Mrtvi konus, mrtvi valjak i mrtva lopta

Mrtvi konus, mrtvi valjak i mrtva lopta

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 3687

Nećete zamjeriti na pomalo tupavom nazivu teme, naime počesto se pominje nekakav mrtvi konus, pa ovih dana opet Panciri dobili po repu, dali od konusa ili nečega dugog, pa što samo jedan Pancir, treba bar dva, zašto su udaljeni samo 10 metara jedan od drugog itd.
Ja priznajem o tom konusu ništa ne znam, malo sam nešto čitao i malo mi je bistrije, ali i dalje je to daleko od razumjevanja problema. Pa rekoh neka bude nova tema, a da je ne ograničim samo na neki top, ili neki raketni sistem neka bude ovako u široko. Na temi se može i o grupirovkama koje se isto tako često spominju, a rekao bih da je povezano donekle i sa ovim mrtvacima.

Prvo citat:
''Najpovoljniji rejon vatrenih položaja vodova LPAA je rejon sa kojeg oni mogu iskoristiti najveći mogući dio svojih vatrenih mogućnosti na dati cilj u zraku. Ovo se postiže vatrenim djelovanjem na što dužem djelu putanje aviona, a da se pri tome gađanje završi na granici netučene zone oruđa (koju sačinjavaju mrtvi konus, mrtvi valjci i mrtva lopta), tj. na najmanjoj mogućoj daljini djelovanja-sa najvećom efikasnošću gađanja.
Pri neposrednoj obrani objekta PVO normalno se teži uništenju aviona prije upotrebe ubojnih sredstava po objektu napada. U tom cilju PA topovi moraju ispoljiti najveći mogući dio svojih vatrenih mogućnosti do točke otkačivanja. Pri PVO objekta od napada aviona iz horizontalnog leta ili pod malim uglovima poniranja (male visine točke otkačivanja), maksimalno iskorištenje vatre PA topova postiže se, ako se ona otvori blagovremeno (najkasnije na daljini uspješnog djelovanja oruđa), a gađanje vrši do točke otkačivanja, koja treba da se poklopi sa granicom netučene zone oruđa. Znači, na toj granici nalazi se posljednja točka preticanja (App).''

Ovo kad pročitam, inače je iz literature ''Najpovoljniji rejoni vatrenih položaja vodova lake protivavionske artiljerije'', lagano mogu samo blejat u to i pokušavati shvatiti šta je pjesnik htio reći.Ovo je slika koja pokazuje vertikalni presjek za nekakav PA top i tu se vide ti nekakvi konusi, valjci i lopte i tri putanje cilja L1...L3 gdje je za putanju L1 maksimalno ograničenje mrtvi konus (Z1), za putanju L2 mrtvi valjak (Z2) i za putanju L3 mrtva lopta (Z3). Da bi se ispunio zahtjev da se gađanje završi na unutrašnjoj granici djelovanja oruđa, vatreni položaj se treba pomaknuti od projekcije točaka App, prema objektu branjenja za veličinu ograničenja koje je općenito Dvp=Dhapp-Z.

Da ne ubijem sa nekakvim formulama i matematikom jer to se sve uz određene pomoćne tablice može računati, dat ću primjer kako se određuje vatreni položaj pomoću grafikona, a obzirom da je literatura jako stara biće na primjeru Boforsa i Tanderjeta.

Cilj je odrediti daljinu Dvp (udaljenje vatrenog položaja od nišanske točke aviona na branjeni objekt) za čeone vatrene položaje obrane objekta od napada aviona raketiranjem pod kutom poniranja 20 stupnjeva. Pravilo je da pošto je u ovom slučaju mala visina djelovanja aviona, posljednja točka preticanja (App) se određuje u točki otkačivanja (To).

