Pilotska škola u Rumi

1

Pilotska škola u Rumi

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25253
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Evo molbe i ''domaćeg zadatka'' za naše cenjene kolege i prijatelje, Đoninnena i Rumu, vrsne znalce ove oblasti. Na skenovima sve piše, ali mene interesuje više od toga ''sve'':
-Da li oni sami imaju neko saznanje više?
-Postoje li sada objekti koji se spominju u ovom tekstu?
-Da li još uvek postoji taj aerodorm?
-Ima li u Rumi nekog vidljivog spomen-obeležja te škole?
-Itd (to znači - šta vam je još u saznanju, a nisam se setio da pitam) Wink
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Jul 2007
 • Poruke: 3958
 • Gde živiš: Ruma

Iskreno, nemam mnogo "korisnih" informacija vezanih za rumski aerodrom...
Koliko sam ja skontao iz raznih priča, aerodrom je bila poljana na izlasku iz Rume (južna strana). Aerodrom ne postoji, a što se tiče objekata...ja i nemam predstavu gde je bila tačna lokacija aerodroma, zavisno od izvora, aerodrom je imao barem tri lokacije Shocked
Možda ruma nešto zna više...
Sačekaćemo da se javi...

probaću da iskopam nešto u gradskoj biblioteci...online
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 24488
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

Iz knjige : Vazduhoplovstvo u strategiji NOR
tekst Miroslava Ilića, pilota 113. puka, rezervnog poručnika JNA

Ratni aerodrom u Rumi
Školovanje u Zemunu je moralo da se prekine, jer su na istom aerodromu leteli i kursisti na "ilovima", te je koncetracija i ljudstva i aviona bila prevelika.
Kako je 113. lovački puk već formiran i stacioniran u Rumi, a svi piloti koji su završavali program obuke odlazili su u svoje pukove, to je bilo logično da se nastavnici i ostali kursisti tamo premeste i produže obuku u svojoj jedinici. Ovo je važilo i za ostale lovačke pukove.
U Rumi je obuka produžena na višem letačkom nivou - po parovima i odeljenjima - četvorkama i uvežbavao se borbeni postroj i letenje u grupi, vazdušna borba, gađanja ciljeva na zemlji, navigacijski letovi, itd.
U našem puku bio je 231 pilot, odnosno starešina i boraca. Štab puka činilo je devet ljudi, a u tri eskadrile se nalazilo ukupno 39 pilota. Stručno osoblje je predstavljalo takođe devet osoba, tehničara je bilo tri, mehaničara I klase 25, ostalih mehaničara 27. Motorista - mlađih vodnika i boraca - 41, a oružara - majstora 13. Ostalih oružara je bilo 29, sa još devet oružara - pomoćnika. Bilo je, takođe, i devet elektro i radio mehaničara, zatim sedam instalatera, tri precizna mehaničara - instrumentalca, kao i tri finomehaničara inhalatora. Odnosno, struktura po činovima je izgledala ovako : kapetana - 3, poručnika - 3, potporučnika - 9, zastavnika - 1, starijih vodnika - 10, vodnika - 24, mlađih vodnika - 35, desetara - 3 i boraca - 137.
Zbog proboja fronta kod Šida u januaru, doneta je odluka da se jedan deo tek prispelih kursista pošalje u Zemun. Ali čim se stabilizovao front u Sremu ponovo, vratili su se u Rumu i produžili obuku.
Dolazak iz Zemuna u Rumu bio je - kako nam se činili - skok sa konja na magarca. Iako smo se tamo smrzavali i leteli pod teškim uslovima, imali smo dobre uslove, hangare i druge objekte koji su mehaničarima služili za veće opravke, a ljudstvu za smeštaj.
U Rumi je aerodrom bio poljana bez ijednog objekta, osim jedne male zemunice sa nekoliko klupa od običnih dasaka, koja je mogla da primi samo najnužnije štapsko osoblje i uređaje za vezu. Poletno-sletna staza bila je travna i dosta podnošljiva, iako pokrivena snegom. Međutim, dogodilo se jednog dana da je temperatura bila iznad nule, pa je došlo do naglog topljenja snega. Na sredini piste pojavilo se nekoliko uvala sa vodom i blatom, pa je poletanje i sletanje postalo vrlo rizično. Zahvaljujući brzoj intervenciji štaba puka i nesebične pomoći građana i omladinaca, odmah je srušena jedna stara neupotrebljiva zgrada u Rumi, a cigla kamionima i konjskom zapregom prebačena na aerodrom da bi se zasula pista. Tako je letenje produženo, bez ijednog izgubljenog sata letenja.
Zima se povratila sa niskim januarskim temperaturama. Provodili smo dane na ledini, od jutra do mraka, po snegu i vrlo često jakom vetru. Posebno je neshvatljivo kako su mehaničari i ljudi ostalih specijalnosti za održavanje i pripremanje aviona za letenje imali toliko energije da rade u takvim uslovima. Mehaničari su, da bi avione na niskoj temperaturi održali u borbenom stroju, samoinicijativno organizovali noćna dežurstva, te povremeno stavljali motore u pokret. Dešavalo se da je neki avion zbog opravke bio dva ili tri dana van stroja, pa zbog smrznutog ulja motor nije mogao da se stavi u pokret. Tada su palili vatru ispod kartera motora i grejali ulje.
Ruma je imala samo jedno gradsko kupatilo u kome se vojska u prolazu kupala. Mi smo vreme za kupanje uvek dobijali noću tj. između 1 i 3 sata ujutru. Kupatilo je bilo daleko, pa smo išli kamionom. Naravno da smo gunđali jer smo bili sanjivi. Al ubrzo smo se na to navikli.
Za vreme obuke došlo je do jednog tragičnog slučaja. Naime, dva pilota su se, prilikom trenažnog leta avionom "Po-2" sa odprilike 600 metara visine strmoglavili i zarili u zemlju i obojca poginuli. Pošto nije bio u pitanju kovit, smatralo se da je najverovatnije došlo do otkaza komandi.

