Švedski beskupolni tenk Strv-103

1

Švedski beskupolni tenk Strv-103

offline
 • Pridružio: 10 Feb 2010
 • Poruke: 3862Krajem 1950-ih švedski generalštab je, nakon studioznog proučavanja više vrsta tenkova, odlučio da se krene u izradu domaćeg beskupolnog tenka sa fiksiranim topom u telu tenka. Godine 1958. proizvođač naoružanja Bofors ponudio se da razvije takav tenk. Nakon izrade dva prototipa koja su prošla ispitivanja švedska vojska je naručila 10 tenkova za probnu seriju. U početku tenk je nosio naziv Strv-3 ili „S“ tenk. Serijska proizvodnja trajala je od 1966. do 1971. Sa oznakama Strv-103A i Strv-103B.

Strv-103B
Opšti izgled tenka Stv-103B sličan je oklopnom telu (zavarene konstrukcije) savremenih tenkova, ali bez kupole i sa čudnim unutrašnjim rasporedom posade: motorno-transmisiono odeljenje napred, borbeno odeljenje sa sva tri člana posade u sredini i pozadi magacinski prostor. Neke serije su na prednjoj gornjoj ploči imale čelična rebra za skretanje projektila sa kinetičkom energijom.Osnovno oruđe je top kalibra 105mm (L74) dužine 62 kalibra(6,51m), sa odvodnikom barutnih gasova, ali bez referentnog sistema za krivljenje cevi i termoizolacione obloge. Kretanje cevi napred-nazad omogućava utvrđivač cevi u obliku obujmice smešten na prednjem delu gornje ploče. On istovremeno ublažava štetne vibracije koje nastaju prilikom gađanja. Borbeni komplet je 50 metaka (25 potkalibarnih projektila APFSDS-T, 20 trenutno-rasprskavajućih HE i 5 dimnih WP). Magacin za smeštaj municije je dvodelni i nalazi se u zadnjem delu tenka. Automatski punjač obezbeđuje brzinu gađanja od 15 projektila u minuti. Top se može puniti ručno a popuna magacina municijom traje 10 minuta.
Pomoćno naoružanje čine tri mitrajeza 7,62mm (Ksp58), od koji su dva fiksirana na prednjoj levoj strani oklopnog tela, a jedan se nalazi sa leve strane turele komandira. Na krovu je montiran dvocevni bacač osvetljavajućih raketa i 8 bacača dimnih kutija.
Komandir tenka ima obrtnu turelu (sektor 208°) na kojoj se nalaze četiti periskopa za kružno osmatranje. Napred je smeštena nišanska sprava (Junger OPS-1) sa konačnicom u levom okularu. Glava nišanske sprave je nezavisno stabilisana u vertikalnoj ravni od +16° do -11°. Komandir (a ujedno i nišadžija na topu i vozač) može preuzeti komandu od vozača (ujedno i nišandžija) za gađanje. Svi periskopi su uvučeni i zaštićeni čeličnim kućištem. Vozač (ujedno i nišandžija) ima kombinovanu periskopsku nišansku spravu (Junger OP-1L) sa binokularnim nišanom i jednodelnim ukoso postavljenim periskopom. Laserski daljinomer (Simrad LV 300) integrisan je sa nišanskom spravom komandira tenka. Radio operater ima dva periskopa za osmatranje pozadi.
Tenk pokreću dva, preko zajedničkog prenosa, spojena motora Rolls Royce K60 i GT Boeing 553.