Imamo dva graf koji se crtaju na paus papiru, graf 1 i graf 2

Procedura je slijedeća: Graf 2 se postavlja preko grafa 1 tako da se linija kuta poniranja grafa 2 poklopi sa skalom Dh na grafu 1Sada pomičemo graf 2 duž skale Dh sve dok točka To ne dodirne mrtvu loptu, koja odgovara brzini aviona u točki To. U ovom slučaju je to 190 m/s pa se točka To naslanja na zamišljenu krivulju između lopti za 180 i 200 m/s. Iz točke dodira spustimo okomicu na skalu Dh grafa 1. Udaljenost između presjeka okomice sa skalom Dh na grafu 1 i točke 0 na grafu 2 predstavlja ograničenje gađanja zbog mrtve lopte Z3. Sada se provjeravaju ograničenja zbog mrtvog konusa Z1 i mrtvog valjka Z2. Kako je ograničenje zbog mrtve lopte najveće ono određuje mjesto vatrenog položaja u odnosu na točku To i objekt branjenja. Položaj točke 0 sa grafa 2 na skali Dh grafa 1 pokazuje udaljenost vatrenog položaja do objekta branjenja. U ovom primjeru je to 450 metara, što znači da se top postavlja 450 metara ispred nišanske točke za avion odnosno ispred objekta branjenja po pravcu odakle se očekuje najvjerovatniji napad avijacije.

Na grafikonu se vidi i nakakav Z5, to je za nastavak drugom prilikom, a tiče se određivanja udaljenosti vatrenih položaja od nišanske točke aviona i minimalnih bočnih udaljenosti vatrenih položaja od kursa aviona za bočne položaje obrane objekta od aviona iz poniranja. Poslije toga i o bombardiranju.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • 13892 
  • Super građanin
  • Pridružio: 15 Jun 2009
  • Poruke: 1256

Malo bi dopunio predhodni odlican post o izboru vatrenog položaja na najednostavniji moguci nacin bez ikakvih formula i dijagrama. Pored mrtvih zone iznad postoje i one ispod oruđa. Zbog tih zona na brdsko planinskom zemljistu topovi se po pravilu nepostavljaju na velikim uzvisenjima vec u dolinama jer se zbog relativno male minimalne elevacije kod većine oruđa javlja veliki netuceni prostor ispod koji protivnicke letelice mogu iskoriste za let do objekta dejstva.offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 3687

Točno, kako iznad tako i ispod. Mrtvi konus odnosno njegov radijus je umnožak visine i kotangensa kuta elevacije, a numerička vrijednost kotangensa je veća što je kut manji. Pa u primjeru ako je top na nekom brdu i ako mu je maksimalni kut depresije 10 stupnjeva to znači da će gađanje recimo nekog helikoptera koji je 300 metara ispod nadmorske visine položaja topa biti u ''sjeni'' mrtvog konusa čitavih 1700 metara.

Određivanje bočnih vatrenih položaja je već znatno kompliciranije kao što je i samo bočno gađanje sa preticanjem teže. Taj položaj se treba nalaziti negdje između linija uvođenja u napad i otkačivanja s tim da kut azimuta zadnje točke preticanja ne ide preko 120 stupnjeva.Inače posjedanje bočnih vatrenih položaja nije prioritet nego alternativa čeonim i to ako konfiguracija terena ne dopušta čeone položaje uz uvjet da se očekuje usko kanaliziran pravac napada te ako se brani osobito važan cilj gdje je više formacija pa se sve ne mogu postaviti na čeone položaje.

Prema slici koja pokazuje horizontalni presjek zone na nekoj visini, vatreni položaj je potrebno postaviti u odnosu na branjeni objekt na daljinama Dvp i dmin, udaljenje od nišanske točke te minimalno bočno udaljenje (po parametru) od pravca leta aviona. Opet je tri ograničenja, Z1 ograničenje mrtvog konusa, Z4 ograničenje mrtvog valjka s tim što se kod bočnog posjedanja uzima dvostruka vrijednost radijusa valjka te Z5 ograničenje mrtve lopte.
Na slici je pokazana situacija gdje je ograničenje zbog mrtvog valjka najveće.

