Nabavka FK-3 (HQ-22) za VS

69

Nabavka FK-3 (HQ-22) za VS

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 4283

Oluj dođe i ode, stalno je u preletu i kad se pojavi neće znati da je bilo kuršlusa, a da ne bude da je džabe krečeno vraćam njegov tekst (neće se valjda ljutiti) jer forum treba takve tekstove.

Znači...Oluj2.1 ; 17 i 18 Avg 2020.

'' Ajmo definisati bazni princip, ne mora ovde, neka bude na Toru ako je lakše. Dakle zašto postoji vetikalno lansiranje i kakvo je usmeravanje i zbog čega je odnosno šta se time dobija ?
Kako se vrši izbor pravca tj. azimuta lansiranja na Toru ?
Zašto je uopšte uveden vertikalni start na tako različitim sitemima kao što je S-300V Antej i S-300P Volhov (neka bude to ime ako neko ima protiv O.K. neka zove drugačije).
Šta se njim dobija na tako različitim sistemima sa tako različitim TTZ i TTK ?
Zašto je uopšte uveden vertikalni start na nekim sistemima i na istoku i na zapadu ?
Kada uvedete vertikalni start šta morate da imate, a što ne morate da imate za kosi start ?
Город, которого нет
- VREME REAKCIJE PVO KOMPLEKSA je vreme koje protekne od početka rada sistema za otkrivanje i akviziciju (tačka O) do trenutka lansiranja prve rakete (tačka П1).
- VREME REAKCIJE PVO SISTEMA je ono vreme koje je potrebno nišanskom radaru da primi podatke o cilju, zahvati i uzme na praćenje cilj i izvrši lansiranje rakete i odgovara vremenu za koje će cilj preći iz tačke u kojoj počinje da radi sistem nišanskog radara odnosno sistem za praćenje cilja i vođenje rakete (tačka З) pa do tačke П1 odnosno tačke na kojoj se nalazi cilj u trenutku lansiranja.

https://www.mycity-military.com/PVO-i-sistemi-VOJ/.....u-PVO.html

Vreme reakcije je pre lansiranja, da se ne brukamo.
Da bar forum ispoštujemo na koji dolazimo.
Evo iz Peresade ako se nekome ne sviđa Surikov

Ajmo redom dok sam tu još nekoliko sati.
Tor azimut ostvaruje okretanjem kupole. Bukvalno sve rakete na lansiranju ići će u njegov sketor ali, NEĆE SVE JEDNAKO PO VERTIKALI iliti neće jednako u vertikalnoj ravni.
Toru služi "obranje" u vertikalnoj ravni da bi što brže i sa što manjim gubitkom energije izašao na trajektoriju niskog presretnja krilatih raketa kao glavnog cilja negove uloge da štiti S-300V Anteja ili najosetljivije delove postrojbe KoV divizije, štab, četu veze, delove artiljerije itd.; što je poče da radi tek kasnije prvo je na Antejima radio.
Nije to loše ni za neke druge ciljeve, recimo padajuću bombu dalekodometnu koja je i ubrzavana pa je i projektil suštinski ali ide odozgo nije krstareća, dakle i nju smlai uspešno, jer korekcijom u vertikalnoj ravni on "superbrzo" zajši na vođenju na idelanoj trajektoriji do cilja.
Šta morate da imate ko nije koso lansiranje nego vertikalno odnosno šta ne morate da imate obratno.

