније дестинације су биле Москва, Краснодарски крај, Крим, Санкт Петербург и Владимирска област.

Интересовање за Русију је порасло и у вези са светским првенством у фудбалу, као и летовањем на Криму. Летњи мундијал је окупио скоро седам милиона навијача, од тога је било 3,5 милиона странаца. Светско фудбалско првенство је руској економији донело приход од скоро билион рубаља

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 19774
 • Gde živiš: Srednji Banat/Severna Srbija...

Робна размена између Русије и Европске уније увећана за двадесет одсто
https://rs.rbth.com/economics/84516-robna-razmena-rusija-eu
По речима сталног представника Русије у Европској унији извоз из РФ увећан је за трећину.

„Робна размена између Русије и Европске уније увећана је у периоду од јануара до септембра ове године за 21,5 одсто у односу на исти период прошле године“, изјавио је стални представник РФ при Европској унији Владимир Чижов.

„Од почетка 2017. године у трговини између Русије и земаља Европске уније уочава се тенденција динамичког раста, која се ове године учврстила. Тако је према нашим статистичким подацима, у прва три тромесечја 2018. године робна размена између Русије и Европске уније увећана за 21,5 одсто у поређењу с истим периодом лане“, рекао је руски дипломата у интервјуу за лист „Известия“.
........

offline
 • Pridružio: 20 Jun 2018
 • Poruke: 336

Раст "глобалног дуга"

offline
 • Cigi  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2171
 • Gde živiš: Novo mesto

nemkea71 ::Раст "глобалног дуга"

Sve u redu kada je novac jefin. Američka obveznica na 10 godina je sada (još) izpod 3%.
Krizu u Jugi smo dobili, kada je bila prvu godinu Ronalda Regana neko vreme i 15%.

It Begins – Real De-Dollarization as Russia Transfers $100B FRN to Euros and Yuan
Arrow https://thedailycoin.org/2019/01/10/it-begins-real.....-and-yuan/
Citat:Russia’s central bank dumped $101 billion in U.S. holdings from its huge reserves, shifting into euros and yuan last spring amid a new round of U.S. sanctions.

The central bank moved the equivalent of $44 billion each into the European and Chinese currencies in the second quarter, according to a report published on late Wednesday by the Bank of Russia, which discloses the data with a six-month lag. Another $21 billion was invested in the Japanese yen.

The Chinese currency accounted for 15 percent of total holdings at the last reading, up from 5 percent at the end of the first quarter, according to the report. That puts Russia’s yuan share at about ten times the average for global central banks, with its total holdings of the currency accounting for about a quarter of world reserves in yuan, according to International Monetary Fund data. Morgan Stanley estimated Russia was the main buyer of Chinese bonds last year

101 miljarda dolara američkih obveznica su Rusi podelili:
- 44 miljardi u juan,
- 44 miljardi u evro i
- 21 u jen.
Brojke se ne slažu baš ali od prilike..

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 19774
 • Gde živiš: Srednji Banat/Severna Srbija...

Русији предвиђају да ће ускоро постати осма највећа економија света
https://rs.rbth.com/economics/84563-rusija-medju-10-najvecih-ekonomija-sveta
До 2030. године Русија може постати осма економски најразвијенија држава света, прогнозирају аналитичари банке Standard Chartered.

По њиховим проценама највећа економија света до 2030. ће бити Кина са БДП-ом од 64,2 билиона долара. Друго место ће припасти Индији са БДП-ом од 46,3 билиона долара, а на трећем месту САД са 31 билионом долара.

Русија ће се, према прогнозама Standard Chartered, наћи на осмом месту са БДП-ом од 7,9 билиона долара. Испред Русије ће бити Индонезија (10,1 билион), Турска (9,1 билион), Бразил (8,6 билиона) и Египат (8,2 билиона), али не и Јапан и Немачка (7,2 билиона, односно 6,9 билиона), што значи да ће Русија бити и највећа економија Европе.

Седам од десет првих места 2030. године припашће садашњим земљама у развоју, закључују аналитичари банке Standard Chartered.

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2009
 • Poruke: 3137
 • Gde živiš: Novi Sad

Ako ce po ovom prognozama Turska imati vecu ekonomiju od Rusije kako ce onda ruska ekonomija biti najjaca u evropi? Autor clanka me podseti na ono : SFRJ je imala 4-tu najjacu armiju na svetu a 5-tu u evropi Very Happy

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 19774
 • Gde živiš: Srednji Banat/Severna Srbija...

Možda je OVDE odgovor u Votki
https://rs.rbth.com/istorija-rusije/84587-ruska-armija-i-alkoholizam
Како је руска армија излазила на крај са алкохолизмом?
У холивудским и европским филмовима руска војска се често приказује као разуларена хорда пијаница. Колико таква представа има везе са стварношћу?

У недавно снимљеном америчко-турском филму „Отомански поручник“ („The Ottoman Lieutenant“, 2017) видимо како се у Првом светском рату османлијски официр тајно увукао у тврђаву коју је заузела руска армија. Тамо је затекао мноштво руских војника који су били мртви пијани и нису могли чак ни да стоје на ногама.

Таква представа о руској армији је карактеристична за Холивуд али нема никакве везе са стварношћу и елементарном логиком. Како би руске трупе могле ефикасно да се боре и заузимају непријатељска упоришта, и да побеђују, ако је то била хорда недисциплинованих пијаница?

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 9569
 • Gde živiš: U sremu voljenome...Нови терминал у Каљининграду за ТПГ....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 557 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 2 sakrivenih i 521 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 19:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, blake, branko7, calvi, darkangel, dejanbenkovic, Dorcolac, Drug pukovnik, Dusko Nikolin, Filodendron, frenki1986, igorkozar83, kasalovic1996, Kubovac, Lox, MarKhan, Marko Marković, MIG-3, Mikulino3, MILO-VAN, NikolaGTR, Njemac, Oluj2.1, repac, Skywhaler, StefanNBG90, stug, Taso, vasa.93, Vlad000, Vlada1389, x9