Motor K60 je šestocilindrični, u liniji, vertikalno postavljen, dvotaktni, vodom hlađen dizel-motor snage 237 ks, mase 757kg i malih dimenzija. Upotrebljava se po ravničarskom terenu i sporijem marševanju.
Gasna turbina GT Boeing 553 razvija snagu od 483 konjske snage upotrebljava se pri većim brzinama (maksimalna 50km/h) i teškim terenima, u borbi i na ekstremno niskim temperaturama. Transmisija je hidrauliučna (VOLVO FBTV-28 ) sa dva stepena prenosa napred i jednim nazad. Automatski se uključuje kada dizel motor dostigne 2400 obrtaja u minuti. Hodni deo ima četiri potporna točka sa svake strane, pogonske točkove napred a lenjivce pozadi. Gusenice su čelične sa mogućnošću pričvršćivanja gumenih dodataka. Širina gusenica je 670mm. Mehanizam za upravljanje je na bazi regenerativnog dvojnog diferencijala sa hidrostatičkim servouređajima izvršnih komandi. Komanda za upravljanje je u vidu bloka sa dva rukohvata u obliku slova T.
Sva tri člana posade su u funkciji vozača. Treći član posade (radista) upravlja tenkom u hodu unazad.
Sistem oslanjanja je po funkciji i nameni jednistven među tenkovima. Hidropneumatsko ogibljenje predstavlja kombinaciju cilindra sa uljem (1. i 3. točak) i azotom (2. i 4. točak). Njihovom sinhronizacijom precizno se zauzima položaj tenka po visini (napred se podiže do ugla od +12°, a spušta se do -10°) Navođenje oruđa na cilj se, zapravo, izvodi kombinacijom gibanja tenka napred-nazad i levo-desno.
Okvir sa horizontalnim rebrima i omotačem od gumiranog platna (podiže se pre ulaska u vodu) omogućava plovljenje brzinom od 5,5 km/h. Kretanje i upravljanje u vodi obavlje se pomoću guseničnog platna.

Početkom 1986. Švedska se, prateći eksploataciju tenkova Stv-103A i Strv-103B, odlučila za proizvodnju tenka Strv-103C.

Strv-103C je takođe nestandardne koncepcije sa višenamenskim uređajem za upravljanje, nišanjenje i navođenje oruđa na cilj, beskupolni tenk sa izmeljivošću funkcija članova posade. Stručnjaci su podelili mišljenje o ocenama njegove borbene vrednosti i svrsishodnosti uvođenja u operativnu upotrebu. Protivnici takve koncepcije ističu glavne nedostatke: nemogućnost gađanja u pokretu, osetljivost na bočnu vatru, zavisnost sistema navođenja oruđa od ispravnosti hidraulike i zastareli način savladavanja vodenih prepreka. Pristalice ističu rentabilnost vozila sa tri člana posade, veličinu i ergonomsku udobnost unutrašnjeg prostora, nisku siluetu, dobar raspored municije (zadnji deo) i pogonskog bloka (prednji deo) koji povećavaju nivo zaštite, mogućnost osmatranja i drugo.

U tenk Strv-103C ugrađen je dvotaktni, šestocilindrični (V raspored), turboprehranjivan i vodom hlađen dizel-motor (Detroit Diesel 6V-53T), maksimalne snage 300 ks, sa modernijom transmisijom (tri stepena prenosa snage napred i jedan nazad), ugrađenom elektronskom jedinicom za kontrolu rada uređaja pogonskog bloka i prigušivačem šuma motora.
Pored laserskog daljinomera (Simrad), na bazi Nd-YAG, ugrađen je elektornski balistički računar, uređaji za orjentaciju, osmatranje danju i noću i kolektivnu NHB zaštitu posade. Na bokovoima tenka prićvršćeno je 9 kanti za gorivo, što povećava bolju autonomiju kretanja. Od 1986. razvijena je dodatna oklopna zaštita a predviđena je i ugradnja eksplozivnog oklopa. Na bazi šasije tenka Strv-103C izrađuje se inženjerski tenk za miniranje i razminiranje.