Dakle morate da imate strahovito jak UVP, jedino vas on može tako "superbrzo" dovesti na željenu trajektoriju gde posle rada motora može da odrađuje aerodinamika a u slučaju Anteja i dalje UVP.
Kod Anteja i Alalmaza su TTZ granični ciljevi odredili takava izbor, prvom je bilo bitno da može da presreće balističke projektile, nije on toliko za avione mada stratosferskog HALE drona smlati brže nego Alamaaz, a za to treba brutalna i brzina rakete i jako brz i zlazak na trajektoriju presretanja. Toliko je bio problem sa samom trajektorijom da je Imbir uveden da bi je dao dovoljno kvalitetnu. U toj koncepciji nije moglo da se čeka na okretanje lansera, normalan vruć start sa kratkim UVP ili bez njega i odlazak na vođenje, nije bilo vremena, a što je još gore cilj je duboko u stratosferi pa je em morala da bude dvostepena em jak UVP itd.
Alamaza je ka tom lansiranju odgurao sasvim drugi granični cilj ili granični TTZ, da obara krstareće projektile. Jbg. tu ide otkrivanje na koliko znam rekordnih 68 km mada može da bude i mnog manje sve do ispod 40, i onda mora brzo u vertikalnoj ravni ida "mota" na dole da bi prešao u gorku. Opet vremenski tesnac, cajtnonot, a da bi cilj bio otkriven morali su ono čudovište da naprave, Krokodila.
Dakle dva različita granična slučaja ciljeva ali kao primarni zahtevi i onda su i jedan i drugi posegli za ovakvim startom, nisu za istovetnim UVP i broju stupnjeva i dužini rada motora, ali z a lansiranje su posegli za sličnim rešenjima.
Potpuno isti problem su i mali na Aegis sistemima USN sa raketma za PVO, PLUS što je kutijasti lanser omogućavao uvođenje do izvesne merre stabilizacije radi rada na bar osrednje teškom moru
Sistemima koji su pre svega protivavionski a posebno koji su za srednje i velike visine sve to nije bilo p otrebno.
Istina je da na neki način uvođenje ovakovg lansiranja daje mogućnost momentalnog sverakursnog delovanja. To je generalno tačno ali je u praksi u stvarnosti dobrim delom privid da je toliko univerzalno.
Naime svaki nišanac ima sovj primarni "stojeći" sektor, on zaista brzo "mrdne" malo levo desno često ali NJEGOVE, OSOBNE, LIČNE, raketae na njegovim lanserima to preko žice ili kratkodometnom radio vezom skoro pa odmah isprate pre nego što on uzme "čvrst" trasu da ih lansira. Usled toga one su u suštini grupisane po nišancima. I na Aegisu svaki nišanac i ma "svoj deo" boksa, istina može se poluautomatski ili pojedinačno svakoj odrediti drugi sektor uzletanja, ali to je za drugi plotun i znači da prozori već treba dobro da dihtuju. Jednako može se formalno sa jednog diviziona ako je uopšte dovoljno blizu tako "pozajmiti" raketa uz to da veza radi i da to ima smisla ali to je jedan od poslednjih među poslednjim opcijama. Istina unapred pogodnim postavljanjem diviziona to je moguće, ali onda ima svoja ograničenja celokupan položaj puka. Kod Alamazovih to se i viđa kod Anteja ja ne znam da je ikada.
Prodor na srednjim i velikim visinam je opet aktuelan. Stanje PVO na tim visinama je uglavnom po svetu u malim zemljama pogotovu loše a izgradnja zaštite na njima skupa i spora.
No kako bilo onim sistemima kojima su avioni primaran cilj ili borbeni dronovi, ovi granični slučaji nisu od vleikog značaja i na tim sistemima se može i dalje raditi sa kosim lansiranjem i okretnim lanserima, za srednje i velike visine za avione i "trome" projektile koji sa njih dolaze to nije eliminatorna mana.

Pri tome da ne zaboravimo omiljeni Močin prvi čas predavanja, cena kroz borbenu efikasnost, a sistemi bez ovih nabildanih svojstava su daleko daleko jeftiniji. Ne vredi mikrohardver i softverisanje, to samo može da pomogne kada je bazna ideja rešenja problema dobra da skrati vreme. najsporiji i najteži problemi su duboko u komorama, gorivima, lanserima, gasogeneraotrima, dinamci leta sa sve momentima inercije, koeficijentima radi ostvarenja upravljanja.... sagorevanju, eksplozivima i ubojnim elementima i kako to sve orijentisati, emiterima radara itd. itd. a u tim granama hard kor raketne tehnike prodori se prave na nekoliko decenija ili čak i pola veka.
Podržavam ideju nabavke FK-3 uz komentar da se ne može izbeći da on mora da ima potporu na granično male visine sa nekim sistemom manjeg dometa, ali to j enormalno, Favorita i Trijumfa štiti Pancir, na Tajkoima osim Standarda imate i dve rakete za te probleme, istina Alamzi su najuniverzalniji zato što nose arsenal različitih raketa ali to nije najsrećnije rešenje ni po žilavosti ni po cena efikasnost kriterijumu, efikasnost da ali cena baš i nije, no Rusima se može, ali skor pa samo njima.
Ali ako nekome padne napamet da razmišlja o HQ-9, e onda će te svašta od mene čuti. Oh divan je on, ali definitivno niije za Srbiju, za Kinu je odličan, i za malo koga drugog. ''Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • GrM 
 • Građanin
 • Pridružio: 11 Jul 2013
 • Poruke: 78

Navodno ovaj snimak prikazuje transport elemenata HQ-22, tj dodatnih raketa za vec raspredjene jedinice Narodno Oslobodilacke Vojske Kine u Fujian provinciji na obali Tajvanskog moreuza.offline
 • Pridružio: 21 Maj 2012
 • Poruke: 2062

Ovo su rakete za HQ-16.
Vidi se po velicini, okviru u kom se nalaze kao i cinjenici da su po tri rakete u okviru.

offline
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 790

JackBeam ::Na osnovu izjave Vucica i fotografije iz Kine, jedna Baterija.