Dopuna: 07 Jan 2009 12:48

@Djokkinen
Pored puta u blizini Rume, 500 metara od auto-puta Beograd - Zagreb, trebalo bi da postoji avionsko krilo kao spomenik. Krilo obeležava ratni aerodrom 423. jurišnog i 113. lovačkog puka.

offline
 • Pridružio: 07 Jul 2007
 • Poruke: 3958
 • Gde živiš: Ruma

Nađoh danas u Vojnom veteranu članak o školi, pa bi bio red da podelim skenove sa vama:


Ovoje lokacija tog spomenika, tj. krila:

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25253
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Eto, čeprkamo pomalo pa se nešto i pronađe. Probajte sutra ti i Boki da nađete tog čiku ili poslikate nešto. Mislim da će biti dragoceno za sve, pa i naš forum.

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2009
 • Poruke: 2

Evo koja slika nesudjene pilotske skole u Rumi i spomenika tj. krila.


Dopuna: 02 Avg 2009 14:18

...
Dopuna: 02 Avg 2009 14:20

...


offline
 • Pridružio: 07 Dec 2009
 • Poruke: 4

Zdravo!

Nov sam na vašem forumu i ne znam je li moja tema uopšte primjerena za vaš sajt..
Moj tata, Mihailo Vujović, rođ. u Nikšiću, umro je pre dva dana. Znao sam, da je bio u Rumi u školi za pilote, u njegovom stanu sam pronašao i njegovu pilotsku knjižicu i fotografije sa njegovim drugarima. Pošto nismo živjeli zajedno ( ja sam živio u Sloveniji, a on poslednjih 30-ak godina u Nikšiću) nismo mnogo raspričavali o tom periodu njegovog života.
Ako ga netko poznaje, vjerovatno crnogoraca nije bilo puno, bilo bi mi drago, ako ništa drugo, mogu poslati njegove fotografije iz tog vremena ( ima jih nekolicina, sa imenima i prezimenima njegovih drugara).
Pozdrav iz Slovenije Goran

Dopuna: 08 Dec 2009 8:05

Neke od fotografija pokušaću preskenirati i objaviti jih, za uspomenu na pitomce te vazduhoplovne škole..


offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25253
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Evo, da te ovde na temi pozdravim. Primi saučešće za tužnu vest. Tvoj stari se preselio kod svojih kolega, na nebo. Nek mu je slava. Kad budeš skenirao, skeniraj i poleđinu ako na njoj ima nekih zapisa.

offline
 • Pridružio: 07 Dec 2009
 • Poruke: 4

Evo, dodao sam 3 fotografije mog pokojnog atija , tako smo ga zvali dok je bio sa nama u Sloveniji. Dodao sam i pozadinu fotografija, gde se može pročitati imena njegovih drugara, pitomaca pilotske škole u Rumi iz 1949 g. Dodao sam i prvu stranicu njegovog Dnevnika letenja iz 19489 g.
Nikada nije pokazivao te fotke nama sinovima, tako da sam jih prvi put vidio tek sada.
Neka bude to moj mali doprinos forumu. Goran


offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25253
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Svaka čast. Neki muzej bi željno trljao ruke, gledajući da ovo smesti u svoje vitrine.
Pitanje: da li je Hleb Roman Slovenac? To ime sam sretao i u Rusiji, ali i u Ukrajini.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 746 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 1 sakriven i 737 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: comi_pfc, dejoglina, hyla, Mixelotti, Outis, Parker, suton, zziko