Postupak grafičkog određivanja kreće kao i kod čeonog poklapanjem grafova 1 i 2 i dovlačenjem točke To na krivulju mrtve lopte odgovarajuće brzine leta cilja (slika iz prethodnog posta). Iz te točke se povlači linija koja je paralelna skali Dh grafa 1 do ordinate grafa 2 pa nazad na krivulju mrtve lopte linijom paralelnom sa skalom Dp grafa 2.
Iz te točke označene sa N su napisali da se povlači linija na skalu Dh grafa 1, međutim mislim da je to tiskarska greška i da se kako je i prikazano povlači okomica na skalu parametra grafa 2 te se očita vrijednost Z5, vrijednost ograničenja mrtve lopte, i na primjeru je to 600 metara. U ovom slučaju ograničenje mrtve lopte je veće i od konusa i od valjka (dupli radijus) te se usvaja dmin 600 metara. Određivanje druge vrijednosti koordinate, udaljenje Dvp, se radi tako što se prvo poklope skale Dp grafa 2 sa skalom Dh grafa 1, a skalu H grafa 2 sa točkom To.I ako se želi da gađanje završi pod kutem azimuta 120, povuče se linija sa skale parametra grafa 1 (600 m) dok se ne presječe linija kuta azimuta 120 i dobije se točka vatrenog položaja. Odmjeri se vrijednost Dvp koja je u ovom primjeru nekih 1150 metara.

Znači vatreni položaj treba biti izvučen ispred branjenog objekta 1150 metara i po parametru smaknut 600 metara.

Nije ovo baš tako jednostavno, a dosta je veliko pitanje i koliko je sve to zapravo svrsishodno danas. Naravno neće se top staviti na vrh brda, ali nekako sam dojma da sve ovo pada dosta u vodu ako se pilot baš ne naguzi kako je računatelj predvidio. Ili se pojavi zujalica iz drugog kursa.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 3687

Treći slučaj je nešto već što je realnije za današnja vremena, u primjeru je to bombardiranje iz poniranja, ali to se može doživljavati i kao napad nekakvim dronom samoubojicom, napad na neki objekt ili napad na neko sredstvo i razmatranje drugog sredstva u cilju pokrivanja prvog.

Opis korištenja grafova je malo štur pa ću nešto i pretpostavljati kako i šta ide. U svakom slučaju napad je čeono bombardiranje iz poniranja pod 50 stupnjeva, opet grafovi 1 i 2 tako što se graf 2 poklapa preko grafa 1 gdje skala poniranja grafa 2 ide na skalu Dh grafa 1.U ovom slučaju se već pretpostavlja da će glavno ograničenje biti mrtvi konus, a također u ovim slučajevima se ne ide na to da zadnja točka preticanja bude točka otkačivanja (To) jer top nema potencijal po daljini da gađa cilj u fazi pravocrtnog uvođenja u napad. Nema druge nego nastaviti gađati cilj i nakon što je on odbacio bombe i krenuo u manevar izvlačenja. Posljednja točka preticanja, točka App će biti kada putanja cilja odstupi 5 stupnjeva od pravolinijske putanje uvođenja. A bombe gdje padnu padnu, nema druge.
Graf 2 se izgleda ne pomiče duž skale Dh tako da zadnja točka preticanja dira krivulje mrtvih lopti (ne može ni dokučiti 190 m/s što je i u ovom slučaju brzina aviona) nego do odgovarajuće skale kuta poniranja. Dalje je postupak utvrđivanja najvećeg ograničenja, u ovom slučaju to nije lopta Z3, nije ni valjak Z2 već mrtvi konus Z1. Očitavanje sa skale vrijednosti Dvp koje je 400 metara, znači izvlačenje vatrenog položaja 400 metara ispred branjenog objekta.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 455 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 6 sakrivenih i 421 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aljosa7, atrkulja, crnitrn, dac, DM1994, dozorni, FOX, goxin, kalibar, kunktator, lekso, MB120mm, mercedesamg, MiaL12, Mlav, Nebo_M, Nesho, Panonsky, pein, plavii, RJ, robertino, srecko81, Trpe Grozni, vasa.93, vlvl, yufighter, zlaya011