Ја сад збуњен ...
Батерија гађа 6 циљева (12 ракета) или је то по нишанцу тј. 18 циљева на батерију?

Кад смо код "најданових кругова" узех и ја шестар у руке из досаде...
Па нама не да нису довољне 3 батерије него ни 4 већ 5 да покријемо целу територију а ако хоћемо да покријемо и већи део косова са релативно безбедне дистанце треба нам најмање 6 батерија.... са ракетама од 100км наравно!

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 4283

O jebo ga patak više Mr. Green

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2288

KST - grb ...

offline
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 790

Drug pukovnik ::O jebo ga patak više Mr. Green
ништа читам испочетка...

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 75200

Tajlandska mornarica pazari
Citat:В рамках мероприятий, проведенных в «День знаний», командование 1-го полка противовоздушной и береговой обороны ВМС Таиланда презентовало стенд с инструкциями по эксплуатации китайского ЗРК KS-1C (экспортная версия FK-3).
Arrow https://armstrade.org/includes/periodics/news/2020/0918/122559663/detail.shtml

Royal Thai Navy Could be in the Process of Procuring "FK-3" Chinese Medium-Range Air Defense System
Citat:At Knowledge Management (KM) sharing day 2020 in 8-12 June 2020, 1st Air Defense Regiment (ADR1), Naval Air and Coastal Defence Command (ACDC), Royal Thai Navy (RTN) display stand presentation was shown 'guidelines for operation of Mobile Medium-Range Surface-to-Air Missile' classified secret manual and deployment plan with Chinese FK-3 SAM photos.
Citat:The FK-3 is an export version of the HQ-22 surface-to-air missile deployed in the People's Liberation Army (PLA) developed from the KS-1 family of surface-to-air missiles. Developed as a replacement for the old HQ-2 ground-to-air missile (copy of the Russian S-75).
According to data from China Aerospace Science & Industry Corporation Limited (CASIC), a state-owned enterprise that designs and manufactures rocket and missile systems in the People's Republic of China, the FK-3 is an air defense system, medium-range surface-to-air missile that can work in all weather.
The missile adopts semi-active radar homing guidance which, under circumstance of strong electronic interference, automatically changes to radio-command guidance.
The system can attack various air targets from fixed wing aircraft this includes UAV (Unmanned Aerial Vehicle), cruise missiles, tactical missiles, air-to-ground missiles and rotary wing aircraft including armed helicopters. Has a firing range between 5-100km and a high ceiling between 0.05-27km.
One FK-3 system consists of a commander vehicle, 1 radar base vehicle and three TEL: (Transporter-Erector-Launcher) including 4 missiles, the system will have 12 missiles.
The FK-3 has the ability to simultaneously control the fire of a missile 12 shots to attack 6 simultant targets. So if this is actually confirmed, the FK-3 from China will be the most advanced air defense system deployed in the Royal Thai Armed Forces.

Arrow http://defense-studies.blogspot.com/2020/09/royal-.....ss-of.html

offline
 • x9  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 04 Dec 2008
 • Poruke: 1107
 • Gde živiš: Vienna

posto mi je prethodna poruka obrisana , postavicu ponovo pitanje ovaj put malo konkretnije:
ima li iko kakvih informacija da li je ova nabavka u toku, ili se i dalje razmatraju neke druge opcije, kojih sada i nema mnogo zahvaljujuci situaciji u Belorusiji.

offline
 • Pridružio: 18 Nov 2017
 • Poruke: 424

Kad dodje videcemo ipak u srbiji vlada velika netransparentnost sto se tice nabavci...niti se objavljuju brojevi ni sta kad...eto zna se sta nabavlja saudijska arabija a ne sta mi mi kod kuce. Valjda da se ne uplase od malih brojki Smile.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 832 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 3 sakrivenih i 809 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, dekao, Duh sa sekirom, ekser222, goxin, HDMI, Hoegaarden, ikan, ILGromovnik, JOntra, Klecaviks, kovinacc, mnn2, MrNo, nemanjica1, S.Palestinac, stegonosa, tmanda323, Vlada1389