Strv-103B


Strv-103C

kraći dokumentarac o Strv-103


Strv-103C nišani


Težina: 39 tona (Strv-103B)
Dužina, širina i visina: 9m, 3,6m i 2,14m
Posada:
-Vozač (ujedno i nišandžija)
-Komandir (ujedno i vozač a samim tim i nišandžija)
-Radio-operater (ujedno i vozač za hod unazad)
Naoružanje:
-top L-74, 105mm
-dva fiksna mitraljeza 7,62mm Ksp58 i jedan PAM 7,62 Ksp58
Snaga motora:
-dizel motor Rolls-Royce K60 snage 237 ks
-gasna turbina GT Boeing 553 snage 483 ks
Maksimalna brzina: 50km/h

-----------
Izvor:
Arsić, Đorđević: „Tenkovi 1945-2005“Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 7305

Зар нису могли да га класификују као самохотку?offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7105

U vrijeme kad je niska silueta bila bitna i kad se gađalo iz zastanka ovaj tenk je bio dobar. Još je Švedska šumovita, dobra za zasjedna dejstva. Čak i kao neka vrsta "linijskog" tenka bio bi odličan.
Druga stvar je koliko je koštala proizvodnja Strva. Ne bi bilo lepo da se za jednog 103 moglo nabaviti ko zna koliko T 55. I pitanje održavanja, dva motora i dosta drugih komponenti.
Negdje sam bio nabasao na podatak da je na onim tenkovskim vježbama vojski "Zapada" Strv 103 i Šveđani u njemu odnosili pobjede nad svojim konkurentima iz Britanije, SAD, Njemačke.

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7498
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Brate, pa dok se on namesti ili nanisani, kako hoces, da gadja, pa to traje citavu vecnost. Napred nazad, levo desno. Ne znam, nekako mi taj sistem nije bas najbrzi.

Sa druge strane, pogledas T-72, sa automatskim punjacem i kupolom, pa dok se ovaj namesti jednom da gadja, Rus ima sto puta da obrne kupolu, da gadja, i da tera dalje. Nije ovo bas neko dobro resenje. Niska silueta jeste dobra stvar, ali na ustrb kupole, ne bih bas rekao.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7105

Kibo ja ne bih baš rekao da mu treba nešto previše vremena da zauzme pozu i opali. Čak i na ovom nastavnom filmu ide to dosta brzo.
Naročito za pedesete i šezdesete mada ni sedamdesete nisu baš bile brzopotezne.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28592
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Pravljen je za močvare i forsiranje vodenih prepreka. To T-55 nije mogao.Kretanje po vodi sa zavesom je jako slično Scorpionu.

offline
 • Pridružio: 25 Apr 2010
 • Poruke: 196

Da gde se vozač nalazio na zadnjo strani tenka kojim je upravljao preko daljinskih komandi. Po vodi plovio je brzinom od 6 km/h, a pogon se ostvarivao uz pomoć gusenica. Pregrada za plovljenje rekam pošto je Švedska imala veliki broj jezera i potoka bila je postavljena na samom tenku tj oko njega. Nameštanje pregrade zahtevalo je 20 minuta rada posade

offline
 • medicina
 • Pridružio: 29 Dec 2010
 • Poruke: 1708
 • Gde živiš: Srbija, Levač

Lepi istorijski filmići .
Pojeo bi ga t-72 kao keks.
Ja se samo pitam kako je uz pomoć gusenica 'veslao' po vodi?

offline
 • lav 
 • Super građanin
 • Pridružio: 13 Sep 2011
 • Poruke: 1061

Вјероватно слично нашем БВП, гусјенице су посебно профилисане, па при премотавању гурају воду и тако покрећу тенк.

offline
 • medicina
 • Pridružio: 29 Dec 2010
 • Poruke: 1708
 • Gde živiš: Srbija, Levač

Posebno inetresantan detalj su ovi kanisteri sa strane... Preduzimljivi Šveđani. Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 586 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 4 sakrivenih i 547 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, bladesu, brundo65, Chainsaw, darkangel, Darko8, Despot1, Djordje29, DonRumataEstorski, dule10savic, GORDI, HrcAk47, Istman, kikisp, kolle.the.kid, Koridor, Kruger, kunktator, Lele123, LUDI, mercedesamg, MiGac, Mihajlo, milenko crazy north, milos.cbr, Mixelotti, ObelixSRB, opt1, Parker, sombrero, Steeeefan, vathra, VJ, Vlada1389, ZetaMan